Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

К вопросу о месте установки памятной доски Н.В.Гоголю в г. Полтава

До питання про місце встановлення пам’ятної дошки
М.В.Гоголю у м. Полтава

УДК 75(093)(477.53)

Віталій ПАВЛОВ,
начальник відділу туризму та культурної спадщини
управління культури Полтавського міськвиконкому;

Серед гоголезнавчої літератури, присвяченої нашому видатному земляку, досить обмаль відомостей про полтавський період життя Миколи Васильовича, а точніше, враховуючі тодішній молодий вік майбутнього генія, – Нікошеньки, як його іменували в родинному оточенні. Головне завдання автора доповіді не стільки ліквідувати ці прогалини, як привернути увагу дослідників до цього дисбалансу та, можливо, частково пояснити його вплив на обрання місця встановлення пам’ятної дошки М.В.Гоголю у Полтаві.  

Дійсно, вплив Полтави на свідомість юного Гоголя був значний. Це перше по-справжньому велике губернське місто, з яким знайомиться майбутній письменник. Досвід спілкування з "губернською" публікою, дитячі яскраві враження – все це має своєрідний відгомін та прояв у дорослому житті, адже сам Гоголь застає місто в період великих перетворень. Серед невідкладних завдань губернської влади було питання  відкриття низки навчальних закладів, одним із яких стає Полтавське повітове училище (поч. ХІХ ст.. – 1870 рік), в якому і навчався М.Гоголь. Незважаючи на гостру потребу в навчальних закладів, головна увага будівничих початку ХІХ століття, все ж таки, була прикута до формування ансамблю Олександрівської площі (Кругла площа). Брак вільних будівель, нестача будівельного матеріалу та належної кількості професійних архітекторів – все це мало відповідний вплив на місце розташування повітового училища, особливо в 1-й чверті його існування. Училище знаходилось в постійному пошуку свого місця розташування. Періоди осілого перебування на одному місці інколи сягали менше року.

У краєзнавчий літературі 2-ї половини ХІХ століття, у нинішніх дослідників "гоголівської" тематики не має єдності у питанні щодо місцезнаходження повітового училища періоду навчання в ньому Миколи Гоголя, а саме з серпня 1818 року по червень 1819 рік. Історія перших років існування навчального закладу зафіксувала наступне:

  • найперші відомості про повітове училище локалізують його місцезнаходження в "будинку Павла Руденка" (нині територія Полтавського краєзнавчого музею) – поч.. ХІХ ст..;

  • училище переїздить до "будівлі лікаря Івана Тишевського" (нині територія будинку по вул. Жовтнева, 15) – близько 1816 року;

  • за сприянням генерал-губернатора М.Рєпніна-Волконського училище переїздить в "будинок на Олександрівській площі" або будівлю Малоросійського поштамту (нині місце знаходження Малої академії мистецтв ім. Р.Кириченко) – близько 1817 року;

  • училище переїздить до "м’ясних рядів" торговельної площі (нині територія Березового скверу) – близько 1820 року;

  • внаслідок збитків, нанесених весняною бурею, училище знову переїздить до "будинку на Олександрівській площі" – 1822 рік.

З 1822 року на місці нинішньої МАМ ім.. Р.Кириченко (вул. Жовтнева, 35) як в кам’яниці, так і в дерев’яних прибудовах-флігелях водночас розміщувались і Малоросійський поштамт, і Полтавська гімназія, і повітове училище, і, навіть, будівля Дому виховання дітей збіднілих дворян. Відселення гімназії відбулося  1864 року, коли для останньої неподалік звели окреме приміщення (нині ЗОШ № 3). Повітове училище за вказаною адресою проіснувало до 1870 – року, коли останнє трансформували в Маріїнську жіночу гімназію.

Отже, з вищезазначеного можна зробити висновок, що найтриваліший період існування Полтавського повітового училища припадає саме на "будівлю на Олександрівській площі", тобто був прив’язаний до Малоросійського поштамту. Більше того, саме на період перебування навчального закладу в "будинку на Олександрівській площі" впродовж 1817 – 1820 років  припадає термін навчання братів Миколи та Івана Гоголів-Яновських. Відомий полтавський фотограф Й.Хмелевський у фотоальбомі "Гоголь на батьківщині" стверджував, що письменник вчився саме у згаданій будівлі.

Підсумовуючи вищевказане та враховуючі місцезнаходження нинішньої будівлі по вул. Жовтневій, 35 на місці колишнього Малоросійського поштамту та розташування вздовж основного туристсько-екскурсійного маршруту Полтави, згідно рішення постійної комісії з питань освіти і культури, фізкультури, спорту та молодіжної політики Полтавської міської ради від 20 січня 2009 року було вирішено розмістити пам’ятну дошку М.В.Гоголю на фасадній частині нинішньої будівлі Малої академії мистецтв ім. Р.Кириченко із зазначенням наступного напису:

На цьому місці на початку ХІХ століття знаходилося Полтавське повітове училище, у якому протягом 1818 - 1819 років навчався всесвітньо відомий майстер художнього слова, великий письменник та православний  мислитель

Микола Васильович Гоголь

Встановлено до 200-річчя
від дня народження

Опис дошки:

Пам’ятна дошка виготовлена із гранітної плити, на якій розташоване рельєфне зображення портрету М.В.Гоголя (пластмаса тонована під бронзу). Розмір гранітної плити: 130х70х5 см. Дошка має форму вертикального розташованого прямокутника, верхня частина якого має округле завершення. Площина дошки поділена на дві частини: у верхній – встановлено барельєфне зображення письменника, у нижній – інформаційний напис.  

Відомості про автора:

Коршунов Дмитро Олександрович – скульптор, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка. Учасник багатьох всеукраїнських художній виставок, співавтор пам’ятників (спільно зі скульптором В.Голубом): загиблим воїнам у Афганістані (м. Глухів, 2000 рік; м. Лохвиця, 2004 рік, м. Суми, 2005 рік), дівчині з легенди, поетесі Марусі Чурай (м. Полтава, 2006 рік), священномученику Василю Зеленцову (м. Полтава, 2006 рік), пам’ятник М.В.Гоголю та його літературним персонажам (м. Миргород, 2008 рік).

Джерело:

Полтава: архітектура, історія, мистецтво. Матеріали III наукової конференції "Вайнгортівські читання", грудень 2009 р. – Полтава. 2009. Стор. 182-184.


© Павлов В.
При використанні, посилання
на автора обов'язкове.

Ссылки на эту страницу


1 Мемориальные доски
[Меморіальні дошки] - пункт меню
2 Павлов Виталий Владимирович
[Павлов Віталій Володимирович] - пункт меню
3 Указатель книг и статей по названиям
[Покажчик за назвами] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654