Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Самородов, Виктор Николаевич

Самородов, Віктор Миколайович (н. 1951), ботанік, доцент кафедри екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування Полтавської державної аграрної академії, заслужений винахідник України.

Народився 5 серпня 1951 р. у Рівному. У 1974 р. закінчив Полтавський сільськогосподарський інститут та почав працювати у цьому виші, де займається педагогічною та науковою діяльністю й досі, вже в Полтавській державній аграрній академії.

В. М. Самородов — відомий вітчизняний учений у галузі ботаніки. З 1976 р. він очолює Полтавське відділення Українського ботанічного товариства. Протягом багатьох років його обирали до складу Ради Українського ботанічного товариства та Ради ботанічних садів і дендропарків України. З його ініціативи в 1997 р. на базі Полтавської державної аграрної академії було проведено Х з’їзд Українського ботанічного товариства.

Віктор Миколайович — заслужений винахідник України, лауреат премій імені Левка Симиренка Національної академії наук України, імені Миколи Гришка Ради ботанічних садів і дендропарків України, імені Володимира Короленка, імені Самійла Величка (із присвоєнням звання «Подвижник у галузі історії та культури України»), імені Володимира Малика.

У науковому доробку вченого 49 авторських свідоцтв і патентів України на винаходи, два патенти на сорти, 507 наукових публікацій, серед яких — монографії, розвідки у сфері прикладної ботаніки, екології, історії науки, джерелознавства, біобібліографії. Сьогодні він є членом редакційних колегій кількох журналів та газети.

Highslide JS

Віктор Самородов приділяє велику увагу вивченню представників роду Ехінацея. У цій галузі спільно зі своїм колишнім учнем (а зараз колегою), доцентом С. В. Поспєловим він опублікував першу на теренах СНД монографію, присвячену цій рослині. Віктор Миколайович створив три сорти ехінацеї: Красуня Прерій (ехінацея бліда), Зірка Миколи Вавилова та Герхард Мадаус (ехінацея пурпурова). Він також власноруч зібрав цікаву колекцію цих рослин у природному ареалі їх зростання у США.

За останні 15 років учені різних країн світу цитували наукові роботи В. М. Самородова, присвячені ехінацеї, 460 разів. Науковець організував і провів у стінах Полтавської державної аграрної академії дві міжнародні наукові конференції з питань вивчення та використання ехінацеї (1998, 2003), був редактором збірників наукових праць, які спеціалізувалися на цій культурі.

Віктор Миколайович займається активною культурною і меценатською діяльністю. Так у 1987 р. при Полтавському краєзнавчому музеї він заснував Фонд академіка М. І. Вавилова; є представником України у складі комісії зі збереження і розробки наукової спадщини академіка М. І. Вавилова Російської академії наук.

Завдяки зусиллям В. М. Самородова у Полтаві було відкрито першу в Україні меморіальну дошку, а згодом — пам’ятник Миколі Вавилову. Іменем цього видатного російського ботаніка названо проспект та Полтавську сільськогосподарську дослідну станцію. За цю роботу Віктор Миколайович був нагороджений медаллю академіка М. І. Вавилова Російської академії наук, а в 2010 р., як науковому консультанту документальних фільмів про цього вченого, йому присвоєно найвищу мистецьку відзнаку краю — Полтавську обласну премію Панаса Мирного.

Віктор Миколайович також опікувався збереженням пам’яті про видатних науковців: В. І. Вернадського, В. В. Докучаєва, М. М. Гришка, А. Є. Зайкевича, Д. К. Зерова, О. О. Ізмаїльського, О. В. Квасницького, П. А. Костичева, Л. П. Симиренка, О. Н. Соколовського, І. О. Стебута.

Вагомим здобутком у сфері історичного краєзнавства та біобібліографістики є заснована В. М. Самородовим у 2005 р. історико-біографічна серія книг «Постаті аграрної та біологічної науки Полтавщини: факти, документи, бібліографія», присвячена всесвітньо відомим науковцям (уже видано десять випусків). Вони удостоєні двох іменних премій (Самійла Величка та Володимира Малика), почесного звання «Краща книга Полтавщини» (2010). Зараз книги експонуються у багатьох краєзнавчих музеях України, їх матеріал став основою для чотирьох документальних фільмів.

За створення першого в історії нашої держави «Саду України» на Міжнародній виставці «ЕКСПО» у Штутгарті Віктор Миколайович був нагороджений медаллю Міжнародного союзу садівників. За постійну інтелектуальну працю його також було удостоєно відзнак «Людина досягнень 1992 року» (Міжнародний біографічний центр, Кембридж, Великобританія), «Полтавець року» (1993 р., Всеукраїнська газета «Зоря Полтавщини»), «Кращий винахідник Полтавщини» (2001, 2005).

8 липня 2011 р. рішенням колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України за великий особистий внесок у розвиток національної освіти, плідну педагогічну й наукову діяльність В. М. Самородова було нагороджено трудовою відзнакою «Знак Пошани».

Здобутки:

- Міжнародним біографічним центром у Кембриджі (Великобританія) визнаний Людиною досягнень року (1992 р.).

- Всеукраїнською газетою "Зоря Полтавщини" визнаний "Полтавцем року" (1992 р.).

- відзначений ювілейною пам'ятною медаллю АН СРСР з нагоди 100-річчя від дня народження академіка М.І. Вавилова (1987 р.).

- за створення саду України на Міжнародній виставці "IGA STUTTGART EXPO - 93" нагороджений медаллю Міжнародного союзу садівників (1994 р.).

- відзначений почесним званням Президента України "Заслужений винахідник України" (1995 р.).

- присуджено премію імені Л.П. Симиренка Національної академії наук України (2001 р.).

- присуджено премію імені академіка М.М. Гришка Ради ботанічних садів та дендропарків України (2006 р.).

- присуджено Полтавську щорічну премію В.Г. Короленка (2007 р.).

- присуджено премію Самійла Величка, та звання "Подвижник в галузі історії та культури України" (2008 р.)

- присуджено літературно-мистецьку премію ім. Володимира Малика (2009 р.)

- заснував фонд ім. М.І. Вавилова у Полтавському краєзнавчому музеї (1987 р.)

- написав та видав разом з колегами перші монографії присвячені ехінацеї (1998 р.) та розторопші плямистій (2009 р.).

- організував та провів разом з колегами у Полтаві міжнародні конференції з вивченням ехінацеї (1998 р., 2003 р.)

- започаткував у 2005 р. історико-бібліографічну серію книг "Постаті аграрної та біологічної науки Полтавщини: факти, документи, бібліографія" (книги 1 – 7).

Публікації:

- видав 19 книг, 5 брошур, 1 буклет, 1 учбовий посібник, 346 наукових та 250 науково-популярних статей.

- отримав 38 авторських свідоцтв та патентів на винаходи, 2 патенти на сорти ехінацеї блідої та пурпурової.

Обов'язки:

- голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства (з 1976 р.).

- член Ради Українського ботанічного товариства (з 1977 р.).

- член Комісії з збереження та розробки наукової спадщини академіка М.І. Вавилова Російської академії наук (з 1988 р.)

- замісник редактора фахового журналу "Вісник Полтавської державної аграрної академії" (з 1998 р.).

Джерела:

http://www.logos.biz.ua/proj/vynahid/vol2/113.php

http://www.pdaa.edu.ua/people/samorodov-viktor-mykolayovych

http://www.pdaa.edu.ua/content/akademiya-sogodni

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/botanik-viktor-samorodov-krashogo-viznachennya-nau/

 

Ссылки на эту страницу


1 Батурин, Виктор Николаевич
[Батурін, Віктор Миколайович] (1937,Полтава—1993), художник, експозиционер музеев, заслуженный художник УССР
2 Ганько, Павел Петрович
[Ганько, Павло Петрович] (1870, Полтава—після 1932), агроном, філателіст, голова Полтавської повітової земської управи (1911-1913)
3 Личности - С
[Особистості - С] - пункт меню
4 Научные работники и изобретатели
[Науковці та винахідники] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654