Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Запрос Каплина С. Н. главе облгосадминистрации

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

21 травня 2013 р.
Вих. № 163

 

Голові Полтавської обласної державної адміністрації УДОВІЧЕНКУ О. В.

 

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо необхідності вжиття термінових
заходів по збереженню пам'ятки національного
значення будівлі Полтавського Кадетського
корпусу

Шановний Олександре Васильовичу!

Рік за роком, на очах у полтавців та гостей міста, в самому серці Полтави руйнується національний пам'ятник архітектури - Полтавський Кадетський корпус, колишня окраса міста, зведений у 1835-1840 роках в стилі пізнього класицизму під керівництвом архітектора М.Ї. Бонч-Бруєвича.

У 1948 році разом з іншими спорудами Круглої площі м. Полтави будинок колишнього корпусу внесено до Державного реєстру пам'яток всесоюзного (зараз — національного) значення (охоронний номер 577/5).

На сьогоднішній день будівля Кадетського корпусу знаходиться в розваленому, аварійному, жалюгідному стані та без охорони. Дах та вікна майже повністю знищені часом та пожежами, сходи зруйновані та становлять небезпеку для громадян.

Не дивлячись на те, що будівля передана на баланс міста, жодних заходів по її ремонту та відновленню міською владою не вживається. До цього часу, навіть, не виставлено охорону, щоб запобігти небезпечним ситуаціям.

Наразі, крім реставрації, необхідно вжити термінових заходів по консервації споруди, оскільки, вона може остаточно зруйнуватися протягом наступної зими.

Враховуючи зазначене, з метою недопущення подальшої руйнації пам'ятки національного значення, керуючись статтею 86 Конституції України, статтями 15, 17 Закону "Про статус народного депутата України", -

ВИМАГАЮ:

1. В межах компетенції вжити термінових заходів по збереженню та відновленню пам'ятки національного значення будівлі Полтавського Кадетського корпусу.

2. Про результати розгляду депутатського запиту, прийняті рішення та вжиті заходи повідомити в установлений законом строк, надавши повну інформацію щодо порушеного питання.

 

З повагою,
народний депутат України
Секретар Комітету ВРУ з питань
національної безпеки і оборони

С. М. Каплін
(посв.367)

 

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
вул. Жовтнева, 45, м. Полтава, 36014, тел. (+38 0532) 56-02-90, факс (+38 0532) 56-53-14
E-mail:
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.">Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра., Web: http://www.adm-pl.gov.ua, Код ЄДРПОУ 00022591

 

12.06.2013 № 4657/01-57

На № 163 від 21.05.2013

       

 

Народному депутату України
Капліну С. М.

36020, м. Полтава, вул. Конституції, 11

 

Шановний Сергію Миколайовичу!

Ваш запит від 21.05.2013 за № 163 стосовно збереження пам'ятки архітектури, об'єкту культурної спадщини України - Полтавського Кадетського корпусу за дорученням голови Верховної Ради України Рибака В. В. від 24.05.2013 № 11/10-737 розглянутий Полтавською облдержадміністрацією. За результатами розгляду повідомляємо про наступне.

Головний будинок Полтавського кадетського корпусу у м. Полтаві зведений у 1835-1840 роках під керівництвом архітектора М. Бонч-Бруєвича за проектом "зразкових" будівель А. Захарова. Кадетський корпус займає північно-західну ділянку і є наймасивнішим серед споруд ансамблю Круглої площі - пам'ятки містобудування національного значення, яка занесена до Державного реєстру об'єктів культурної спадщини. Відповідно до постанови Ради Міністрів Української РСР від 24.08.1963 № 970 об'єкт перебуває під охороною держави, охоронний № 577/5.

Тривалий час споруда використовувалась як навчальний заклад: у 1863-1919 роках - Петровська Полтавська військова гімназія, з 1920 р. у будівлі розміщувалась піхотна школа, у радянські роки тут базувались учбові класи та казарми Полтавського вищого зенітного ракетного артилерійського командного Червонопрапорного училища імені генерала М.Ф. Ватутіна. З 1995 року приміщення будівлі не експлуатуються, що стало відліком запустіння та руйнації споруди.

У 2003 році приміщення колишнього Кадетського корпусу перейшло у міську комунальну власність виконкому Полтавської міської ради. У 2004 році Управління майном комунальної власності міста та Приватне підприємство "Авна-Трейдінг" уклали договір купівлі-продажі комунального майна - нежитлової будівлі за адресою вул. Жовтнева, 42 (Кадетського корпусу). Однак, і після цього занепад пам'ятки не припинився.

За інформацією виконкому Полтавської міської ради після тривалого розгляду справи № 18/1554/11 у судах різного рівня, рішенням позачергової двадцять дев'ятої сесії шостого скликання Полтавської міської ради від 05.02.2013 пам'ятку повернуто у комунальну власність міста в особі Полтавської міської ради. Рішенням суду визначено послідовність дій і відповідальність управлінь щодо оформлення відповідних документів по зазначеному об'єкту нерухомого майна. Відповідно до статті 27 Закону України "Про охорону культурної спадщини" власник, або уповноважена ним особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов'язані привести цю пам'ятку до належного стану (змінити вид або спосіб її використання, провести роботи з її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування).

За розпорядженням міського голови від 20.02.2013 № 51-р проведено візуальне обстеження будівлі.

Тридцятою сесією шостого скликання Полтавської міської ради від 19.03.2013 прийнято рішення про виділення управлінню майном комунальної власності міста 186 тис. грн. для проведення технічної інвентаризації та виготовлення технічного паспорта на будівлю, що є необхідною умовою законного оформлення взяття пам'ятки у комунальну власність міста.

25.03.2013 поновлено запис Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Замовлено, виготовлено і отримано в КП "Полтавське бюро технічної інвентаризації Полтавської міської ради" технічний паспорт на будівлю; оголошено та проведено конкурс по відбору суб'єкта оціночної діяльності для визначення ринкової вартості об'єкту нерухомого майна, що є обов'язковим для прийняття споруди на балансовий облік.

У даний час Державне підприємство "ДПІ "Міськбудпроект" м. Полтави" здійснює технічне обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж будівлі колишнього Кадетського корпусу з тим, щоб встановити обсяги і об'єктивну вартість необхідних робіт по відновленню споруди та вжити обґрунтованих заходів з виконання реставраційних робіт. Звіт про технічний стан будівлі очікується на липень місяць 2013 року.

За рішенням виконкому Полтавської міської ради № 56 від 08.05.2013 р. прилеглу до пам'ятки територію означено тимчасовою захисною огорожею. На даний час управлінням земельних ресурсів проводиться технічна робота із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі. На черзі вирішення питань щодо укладення охоронних договорів на утримання об'єкту культурної спадщини, визначення напрямку користування спорудою та користувачів. І це лише початок дій, спрямованих на збереження та відтворення пам'ятки архітектури національного значення - Кадетського корпусу.

Відповідно до "Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з охорони культурної спадщини, паспортизації, інвентаризації та реставрації пам'яток архітектури і пам'яток культурної спадщини", затвердженого наказом Міністерства культури і туризму України від 27.02.2007 № 8 (у редакції наказу Міністерства культури України від 29.08.2011 № 64) облдержадміністрацією від 19.04.2013 року направлено клопотання Міністерству фінансів України щодо включення споруди Кадетського корпусу - пам'ятки архітектури національного значення - до Переліку об'єктів на проведення робіт та заходів по збереженню, охороні спадщини, паспортизації, інвентаризації та реставрації пам'яток архітектури і пам'яток культурної спадщини, як об'єкту, що перебуває у аварійному стані, і стосовно внесення відповідних змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

 

З повагою,

голова обласної державної
адміністрації

О. В. Удовіченко

 

Панков О.Б.
(0532) 56-12-71

 

Ссылки на эту страницу


1 Запросы и ответы
[Запити та відповіді] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654