Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Францевич, Иван Никитович

Highslide JS

Францевич, Іван Микитович — Францевич Іван Микитович — (* 1905, Полтава — †1985), — фізико-хімік і матеріалознавець родом з Полтави. Засновник першого у світі академічного Інституту металокераміки і спеціальних сплавів, котрий незабаром було перетворено на Інститут проблем матеріалознавства, який носить його ім’я, академік НАН України, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державних премій СРСР та УРСР

Вже у віці 29 років Івану Микитовичу було присвоєно звання професора фізичної хімії і тоді ж його обрали членом-кореспондентом АН УРСР.

Дійсний чл. АН УРСР (з 1961).

1945 — 57 — проф. Київського Університету, 1955-62 — директор Інституту Металокераміки і Спецстопів, 1962-73 Інституту Проблем Матеріалознавства АН УРСР, з 1974 — завідувач відділу цього інституту.

Францевич Л. І. — син, член-кореспондент НАН України.

Наук. праці Францевича присвячені створенню матеріалів, що відзначаються високою вогнетривкістю електроерозійною стійкістю, міцністю та зносостійкістю, і призначених для праці в особливо складних умовах.

Іван Микитович Францевич зробив внесок у дослідження багатьох актуальних проблем сучасного матеріалознавства, який став основою для створення цілої низки нових технологій і матеріалів, що їх гостро потребували різні галузі промисловості.

Одержані вченим результати досліджень узагальнені та викладені більш як у 600 наукових статей, опублікованих у провідних вітчизняних та зарубіжних журналах і у 20 монографіях, зафіксовані у кількох десятках авторських свідоцтв на винаходи і 14 патентах, що досі не втратили свого значення.

Источник:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Францевич_Іван_Микитович

Фото: http://www.nas.gov.ua/Person/F/Pages/FrantsevychIM.aspx

Ссылки на эту страницу


1 Личности - Ф
[Особистості - Ф] - пункт меню
2 Научные работники и изобретатели
[Науковці та винахідники] - пункт меню
3 Полтава. Исторический очерк
Полтава. Исторический очерк. Авторский коллектив. Полтава: Полтавский литератор, — 280 с, ил. + 24 с. вкл.
4 Родились в Полтаве
[Народилися у Полтаві] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654