Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Гринченко, Сергей Степанович

Highslide JS

Грінченко, Сергій Степанович – баяніст-віртуоз, народний артист України, лауреат міжнародних конкурсів.

Народився в 1953 році в м. Кременчуці Полтавської області. З дитинства проявив великий інтерес до музики. Спочатку навчався грі на баяні в Дитячій музичній школі № 1 м.Кременчука (клас О.П.Катуркіна). Згодом продовжив навчання в Полтавському музичному училищі по класу баяна педагога С.П.Шкарбана, а в 1978 році закінчив Київську державну консерваторію імені П.І.Чайковського (клас професора М.І.Різоля). Після закінчення був прийнятий до Національної філармонії України на посаду соліста-баяніста.

Бездоганне і інтуїтивне відчуття стилю композиторів різних епох, віртуозна техніка гри, досконале володіння штриховою палітрою вирізняють його як одного з кращих представників української баянної школи.Особливо зачаровує в його грі незвичайна для баяністів тонка поетичність виконання і неповторна „бісерна” гра, немовби пальці музиканта струшують на клавіатуру краплини звукового дощу. Всі роки виконавець активно, наполегливо і послідовно накопичує свій концертний репертуар. Програми музиканта включають твори від початку XVII століття до сьогодення. Головне – музика в його репертуарі розподілена досить рівномірно, без тих стилістичних „вибоїн”, без тієї диспропорції, яку можна простежити в концертних програмах багатьох інших виконавців. Окрім творів композиторів-класиків, все більше місця в концертних афішах музиканта відводиться оригінальним творам сучасних вітчизняних та зарубіжних авторів. Серед них: Вл.Золотарьов, А.Білошицький, А.Гайденко, О.Тимошенко, В.Рунчак, В.Грідін, Ю.Хатрік, Ю.Шамо, А.П’яццолла, В.Черніков, Р.Гальяно, О.Костін та інші. Цілий ряд сучасних композиторів довіряють Сергію Грінченку прем’єрне виконання своїх творів. Серед „коронних” концертних номерів С. Грінченка поруч із віртуозною бравурою – філософські музичні шедеври Й.С.Баха, Ф.Ліста, Д.Шостаковича, п’єси А.Марчелло, Ж.Б.Люллі, Ф.Куперена та інших.

Гастрольні шляхи митця пролягають до Італії, Швейцарії, США, Франції, Польщі, Німеччини та багатьох інших країн світу. Багатогранна творча діяльність музиканта високо оцінена державою. В 1990 році йому було присвоєно почесне звання „Заслужений артист України”. В 1996 році – „Народний артист України”. Він нагороджений орденом „За заслуги ІІІ ступеня”, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, срібним диском „За заслуги в баянном искусстве” Російської Академії музики імені Гнесіних. Він – лауреат Всеукраїнського конкурсу виконавців на народних інструментах (1977) та володар Золотої медалі Міжнародного конкурсу в м.Ансі (Франція, 1982).

В творчому доробку баяніста-віртуоза – сольні програми, виступи у складі квартету, з провідними оркестрами і диригентами – Національним оркестром народних інструментів України, Київським камерним оркестром, Заслуженим академічним симфонічним оркестром і оркестром народних інструментів Національної радіокомпанії України, ансамблем “Рідні наспіви”, записи на радіо і телебаченні.

Ще одна гаряча пристрасть – ансамблеве музикування. За словами самого виконавця, „...Ансамблевий вірус вразив мене ще в ранньому дитинстві: саме тоді я вперше почув і родинний дует, і квартет баяністів Миколи Івановича Різоля”. Пізніше, вже в Полтаві, в музичному училищі, Сергій стає „душею” ансамблю народних інструментів „Балалайка” (керівник – М.Жерновий). В консерваторії він увійшов до складу ансамблю „Рідні наспіви”. Працюючи солістом філармонії, Сергій Грінченко багато і успішно виступав із такими блискучими музикантами, як Євген Кураєв (баян) і Євген Тростянський (балалайка). Саме у співавторстві з останнім були створені такі популярні нині п’єси, як „Український сувенір”, „Кадриль”, „Капітан”. Великою подією у своєму творчому житті музикант вважає зустріч і спільні концертні виступи з народним артистом Росії Віктором Грідіним, які відбулися в 1995 році в Києві.

Закономірним підсумком ансамблевої біографії С.Грінченка стало призначення його в 1992 році художнім керівником новоствореного Квартету баяністів Національної філармонії України, який став продовженням історії квартету під керуванням М.І.Різоля. Нині колектив справедливо відносять до найбільш авторитетних і титулованих професійних художніх колективів держави. В 1999 році квартет під орудою Сергія Грінченка стає лауреатом першої премії і дипломантом двох дуже престижних міжнародних конкурсів – „Citta di Castelfidardo” та „Astor Piazzolla”, які проводяться в Італії. За останні роки колектив підготував декілька різноманітних концертних програм. Серед них – дві монографічні програми, присвячені творчості Й.Штрауса та аргентинського композитора Астора П’яццолли, які викликали великий позитивний резонанс у музичних колах не тільки України, а й зарубіжжя. Квартет успішно гастролював у Росії, Німеччині, Швейцарії, Польщі, Італії, записав декілька компакт-дисків.

В останнє десятиріччя значно активізується педагогічна діяльність артиста. З 1992 року він – старший викладач, доцент (2001) кафедри народних інструментів Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського. Серед його учнів – лауреати міжнародних конкурсів Роман Молоченко та Ігор Саєнко (нині – артисти квартету баяністів імені М.І.Різоля) та Роман Онисків. С.Грінченко - автор численних перекладень і аранжувань для квартету, серед яких твори композиторів: А.Вівальді, П.Чайковського, Й.Штрауса, А.П’яццолли, Д.Шостаковича, Дж.Гершвіна, М.Скорика, А.Білошицького, В.Монті, В.Раду та інших. Видана нотна збірка „З репертуару Сергія Грінченка”. Він постійно бере участь у роботі журі різноманітних конкурсів, проводить майстер-класи для студентів і викладачів музичних закладів.

Багаті і глибокі знання митця, його своєрідний, витончений погляд на інтерпретацію музичних творів, багаторічний сценічний досвід – все це, без сумніву, є великою цінністю для творчої молоді, яка його оточує. Безперечно, є чому в нього повчитися! Мабуть, перш за все – мистецтву відшліфованості звукової матерії, секретам глибокого проникнення в музично-образну сферу творів. Мистецтву, в якому рівних, йому – Сергію Грінченку – небагато!

Джерело:

Сайт "Моя Вінниця"

Фото: Квартет баяністів імені М. І. Різоля

Ссылки на эту страницу


1 Личности - Г
[Особистості - Г] - пункт меню
2 Музыкальное училище им. Н. В. Лисенко
Музыкальное училище им. Н. В. Лисенко
3 Музыканты и музыковеды
[Музиканти та музикознавці] - пункт меню
4 Учились в Полтаве
[Вчилися в Полтаві] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654