Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Есипок, Владимир Николаевич

Єсипок, Володимир Миколайович [Есипок Владимир Николаевич] (*26 грудня 1950, Полтава) — український співак-бандурст (бас). Заслужений артист УРСР (1989).

Закінчив Полтавське музичне училище. 1975 року закінчив Київську консерваторію (клас Сергія Баштана).

Від 1976 року соліст Державного оркестру народних інструментів України. Лауреат республіканського конкурсу виконавців на народних інструментів.

Професор, викладач єдиної в Україні кафедри кобзарського мистецтва та бандури в Київському національному університеті культури і мистецтва. Народний артист України, голова правління Національної спілки кобзарів.

За його активною участю проведена в музеї гетьманства важлива наукова конференція "Кобзарство — чинник державотворення".

Перші навички гри на бандурі отримав від батька Єсипка Миколи Макаровича. 1957-1966 роки – навчання в музичній школі (перша вчителька – Івашенко Марія Никифорівна). 1966-1970 роки – навчання у Полтавському музичному училищі імені М. В. Лисенка, яке закінчив по класу бандури і сольного співу. У 1975 році закінчив Київську консерваторію за фахом "бандурист – концертний виконавець" (клас бандури проф. Баштана Сергія Васильовича).

З 1976 року – соліст Національного оркестру народних інструментів України. За 25 років роботи в оркестрі створив кілька концертних програм – вокальні твори у супроводі оркестру та власному супроводі на бандурі. У цей період на Українському радіо зроблено ним 26 фондових записів: народні пісні, романси, інструментальна музика.

У 1977 році Володимир Єсипок – переможець та лауреат Всеукраїнського конкурсу виконавців на народних інструментах у номінації бандурист-співак. 1989 року отримує почесне звання Заслужений артист України.

Був серед засновників та ініціаторів створення Всеукраїнської спілки кобзарів (нині НСКУ), з 2000 року – в. о. Голови цієї організації.

Доцент кафедри кобзарського мистецтва та бандури Київського національного університету культури і мистецтв. Ним вперше впроваждена програма курсу Практичне кобзарство. В рамках цього курсу студенти готують сучасні кобзарські літературно-музичні композиції.

Аудіо записи:

Авторська аудіо-касета – "Ще не вмерла Україна" (фірма Аудіо-Україна, 1991 р.)

Фільм-концерт – "Гей, літа орел" (студія Укртелефільм, 1993 р.)

Репертуар:

"Дума про козака Голоту"

"Дума про козака-бандуриста"

"Гей, літа орел"

"Козак Мамай"

"Віє вітер"

"Удовицю я любив"

"Коли б я був Полтавський соцький"

"Кров людська – не водиця" (муз. П. Майбороди, слова О. Никоненка)

"Зацвіла в долині червона калина" (муз. Я. Степового, слова Т. Шевченка)

фантазія "Гомін степів" (муз. Г. Китастого)

Джерело:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Єсипок_Володимир_Миколайович

Фото: http://www.pisni.org.ua/persons/667.html#works

Ссылки на эту страницу


1 Личности - Е
[Особистості - Е] - пункт меню
2 Музыкальное училище им. Н. В. Лисенко
Музыкальное училище им. Н. В. Лисенко
3 Музыканты и музыковеды
[Музиканти та музикознавці] - пункт меню
4 Педагоги. Деятели образования
[Педагоги. Діячі освіти] - пункт меню
5 Учились в Полтаве
[Вчилися в Полтаві] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654