Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Книга Памяти Украины. Полтавская область. Том 6 / 1

К 53

КНИГА ПАМ'ЯТІ УКРАЇНИ. Полтавська обл.: місто Комсомольськ, місто Кременчук, Кременчуцький район /Головна ред. кол.: І. О. Герасимов (голова редколегії) та ін.; обласна ред. кол.: П. Г. Шемет (голова редколегії) та ін. — Полтава: Полтавський літератор, 1998. — 562 с.

ISBN 966-952-41-6-4
ББК 63.3 (2)722.78(Укр.-4ПОЛ)

До шостого тому Книги Пам'яті України по Полтавській області занесено імена жителів міста Комсомольська, міста Кременчука та Кременчуцького району, які в роки Великої Вітчизняної війни загинули, пропали безвісти, та воїнів, що заносяться до Книги Пам'яті за місцем поховання.

© Обласна редколегія Книги Пам'яті України

ЗМІСТ

 

Головна редакційна колегія Книги Пам'яті України

4

Обласна редакційна колегія Книги Пам'яті України

5

Обласна наукова редакція

5

Міські та районна редколегії

5

Від обласної редакційної колегії

6

Основні джерела Книги Пам'яті

9

Пам'ятатимемо вічно і поіменно

11

Місто Комсомольськ

31

Комсомольська міська Рада

34

Список воїнів, які загинули та поховані у місті Комсомольську, місце народження та місце мобілізації (призову) яких не встановлено

46

Місто Кременчук

47

Кременчуцька міська Рада

53

Додатковий список полеглих воїнів, прізвища яких вдалося встановити після завершення роботи над основним списком

268

Кременчуцький район

285

Білецьківська сільська Рада

289

Бондарівська сільська Рада

304

Гориславська сільська Рада

314

Демидівська сільська Рада

320

Запсільська сільська Рада

330

Кам'янопотоківська сільська Рада

341

Келебердянська сільська Рада

371

Кобелячківська сільська Рада

381

Майбородівська сільська Рада

392

Максимівська сільська Рада

401

Недогарківська сільська Рада

418

Піщанська сільська Рада

447

Потоківська сільська Рада

468

Пришибська сільська Рада

485

Рокитненська сільська Рада

499

Салівська сільська Рада

509

Червонознам'янська сільська Рада

517

Ялинцівська сільська Рада

532

Додатковий список полеглих воїнів, прізвища яких вдалося встановити після завершення роботи над основним списком

550

Список воїнів, які загинули та поховані у Кременчуцькому районі, місце народження та місце мобілізації (призову) яких не встановлено

557

 

4 — Книга Пам'яті України. Том 6

 

ГОЛОВНА
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГ КНИГИ ПАМ'ЯТІ УКРАЇНИ

ГЕРАСИМОВ Іван Олександрович (голова редколегії)

КОНАШЕВИЧ Володимир Давидович (заступник голови редколегії)

МУКОВСЬКИЙ Іван Тимофійович (заступник голови редколегії)

ПАНЧЕНКО Петро Пантелеймонович (заступник голови редколегії)

ВИШНЕВСЬКИЙ Роман Гнатович (відповідальний секретар редколегії)

АРТЕМОВ Олександр Сергійович

БОРОДИЧ Леонід Васильович

БУТЕЙКО Антон Денисович

ГЕРМАНЧУК Петро Кузьмович

ЗЯБЛЮК Михайло Павлович

ІВАНЕНКО Борис Васильович

КЛІЧАК Василь Йосипович

КЛОКОВ Всеволод Іванович

КОВАЛЬ Михайло Васильович

КОВБА Іван Володимирович

КОЛОМІЄЦЬ Володимир Семенович

КОРОЛЬ Віктор Юхимович

КОСТЮК Олександр Іванович

КУЛИК Зіновій Володимирович

КУРАС Іван Федорович

МЕНШУН Валентина Іванівна

ПАЛЬЧИК Яким Михайлович

ПИРІГ Руслам Якович

ПРОКОПЕНКО Володимир Павлович

САМБУЛЬСЬКИЙ Михайло Васильович

СЕРГІЙЧУК Володимир Іванович

СИТНИК Володимир Степанович

СПОДАРЕНКО Іван Васильович

ПУГАЧ Олег Миколайович

ЧАЙКОВСЬКИЙ Анатолій Степанович

ЧАМАРА Віктор Федорович

 

5 — Книга Пам'яті України. Том 6

 

ОБЛАСНА
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ КНИГИ ПАМ'ЯТІ УКРАЇНИ

ШЕМЕТ Петро Григорович (керівник)

ЖАРІНОВ Анатолій Олександрович (заступник керівника)

ЛЕГЕНЬКИЙ Іван Юхимович (відповідальний секретар)

АНДРІЄЦЬ Валентина Андріївна

БАБЕНКО Григорій Панасович

ДМИТРЕНКО Юрій Михайлович

ДУМЕНКО Леонід Васильович

КОВАЛЕНКО Іван Степанович

ЛЯПАНЕНКО Микола Іванович

МАТВІЄНКО Олександр Федорович

НАЗАРЕНКО Микола Іванович

РЕГІНА Людмила Василівна

ЧИЧКАЛО Борис Васильович

ЩЕРБИНІНА Ольга Іллівна

ОБЛАСНА НАУКОВА РЕДАКЦІЯ

ЛЕГЕНЬКИЙ Іван Юхимович (керівник)

ПАЙДЕМ Надія Харитонівна

УБИЙВОВК Любов Гнатівна

МІСТО КОМСОМОЛЬСК

КОШМАН Григорій Васильович (редактор)

МІСТО КРЕМЕНЧУК

ШАТКОВ Юрій Пантелеймонович (редактор)

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОН

МИХАЙЛЕНКО Василь Ілліч (редактор)

 

6 — Книга Пам'яті України. Том 6

Від Обласної редакційної колегії

 

ВІД ОБЛАСНОЇ РЕДАКЦІЙНОЇ КОЛЕГІЇ

Книга Пам'яті складається із поіменних списків полеглих у Великій Вітчизняній війні полтавців по районах і містах обласного підпорядкування в алфавітному порядку за сучасним адміністративним поділом. За таким же принципом складені міські, районні і сільські списки. Видання відкриває передмова (історична довідка), подається короткий вступ до районних і міських списків.

До поіменних списків занесені полеглі в бою, померлі від ран і хвороб у госпіталях воїни Червоної Армії і Військово-Морського Флоту, внутрішніх і залізничних військ, прикордонники, бійці народного ополчення і винищувальних батальйонів, вільнонаймані військових частин, партизани, члени підпільних антифашистських організацій, учасники Руху Опору в країнах Європи.

До біографічної довідки полеглого воїна внесені такі дані: прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, рік мобілізації чи призову (вступу до партизанського загону, підпільної антифашистської організації), військове звання, дата загибелі, місце поховання. Якщо даних з будь-якої позиції не встановлено, то в біографічній довідці цей запис опущений. Скорочено подано запис місяців, якщо дата загибелі не встановлена: січень — сч., лютий — лт., березень — бер., квітень — кв., травень — тр., червень — чв., липень — лп., серпень — ср., вересень — ,вр., жовтень — жт., листопад — лсп., грудень — гр.

В архівних матеріалах на деяких полеглих воїнів немає даних про місце мобілізації (призову), місце народження, але при цьому встановлено, що вони були жителями Полтавської області. Всі вони занесені до списків по м. Полтаві. За таким же принципом складалися міські та районні списки, якщо не було встановлено населеного пункту.

Як відомо, Східна Пруссія після війни була розділена між Радянським Союзом і Польщею. В архівних документах про місця поховань полеглих воїнів значаться колишні назви населених пунктів даної території.

 

7 — Книга Пам'яті України. Том 6

Від Обласної редакційної колегії

 

Вони збережені і в біографічних довідках, якщо сучасної назви не встановлено. Це стосується також і Чехословаччини та Югославії.

Поіменні списки обласної Книги Пам'яті сформовані на базі картотеки. Встановленого зразка карточка заповнювалася на кожного воїна, який загинув. Вона має повнішу інформацію, ніж біографічна довідка у списку: розкриває процес пошуку, характер використаних документів, шифр і місце їх зберігання.

В історико-краєзнавчому дослідженні «Пам'ятати вічно і поіменно» цифровий матеріал відповідає сучасному адміністративному поділу області. Подається без 8 районів: Гельмязівського, Драбівського, Згурівського, Золотоніського, Іркліївського, Чорнобаївського, Шрамківського, Яготинського, які у 1954 році включені до Київської і новоствореної Черкаської областей.

Для складання списків у районах і містах обласного підпорядкування були створені комісії сприяння підготовці і виданню обласної Книги Пам'яті, а в них робочі групи, які і виконали весь обсяг пошукових робіт і друкування списків. Ними були використані спеціально оброблені для Книги Пам'яті дані Науково-дослідного інституту документознавства та архівної справи, Центрального архіву та Архіву Військово-медичного музею Міністерства оборони колишнього Радянського Союзу. В процесі пошуку і уточнення даних робочими групами оброблено десятки тисяч документів обласного державного архіву, архівів обласних управлінь Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ, обласного та районних військкоматів, органів статистики, соціального захисту населення, краєзнавчих музеїв, бібліотек, обласної організації Українського товариства пам'яток історії та культури, дані погосподарських книг сільських Рад за 1940 — 1949 роки, трофейні документи про партизанський рух на Полтавщині та про табори військовополонених. Були використані й інші джерела інформації, зокрема публікації: «Военно-исторического журнала» та «Архіви України», газет: «Красная Звезда», «Правда Украины», «Сільські вісті», «Робітнича газета», «Зоря Полтавщини».

І після завершення роботи над списками пошук загиблих полтавців ще тривав. Їхні імена подані додатково окремим списком.

Неоцінимий внесок у Книгу Пам'яті зробила група пошуковців, яка працювала в центральних архівах Міністерства оборони колишнього СРСР.

 

8 — Книга Пам'яті України. Том 6

Від Обласної редакційної колегії

 

Особливо відзначилися Н. Ф. Шаповал, У. С. Олефір, Т. Г. Ляховенко, В. П. Скорик, ветерани війни і праці А. А. Аблаєва, М. А. Шило, М. С. Зленький, В. О. Діаконенко, Г. Г. Журавель, С. М. Жученко, Н. В. Михайленко, О. І. Муха, О. Г. Синяк та інші. Всього близько ста ентузіастів. Вони встановили понад 22 тис. імен полеглих воїнів, які не були відомі.

Відзначилися слідопити 32-ї школи м. Полтави. Вони відшукали поховання закатованих полтавців у Гришкиному лісі в Полтаві (Пушкарівка), встановили багато імен, сприяли встановленню пам'ятного знака. Юні слідопити 6-ї школи м. Пирятина відшукали 20 могил полеглих у бою і померлих у госпіталях, встановили 262 прізвища воїнів, які вважалися такими, що пропали безвісти.

В організації пошукової роботи науковій редакції (робочій групі) редколегії обласної Книги Пам'яті надали матеріальну допомогу обласне відділення Українського фонду миру, акціонерне товариство «Видавництво «Криниця». Один мільйон карбованців пожертвувало страхове акціонерне товариство «Саламандра».

Наукова редакція редколегії обласної Книги Пам'яті сердечно дякує всім, хто взяв активну участь у підготовці і виданні Книги Пам'яті.

 

9 — Книга Пам'яті України. Том 6

Основні джерела Книга пам'яті

 

ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА КНИГИ ПАМ'ЯТІ

Центральний архів Міністерства оборони колишнього СРСР (ЦАМО): журнали бойових дій, оперативні зведення і бойові донесення дивізій, полків, окремих частин Південно-Західного (1941 р.), Воронезького і Степового (1943 р.) фронтів, які вели бойові операції на Полтавщині; списки безповоротних втрат особового складу.

Державний архів Полтавської області (ДАПО): статистичні дані про населення, економічний, соціальний, освітній і культурний розвиток області напередодні Великої Вітчизняної війни; документи про формування народного ополчення, винищувальних батальйонів, участь населення у будівництві оборонних споруд; матеріали про партизанський і підпільний рух в області; Акти Надзвичайних комісій про матеріальні збитки, заподіяні області фашистськими загарбниками.

Архіви Полтавського обласного, міського і районних військкоматів. Справи за 1938 — 1992 роки.

Архів музею «Брестська фортеця-герой»: особові справи учасників оборони №№ 5, 8, 11, 17, 35, 89, 92, 123, 281.

Архів Управління СБУ по Полтавській області, спр. 132 (851-И-12), том 1 — 4.

Історія застерігає. Трофейні документи про злочини німецько-фашистських загарбників та їх пособників на тимчасово окупованій території України в роки Великої Вітчизняної війни. К., 1986.

Концлагерь Бухенвальд (1937 — 1945). Стеклограф. Бухенвальд, май 1945. Именной экз. Б. ф. Даниленко.

Судовий процес про звірства німецько-фашистських загарбників на території Харкова і Харківської області в період їх тимчасової окупації. К., 1944.

Андрющенко В., Голянов В. Мятежный батальон. Краснодар, 1978.

Архипов В. И., Евсеенко А. Г., Павлов Ф. М. На рубежах бессмертия. Военно-исторический очерк о боевом пути 97-й стр. дивизии первого формирования. Ростов-на-Дону, 1991.

Бондарец В. Военнопленные. 70200. Записки капитана. М., «Молодая гвардия», 1960.

В сражениях за победу. Боевой путь 38-й армии в годы Великой Отечественной войны 1941 — 1945. М., Наука, 1974.

 

10 — Книга Пам'яті України. Том 6

Основні джерела Книга пам'яті

 

Война за колючей проволокой. М., 1958.

Галлени Мауро. Советские партизаны в итальянском движении Сопротивления. Изд. 2-е. М., «Прогресс», 1988.

Гречко А. А. Годы войны. 1941 — 1943. М., 1976.

Даули Н. Между жизнью и смертью. Казань, 1960.

Днепр — река героев. К., Политиздат Украины, 1988.

Дубров Борис. Солдатская Слава. К., Молодь, 1975.

Наумов М. Степной рейд. К., Молодь, 1961.

Олейников А. И. Рожденная (226 сд) на землях запорожских. Изд. 2-е. К., 1980.

От Сталинграда до Вены. Боевой путь Н-ской (4-й) гвардейской армии. Вена, 1945.

Печерский А. А. Восстание в Собибурском лагере. Ростов-на-Дону, 1945; «Советская Сибирь», 1963, 15 ноября.

Руссиянов И. Н. В боях рожденная. М., 1982.

Самчук И. А. Гвардейская Полтавская. О боевом пути 97-й гвардейской стрелковой дивизии. Изд. 2-е. Ставрополь, 1985.

Самчук И. А., Скачко П. Г., Бабиков Ю. Н., Гнедой И. Л. От Волги до Эльбы и Праги. (Краткий очерк о боевом пути 5-й гвардейской армии). М., 1970.

Уткин Г. М. Штурм «Восточного вала». Освобождение Левобережной Украины и форсирование Днепра. М., 1967.

Котельников В. Р., Лейко О. Ю. Челночные операции бомбардировщиков США с советских аэродромов — Вопросы истории, 1993, № 2.

Никитин А. «Челночные» операции. — «ВИЖ», 1975, № 11.

Эренбург И. Подпольный госпиталь в Гадяче. — «Красная Звезда», 1944, 3 января.

 

11 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

ПАМ'ЯТАТИМЕМО ВІЧНО І ПОІМЕННО

Доземний уклін живим і мертвим
переможцям фашизму.

В ІСТОРІЇ людства друга світова війна була найстрашнішою, найруйнівнішою, найжорстокішою. Вона тривала шість років і затягла у свій вир 61 державу, 80 відсотків населення земної кулі. Розгромивши країни Західної Європи, фашистська Німеччина у недільний день 22 червня 1941 року вчинила агресію проти СРСР. Почалася Велика Вітчизняна війна. Червона Армія змушена була вести тяжкі оборонні бої. Незважаючи на мужність і героїзм бійців і командирів, відступала в глиб країни, терпіла поразки. Вже 24 червня над Гребінкою з'явився перший ворожий літак. Скинув кілька бомб. Були вбиті і поранені, були руйнування. У кінці червня кулеметного обстрілу зазнав приміський поїзд Ліщинівка — Полтава. Тяжко поранений котельник паровозоремонтного заводу Михайло Скакун пізніше помер у лікарні. 9 липня був підданий бомбардуванню залізничний міст у Кременчуці.

Вперше смерч війни прокотився Полтавщиною із заходу на схід у серпні — жовтні 1941. Вдруге із сходу на захід — у лютому — березні 1943 року. Тимчасовий відступ наших військ завершився новим наступом Воронезького і Степового фронтів у серпні — вересні 1943 визволенням всієї території області.

1418 днів і ночей лилася людська кров, знищувалися матеріальні і культурні цінності, духовне надбання народів. На війну з фашистською Німеччиною пішли по мобілізації і добровільно чоловіки і жінки, робітники і селяни, комуністи і безпартійні, атеїсти і віруючі. На захист рідної землі стали діти репресованих «ворогів народу», померлих батьків у голодний 1933 рік, в'язні сталінсько-беріївських таборів, люди різних поколінь, національностей, професії, освіти.

Полтавська область густо всіяна братськими могилами воїнів, похованнями військовополонених, жертв фашистського терору. 200 тисяч імен загиблих так і залишилися невстановленими. Серед тих, хто віддав своє життя на вівтар Перемоги, — 186 тисяч полтавців. Їхні могили трапляються всюди, де йшла війна: від Волги на сході до

 

12 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Ельби на заході, від холодних північних морів до теплого Чорного на півдні.

Незнаним в історії монументом кожному воїну, що не повернувся з війни, є Книга Пам'яті — унікальне документальне, історико-краєзнавче дослідження. Про воїна Червоної Армії, партизана, підпільника, про всіх тих, хто не покорився ворогу, кілька рядків у іменному списку свідчитимуть про його життя на землі, про його героїчний подвиг.

Полтавщина розташована в центральній частині Лівобережної України. На 1 січня 1941 року область займала територію 28,8 тис. кв. км. У ній проживало 1896383 чоловік, з них сільського населення 81,4, міського — 18,6 відсотка. Абсолютну більшість жителів становили українці — понад 90 відсотків. Решта — росіяни, євреї. Мешкали ще поляки, болгари, грузини, білоруси, молдавани, чехи, німці, цигани.

Належала до аграрно-промислових областей, була однією з найбільших житниць України. Близько половини всієї продукції виробляли харчова і легка промисловість, майже четверту частину — машинобудівні і металообробні підприємства.

Полтавці виробляли металообробні верстати, залізничні вагони, машини різного призначення, меблі, ліки, ткали сукно і килими. Місцева промисловість та різні артілі виготовляли товари широкого вжитку майже 8 тис. найменувань. Вирощували хліб і до хліба. А після роботи ходили в театри, кіно, бібліотеки, виховували дітей.

Полтавщина мала густу мережу культурно-освітніх установ. Напередодні війни в області налічувалося 1625 будинків культури і клубів, 286 кіноустановок.

Понад 300 видатних пам'яток архітектури й історії XVII — XX ст. ст. нараховувала Полтавщина. Виділялися будівлі адміністративного, комерційно-фінансового, промислового призначення, шкіл, гімназій, церков, монастирів. Перлиною українського архітектурного стилю був і є краєзнавчий музей у Полтаві.

У тому пам'ятному 1941 році багато полтавців не по своїй волі залишили жнивне поле, фабрику, завод, будову, щоб стати воїнами, захистити здобутки своєї праці, право на життя. На смертний бій з фашистськими загарбниками з 23 червня 1941 року по травень 1945 року пішло 269442 полтавці, в тому числі 2570 жінок. По партійній мобілізації до армії було направлено 10758 комуністів і комсомольців.

 

13 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

До 90 відсотків мобілізованих складали українці, решта росіяни, євреї, представники інших національностей. У переважній більшості з початковою і неповносередньою освітою. За неостаточними даними, в армію вступило 7668 добровольців, у тому числі 129 жінок і 20 підлітків.

У серпні 1941 року в області формувалася 38 армія Південно-Західного фронту. Полтавці поповнювали військові частини, які дислокувалися в обласному центрі та інших містах області. Зокрема, 132 стрілецьку дивізію, якою командував генерал С. С. Бірюзов та 1 механізований корпус генерала І. М. Руссіянова.

Для боротьби з ворожими парашутистами та диверсійними групами ворога в області створювалися добровільні збройні формування. Діяли 36 районних і 5 міських винищувальних батальйонів. В них налічувалося близько 7940 бійців. У їхньому розпорядженні було 118 автомашин, 19 мотоциклів, 472 велосипеди, 300 підвід, 348 верхових коней.

Найбільш оперативними і боєздатними були винищувальні батальйони (чотири) Кременчука. У районі с. Заруддя, станції Потоки та Кременчука вони знешкодили групу диверсантів. Батальйон Кишеньківського району в складі 90 бійців тримав оборону на лівому березі Дніпра, 7 серпня врятував пасажирів з пароплава, який обстріляли ворожі танки. 160 бійців Градизького батальйону разом з частинами Червоної Армії 9 діб вели оборонні бої на Дніпрі. У боротьбі з ворожими диверсантами проявили себе бійці Зіньківського і Чорнухинського батальйонів.

Для ліквідації наслідків бомбардувань і диверсій організовувалися аварійно-відбудовні загони. У Полтаві і Кременчуці — батальйони, у Лубнах — рота.

З наближенням лінії фронту Полтавщина перетворюється у військовий табір. З 26 серпня проводиться мобілізація працездатного населення на спорудження протитанкових ровів, траншей, окопів, польових аеродромів, ремонту шляхів та мостів. Створювалися оборонні лінії на Дніпрі, навколо Кременчука та Полтави, на інших ділянках, які мали тактичне значення. Лише навколо Полтави будувалися три лінії укріплень загальнок (довжиною близько 20 кілометрів. Всього на будівництві інженерно оборонних споруд щодня працювало близько 80 тисяч полтавців. Часто під обстрілом ворожої артилерії та авіації. Десятки тисяч голів худоби, сільськогосподарської

 

14 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

техніки, обладнання заводів і фабрик, художніх цінностей було евакуйовано на Схід.

ФРОНТ ШВИДКО наближався до Дніпра. 5 серпня на ближніх підступах до Крюкова і правобережних сіл Кременчуцького району з'явилася ворожа розвідка. Оборону тримали Кременчуцька дивізія народного ополчення, всього 3840 бійців із слабким озброєнням, два полки 297 стрілецької дивізії, яка була сформована в Лубнах, нечисленні сили місцевого гарнізону. Стримати наступ переважаючих сил противника вони не змогли і 6 серпня залишили Правобережжя. У ніч з 31 серпня на 1 вересня війська 17 армії та 1 танкової групи ворога форсували Дніпро і захопили плацдарм на південь від Кременчука. Контратаки 38 армії, ширина оборони якої досягала майже 200 кілометрів, з метою ліквідації плацдарму не приносили успіху. 7 вересня ворог окупував райцентр Кишеньки, наступного дня Кременчук і почав швидко просуватися на Лубни, Лохвицю. З півночі із району Ромен наносили удар 2 армія та 2 танкова група противника.

15 вересня в районі Лохвиці вони з'єдналися з військами, які наступали з Кременчуцького плацдарму. В оточення попали війська 5, 21, 26, частина дивізій 38 армій, тили 37 армії разом з командуючим Південно-Західним фронтом генерал-полковником М. П. Кирпоносом і його штабом. 20 вересня в нерівному бою в урочищі Шумейкове біля хутора Дрюківщина загинули командуючий фронтом М. П. Кирпонос, член військової ради, секретар ЦК КП/б/У М. О. Бурмистенко, начальник штабу генерал В. І. Тупиков, близько 800 бійців і командирів.

Оточені противником війська несли втрати. Небагатьом вдалося вирватися з оточення, виходили невеликими групами і поодинці. Вийшов штаб 21 армії на чолі з командуючим генералом В. І. Кузнецовим, пробився із залишками військ штаб 26 армії з командуючим генералом Ф. Я. Костенком.

Становище на лівому фланзі Південно-Західного фронту залишалося теж нестабільним. Оборонні бої проти угруповання ворога, зосередженого на плацдармі, який простягався від Кременчука до Кишеньок, вела 38 армія. У першому ешелоні діяли п'ять стрілецьких і чотири кавалерійські дивізії, три танкових бригади, зведений полк Полтавського автотракторного училища, три артилерійські полки, кілька окремих зенітних і мінометних дивізіонів з приданими

 

15 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

саперними, транспортними та іншими підрозділами проти головних сил 17 німецької армії, наступ якої прикривав 4 повітряний флот.

Виснажені в попередніх боях, малочисельні, слабо оснащені бойовою технікою, наші війська проявили надзвичайну стійкість. Після форсування Дніпра за п'ять днів боїв противнику так і не вдалося розширити плацдарм.

12 вересня противник увів у бій ще три танкові дивізії. Броньована лавина прорвала оборону наших військ і розрізала їх на кілька ізольованих груп. На полтавському напрямку 15 вересня ворог захопив Козельщину і Кобеляки, 16 — Нові Санжари, 17 — Нехворощу. Командир 34 кавалерійської дивізії полковник А. А. Гречко (після війни маршал, міністр оборони СРСР) у своїх мемуарах «Годы войны» залишив такий запис про бої під Кобеляками і Новими Санжарами: «Рятували добрі коні і високі соняшники колгоспного поля».

На Полтаву наступали шість фашистських дивізій. Бої за місто почалися 16 вересня. Увесь тягар оборони ліг на 226 стрілецьку дивізію, 10 і 132 танкові бригади. Остання була підсилена мотострілецьким батальйоном 212 дивізії. Після запеклих боїв 21 вересня наші війська залишили Полтаву. Одночасно противник наніс удар на півдні і захопив Карлівку.

Спроба фашистів прорватися на Харків із району с. Байрак та Диканьки була упереджена ударом наших військ, підсилених полком реактивної артилерії. До речі, під Диканькою вперше на Україні прогримів залп знаменитих «Катюш». Ворог був відкинутий на 15 кілометрів, захоплено значні трофеї. Під Войнівкою відзначився військлікар 139-го кавалерійського полку А. А. Дмитрієв* з Полтави.

1 жовтня фашисти захопили західну околицю Чутового. 12 днів тривали бої за останній райцентр Полтавської області. Залізнична станція Кочубеївка кілька разів переходила із рук в руки. Тут смертю хоробрих загинув командир взводу 216 гірськострілецької дивізії лейтенант П. П. Голіченко із села Вергуни Хорольського району.

13 жовтня 1941 року фашистські війська повністю окупували Полтавську область. Бойові операції тривали 68 днів.

Відступаючи перед переважаючими силами противника, бійці і командири Червоної Армії проявили силу волі, непохитність духу, мужність і відвагу. Чимало героїчних подвигів було здійснено на полтавській землі. З польового аеродрому під Оржицею, на якому


* Ініціали російською мовою

 

16 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

базувалася 15 змішана авіадивізія, 13 серпня піднявся у свій 50 бойовий виліт командир ескадрильї старший лейтенант П. С. Батюцький. Він вступив у нерівний бій з трьома фашистськими винищувачами. Збив одного, атакував другого в лоб і разом упали на землю.

Під Полтавою мужньо билася 10 танкова бригада. Майстром танкового бою проявив себе командир батальйону капітан В. Г. Богачов. У бою під Мачухами його танк запалав. Капітан пересів на інший. Незабаром і цей був підбитий ворожою артилерією. Тоді відважний командир очолив стрільців та екіпажі підбитих танків і повів їх в атаку. Відзначився також і командир танка сержант П. П. Ткаченко. У боях під Полтавою батальйон В. Г. Богачова знищив 11 танків, 24 гармати, багато гітлерівців. Обидва танкісти, В. Г. Богачов і П. П. Ткаченко, стали Героями Радянського Союзу.

З окупацією області не припинилася боротьба проти фашистських загарбників. На Полтавщині діяли 39 партизанських загонів і груп, понад 70 підпільних організацій і патріотичних груп, 10 підпільних райкомів партії, обкоми партії та комсомолу. У них брали участь понад 10 тисяч чоловік.

Центром підпільного руху та партизанської боротьби у перший період став Гадяцький район, найбільш залісений. На території Миргородського та Шишацького районів виникають партизанські села Велика Обухівка, Олефірівка, Панасівка. Партизани проводили розвідку, організовували вихід з оточення бійців і командирів Червоної Армії за лінію фронту, допомагали втікачам з полону одягом і харчами, роздавали хліб населенню, вчиняли диверсійні акти, викривали загарбницьку суть окупаційного режиму.

28 листопада підпільним обкомом партії приймається рішення про створення в гадяцьких лісах обласного партизанського з'єднання. До нього увійшли партизанські загони Гадяцького, Миргородського, Комишнянського районів, рейдові загони І. Й. Копьонкіна із Запоріжжя та Скобелєва з Луганської області. Командиром об'єднаного загону обрано І. Й. Копьонкіна, комісаром — Г. О. Іващенка. За період з 30 листопада 1941 року по 15 січня 1942 року загін провів десять бойових операцій, знищив понад 300 гітлерівців, поліцаїв, чиновників окупаційної адміністрації. 17 січня біля хутора Веселий Гадяцького району загін провів останній бій з карателями. Загинули керівники підпілля в області С. Ф. Кондратенко і Г. Ф. Яценко. Один з командирів загону С. І. Мартиненко при переході лінії фронту був схоплений і ув'язнений у Бухенвальд. Брав участь у збройному повстанні в таборі.

 

17 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Перший період підпільного і партизанського руху на Полтавщині завершився невдало. У боях з окупантами загинуло понад 6 тис. партизан і підпільників. Та боротьба продовжувалася. Трофейні документи свідчать, що у червні 1942 року спостерігалося пожвавлення діяльності невеликих партизанських загонів у Диканському і Глобинському районах, на північ від Полтави, на лінії Лубни — Миргород — Зіньків — Гадяч. Відбулися збройні сутички з поліцією в Опішнянському і Новосанжарському районах. У березні 1942 року зафіксовано висадку груп парашутистів, посилену діяльність радянських розвідників у Полтаві.

У 1943 році партизанський рух активізувався. Навесні і влітку на територію області десантувалося 12 організаторських і розвідувально-диверсійних груп, які нараховували 209 чоловік. Для пожвавлення підпільного і партизанського руху створюється Лохвицько-Сенчанський центр. Здійснюючи степовий рейд, у лютому 1943 року через Полтавщину проходить кінне з'єднання сумських партизан М. І. Наумова. До нього приєдналася партизанська група Андрія Ляха з Білоцерківки Великобагачанського району, на станції Сагайдак — загін з оточенців М. П. Пропірного, дрібні групи патріотів. З'єднання поповнили 735 полтавців і воно фактично стало Сумсько-Полтавським.

У Лохвицькому районі сформувався партизанський загін «Сокіл», який згодом виріс у рейдове з'єднання Є. X. Соколовського. Створюється Придніпровський район посиленої діяльності партизан і підпільників Кременчука, Кременчуцького, Градизького районів та прилеглих сіл Кіровоградської області. Тут активно діяли підпільна група «Патріот Батьківщини», група І. X. Харченка («Лейтенанта Дніпрова»), партизанський загін М. А. Червяківського, який у серпні 1943 року об'єднався з парашутно-десантною групою В. П. Большакова. Партизанська група В. М. Гудими з Кишеньок брала участь у форсуванні Дніпра, потім влилася до складу 213 стрілецької дивізії. У лісах Градизького району підпільні і партизанські групи об'єдналися в один загін І. М. Подорвана. З наближенням військ Степового фронту загін відбив у ворога Воронівську і Максимівську паромні переправи на Дніпрі, потопив катер і моторний човен противника, паралізував зв'язок між Кременчуком і Градизьком, знищив загін ворожих солдат. Градизькі партизани врятували сотні радянських людей від угону на рабську працю в Німеччину, відбили 2,5 тисячі голів худоби. 28 вересня з'єдналися з 217 стрілецьким полком і в його складі продовжили боротьбу з фашистами до кінця війни.

 

18 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

В операції по захопленню плацдарму на правому березі Дніпра брали участь партизани з'єднання Соболєва-Кузьміна. Вони розвідали розташування вогневих точок ворога в районі Крюкова, передали нашим військам 117 човнів, три катери і два моторні човни. У визволенні Кременчука та форсуванні Дніпра брав участь партизанський загін О. А. Кривицького.

Яскраві сторінки в історії партизанської боротьби на Україні вписали полтавці двічі Герой Радянського Союзу С. А. Ковпак з Котельви, командири партизанських загонів, які діяли на території Білорусі, В. Т. Воронянський з Диканьки та С. Г. Ганзенко із села Єньки Хорольського району. На Брянщині діяла партизанська бригада «За Батьківщину», якою командував Т. X. Ткаченко із села Кирияківка Глобинського району. Учителька з Полтави Г. К. Гніденко партизанила в Рівному поруч з легендарним Миколою Кузнецовим. Це вона зуміла пронести в офіцерське казино міну з годинниковим механізмом. Вибухом знищено чимало фашистських офіцерів і високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації. Всього за межами України партизанили понад дві тисячі наших земляків.

У партизанському і підпільному русі на Полтавщині активну участь брали медики. У Кременчуці лікарі В. К. Константинович та Каракозов звільнили з полону понад тисячу радянських людей. З січня 1942 року у Кременчуці діяла підпільна група з чотирьох медиків, утікачів з полону, якою керував майор медслужби, полтавський лікар, литовський німець Ессі-Езінг Манфред Генріхович, пізніше головний рентгенолог 8 гвардійської армії.

Героїчний подвиг здійснив лікар В. В. Монбланов з медперсоналом. У Гадячі він врятував сотні юнаків і дівчат від відправки у Німеччину, лікував поранених командирів Червоної Армії, допомагав їм перейти лінію фронту. Про високий громадянський і лікарський вчинок гадяцьких медиків писав Ілля Еренбург у газеті «Красная Звезда» від 3 січня 1944 року.

У складних умовах бойових дій, в оточенні, а потім в полоні начальник санітарно-медичної служби окремого батальйону залізничних військ М. І. Колосов у Великих Кринках врятував життя сотень бійців і командирів Червоної Армії. Фашисти розстріляли патріота, запідозривши його у зв'язках з партизанами М. І. Наумова.

Лікар Ю. А. Маренич з Григорівщини Шишацького району, рятуючи поранених, залишилася в окупованому Глобиному. Працювала в

 

19 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

лікарні, врятувала багато молодих людей, схоплених фашистами і поліцаями для відправки на каторгу в Німеччину. За доносом зрадника влітку 1943 року закатована карателями.

Полтавці були активними учасниками Руху Опору в окупованій Європі. У партизанських і підпільних формуваннях Франції, Бельгії, Греції, Югославії, Норвегії, Польщі, Чехословаччини, Італії, у концтаборах, таборах військовополонених і «східних робітників» у Німеччині діяли, боролись понад 1850 чоловік.

З французькими макі партизанив М. П. Садовниченко. Нагороджений медаллю партизана Бельгії. На сході Франції втікачка з табору «східних робітників», уродженка Нових Санжар Наталія Родіонівна Одиненко (кличка «Оса») була розвідницею 1 Об'єднання червоних партизан. Брала участь в усіх значних бойових операціях з травня 1944 року. Заступником командира партизанського загону «Сталінград» був полтавець Макар Смик. Диверсійну групу цього загону очолював теж полтавець Василь Сивоглазов. З ним підривав ворожі ешелони Семен Гріненко. У бою з карателями загинув. Бойовим орденом Франції нагороджений Олексій Зозуля, який відзначився у боях за визволення Парижа.

Боротьбу з фашистами в Італії продовжили земляки Андрій Бажул, Василь Юденко, Григорій Тригуб. З утікачів табору військовополонених у Салоніках у складі 10-го полку грецької визвольної армії була сформована окрема рота. Ю. Д. Лазоренко з Малої Перещепини залишив про себе добру пам'ять не лише як хоробрий боєць, а ще й як виконавець українських пісень. Уже заступником командира підрозділу перейшов на територію Югославії і в бою на схилах гори Кара-Орман у серпні 1944 року загинув. У 1943 — 1944 роках воював у Югославії І. Г. Гречаний з Дібрівки Миргородського району. Нагороджений югославським орденом «За бойові заслуги» під № 2236.

На території окупованої Чехословаччини партизанив командир взводу артилерійської розвідки лейтенант В. П. Настенко. 12 жовтня 1941 року поранений під Вязьмою потрапив у полон. Утік з табору в Німеччині, знайшов шлях до партизанів бригади імені Яна Жижки. Тут схрестилися шляхи із землячкою Оленою Ларичевою, схопленою німецькою жандармерією у Кобеляках і вивезеною до Німеччини. По дорозі їй вдалося втекти. В. П. Настенко нагороджений орденом «Чехословацький Хрест» і Дукельською медаллю. Свободу чехів і

 

20 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

словаків відстоював також хлібороб із села Шершнівка Лубенського району Г. І. Солошенко, один з організаторів партизанського руху в Словаки, командир роти 1-ї Чехословацької партизанської бригади. Загинув у Сучанах, прикриваючи кулеметним вогнем відхід партизан. Там його могила і пам'ятник з викарбуваним ім'ям.

У районі Кракова в Польщі в складі оперативно-диверсійної групи «Авангард», а пізніше в партизанському загоні М. О. Казіна (полковника Калинівського) спецзавдання радянської розвідки виконувала вчителька іноземної мови з Кременчука, по війні доктор філології, професор М. М. Бобирєва, почесна громадянка чехословацьких міст Моравська Острава і Рашковіци.

Антифашистську боротьбу вели в'язні таборів військовополонених, радянські громадяни, вивезені на каторжні роботи в Німеччину. 23 вересня 1941 року заступника командира роти розвідки, вчителя фізкультури з Гадяча Б. Ю. Цибульського фашисти кинули за колючий дріт табору. 14 жовтня він сокирою знищив вартового, що було сигналом до загального повстання. Близько 600 військовополонених вирвалися на волю і 22 жовтня влилися до партизанського загону імені Ворошилова, що діяв в районі Бреста.

З острова Узедом у Балтійському морі група в'язнів-смертників під керівництвом льотчика М. П. Дев'ятаєва перелетіла на захопленому у фашистів бомбардувальнику на свою територію. Серед 11 військовополонених був житель Гадяча М. О. Ємець.

У внутрішній в'язниці концтабору Маутхаузен перебувало 850 полонених вищих і середніх командирів Червоної Армії. Всі вони підлягали знищенню. У ніч на 3 лютого 1945 року герої кинулися на штурм колючого дроту. Їх зброєю було лише кілька вогнегасників. Це було героїчне і водночас трагічне повстання. На батьківщину повернулося тільки кілька чоловік. Серед них капітан В. М. Шепетя з Полтави.

Розгалуженою підпільною організацією в Німеччині з центром у Мюнхені була БСВ — Братнє співробітництво військовополонених. Активним членом його був наш земляк з Решетилівки капітан В. Й. Бондарець. Збройне повстання здійснити не вдалося, гестапо розкрило ядро організації. Про діяльність Братства В. Й. Бондарець залишив спогади «Військовополонені. 70200».

Весною 1942 року в концтаборі Бухенвальд виникли перші підпільні групи з військовополонених, які згодом утворили розгалужену

 

21 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

антифашистську організацію, яка ставила за мету підготувати збройне повстання. Активними організаторами і учасниками повстання були вчитель К. П. Руденко і зоотехнік Б. Ф. Даниленко з Полтавщини. 11 квітня 1945 року збройне повстання перемогло. У травні в Бухенвальді на стеклографі з участю К. П. Руденка була видана книга про боротьбу в'язнів концтабору.

Перелік героїчних діянь антифашистської боротьби можна продовжити. Творили їх люди непохитних переконань і волі, самовідданості і самопожертви, національної гордості. Вони продемонстрували силу духу народу, не скорившись фашистським загарбникам, гестапівським катам. Пройшли через тортури в'язниць і концтаборів, вистояли і перемогли.

1943 РІК ОСТАТОЧНО визначив великий перелом у війні на користь Червоної Армії. Він і приніс визволення від фашистських загарбників. Війська Воронезького фронту після звільнення Харкова 18 лютого розпочали Полтавсько-Сумську наступальну операцію і вже в кінці лютого вели бої на території Гадяцького, Зіньківського, Опішнянського, Котелевського, Чутівського і Карлівського районів. Далека фронтова розвідка дійшла до хутора Соколівщина Диканського району. Одночасно була закинута розвідувальна група із 9 чоловік в Полтаву. їй вдалося захопити німецького полковника і обер-лейтенанта і доставити у Воронеж. Відомо, що радистом групи був С. С. Хренніков, нагороджений за цю операцію орденом Червоного Прапора.

23 — 28 лютого частинами 340, 309 і частково 100 стрілецьких дивізій на Гадяцькому напрямку були звільнені села Вельбівка, Веприк, Бобрик, Великі Будища, Красна Лука, Книшівка. Гадяч захоплено зненацька без опору з боку німців.

На підступи до Зінькова вийшов 1140 полк 340 стрілецької дивізії. Мінометна рота, яка діяла як стрілецький підрозділ, досягла цегельного заводу. 309 стрілецька дивізія 22 лютого звільнила Котельву, 26 лютого — Опішню. 180 стрілецька дивізія зав'язала бої за визволення сіл Трудолюбівка, Кочубеївка, Іскрівка, Філенкове, райцентру Чутове. На Красноград вели наступ 13 мотострілецька і 30 танкова бригади. 27 лютого вони підійшли до с. Вільховатки Карлівського району (тепер Чутівського). 28 лютого їхні позиції атакували 33 ворожих танки і понад 400 автоматників, підтриманих авіацією. Відбивати атаку допомагали жителі села. Бій був нерівним, і

 

22 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

ввечері наші війська залишили село. Серед загиблих на полі бою залишилося 208 жителів села, серед них 96 жінок.

Фронт відкотився на схід, звільнену територію області знову окупував ворог.

Фашисти лютували. У Вельбівці Гадяцького району вони закатували 15 поранених червоноармійців і медсестру, 19 партизан. У Книшівці розстріляли 7 чоловік. Серед страчених Ольга Щербак з 9-річним сином. За допомогу військам Червоної Армії у переправі через Ворсклу комендант Опішні вчинив розправу над жителями села Яблучне — після катувань було розстріляно 24 чоловіки. Найстаршому було 63 роки, наймолодшому — 17.

Після переможної битви на Курській дузі почалося визволення Лівобережної України. Військам Воронезького і Степового фронтів ставилося завдання вийти до Дніпра і захопити плацдарми на правому березі. 11 серпня частини 71 стрілецької дивізії 27 армії при підтримці 5 гв. танкового корпусу вийшли на рубіж Сидоряче — Михайлівка Перша — Котельва і вранці 12 серпня після жорстокого бою вступили в Котельву. 15 серпня 125 стрілецький полк цієї дивізії без втрат оволодів райцентром Опішня. 19 серпня військам 27 армії наказано було перейти в наступ з Котельви на Зіньків, вийти на шлях Полтава — Гадяч, оточити Охтирське угруповання ворога і знищити його. Виконати директиву фронту не вдалося. Противник великими силами танкових і механізованих військ завдав сильного контрудару. Лише на Котельву ворожа авіація зробила 6 повітряних атак силами від 26 до 110 літаків. У зв'язку з несприятливим розвитком подій на «котелевському виступі» з резерву фронту в дію була введена 4 гв. армія. 9 вересня Котельва вже третій раз була визволена від фашистських загарбників. Раніше, 6 вересня, війська Воронезького фронту звільнили Зіньків, 11 вересня — Гадяч, 13 вересня — Лохвицю. Поблизу Гадяча, підірвавшись на протитанковій міні, 16 вересня помер від ран командуючий 47-ю армією генерал-лейтенант П. П. Корзун.

Наступ Червоної Армії стрімко наростав. 18 вересня наші війська вибили гітлерівців з Миргорода, захопили важливий залізничний вузол Ромодан, 19 вересня — Лубни, Хорол, Пирятин. Почесне найменування «Миргородських» присвоєно 93 і 373 стрілецьким дивізіям, «Ромоданівська» — 218, «Лубенська» — 237 стрілецькій дивізії.

Розвиваючи наступ, війська Воронезького фронту 21 — 26 вересня звільнили Оржицю, Семенівку, Глобине і в районі Градизька

 

23 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

вийшли до Дніпра. На цьому напрямку наступали 69, 373 та 80 гв. стрілецькі, 5 і 7 повітряно-десантні дивізії та інші з'єднання. Поблизу села Кирияківка Глобинського району 27 вересня обірвався бойовий шлях командуючого 4 гв. армією генерал-лейтенанта О. І. Зигіна.

Війська Степового фронту вели наступ на полтавсько-кременчуцькому напрямку. На 20 вересня війська фронту правим флангом обійшли Полтаву з півночі і півдня. Пізно ввечері 21 вересня вийшли на лівий берег Ворскли. Полтава горіла, підпалена ворогом. У ніч на 22 вересня річку форсували частини 9 повітряно-десантної, 95, 13 гвардійських і 97 стрілецьких дивізій. Першою переправилася рота лейтенанта О. І. Сапогова і захопила плацдарм. Слідом на правому березі закріпилися 84, 214, 233, 299, 375 і 116 стрілецькі дивізії 53 армії. Після упертих боїв 23 вересня Полтава була звільнена. З'єднанням і частинам, які відзначилися у боях за визволення обласного центру, було присвоєно почесне найменування «Полтавських».

Фашисти під натиском наших військ відкочувалися до переправ на Дніпрі. 29 вересня військами 5 гв. і 53 армій був звільнений Кременчук. У ніч на 28 вересня на дільниці острів Молдован — Солошине — Переволочна частини 37 армії, яка до цього була в резерві Степового фронту, форсували Дніпро і захопили плацдарм. Крюків і правобережні села Полтавської області були звільнені 26 листопада 1943 року.

У бою за станцію Павлиш 25 листопада 1943 року комсомолець Костянтин Ємельяненко із села Погреби Глобинського району здійснив подвиг, закривши своїм тілом амбразуру ворожого дзоту.

Бойові дії по визволенню Лівобережної України, зокрема і Полтавщини, проводилися з участю представника Ставки маршала Радянського Союзу Г. К. Жукова.

З ПЕРШОЮ ЗВІСТКОЮ про війну, вже до вечора 22 червня 1941 року в Полтаві було розгорнуто 11 евакогоспіталів, а також у Кременчуці, Пирятині, Хоролі, Гребінці, Лубнах. Всього у 1941, 1943 — 1945 роках на території області діяло 284 госпіталі різного типу і профілю.

У липні 1941 року почався збір коштів у Фонд оборони. Грошима, облігаціями Державних позик, золотом і сріблом до 5 вересня було зібрано майже 800 тисяч карбованців. Тисячі полтавців, які евакуювалися у східні райони країни, внесли кошти на будівництво танкової колони «Радянська Україна».

 

24 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Після визволення області серед населення розгорнувся збір коштів на будівництво авіаескадрильї «Полтавщина — переможцям» та на танкову колону «Визволена Полтавщина». Було передано 156 млн. 691 тис. крб. Голова колгоспу с. Грекопавлівка Новосанжарського району Г. К. Руденко вніс 100 тис. крб. на побудову танка Т-34. На ньому його земляк, командир танкового батальйону майор О. П. Писаренко подолав Дукельський перевал у Карпатах. Учителька Бригадирівської середньої школи Н. М. Мазур організувала збір коштів на підводний човен «Піонер Козельщини». 25 липня 1944 року зроблено перший внесок 21 тис. крб.

Сільські трудівники, крім державних поставок, передали у фонд Червоної Армії 15541831 пуд хліба, 8136044 пуди картоплі і овочів, багато тонн м'яса, молока та інших продуктів.

Немало героїчних сторінок вписали полтавці в історію Великої Вітчизняної війни. Уродженка Лохвиці, дружина заступника начальника 9 застави 98 прикордонного загону Т. І. Горохова з першими ж пострілами ворога зайняла бойову позицію поруч з прикордонниками і відкрила вогонь з гвинтівки. Разом з бійцями виходила з оточення. За подвиг на кордоні нагороджена орденом Червоної Зірки. Вона була першою жінкою, нагородженою у війну бойовим орденом. У першому Указі Президії Верховної Ради СРСР про нагородження воїнів Червоної Армії, які відзначалися у боях з фашистськими загарбниками, її прізвище стояло тринадцятим*.

На першому ж кілометрі шляху війни стояли на смерть захисники Брестської фортеці. Серед них і 17 уродженців нашої області: червоноармійці В. П. Бардаков, Горбань, М. В. Кравець, М. Й. Литвиненко, І. М. Паліївець, В. О. Прохоров, молодші командири О. Д. Бурнаховський, М. П. Буцький, П. Д. Хорольський, Ф. Супрун, політрук М. П. Жадан, лейтенанти О. Г. Дюрич, Я. І. Коломієць, В. Я. Поміський, М. К. Хавер, капітан медслужби В. В. Бассо, лейтенант медслужби М. С. Гутиря, зав. аптекою М. І. Щербань.

Подвиг під Москвою здійснив ополченець 62 стрілецького полку 21 дивізії народного ополчення, «геній в обмотках», видатний теоретик космічних польотів Юрій Васильович Кондратюк (Шаргей О. Г.) з Полтави. По «трасі Кондратюка» у США було здійснено політ космічного корабля на Місяць з поверненням на Землю. Загинув Ю. В. Кондратюк між 22 і 25 лютого 1942 року на Кривцовському плацдармі.


* Газета «Известия», 1941, 22 липня.

 

25 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Начальником штабу оборони Малих Аджимушкайських каменоломень у Криму і останнім їх захисником був лейтенант В. П. Шкода з Яхників Лохвицького району. Мужньо тримав оборону в складі підземного гарнізону І. Я. Бондаренко.

У боях за Новоросійськ і на Таманському півострові відзначилися генерал І. С. Шиян і старшина морської піхоти К. К. Крайник, нагороджений орденом Леніна, командир батареї П. А. Костюченко з Оболоні. Снайпер В. Н. Дмитренко з Руденківки Новосанжарського району відправив на «той світ» 315 фашистів.

У повітряних боях відзначилися льотчики. На шостий день війни полтавець капітан І. А. Зуб збив над Ригою перший свій ворожий літак. Льотчик зробив понад 500 бойових вильотів, провів 79 повітряних боїв.

Високий професіоналізм, відданість клятві Гіппократа на фронтах, в евакогоспіталях, санітарних поїздах показали військові медики. Подвиг здійснив військовий лікар І. І. Пономаренко з Чутового, який 66 днів і ночей подавав допомогу пораненим у Сталінграді. У критичні хвилини допомагав відбивати атаки фашистів. У районі майдану 9 Січня був тяжко поранений. На паспорті, який залишився у нього після мобілізації, написав: «Пишу своєю кров'ю, чорнила немає... Диплом лікаря виправдав, сили залишають...». 14 лютого 1959 року «Красная Звезда» написала, що І. І. Пономаренко тоді в Сталінграді не загинув. Помер після війни.

Післяопераційною сестрою працювала військфельдшер Н. П. Воловик, донор госпіталю, яка говорила, що медики у війну бачили два кольори: білий і червоний, і за ними розрізняли життя і смерть. Санінструктор Г. Д. Карпенко винесла з поля бою 68 поранених.

На війні як на війні. І часто трагічною була доля солдата. Тричі пережив себе М. П. Бородай. І було йому лише 18 років. Перша похоронка у Судіївку, що під Полтавою, прийшла у 1944 році. Прийшовши до свідомості у глибокій вирві від вибуху снаряда, не міг зрозуміти: живий чи мертвий. Випадково на сержанта натрапили розвідники, і це врятувало воїна. Другу похоронку одержала дружина його старшого брата. Командир роти повідомляв, що Михайло Пилипович, вірний військовій присязі, загинув 17 січня 1945 року у розвідці. А тим часом поранений М. П. Бородай з пораненим «язиком» тиждень добирався до своїх. Робив собі і німцю перев'язки, добував собі і німцю харчі. Підлікувався і знову на фронт. Під Гданьськом ворожа артилерія

 

26 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

пристрілялася до кулемета М. П. Бородая. Вибухом снаряда воїну відірвало руки й ноги, розкраяло живіт. Більше двох років провів у госпіталях, витримав 28 складних хірургічних операцій. Врятував життя сержанту фронтовий хірург М. М. Амосов. Повернувся на Полтавщину. Одружився, виховав синів і дочок.

Сирота з села Івашки О. Я. Лишенко за роки війни пройшов шлях від червоноармійця до майора, командира мотострілецького батальйону. Воював під Москвою, Сталінградом, звільняв Донбас, форсував Дніпро. Вісім разів поранений, сімома орденами нагороджений. У місті Секешфехервар в Угорщині 16 лютого 1945 року, оточений ворогами, викликав вогонь на себе і загинув героєм. У Воронежі його ім'ям названо вулицю.

Вірогідно, що єдиною жінкою у війну, командиром шабельного взводу була лейтенант Є. Ф. Ситник із села Бреусівка Козельщинського району. Добровільно вступила в кавалерію санінструктором, потім командувала підрозділом. 8 квітня 1942 року під селом Кут Старосалтівського району на Харківщині очолила атаку кіннотників. Загинула. Посмертно нагороджена орденом Червоного Прапора.

У звільненні Воронежа відзначився командир взводу лейтенант М. К. Бовкун. Він закрив своїм тілом амбразуру ворожого дзота. Одна з вулиць у цьому місті носить ім'я нашого земляка з Новосанжарського району.

Повний георгіївський кавалер Семен Якович Боряк із села Ручки Гадяцького району пішов на фронт разом із синами Георгієм, Миколою та Іваном. Четвертий Василь, здавши колгоспну худобу в Саратовській області, приєднався до них у 1943 році. Брати Микола та Іван не повернулися з війни, Василь став повним кавалером ордена Слави.

Воювали вчені, письменники, художники, композитори. У Кременчуці керував підпіллям директор Інституту мікробіології, кандидат хімічних наук П. Ю. Марусенко. Старший науковий співробітник Інституту органічної хімії Л. М. Подорван, залишившись в оточенні, виконував завдання командування Південно-Західного фронту. 26 грудня 1944 року в Угорщині загинув підполковник медслужби професор С. І. Каплун.

У бою на Курській дузі загинув поет Василь Безвиненко, відомий «Піснею автомобілістів», яку співали на всіх фронтах. Іменем поета П. І. Артеменка, учасника підпілля в Лубенському районі і страченого ворогами, тепер називається обласна літературна премія.

 

27 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Довгим і важким був шлях добровольця В. Є. Павлюченка. Обдарований художник і на фронті не залишав блокнота, малював однополчан, епізоди бойового життя. Підсумком його творчості була виставка на військову тематику, присвячена 50-річчю визволення Полтавщини від фашистських загарбників.

Брати композитори Платон і Георгій Іларіоновичі Майбороди захищали Київ у 1941 році, попали в оточення на Полтавщині, знаходились у так званій «Хорольській ямі». У 1943 році з рідного села Пелехівщина Глобинського району пішли на фронт і закінчили війну у Берліні.

Полтавці героїчно і мужньо билися на фронтах Великої Вітчизняної війни, у партизанських загонах, підпіллі. 165 чоловік стали Героями Радянського Союзу за бойові подвиги на фронті і 3 — за партизанську і підпільну боротьбу в тилу ворога. Серед Героїв — дві жінки: льотчиця Н. Ф. Меклін (Кравцова) з Лубен і антифашистка О. К. Убийвовк з Полтави. Двічі Героєм Радянського Союзу став генерал-майор, організатор і командир партизанського з'єднання С. А. Ковпак. Серед найхоробріших з хоробрих і 26 полтавців, які стали повними кавалерами солдатського ордена Слави, 380 земляків удостоєні ордена Слави другого і третього ступенів.

За мужність і відвагу на фронті і в партизанських загонах орденами і медалями нагороджено 59746 чоловік. Не враховані полеглі на фронті, померлі в госпіталях, воїни, партизани і підпільники, які після війни не повернулися на Полтавщину.

У війні з гітлерівською Німеччиною ми не були одинокими. Нашими союзниками були США, Англія, Франція та інші країни антифашистської коаліції. У переможному 1945 році на Ельбі першою з американськими військами зустрілась рота 58 гв. дивізії, якою командував наш земляк із села Салівки Кременчуцького району Г. С. Голобородько. Полтавець нагороджений американським орденом «Офіцерська слава». За кілька днів до висадки союзних військ у Нормандії розпочалась американська бойова операція — так звані човникові бомбардування Німеччини та її сателітів з використанням аеродромів у Полтаві, Миргороді і Пирятині. Піднявшись у повітря в Англії чи Італії, американські «літаючі фортеці» бомбили важливі об'єкти Німеччини, Угорщини, Румунії і приземлялися в Полтаві. Тут заправлялись пальним, боєприпасами і верталися назад, знову завдаючи удару. Тобто діяли за принципом ткацького човника. З Полтави було здійснено

 

28 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

2207 бойових вильотів, на ворожі об'єкти було скинуто понад 2 тис. тонн авіабомб. З бомбардування нафтових резервуарів у Румунії не повернувся літак Джона Мельника, батьки якого були уродженцями Великих Сорочинець Миргородського району.

В історії човникових операцій є й трагічна сторінка. У ніч на 22 червня 1944 року 80 фашистських літаків здійснили раптовий наліт на аеродроми у Полтаві і Миргороді. Було виведено з ладу понад 50 літаків, загинуло чимало військових і цивільного населення. Серед загиблих військові журналісти П. О. Лідов, О. О. Кузнецов, С. М. Струнников.

Війна обезлюднила села і міста. Часто гинули цілі сім'ї. У Семенівському районі таких нараховується понад 150. Пішли на фронт брати Єфрем, Марко та Платон Дзигарі із села Біляки, Андрій, Маркіян та Полікарп Дериди і не повернулися. Жителька села Максимівка Кременчуцького району Є. М. Литвиненко одержала похоронки на чотирьох синів: Василя, Івана, Опанаса та Степана. У сім'ю П. Я. Федоренків із Кобелячка не повернулися Гаврило, Олексій, Петро та Степан, у сім'ю Ф. Л. Коваля з цього ж села — Андрій, Лаврентій, Пилип та Семен. Більше 100 сімей нараховується в районі, у яких загинули всі чоловіки. З їх смертю припинився рід.

Війна і окупація завдали величезних матеріальних збитків. Були зруйновані промисловість і сільське господарство, знищено житловий фонд у містах, перетворені в руїни заклади медицини, освіти, культури. Повністю спалено 355 населених пунктів. Особливо постраждали Полтава, Кременчук, Диканський, Чутівський, Полтавський, Шишацький, Котелевський, Решетилівський райони. Німецько-фашистські загарбники завдали збитків Полтавщині більш ніж на 50 мільярдів карбованців у вимірах того часу.

Уже в лютому 1942 року окупаційна влада видала розпорядження про примусову відправку молоді на працю до Німеччини. Всього з Полтавської області було вивезено 149116 осіб, в тому числі 58644 чоловіка і 90472 жінки. Не всі вони повернулися до рідного дому. Одні з них, не підкорившись ворогу, стали партизанами і загинули в бою, інших непокірних фашисти закатували в концтаборах і тюрмах.

Трагічною була доля радянських військовополонених. На території області фашисти створили 48 таборів. Найбільші з них у Полтаві, Кременчуці, Градизьку, Хоролі, Лохвиці, Лубнах, Котельві, Чорнухах. Однією з найстрашніших катівень по знищенню полонених була «Хорольська

 

29 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

яма». Від епідемій, голоду і холоду, терору в хорольському «дулазі № 160» загинуло 100 — 104 тисячі військовополонених, в лубенському «дулазі № 171» — від 14 до 19,5 тис. У трьох таборах у Полтаві — близько 22 тисяч, у Кременчуці — понад 60 тис.

Населення, як могло, допомагало полоненим харчами, одягом, переховувало тих, кому вдалося вирватись на волю. Полонені військові медичні працівники, перебуваючи самі на жахливому становищі, робили все, аби врятувати життя чи полегшити страждання полоненим. Історія збереже їх імена. Це професор О. М. Хаджіміров, кандидат медичних наук 3. М. Черні-Черненко, лікарі Г. М. Загородній, Н. В. Хван, Л. В. Орловський, Т. К. Жванія, В. С. Титов, М. О. Глух, Г. X. Шахборян, Г. І. Закаїдзе, Г. Й. Красиловська, О. С. Будай, М. Л. Іващенко, медичні сестри О. Т. Романченко, Смирницька-Китаста.

Надавали допомогу полоненим і «Приюти Червоного Хреста», які діяли у Полтаві, Кременчуці, Лубнах.

Як відомо, німці намагалися створювати так звані «добровільні» підрозділи із полонених. Зокрема, у Лохвиці — вірменського легіону, а у Лубнах — батальйону кубанських козаків. Але ця затія провалилася: вірмени повстали, більшість їх загинула у бою з карателями, решта була роззброєна і репресована. «Добровольці» кубанського батальйону перебили німецьких офіцерів, з боєм прорвалися до партизанського з'єднання Юрія Збанацького.

Війна рясно засіяла Полтавщину братськими й індивідуальними могилами. На її території поховано 142130 військовослужбовців, які загинули в бою і померли від ран у госпіталях. Серед них 25 Героїв Радянського Союзу. Імена 21834 воїнів відомі і викарбувані на гранітних плитах братських могил.

На полтавській землі поховано 6040 партизан і підпільників, 261680 військовополонених, 88970 мирних жителів, які стали жертвами війни і фашистського терору. Серед них 11160 дітей, понад 26 тисяч євреїв.

А всього полтавська земля прийняла 498820 чоловік. Півмільйона! Велика, занадто велика данина заплачена богу війни Молоху, за нашу свободу!

Ніхто не може посвідчити, що цифри ці остаточні. Пошуки нових фактів і матеріалів вірогідно внесуть зміни. Скажімо, з літературних джерел відомо, що тільки в оржицькому оточенні опинилося понад 10 тисяч

 

30 — Книга Пам'яті України. Том 6

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

поранених бійців і командирів Червоної Армії, доля яких залишається невідомою і досьогодні.

Наведені цифри різняться від тих, що значилися до цього часу офіційними. Вважалося, що в боях за Полтавщину загинуло 230 тисяч воїнів. Уперше ця цифра була названа у 1944 році, коли в складі Полтавщини були і ті 8 районів, які потім відійшли до Черкаської і Київської областей. Саме на їх території знаходилися переправи через Дніпро, де наші війська у 1941 році понесли великі втрати. Неточною була і кількість мирних громадян, які стали жертвами війни і фашистського окупаційного режиму. Знову ж таки з тієї причини — змін у адміністративно-територіальному поділі області. Сюди також віднесли військовополонених, партизан і підпільників, ополченців, які загинули у боротьбі з фашистськими загарбниками.

Полтавці свято шанують пам'ять тих, хто віддав своє життя у двобої з фашистськими агресорами. Прах героїв покоїться в 919 братських і індивідуальних могилах. Немеркнуча пам'ять про них закарбована в бронзі і граніті, натхненних творах письменників, художників. На місцях поховань в області споруджено 33 меморіальних комплекси, 662 пам'ятники, 104 обеліски, 31 стелу. Про події Великої Вітчизняної війни розповідають меморіальні дошки, пам'ятні знаки тощо.

Тут спочивають вічним сном ті, кому ми зобов'язані життям. І вічною буде наша пам'ять про них.

І. Ю. Легенький, Д. Н. Панасенко.

 

31Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

 

МІСТО КОМСОМОЛЬСЬК

 

32Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

 

Місто обласного підпорядкування (з 1977 р.). Виникло в 1960 році на території залізорудних родовищ Кременчуцької магнітної аномалії. Площа — 13614 гектарів. Розташоване на піщаному пагорбі вздовж лівого берега Дніпра на відстані 16 кілометрів від Кременчука. Адміністративно міській Раді підпорядкована Дмитрівська сільрада.

Комсомольськ — місто-пам'ятник, символ перемоги вічного життя над смертю. Воно побудоване на місці колишніх сіл і хуторів Кременчуцького району, таких як: Горішні Плавні, Підлужжя, Ерестівка, Золотнишине, Низи, Редути.

У 1941 р. і у вересні 1943 р. тут проходили жорстокі і кровопролитні бої, берег Дніпра і його піщані відмілини омиті кров'ю тисяч воїнів, які обороняли і визволяли цей край. У першій декаді вересня 1941 року бої вели: 300 стрілецька дивізія під командуванням полковника В. І. Єрміліна і зведений курсантський полк Полтавського автотракторного військового училища. Бійці дивізії при форсуванні гітлерівцями Дніпра знищили близько 200 десантних човнів ворога, до 30 човнів з військовою технікою. Великі втрати поніс ворог на мінних полях, встановлених підрозділом старшого лейтенанта О. З. Венкера та старшого політрука А. В. Бабенка.

Бійців дивізії підтримували бронепоїзди № 60 та «Маршал Будьонний». 4 вересня на станції Потоки бронепоїзд «Маршал Будьонний» загинув.

В роки окупації в селі Горішні Плавні активно діяла підпільна група, очолювана Ф. А. Чирвою — головою колгоспу «Рання Зірка», та М. П. Пустовітом — офіцером міліції Кременчуцького винищувального загону. Народні месники організовували втечу і переховування полонених, допомагали їм продуктами харчування, запобігали вивезенню молоді у Німеччину на каторгу, саботували обробіток землі, обмолот зерна і вивезення його до Німеччини [з виправленнями КП-12-226].

 

33 Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

 

Визвольні бої тривали з 30 вересня по 2 жовтня 1943 року. В ці дні територія була визволена. 252 та 299 стрілецькі дивізії почали форсувати Дніпро біля острова Крячек-Кучугуруватий (Великий Крячек). Першою підійшла до берега і почала переправу штурмова десантна група з 15 бійців під командуванням лейтенанта Г. Г. Дема-нова. Штурмова група захопила плацдарм і повела бої за його розширення на Чикалівку — Кам'яні Потоки.

За проявлений героїзм і мужність, стійкість і вірність Вітчизні звання Героя Радянського Союзу присвоєно командиру полку Ю. К. Гливку, лейтенанту Г. Г. Деманову, капітану М. Б. Некрасову, молодшому лейтенанту І. Т. Гончарову.

У боях за розширення Букринського плацдарму і визволення м. Фастова Київської області командиру 315 окремого танкового батальйону 6-го гвардійського Київського танкового корпусу, уродженцю с. Дмитрівки, старшому лейтенанту Миколі Васильовичу Балю 10 листопада 1944 року присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

У боях на території Комсомольської міської Ради загинуло 760 воїнів Червоної Армії, 8 підпільників і 35 померли від ран в медсанбатах.

На честь воїнів окремих частин і дивізій, які обороняли і визволяли край, вдячні жителі Комсомольська збудували меморіал-стелу, пам'ятник на острові Великий Крячек, пам'ятний знак воїнам 300, 87, 252 орденів Суворова і Богдана Хмельницького Харківської, 299 Харківської, 375 Харківської стрілецьких дивізій, зведеному курсантському полку, 34 танковому полку 4-ї танкової дивізії, 822 артилерійському полку, 15 повітряно-змішаній авіадивізії, 505 окремому саперному батальйону.

Палає Вічний вогонь біля братської могили.

 

34Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

ПОЛЕГЛІ В БОЯХ, ЗАГИБЛІ ТА ПОМЕРЛІ ВІД РАН

КОМСОМОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

Місто КОМСОМОЛЬСЬК

А

Акшамура Лука Савич, 1897 р. Рядовий. Загинув 11.12.1943 р. Похований: с. Хрецово Хохольського р-ну Воронезької обл.

Б

Бабич Григорій Іванович, 1904 р. Рядовий. Загинув 12.03.1944 р. Похований: с. Лозуватка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Бабич Микола Самійлович, 1919 р. Мол. лейтенант. Загинув 22.02.1944 р. Похований: с. Велика Костромка Апостолівського р-ну Дніпропетровської обл.

Бабич Пимон Прокопович, 1908 р. Рядовий. Загинув 17.08.1944 р. Похований: с. Чигара Кінгісеппського р-ну. Естонія.

Базавлук Семен Михайлович, 1916 р. Рядовий. Загинув 17.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бегма Василь Степанович, 1906 р. Рядовий. Загинув 23.03.1944 р. Похований: с. Чаусово Комінтернівського р-ну Одеської обл.

Беєчкін Іван Іванович, 1903 р. Рядовий. Загинув 19.07.1944 р. Похований: с. М. Березовка Гонцевичівського р-ну Брестської обл. Білорусь.

Білецький Сергій Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув 13.01.1945 р. Похований: с. Гарківські Лози. Чехословаччина.

Богодист Антон Іванович, 1912 р. Рядовий. Мобілізований у 1941 р. Загинув: гр. 1943 р.

Богодист Дем'ян Іванович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Богодист Олексій Михайлович, 1923 р. Мол. лейтенант. Загинув 20.08.1943 р. Похований у Волгоградській обл.

Богомаз Панас Сергійович, 1900 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Боржок Михайло Олександрович, 1921 р. Рядовий. Загинув 17.11.1941 р.

Борщик Іван Омелянович, 1906 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Борщик Михайло Олександрович, 1918 р. Рядовий. Загинув 17.11.1941 р.

Бочаров Спиридон Васильович, 1910 р. Рядовий. Загинув 30.01.1942 р.

Булах Анатолій Семенович, 1903 р. Рядовий. Загинув 7.09.1941 р. Похований: с. Потоки Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

 

35Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

В

Варивода Григорій Макарович, 1921 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Васик Ігор Іванович, 1918 р. Рядовий. Загинув 18.01.1945 р.

Васик Іван Карпович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Войтенко Ілля Степанович, 1906 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Волокита Андрій Семенович, 1921 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Г

Гальченко Іван Федорович, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гармаш Павло Федорович, 1905 р. Рядовий. Загинув 15.01.1944 р. Похований: смт Миколаївка Дніпропетровської обл.

Гарагуля Павло Іванович, 1915 р. Рядовий. Помер від ран 15.01.1944 р. Похований: смт Балахівка Петрівського р-ну Кіровоградської обл.

Глушко Григорій Федотович, 1907 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Глушко Микола Хрисанфович, 1904 р. Рядовий. Загинув 11.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гнідаш Степан Гнатович, 1913 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Голодажний Григорій Андрійович, 1917 р. Рядовий. Загинув 16.07.1943 р. Похований: с. Лавриково Курської обл.

Голосний Віктор Іванович, 1918 р. Рядовий. Загинув 29.06.1941 р. Похований: с. Малинівка. Латвія.

Голосний Григорій Васильович, 1898 р. Рядовий. Загинув 29.11.1943 р. Похований: с. Браїлівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Голосний Дмитро Михайлович, 1920 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Голубничий Матвій Якович, 1919 р. Старшина. Загинув 9.04.1944 р. Похований: с. Червоні Кошари Вознесенського р-ну Миколаївської обл.

Горбань Матвій Овсійович, 1903 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гординський Митрофан Микитович, 1910 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Гордя Іван Сергійович, 1902 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Грицай Степан Іванович, 1904 р. Рядовий. Загинув 20.03.1944 р.

Д

Дженко Дмитро Вікторович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Дзюба Михайло Михайлович, 1909 р. Рядовий. Загинув 6.10.1943 р. Похований у Кременчуцькому р-ні Полтавської обл.

Дзюба Михайло Михайлович, 1906 р. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Дача Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Диба Василь Никифорович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Недайвода Криворізького р-ну Дніпропетровської обл.

Диба Олексій Федорович, 1907 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Доця Григорій Маркевич, 1905 р. Рядовий. Загинув 14.06.1944 р. Похований: с. Сайнармяки. Карелія.

Доця Іван Григорович, 1921 р. Рядовий. Помер від ран 15.12.1943 р.

Доця Микола Мусійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 16.02.1943 р. Похований у Ленінградській обл.

 

36Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Доця Мусій Якимович, 1902 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Доця Олександр Марковим, 1902 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ж

Житник Єгор Тихонович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

З

Зінченко Гаврило Антонович, 1903 р. Рядовий. Загинув: чв. 1942 р. Похований: с. Волове Липецької обл.

Зінченко Іван Іванович, 1924 р. Рядовий. Загинув 10.10.1943 р. Похований: м. Комсомольськ Полтавської обл.

Зінченко Максим Антонович, 1906 р. Рядовий. Загинув 1.11.1941 р.

К

Квико Іван Федорович, 1918 р. Ст. лейтенант. Загинув 19.02.1945 р. Похований: с. Альтвейєр. Німеччина.

Киценко Микола Кирилович, 1925 р. Рядовий. Загинув 13.11.1944 р. Похований: м. Салма. Угорщина.

Киценко Павло Кирилович, 1914 р. Ст. сержант. Загинув 13.08.1942 р. Похований: с. Юр'Твка Волгоградської обл.

Кияшко Григорій Васильович, 1918 р. Сержант. Загинув: кв. 1944 р.

Кобеляцький Іван Гаврилович, 1915 р. Рядовий. Загинув 6.10.1943 р. Похований: м. Комсомольськ Полтавської обл.

Кобеляцький Костянтин Мусійович, 1920 р. Курсант. Загинув 9.11.1942 р.

Козинець Андрій Якович, 1921 р. Рядовий. Загинув 29.03.1945 р.

Колодяжний Григорій Захарович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Кот Андрій Никифорович, 1906 р. Рядовий. Помер від ран 12.02.1944 р. Похований: с. Верхньоінгульське Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Кочаток Ларіон Петрович, 1894 р. Рядовий. Помер від ран 29.01.1945 р. Похований: м. Кишкереш. Угорщина.

Кравченко Семен Володимирович, 1903 р. Рядовий. Загинув 11.02.1944 р.

Л

Лаврина Клавдія Семенівна, 1924 р. Рядова. Загинула: чв. 1944 р.

Лихацький Олександр Микитович, 1900 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Лиходій Павло Михайлович, 1909 р. Рядовий. Помер від ран 29.08.1943 р. Похований: с. Карпово Смоленської обл.

Лиходій Петро Григорович, 1921 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Лиходій Федір Васильович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Ляшенко Іван Антонович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р. Похований: с. Браїлівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Ляшенко Іван Федорович, 1922 р. Рядовий. Загинув 20.03.1945 р.

Ляшенко Макар Антонович, 1906 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р.

Ляшенко Микола Антонович, 1917 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

 

37Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Ляшенко Микола Олексійович, 1917 р. Рядовий. Загинув 21.07.1941 р.

Ляшенко Федір Антонович, 1899 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Ляшенко Федот Дем'янович, 1910 р. Рядовий. Загинув 1.12.1943 р.

М

Макаренко Василь Йосипович, 1902 р. Рядовий. Помер від ран 23.11.1944 р. Похований: с. Сатині. Латвія.

Муль Василь Федорович, 1918 р. Помер від ран 19.10.1943 р. Похований: м. Комсомольськ Полтавської обл.

Муращенко Терентій Овксентійович, 1914 р. Рядовий. Загинув у полоні 9.11.1942 р.

Муращенко Петро Михайлович, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 21.12.1942 р. Похований: с. Лебяже Ленінградської обл.

Н

Назаренко Іван Харитонович, 1900 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Наминас Сергій Семенович, 1906 р. Рядовий. Помер від ран 29.05.1945 р. Похований: м. Швец. Польща.

Недбайло Григорій Григорович, 1907 р. Сержант. Загинув у 1944 р.

Нескромний Іван Петрович, 1909 р. Рядовий. Загинув у 1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Носуль Феодосій Григорович, 1905 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Нощенко Кузьма Микитович, 1903 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

О

Овчаренко Костянтин Васильович, 1917 р. Рядовий. Загинув 21.07.1941 р.

Омельченко Павло Демидович, 1900 р. Рядовий. Загинув 28.08.1944 р. Похований у Ясському пов. Румунія.

Онуфрей Микола Леонідович, 1922 р. Сержант. Загинув 7.08.1942 р.

Онуфрей Олександр Силович, 1923 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Остапець Олексій Олександрович, 1914 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

П

Панченко Іван Степанович, 1911 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1942 р.

Пархоменко Кузьма Петрович, 1912 р. Загинув: лт. 1944 р.

Пасічник Іван Григорович, 1910 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Перемєна Яким Павлович, 1906 р. Рядовий. Загинув 11.02.1943 р. Похований: с. Зайцеве Волховського р-ну Орловської обл.

Пилипенко Борис Феодосійович, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Піддубний Гнат Гнатович, 1905 р. Рядовий. Загинув 6.10.1943 р. Похований: м. Комсомольськ Полтавської обл.

Піддубний Гнат Устинович, 1900 р. Рядовий. Загинув 9.10.1943 р. Похований: м. Комсомольськ Полтавської обл.

Піддубний Григорій Федорович, 1923 р. Сержант. Загинув 14.01.1945 р. Похований: м. Клаулякен. Німеччина.

Піддубний Іван Леонтійович, 1907 р. Рядовий. Загинув у 1941 р. Похований: м. Київ.

 

38Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Піддубний Лаврентій Іванович, 1900 р. Помер від ран 16.12.1943 р. Похований: с. Пришиб Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Піддубний Остап Якович, 1900 р. Рядовий. Загинув 12.04.1944 р. Похований: с. Бологань Оргеєвського р-ну. Молдова.

Піддубний Савелій Леонтійович, 1914 р. Лейтенант. Загинув: лп. 1941 р.

Піддубний Свирид Якович, 1913 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Піддубний Федір Степанович, 1900 р. Рядовий. Загинув 28.04.1944 р.

Підуст Григорій Тихонович, 1913 р. Рядовий. Загинув 19.06,1942 р. Похований: с. Мостки Ленінградської обл.

Підуст Іван Оникійович, 1902 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Підуст Макар Харитонович, 1920 р. Лейтенант. Загинув 11.07.1943 р. Похований: с. В. Альошкіно Тверської обл.

Пісчаний Григорій Архипович, 1915 р. Рядовий. Загинув 12.10.1943 р.

Прядка Іван Денисович, 1911 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Прядка Олександр Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув 14.11.1943 р. Похований: с. Новогригорівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Прядка Прокіп Степанович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Прядка Федір Федорович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Р

Радько Петро Григорович, 1898 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Рак Павло Васильович, 1900 р. Рядовий. Помер від ран 1.12.1943 р. Похований: с. Пришиб Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Рак Семен Прохорович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув: сч. 1944 р.

Рац Микита Герасимович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Репетило Іван Кирилович, 1906 р. Рядовий. Загинув 2.03.1944 р.

Репетило Іван Тихонович, 1904 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Репетило Олександр Тимофійович, 1902 р. Рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Репетило Федір Костянтинович, 1909 р. Військтехнік. Загинув: вр. 1941 р.

Рижий Іван Гаврилович, 1899 р. Рядовий. Загинув 11.03.1944 р. Похований: с. Оситна Новомиргородського р-ну Кіровоградської обл.

Рижий Петро Йосипович, 1906 р. Рядовий. Загинув 9.10.1943 р. Похований: с. Чикалівка Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Рижий Яків Сергійович, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Робота Василь Григорович, 1918 р. Мол. сержант. Загинув 10.04.1944 р.

Робота Іван Йосипович, 1924 р. Рядовий. Загинув 23.03.1945 р.

Робота Ларіон Логвинович, 1908 р. Рядовий. Загинув 12.03.1943 р.

Романюк Федір Федорович, 1919 р. Рядовий. Помер від ран 3.12.1941 р. Похований: с. Вологодсько-Ямська Слобода Ленінградської обл.

Рудь Іван Якович, 1913 р. Рядовий. Загинув 24.03.1944 р. Похований: с. Андріївка Одеської обл.

С

Сажко Семен Мусійович, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

39Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Салагай Павло Харитонович, 1910 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Сірий Давид Савич, 1897 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Сірий Олексій Михайлович, 1910 р. Сержант. Загинув 20.09.1942 р.

Сірий Федір Васильович, 1900 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Скоморох Іван Матвійович, 1909 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Скоморох Тихін Костянтинович, 1907 р. Рядовий. Загинув 19.07.1941 р.

Скоморох Феодосій Леонтійович, 1904 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Сорока Михайло Макарович, 1912 р. Лейтенант. Загинув 17.01.1944 р.

Суховерко Петро Микитович, 1899 р. Мол. сержант. Загинув 10.04.1944 р.

Т

Терещенко Володимир Тимофійович, 1905 р. Загинув 29.10.1943 р.

Терещенко Євгенія Кирилівна, 1925 р. Рядова. Загинула: гр. 1943 р.

Терещенко Олексій Антонович, 1906 р. Рядовий. Загинув 7.11.1944 р. Похований: с. Інарча Будапештського р-ну. Угорщина.

Тютюнник Василь Григорович, 1922 р. Рядовий. Загинув 23.07.1942 р.

У

Удовицький Сергій Никифорович, 1905 р. Рядовий. Загинув 18.06.1942 р.

Ф

Фидря Юхим Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Х

Христич Устим Максимович, 1912 р. Рядовий. Помер від ран 6.12.1943 р. Похований: м. Комсомольськ Полтавської обл.

Ч

Чернойван Григорій Оникійович, 1918 р. Рядовий. Загинув у 1941 р. Похований: смт Нові Санжари Новосанжарського р-ну Полтавської обл.

Чирва Василь Демидович, 1914 р. Загинув 24.06.1941 р.

Чирва Михайло Тимофійович, 1913 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Чирва Олексій Антонович, 1906 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Чирва Петро Максимович, 1905 р. Рядовий. Загинув 20.10.1943 р.

Чирва Петро Миронович, 1912 р. Ст. сержант. Загинув 2.04.1944 р. Похований: с. Яківка Тлумацького р-ну Івано-Франківської обл.

Чирва Сергій Якович, 1900 р. Рядовий. Загинув 30.01.1944 р. Похований: с. Олександрівка Кіровоградської обл.

Чирва Федір Тимофійович, 1901 р. Рядовий. Загинув 9.03.1944 р. Похований: с. Нова Олександрівка Кіровоградської обл.

 

40Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ / с. Дмитрівка

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Чирва Юхим Назарович, 1912 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Казавчин Гайворонського р-ну Кіровоградської обл.

Чорний Павло Дмитрович, 1906 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Ш

Шаповал Микола Якович, 1917 р. Загинув 4.04.1944 р.

Швачка Роман Якович, 1911 р. Ст. сержант. Загинув 1.01.1945 р. Похований: с. Баторово-Кессе. Латвія.

Швиндер Анатолій Онисимович, 1926 р. Гв. рядовий. Загинув 8.10.1944 р.

Шевченко Микола Миколайович, 1911 р. Рядовий. Загинув 20.11.1943 р. Похований: с. Омельник Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Шкіндер Олексій Ларіонович, 1920 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Шкурат Семен Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув 28.02.1942 р. Похований: с. Васильки Смоленської обл.

Село ДМИТРІВКА

А

Артеменко Григорій Федорович, 1918 р. Гв. лейтенант. Загинув 3.02.1944 р. Похований: с. Усадище Нелідовського р-ну Тверської обл.

Артеменко Іван Андрійович, 1914 р. Старшина. Загинув 8.02.1943 р. Похований: м. Кінгісепп.

Артеменко Іван Онуфрійович, 1913 р. Мобілізований Кременчуцьким МВК у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Артеменко Олексій Іванович, 1916 р. Рядовий. Загинув 13,09.1942 р.

Б

Бабець Панас Олександрович, 1907 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Базавлук Степан Дорофійович, 1910 р. Єфрейтор. Загинув 5.04.1945 р. Похований: с. Карка (м. Надвалижа). Угорщина.

Баль Михайло Іванович, 1921 р. Рядовий. Загинув 26.06.1941 р.

Безуглий Панас Степанович, 1903 р. Рядовий. Загинув 16.03.1944 р. Похований: с. Ярово Кіровоградської обл.

Білан Іван Іудович, 1919 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Біленький Зіновій Андрійович, 1896 р. Гв. рядовий. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Миколаївка Кіровоградської обл.

Богомаз Олександр Сергійович, 1920 р. Рядовий. Загинув 27.10.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бужинський Лев Кіндратович. Рядовий. Загинув у 1941 р.

В

Варакута Йосип Харитонович, 1911 р. Рядовий. Загинув 11.10.1943 р. Похований: с, Усленка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Василенко Федір Дмитрович, 1917 р. Старшина. Загинув 3.03.1945 р. Похований: с. Зааген Волін Щецінського воєв. Польща.

 

41Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ, с. Дмитрівка

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Василина Іван Миколайович, 1905 р. Рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Вешник Петро Дмитрович, 1926 р. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Григорівка Кіровоградської обл.

Волошин Григорій Андрійович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 16.01.1945 р. Похований: м. Несельськ-Цехановтара. Німеччина.

Волошин Михайло Григорович, 1923 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Г

Гажала Іван Андрійович, 1905 р. Рядовий. Загинув 7.02.1942 р. Похований: с. Печеніги Чугуївського р-ну Харківської обл.

Гаража Іван Федорович, 1923 р. Сержант. Загинув 2.06.1944 р. Похований: с. Марам'яки Виборзького р-ну Ленінградської обл.

Гаража Яків Федорович, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Гладких Федір Тимофійович, 1900 р. Рядовий. Загинув 9.10.1944 р. Похований: с. Целкуво-Дуже. Польща.

Гноєвий Сергій Миколайович, 1901 р. Старшина. Загинув 15.01.1944 р. Похований: с. Варварівка Дунаєвецького р-ну Хмельницької обл.

Горбань Василь Маркевич, 1918 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Гордя Григорій Іванович, 1905 р. Рядовий. Загинув 27.10.1943 р. Похований: с. Георгіївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Губко Єлизавета Панасівна, 1922 р. Рядова. Загинула 18.12.1943 р. Похована: с. Михайлівка Кіровоградської обл.

Д

Дерега Андрій Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Дерега Василь Костянтинович, 1926 р. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Григорівка Кіровоградської обл.

Дерега Іван Андрійович, 1925 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Дерега Корній Пилипович, 1901 р. Рядовий. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Григорівка Кіровоградської обл.

Дерега Пимон Пилипович, 1897 р. Рядовий. Помер від ран 28.10.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Джебка Іван Романович, 1916 р. Рядовий. Помер у полоні 15.11.1944 р. Похований: с. Чернен (м. Голтдап). Німеччина.

Дуканич Петро Корнійович, 1919 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Ж

Жук Ілля Йосипович, 1893 р. Рядовий. Загинув 11.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

З

Загорулькін Микола Миколайович, 1908 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув 21.02.1943 р. Похований: м. Воронеж.

 

42Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ, с. Дмитрівка

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Запара Іван Лаврентійович, 1926 р. Загинув: лсп. 1944 р.

Зубар Анастасія Павлівна, 1910 р. Рядова. Загинула 10.05.1944 р. Похована: с. Колпотова Балка Григоріопольського р-ну. Молдова.

Зубар Клим Павлович, 1902 р. Рядовий. Загинув 25.10.1943 р. Похований: с. Новогригорівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Зубер Микола Панасович, 1914 р. Рядовий. Загинув 11.11.1944 р. Похований: м. Ково. Угорщина.

К

Кияшко Василь Андрійович, 1926 р. Рядовий. Загинув 3.11.1943 р. Похований: с. Новогригорівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Кияшко Михайло Іванович, 1916 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Кияшко Павло Семенович, 1918 р. Єфрейтор. Загинув 8.03.1944 р. Похований: с. Мошорине Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Кобзар Федір Іванович, 1895 р. Рядовий. Загинув 4.03.1944 р. Похований у Вітебському р-ні Вітебської обл. Білорусь.

Кобилка Лука Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув 31.10.1943 р.

Когол Мирон Леонтійович, 1906 р. Мол. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Козинець Григорій Якович, 1915 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Крамаренко Володимир Андрійович, 1914 р. Лейтенант. Загинув: гр. 1942 р. Похований: м. Волгоград.

Кривуля Степан Антонович, 1912 р. Рядовий. Загинув 21.10.1941 р.

Кривуля Юхим Антонович, 1910 р. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Криса Андрій Васильович, 1926 р. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Григорівна Кіровоградської обл.

Кузьменко Василь Андрійович, 1926 р. Єфрейтор. Загинув 29.10.1944 р. Похований: с. Елкуземе. Латвія.

Кулішенко Григорій Феодосійович, 1911 р. Рядовий. Загинув 10.08.1941 р.

Кулішенко Іван Кирилович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Л

Лиходій Андрій Григорович, 1904 р. Рядовий. Загинув 9.10.1943 р.

Лиходій Василь Андрійович, 1908 р. Ст. лейтенант. Загинув 26.06.1944 р. Похований: емт Туров Гомельської обл. Білорусь.

Лиходій Михайло Якович, 1896 р. Рядовий. Загинув 1.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Лиходій Петро Григорович, 1921 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Лукаш Іван Андрійович, 1898 р. Рядовий. Загинув 17.12.1944 р. Похований: с. Бочково. Чехословаччина. .

Лукаш Федір Андрійович, 1901 р. Рядовий. Загинув 9.05.1944 р. Похований: с. Ташлик Григоріопольського р-ну. Молдова.

 

43Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ, с. Дмитрівка

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

М

Майданівськкй Никифор Федорович, 1909 р. Рядовий. Загинув 11.11.1944 р. Похований: с. Кова. Угорщина.

Н

Надженко Степан Васильович, 1907 р. Рядовий. Загинув 4.04.1942 р. Похований: с. Копанка Балаклійського р-ну Харківської обл.

Найда Іван Васильович, 1904 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Носко Володимир Григорович, 1912 р. Рядовий. Загинув 21.07.1941 р.

О

Ольшанський Іван Іванович, 1921 р. Ст. сержант. Загинув 11.09.1943 р. Похований: х. Ленінський Варениківського р-ну Краснодарського краю.

Осипов Петро Григорович, 1914 р. Рядовий. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Водяне Шполянського р-ну Черкаської обл.

Остапець Віктор Миронович, 1916 р. Рядовий. Загинув 24.07.1944 р. Похований: с. Вишнюв Люблінського воєв. Польща.

Остапець Григорій Миколайович, 1924 р. Рядовий. Загинув 15.11.1943 р. Похований: с. Миколаївка Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Остапець Порфирій Якович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Остапець Феодосій Миронович, 1904 р. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований: с. Дача Кіровоградської обл.

Острожко Яків Федорович, 1911 р. Рядовий. Загинув 22.10.1943 р. Похований: с. Дача Кіровоградської обл.

П

Палій Василь Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лп. 1943 р.

Підтикай Микола Олексійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 16.12.1943 р. Похований: с. Шарівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Плахотник Семен Іванович, 1908 р. Рядовий. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Григорівка Кіровоградської обл.

Плескач Гордій Юхимович, 1905 р. Рядовий. Помер від ран 19.10.1943 р. Похований: м. Комсомольськ Полтавської обл.

Плескач Ігор Антонович, 1909 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Плескач Павло Васильович, 1913 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 13.01.1943 р. Похований: с. Котлярівка Запорізької обл.

Плескач Тихін Андрійович, 1918 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 10.05.1943 р. Похований: смт Єльці Московської обл.

Прядка Григорій Сергійович, 1921 р. Рядовий. Загинув 26.06.1941 р.

Прядка Микола Кузьмич, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Прядка Прокіп Самсонович, 1910 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

 

44Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ, с. Дмитрівка

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Прядка Самсон Устимович, 1913 р. Сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Р

Радченко Олексій Дементійович, 1911 р. Сержант. Загинув 18.09.1942 р.

Рац Іван Мефодійович, 1924 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Рац Микола Герасимович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Редько Семен Захарович, 1914 р. Рядовий. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Лозуватка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Рижий Микита Микитович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: ср. 1941 р.

Рижов Федір Лукич, 1915 р. Рядовий. Загинув 9.03.1945 р. Похований: с. Братужі Заваде. Латвія.

Романюха Гнат Олексійович, 1915 р. Рядовий. Загинув 14.04.1944 р.

С

Січний Олександр Андрійович, 1911 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Січний Павло Андрійович, 1916 р. Рядовий. Загинув 8.07.1941 р.

Скиба Григорій Васильович, 1910 р. Ст. сержант. Загинув 3.05.1942 р. Похований: с. Василеостровське Ленінградської обл.

Скиба Іван Павлович, 1926 р. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Новогригорівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Скоморох Анатолій Миколайович, 1911 р. Лейтенант. Помер від ран 12.01.1944 р. Похований: с. Кіровка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Скоморох Костянтин Миколайович, 1904 р. Рядовий. Загинув 22.09.1944 р. Похований: м. Міори Вітебської обл. Білорусь.

Сольоний Григорій Тимофійович, 1902 р. Рядовий. Загинув 16.10.1943 р. Похований: с. Успенське.

Сук Іван Васильович, 1916 р. Мол. політрук. Загинув 21.07.1941 р.

Сук Олександр Максимович, 1913 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Т

Тендітник Василь Миколайович, 1905 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Тендітник Григорій Ларіонович, 1922 р. Лейтенант. Загинув 14.03.1944 р. Похований: м. Запоріжжя.

Тендітник Микола Миколайович, 1901 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Терещенко Терентій Овксентійович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лт. 1943 р.

Тішин Андрій Іванович, 1923 р. Сержант. Загинув 4.05.1943 р. Похований: с. Табак Кримського р-ну Краснодарського краю.

Тютюнник Іван Михайлович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 7.08.1942 р. Похований: с. Пинчута Волгоградської обл.

Тягнирядно Макар Іванович, 1892 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Тягнирядно Панас Никифорович, 1919 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

45Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ, с. Дмитрівка

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Тягнирядно Павло Остапович, 1898 р. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

У

Ус Григорій Михайлович, 1902 р. Підпільник. Страчений у 1942 р. у Кременчуці.

Ф

Федоренко Дмитро Максимович, 1907 р. Рядовий. Загинув у 1943 р. Похований: с. Сотницьке Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Х

Холявко Яків Іванович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Каменоломня Сакського р-ну. Крим.

Ч

Чернишенко Олексій Якович, 1913 р. Рядовий. Загинув 26.11.1943 р. Похований: с. Перевальне Сімферопольського р-ну. Крим.

Чирва Іван Карпович, 1907 р. Рядовий. Загинув 9.08.1944 р. Похований: с. Земпнюв Краківського воєв. Польща.

Ш

Шапко Андрій Іванович, 1895 р. Рядовий. Загинув 5.03.1944 р. Похований: с. Риленки Дубровенського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Шаповал Василь Пилипович, 1904 р. Рядовий. Загинув 16.07.1944 р. Похований: с. Головенчиця Гродненського р-ну. Білорусь.

Шаповал Михайло Васильович, 1903 р. Сержант. Загинув 23.09.1943 р. Похований: с. Кононенки Диканського р-ну Полтавської обл.

Шматко Дмитро Григорович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Шматко Кіндрат Миронович, 1912 р. Мол. командир. Загинув: лсп. 1943 р.

Шматко Феодосій Терентійович, 1895 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Штанько Михайло Йосипович, 1919 р. Рядовий. Загинув 29.11.1944 р.

Щ

Щербак Матвій Якович, 1912 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ю

Ющенко Григорій Федорович, 1914 р. Рядовий. Загинув 11.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Ющенко Іван Артемович, 1910 р. Рядовий. Загинув 20.10.1943 р.

 

46Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Комсомольськ

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

СПИСОК ВОЇНІВ,
які загинули та поховані у місті Комсомольську, місце народження та місце мобілізації (призову) яких не встановлено

Б

Баяданов Церен Бальзамович, 1910 р. Рядовий. Загинув у полоні 12.01.1943 р.

Бохевтаж Ахмат, 1909 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р.

Г

Гажаул Ахмат, 1906 р. Рядовий. Загинув 21.09.1943 р.

Ж

Жумаднов Кульдер, 1906 р. Рядовий. Загинув 22.06.1944 р.

І

Ібраїв Каблиш, 1897 р. Рядовий. Загинув 29.07.1943 р.

Ісмаїлов Журмаладін Абдулович, 1892 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р.

К

Кадиров Абрахаш, 1897 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р.

Кадиров Хатим, 1924 р. Рядовий. Загинув 12.10.1943 р.

Кульсентов Мизабой Мизанович, 1906 р. Рядовий. Загинув 6.09.1941 р.

М

Малинов Сафар, 1924 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р.

Мансусбаєв Жалбай, 1924 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р.

Т

Таранбаєв Бакташ, 1899 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р.

 

47Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

 

МІСТО КРЕМЕНЧУК

 

48Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

 

Кременчук — місто обласного підпорядкування, залізничний вузол, порт на Дніпрі. Розташований на південному заході Полтавської області. Більша частина міста знаходиться на лівому березі, менша, Крюківський район, — на правому березі Дніпра. Засноване у 1571 році. Загальна площа 39 кв. км, населення 90 тис. чоловік (1939 р.).

До війни найбільш розвинуте місто області. У 1941 році нараховувалося 104 промислових підприємства. Найбільш значимі: вагонобудівний, шляхобудівний, металоштампувальний заводи, які посідали важливе місце в загальносоюзній економіці. Завершувалось будівництво заводу алюмінієвого литва і прокату для літакобудування. З введенням його в експлуатацію Полтавщина ставала помітним центром розвитку авіаційної промисловості. Важливе місце в економіці Кременчука посідала легка і харчова промисловість — шкіряно-лимарний і меблевий комбінати, суконна і взуттєва фабрики, маслоробна, кондитерська, промислова кооперація.

У 1939 р. в Кременчуці налічувалося 6 лікарень, 16 поліклінік і амбулаторій, водолікарня, дитячі медичні установи. Працювали 22 загальноосвітні школи, 8 технікумів, педагогічний інститут (з 1940 р.). Культурні запити кременчужан задовольняли драматичний театр, кінотеатр, цирк, 15 робітничих клубів, 39 масових бібліотек, історико-краєзнавчий музей.

З віроломним нападом фашистської Німеччини і оголошенням мобілізації воїнів запасу Кременчуцький військкомат на фронт відправив 2753 чоловіка. Понад 2 тис. заяв подали добровольці, що не підлягали призову в діючу армію.

На початку війни у Кременчуці дислокувалась 75 навчальна авіадивізія, невеликі підрозділи внутрішніх військ, які несли охорону стратегічних об'єктів міста. У липні були сформовані чотири винищувальних батальйони для боротьби з диверсантами, розвідниками, парашутистами, охорони залізничного вузла, зв'язку. Всього понад 770 чоловік.

 

49Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

 

Командирами були призначені Г. С. Сіраченко, О. В. Слєпухін, Д. І. Ляпкало, Т. Г. Кульбачко. В цей же час формуються три полки Кременчуцької дивізії народного ополчення (КДНО), які налічували 3840 бійців. Основною їх зброєю були гвинтівки, пляшки з запалювальною рідиною, дивізіон артилерії. Командиром дивізії був призначений полковник А. С. Платухін, начальником штабу — військовий комісар м. Кременчука майор А. М. Мачула, комісаром — полковий комісар М. Ф. Дербуков. Саме їм, народним ополченцям, першими довелося вступити в бій з німецько-фашистськими військами на Полтавщині у серпні 1941 р.

Пройшло всього 44 дні від початку агресії фашистської Німеччини, а вже в ніч з 5 на 6 серпня 1941 року біля Деївського лісу і Гострої Могили під Крюковом з'явився фашистський розвідувальний загін. По тривозі були підняті 900 озброєних робітників вагонобудівного заводу. 3-й Крюківський полк КДНО під командуванням П. С. Воробйова вступив у бій з розвідувальним підрозділом ворога, в складних для ополченців умовах. На допомогу з лівого берега чекати не доводилося. Ще 22 липня, за іншими джерелами — 9 липня, німецький літак скинув бомбу на міст через Дніпро і один з його прольотів впав у річку. Він так і не був відбудований. Переправа з лівого на правий берег здійснювалася на човнах і катерами. На допомогу ополченцям поспішала з Лубен 297 стрілецька дивізія, з Полтави — зведений курсантський полк, 2,5 тисячі мобілізованих комуністів, профспілкових і комсомольських активістів. Німці нарощували сили. Зупинити бронетанкові частини стратегічного призначення ворога народні ополченці не могли. Дві третини бійців дивізії полягли в нерівних боях. До останнього снаряда билися гарматники І. Ю. Буличова, кулеметники Банников, Бондарєв, командир батальйону Турубара; мужність і відвагу проявили медсестри Є. Зінченко, А. Хоменко, Г. Галецька та багато інших. Водники рятівної станції і річкового порту на своїх човнах і катерах переправили на лівий берег понад тисячу поранених бійців. Комісар полку Аксьонов так оцінив захисників Кременчука: «Ополченці зробили більше, ніж могли!». За відвагу і мужність 112 ополченців нагороджено орденами, 609 — бойовими медалями.

Начальник Генерального штабу Г. К. Жуков попередив Главковерха, що в Кременчуці складається ситуація, коли війська групи армій «Південь» можуть нанести удар у фланг і тил військам Південно-Західного фронту.

 

50Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

 

Захопивши правобережну частину області і Крюківський район Кременчука, гітлерівці почали методично з-за Дніпра вести артилерійський і мінометний вогонь, бомбити з повітря місто. Головними об'єктами обстрілу були порт, залізнична станція, депо, паровози, зв'язок. Кременчук горів, паніка охопила населення. Тільки залізничники в неймовірно складних умовах під вогнем ворога виконували свої обов'язки — формували ешелони для відправки матеріальних цінностей на схід.

Командуючий Південно-Західним фронтом М. П. Кирпонос 18 серпня доповідав командуючому Південно-Західним напрямком С. М. Будьонному, що «після виходу противника до південної течії Дніпра його основні зусилля можуть бути спрямовані проти обох флангів глибокого тилу фронту». Генерал М. П. Кирпонос передбачав і напрямок цих ударів. Його прогноз підтвердився, але практичні заходи не були вжиті, щоб прикрити тил і не дати можливості німцям форсувати Дніпро і захопити плацдарм для розгортання військ південного угруповання противника. Кременчук був оточений, а 9 вересня фашистські війська окупували місто.

У Кременчуку, як і скрізь на Полтавщині, фашистські війська встановили режим терору і насильства. Була створена мережа таборів для військовополонених, єврейські і циганські гетто, обладнані 4 місця для масових розстрілів патріотів. Від холоду, голоду, хвороб, убивств і катувань загинуло понад 60 тисяч військовополонених і більше 37 тисяч цивільного населення Полтавської, Кіровоградської, Черкаської та інших областей. На каторжні роботи до Німеччини та її союзників по розбою було вивезено 21 тисячу громадян.

На боротьбу з фашистами піднялися патріоти міста. Були створені 7 підпільних груп, що об'єднували понад 300 народних месників. Організаторами і керівниками підпілля були Г. Ф. Петько, В. М. Остапенко, І. М. Подорван, М. І. Ромашкін, І. О. Лісненко, І. Ф. Харченко, О. А. Кривицький.

29 вересня 1943 року Кременчук був звільнений від німецько-фашистських загарбників. У боях брали участь війська 5-ї гвардійської і 53-ї армій Степового фронту. Дивізіям і окремим частинам, які особливо відзначилися, було присвоєно найменування «Кременчуцьких», а 97 гвардійська Полтавська стрілецька дивізія нагороджена орденом Червоного Прапора.

 

51Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

 

За період фашистського «нового порядку» і боїв Кременчук був зруйнований на 97 відсотків. Загальна сума матеріальних збитків складає понад 1 мільярд довоєнних рублів.

Після звільнення Кременчука на фронт було мобілізовано і призвано в армію 4753 чоловіка. На території міста дислокувались 58 госпіталів різних типів і призначень. З 22 червня по 28 серпня 1941 року — 18 і з 30 вересня і до кінця 1943 року — 40. В них померло від ран 444 воїни (без медсанбатів).

На фронтах Великої Вітчизняної війни кременчужани проявили героїзм, мужність і відвагу, вірність військовій присязі, армійському бойовому прапору і братерству. Сімом уродженцям міста на Дніпрі присвоєно звання Героя Радянського Союзу: О. А. Блувштейну, Е. Д. Готлібу, В. Й. Крупському, М. М. Молочникову, П. С. Приходьку, І. І. Ткаченку, О. Й. Халаменюку; Героя Соціалістичної Праці — М. Ф. Грицаєнку. Микола Феофанович — уродженець Кременчука, командир взводу технічної розвідки 79 відбудовного батальйону 5-ї бригади залізничних військ. Це і про нього Ілля Еренбург сказав: «Кров'ю скріплені рейки, кров'ю відважних залізничників». Закінчив війну М. Ф. Грицаєнко у Берліні.

Добровільно пішов на фронт 14-річний кременчужанин Борис Романенко. Кмітливому хлопчині дали притулок розвідники 584 стрілецького полку 199 стрілецької дивізії 38 армії. Під Сталінград розвідник потрапив бувалим фронтовиком. За плечима юнака майже рік боїв на рідній Полтавщині, Харківщині, під Ростовом. На землях радгоспу «Котлубань» був тяжко поранений командир роти. Керувати боєм продовжував розвідник Романенко. Після цієї пам'ятної події його було призначено командиром розвідвзводу, присвоєно звання молодшого лейтенанта. Командуючий 8 гвардійською армією генерал В. І. Чуйков особисто нагородив його орденом Червоної Зірки. Б. Романенко брав участь у визволенні України, Польщі. За організацію у передмісті Берліна атаки на бронетранспортерах на важливий вузол оборони ворога і закріплення успіху йому було присвоєно чергове військове звання і нагороджено орденом Олександра Невського.

Безсмертний подвиг здійснив Костянтин Омельяненко. 23 листопада у бою за селище Павлиш Кіровоградської області наступові перешкодив кулеметний вогонь з дзота. Кинута граната не досягла мети, і тоді рядовий роти 313 гвардійського стрілецького полку кинувся на амбразуру дзота і закрив її своїм тілом. Герой кременчуцького

 

52Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

 

підпілля загинув геройською смертю на фронті. Посмертно нагороджений орденом Вітчизняної війни І ступеня.

У глибокому тилу ворога під Вінницею, у Моравській Остраві в Чехословаччині під іменем «Тамара» виконувала бойові розвідувальні завдання М. М. Бобирєва. Їй присвоєно виняткове для жінок звання: «Заслужений працівник органів державної безпеки».

В оборонних боях і при звільненні Кременчука загинуло (без ополченців) 1141 воїн Червоної Армії. У місті є 9 братських могил воїнів, дві — підпільників і одна безіменна, індивідуальна,

У нагірній частині міста відкритий меморіал «Вічно живим». З гранітного кряжа виростають сім бронзових фігур. Останні хвилини перед смертю. Бронзовими літерами напис: «На цьому місці в 1941 — 1943 роках в катівнях фашистських концтаборів загинуло біля 100 тисяч радянських патріотів. Вічна пам'ять загиблим, які віддали життя за нашу Батьківщину».

Зусиллями краєзнавців Кременчука для увічнення пам'яті загиблих створена міська КНИГА ВІЧНОЇ СЛАВИ — «Подвиг кременчужан безсмертний». Налічує Книга 24 томи. В них розміщені біографічні довідки з фотографіями, листи з фронту, бойові листівки, документи, газетна інформація.

Особливе місце в увічненні пам'яті героїв і жертв війни належить письменнику і публіцисту, бійцю і помічнику начальника розвідки армії кременчужанину Еммануїлу Генріховичу Казакевичу. Він залишив нащадкам твори про героїзм і мужність фронтових розвідників, проблеми свободи і ціни людського життя на війні в книгах «Зірка», «Двоє в степу», «Весна на Одері», «Будинок на майдані», «При світлі дня».

 

53Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

ПОЛЕГЛІ В БОЯХ, ЗАГИБЛІ ТА ПОМЕРЛІ ВІД РАН

КРЕМЕНЧУЦЬКА МІСЬКА РАДА

Місто КРЕМЕНЧУК

А

Абакумов Олексій Овсійович, 1917 р. Сержант. Помер від ран 14.03.1944 р. Похований: м. Кременчук.

Абасов Віктор Ісакович, 1923 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Абдулаєв Абі, 1917 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 7.10.1944 р. Похований: с. Рождественка Миколаївського р-ну Одеської обл.

Абразумов Володимир Сергійович, 1909 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Абрамов Семен Степанович, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Абрамов Шебель-Хайм Якович, 1921 р. Рядовий. Загинув 31.01.1943 р. Похований: м. Волгоград.

Абрамович Еммануїл Абрамович, 1903 р. Майор. Загинув 26.05.1944 р. Похований: м. Одеса.

Абрамович Іуда Якович, 1905 р. Лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Абуталов Володимир Олександрович, 1899 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований у Олександрійському р-ні Кіровоградської обл.

Авадесян Сергій Михайлович, 1907 р. Ст. сержант.

Авербух Йосип Давидович, 1920 р. Мол. лейтенант. Загинув 11.09.1942 р. Похований: ст. Липки Волгоградської обл.

Аверін Микола Тимофійович. Гв. мол. лейтенант. Загинув 15.10.1944 р. Похований: м. Арад. Румунія.

АврамеНко Георгій Петрович, 1914 р. Рядовий. Загинув 28.09.1941 р. Похований: с. Каменна Гора Новгородської обл.

Авраменко Григорій Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув: бер. 1942 р.

Авраменко Іван Панасович, 1921 р. Лейтенант. Загинув 28.01.1943 р. Похований у Ленінградській обл.

Авраменко Микола Гаврилович, 1906 р. Мол. лейтенант. Загинув: лсп. 1942 р.

Авраменко Микола Харитонович, 1909 р. Підпільник групи М. І. Ромашкіна. Загинув 3.03.1943 р.

Авраменко Федір Григорович, 1909 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Агєєнков Василь Никанорович, 1913 р. Старшина. Загинув 14.02.1945 р. Похований: с. Профен. Німеччина.

Агранат Ізраїль Шевельович, 1922 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Адаменко Андрій Іванович, 1911 р. Загинув 20.07.1941 р.

Адаменко Володимир Васильович, 1908 р. Гв. рядовий. Помер від ран

 

54Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

18.12.1943 р. Похований: с. Казарня Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Айзенберг Соломон Давидовим, 1922 р. Рядовий. Загинув: чв. 1943 р.

Айзенберг Яків Іонович, 1901 р. Майор. Помер від ран 27.12.1942 р. Похований: с. Шуче Краснослободського р-ну Волгоградської обл.

Айзин Рахміл Львович, 1912 р. Капітан. Загинув: ср. 1941 р.

Айнабер Михайло Ілліч, 1900 р. Рядовий. Загинув 17.02.1943 р. Похований: емт Красний Бор Колпинського р-ну Ленінградської обл.

Акав Давид Соломоновим, 1920 р. Рядовий. Загинув 29.06.1942 р. Похований: с. Дачне Ленінградської обл.

Акбаров Мойсей Наумович. Мол. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Акименко Павло Семенович, 1909 р. Мобілізований у 19.41 р. Рядовий.

Акимов Леонтій Михайлович. Рядовий. Загинув 8.02.1945 р. Похований: с. Певель. Польща.

Акимов Олександр Павлович, 1919 р. Рядовий. Загинув 11.05.1942 р.

Акимов Семен Омелянович, 1919 р. Рядовий. Загинув 31.07.1941 р. Похований: ст. Іскрівка Петрівського р-ну Кіровоградської обл.

Акимов Тимофій Іванович, 1903 р. Рядовий. Загинув 14.07.1944 р. Похований: с. Глазки Браславського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Аксельрод Йосип Абрамович. Ст. сержант. Загинув 23.07.1941 р. Похований: емт Локня Псковської обл.

Александров Віктор Мартинович, 1922 р. Ст. сержант. Загинув 18.08.1943 р. Похований: с. Богородичне Слав'янського р-ну Донецької обл.

Александров Микола Тимофійович, 1923 р. Сержант. Загинув 16.12.1943 р. Похований у Знам'янському р-ні Кіровоградської обл.

Александров Яків Михайлович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 24.06.1943 р.

Александрова Ніна Григорівна, 1924 р. Мобілізована у 1941 р. Ополченка Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинула: вр. 1941 р.

Александровський Рафаїл Ізраїльович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. старшина. Загинув: сч. 1944 р.

Алексєєв Вадим Григорович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 19.07.1943 р. Похований: с. Коровіно Івнянського р-ну Бєлгородської обл.

Алексєєв Василь Леонідович, 1925 р. Рядовий. Загинув 1.02.1945 р. Похований: с. Альтвейдер. Польща.

Алексєєв Володимир Федорович, 1923 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Алексєєв Микола Федорович. Мол. сержант. Загинув 24.06.1941 р. Похований: с. Линково.

Алексєєв Михайло Дмитрович, 1901 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Алексєєнков Григорій Іванович, 1896 р. Рядовий. Загинув 18.10.1944 р. Похований: Петсамо-Імпілахті. Карелія.

Алексянбан Гдалі Цемалович, 1923 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Аленчев Іван Андрійович, 1918 р. Гв. рядовий. Загинув 4.02.1944 р.

Алесковський Киво Шоломович, 1896 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Алещенко Олексій Якович, 1917 р. Рядовий. Загинув 11.12.1941 р.

Аллахвердієв Рогим Іса-огли. Лейтенант. Загинув у полоні 27.05.1943 р.

Альошин Василь Михайлович, 1904 р. Старшина. Загинув 18.12.1943 р.

 

55Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Похований: с. Новомиколаївка Кіровоградської обл.

Альперович Борис Ілліч, 1905 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Помер від ран 14.07.1943 р.

Альтеров Семен Маркевич, 1913 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Амлинський Яків Ілліч, 1922 р. Рядовий. Загинув 5.10.1943 р.

Амчиславський Єлізар Санєвич, 1919 р. Призваний у 1939 р. Лейтенант. Загинув 29.08.1944 р.

Амчиславський Ісак Абрамович, 1924 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Амшенников Іван Васильович, 1913 р. Сержант. Загинув: лп. 1941 р.

Амшенников Іван Іванович. Лейтенант. Загинув 3.09.1942 р.

Анапольський Володимир Львович, 1908 р. Загинув 3.08.1942 р.

Анапольський Григорій Львович, 1915 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Андрейченко Олександр Федорович, 1905 р. Рядовий. Загинув 29.01.1944 р. Похований у Кіровоградському р-ні Кіровоградської обл.

Андріанов Матвій Артемович, 1905 р. Мол. лейтенант. Загинув 12.10.1941 р.

Андрієвський Василь Пимонович, 1907 р. Полковник. Загинув 26.09.1943 р. Похований: ст. Абінська Краснодарського краю.

Андрієнко Анатолій Петрович, 1921 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р.

Андрієнко Іван Васильович, 1915 р. Рядовий. Загинув 22.06.1941 р.

Андрієнко Степан Іванович, 1899 р. Рядовий. Загинув: сч. 1945 р.

Андріїв Борис Григорович, 1925 р. Рядовий. Загинув 6.02.1944 р. Похований: с. Шарки Вітебської обл. Білорусь.

Андріїв Віталій Феофанович, 1923 р. Підпільник групи Г. Ф. Петька. Загинув: бер. 1943 р.

Андріїв Іларіон Григорович. Загинув: жт. 1943 р.

Андріїв Микола Іванович. Рядовий. Загинув 21.01.1945 р.

Андріїв Микола Павлович, 1902 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Андріїв Павло Олександрович, 1904 р. Мол. лейтенант. Загинув 17.01.1942 р. Похований: с. Хомутець Миргородського р-ну Полтавської обл.

Андріїшин Панас Степанович. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Андрусенко Андрій Корнійович, 1908 р. Загинув 20.08.1944 р.

Андрущенко Андрій Андрійович. Підпільник групи «Дніпровці». Загинув у 1943 р.

Анікін Семен Андрійович. Рядовий. Помер від ран 11.10.1943 р. Похований: с. Рождественка Миколаївського р-ну Одеської обл.

Анісімов Григорій Пилипович, 1923 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Анісімов Іван Семенович, 1905 р. Сержант. Загинув 6.05.1944 р. Похований: м. Ясси. Румунія.

Анісімов Ілля Пилипович, 1910 р. Військтехнік І рангу. Загинув: чв. 1941 р.

Антипенко Петро Федорович, 1898 р. Рядовий. Помер від ран 21.06.1944 р. Похований: Рістсепляпян-Ярві. Карелія.

Анциферов Василь Федорович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р.

Апілат Василь Тихонович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Аралович Абрам Є., 1923 р. Рядовий. Загинув 24.06.1943 р. Похований: с. Торфяники Колпінського р-ну Ленінградської обл.

 

56Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Арамент Олександр Олександрович, 1923 р. Гв. рядовий. Загинув 27.03.1944 р. Похований: с. Унтетешти. Молдова.

Аранович Абрам Хаймович, 1923 р. Рядовий. Загинув 2.02.1943 р.

Арановська Гитя Марківна, 1917 р. Військлікар 3-го рангу. Загинула: ср. 1941 р.

Арановський Ізраїль Симхович, 1896 р. Загинув 16.08.1942 р. Похований: с. М'ясники Смоленської обл.

Аронсон Вульф Адольфович, 1921 р. Капітан. Загинув 1.01.1944 р. Похований: с. Лучиновка Ліозненського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Аронсон Самійло Абрамович, 1896 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р.

Артемчук Олексій Артемович, 1916 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Артюх Андрій Васильович, 1926 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Артюх Володимир Захарович, 1919 р. Загинув: вр. 1943 р.

Артюх Іларіон Іларіонович, 1924 р. Рядовий. Загинув 24.11.1943 р.

Артюх Ілля Петрович, 1907 р. Сержант. Помер від ран 20.10.1941 р. Похований: с. Прямухіно Кашинського р-ну Тверської обл.

Артюх Ксенія Юхимівна. Лейтенант. Загинула: чв. 1942 р.

Артюх Петро Миколайович, 1918 р. Рядовий. Загинув 9.01.1943 р. Похований: х. Бобовня Тацинського р-ну Ростовської обл.

Артюшенко Микола Родіонович, 1914 р. Старшина. Загинув: ср. 1944 р.

Артюшенко Нестор Іванович, 1904 р. Загинув 6.12.1943 р. Похований: с. Бандурівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Аршавський Мейєр Симонович, 1911 р. Загинув у 1942 р.

Аршавський Сандр Абрамович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 29.03.1945 р. Похований: с. П'єсек. Чехословаччина.

Ар'є Софія Абрамівна, 1914 р. Загинула: вр. 1944 р. Похована: смт Головне Волинської обл.

Асєєв Борис Олександрович. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Аскадський Юхим Соломонович, 1896 р. Рядовий. Загинув: бер. 1942 р.

Аспис Семен Бенціонович, 1920 р. Лейтенант. Помер від ран 25.12.1944 р. Похований: с. Моседіс Скуодаського р-ну. Литва.

Астаф'єв Андрій Єлізарович, 1905 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Афанасьєв Михайло Панасович, 1905 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Афанасьєва Людмила Григорівна, 1918 р. Старшина. Загинула: вр. 1944 р.

Афонін Іван Никифорович, 1913 р. Сержант. Загинув: лп. 1941 р.

Ахмервалєєв Мухамед Галєйович, 1898 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ачкасов Олексій Панасович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Ащинуренко Іван Семенович. Рядовий. Помер від ран 19.08.1944 р. Похований: с. Ракієво Шяуляйського р-ну. Литва.

Б

Бабашкін Аркадій Семенович, 1911 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

57Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бабекін Анатолій Іванович, 1918 р. Старшина. Загинув: вр. 1944 р.

Бабенко Віктор Васильович, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 5.03.1945 р. Похований: с. Абелнієкі. Латвія.

Бабенко Григорій Кирилович, 1903 р. Рядовий. Загинув 21.03.1944 р. Похований: с. Маклаки Вітебського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Бабенко Григорій Федорович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Бабенко Іван Семенович, 1917 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Бабенко Іван Фадейович. Гв. рядовий. Загинув 13.01.1944 р.

Бабенко Микола Юхимович, 1910 р. Сержант. Загинув 20.03.1944 р. Похований у Київській обл.

Бабенко Михайло Васильович. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Бабенко Станіслав Васильович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 9.03.1944 р. Похований: с. Кабановка Стрешинського р-ну Гомельської обл. Білорусь.

Бабенко Федір Федорович, 1911 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Бабець Григорій Гнатович. Рядовий. Загинув 14.01.1942 р.

Бабець Григорій Іванович, 1919 р. Рядовий.

Бабець Михайло Кирилович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 1.05.1944 р.

Бабець Олександр Михайлович, 1910 р. Сержант. Загинув 8.02.1944 р. Похований: с. Грузьке Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Бабець Павло Микитович, 1908 р. Сержант. Загинув 2.08.1942 р. Похований: с. Мартюково Ржевського р-ну Тверської обл.

Бабець Пантелеймон Дмитрович, 1909 р. Рядовий. Загинув 27.12.1941 р.

Бабець Петро Васильович, 1918 р. Рядовий. Загинув 17.03.1942 р. Похований: с. Тарижино Холмського р-ну Новгородської обл.

Бабицький Іван Андрійович, 1895 р. Рядовий. Загинув 8.12.1941 р. Похований у Донецькій обл.

Бабич Василь Харлампійович, 1902 р. Рядовий. Загинув 2.11.1942 р. Похований: с. Тагардон Орджонікідзевського р-ну. Північна Осетія.

Бабич Віктор Іванович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 17.02.1943 р. Похований: м. Київ.

Бабич Віктор Іванович, 1921 р. Сержант. Загинув 1.05.1944 р.

Бабич Григорій Петрович, 1917 р. Призваний у 1939 р. Загинув: гр. 1943 р. Похований: с. Медерове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Бабич Гурій Фадейович, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бабич Костянтин Пилипович, 1914 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бабиченко Микола Якович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Бабка Трохим Степанович, 1898 р. Рядовий. Загинув 6.11.1942 р. Похований: с. Рассвєт Ардонського р-ну. Північна Осетія.

Бабко Петро Пилипович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Помер від ран.

Бавикін Микита. Політрук. Загинув у 1941 р. Похований: смт Оржиця Полтавської обл.

Бавикін Петро Панасович, 1898 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бавущенко Іван Антонович. Рядовий. Загинув 30.04.1945 р. Похований: с. Мюнхендорф

 

58Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бранденбурзької провінції. Німеччина.

Багно Іван Іванович, 1917 р.

Багно Омелян Петрович. Рядовий. Загинув 25.01.1945 р. Похований: с. Лаздруас Салдуського р-ну. Латвія.

Багно Федір Михайлович, 1918 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Баєв Григорій Олександрович, 1924 р. Рядовий. Загинув 23.02.1944 р. Похований: с. Рижанівка Звенигородського р-ну Черкаської обл.

Бажан В'ячеслав Іванович, 1925 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Базавлук Іван Мойсейович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Базавлук Семен Михайлович, 1915 р. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Базаров Петро Терентійович. Технік-інтендант. Загинув: вр. 1941 р.

Базилевич Микола Федорович, 1921 р. Лейтенант. Загинув 2.02.1943 р. Похований: с. Давидово Колпнянського р-ну Орловської обл.

Бакай Василь Семенович, 1903 р. Рядовий. Помер від ран 6.08.1944 р. Похований: с. Зайдево. Латвія.

Бакай Григорій Андрійович, 1916 р. Ст. сержант. Загинув 27.04.1944 р. Похований: с. Пугачень. Молдова.

Бакай Павло Петрович. Військтехнік 2-го рангу. Загинув: лп. 1942 р.

Бакалинський Дмитро Ілліч, 1906 р. Загинув у 1941 р.

Бакалов Іван Іванович, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бакалов Федір Іванович, 1911 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Бакатецький Юхим Овсійович. Мол. військтехнік. Загинув: бер. 1944 р.

Бакевич-Щуковський Володимир Миколайович, 1897 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1943 р.

Бакштанський Арон Соломонович, 1924 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Балавас Валентин Васильович, 1926 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Балабанов Віктор Іванович, 1909 р. Загинув: лп. 1941 р.

Баланенко Валентин Кузьмич, 1921 р. Загинув: лсп. 1943 р.

Балін Микола Митрофанович, 1913 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 28.08.1945 р. Похований: м. Тула.

Балін Мойсей Григорович, 1907 р. Рядовий. Помер від ран 10.08.1943 р. Похований: с. Митьково Смоленської обл.

Балковий Мирон Феодосійович, 1914 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Баль Василь Васильович, 1925 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Бамесбергер Карл Генріхович. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: вр. 1941 р.

Бамм Аркадій Якович, 1923 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 18.03.1945 р. Похований: м. Бжег. Польща.

Бандурист Андрій Карпович, 1919 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Банков Микола Іванович, 1900 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув 8.08.1941 р.

Банков Олександр Миколайович, 1924 р. Мобілізований у 1942 р. Лейтенант. Загинув 18.04.1945 р.

Барабанов Анатолій Миколайович, 1925 р. Рядовий. Загинув: вр. 1944 р.

Барабанов Микола Степанович, 1894 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Барабаш Віктор Тихонович. Рядовий. Загинув 2.05.1944 р. Похований у Волинській обл.

 

59Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Барабаш Іван Семенович, 1911 р. Рядовий. Загинув 28.10.1944 р.

Барабуля І. Р. Залізничник. Загинув у 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Баран Абрам Шоломович, 1913 р. Лейтенант. Загинув 11.02.1944 р.

Баран Борух Беркович, 1922 р. Рядовий. Загинув 18.02.1942 р.

Баран Давид Йосипович, 1911 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Баран Олександр Семенович. Рядовий. Помер від ран 17.08.1944 р. Похований: м. Виру. Естонія.

Баранник Олексій Йосипович, 1924 р. Сержант. Загинув 6.10.1944 р. Похований: с. Затор'є Пултуського повіту Варшавського воєводства. Польща.

Баранник Яків Павлович, 1915 р. Мол. лейтенант. Загинув 16.08.1942 р. Похований: с. Олександрійські Хутори Узловського р-ну Тульської обл.

Баранов Андрій Давидович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Баранов Тимофій Михайлович, 1917 р. Рядовий. Помер від ран 9,05.1945 р. Похований: м. Кисловодськ Ставропольського краю.

Баранов Шолом Ісакович, 1909 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Баранцов Михайло Климович, 1916 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Баранчук Мендель Мойсейович, 1922 р. Загинув 10.04.1942 р.

Барбарин Андрій Андрійович. Мол. сержант. Загинув 15.08.1941 р.

Барвінко Іван Олександрович, І919 р. Загинув 21.02.1945 р.

Барвінок Микола Леонтійович, 1919 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 29.11.1944 р.

Бардаков Анатолій Андрійович, 1918 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Бардаков Микола Феодосійович, 1906 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Баренфельд Наум Бенціонович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 13.01.1944 р. Похований: с. Васильєво Городоцького р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Барзій Олексій Семенович, 1920 р. Старшина 2-ї ст. Загинув 12.09.1943 р. Похований: м. Новоросійськ Краснодарського краю.

Барило Василь Никифорович, 1918 р. Рядовий. Похований: с. Лудчиця.

Баринов Йосип Борисович, 1905 р. Рядовий. Помер від ран 1.09.1941 р. Похований: м. Пестово Новгородської обл.

Баришко Спиридон Данилович, 1899 р. Рядовий. Загинув 20.11.1943 р. Похований: с. Лозуватка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Барлет Сергій Андрійович. Рядовий. Помер від ран 6.06.1943 р. Похований у Криворізькому р-ні Дніпропетровської обл.

Барлетов Микита Олександрович, 1914 р. Старшина. Загинув: гр. 1944 р.

Барський Ісак Ісакович, 1913 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Бартащак Іван Тимофійович, 1908 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Бас Михайло Пилипович, 1911 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 1.02.1944 р. Похований: с. Єленовськ Софіївського р-ну Дніпропетровської обл.

Басевич Михайло Давидович, 1902 р. Військтехнік 1-го рангу. Загинув 2.08.1941 р.

Басін Арон Шоломович, 1903 р. Сержант. Загинув 27.03.1944 р. Похований:

 

60Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

с. Виляга Биховського р-ну Могильовської обл. Білорусь.

Батир Василь Іванович, 1925 р. Гв. сержант. Загинув 6.02.1945 р. Похований: с. Клейнеме Вроцлавського воєв. Польща.

Батир Вячеслав Феодосійович. Рядовий. Загинув 22.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Батрак Іван Семенович, 1921 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Батрак Микита Омелянович. Мобілізований у 1941 р. Загинув: сч. 1944 р. Похований: м. Біла Церква Київської обл.

Батрак Михайло Панасович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 29.11.1943 р. Похований: с. Дівоче Поле Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Батраков Іван Макаровим, 1907 р. Загинув 5.02.1945 р. Похований: м. Бжег. Польща.

Батраков Петро Іванович, 1914 р. Гв. лейтенант. Загинув 23.01.1945 р. Похований: с. Ной-Велт, Сілезія. Польща.

Баштаненко Петро Пилипович, 1901 р. Рядовий. Загинув 13.12.1943 р. Похований: ст. Сахарна Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Баштанов Іван Пилипович, 1904 р. Рядовий. Загинув 5.10.1943 р. Похований: с. Світлопіль Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Баштовий Євген Панасович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 19.12.1943 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Бегма Костянтин Михайлович, 1922 р. Рядовий. Загинув 22.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бегма Леонід Іванович, 1918 р. Рядовий. Загинув 24.01.1945 р. Похований: х. Вяцбріди. Латвія.

Бегма Павло Михайлович, 1913 р. Політрук. Загинув: сч. 1942 р. Похований: с. Тупітово.

Бединський Степан Олександрович, 1916 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 12.10.1944 р.

Бедник Іван Іванович, 1919 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Бедрін Олександр Пилипович, 1910 р. Призваний у 1941 р.

Безверхий Єгор Максимович, 1906 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Безклинський Володимир Семенович, 1911 р. Загинув 6.01.1944 р. Похований: с. Аджамка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Безклинський Григорій Петрович, 1912 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р. Похований: с. Миколаївка Верхньодніпровського р-ну Дніпропетровської обл.

Безклинський Іван Петрович, 1924 р. Мобілізований у 1942 р. Лейтенант. Загинув 23.10.1943 р.

Безклинський Микола Лукич, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 30.11.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Безклинський Микола Михайлович, 1924 р. Рядовий. Загинув 27.06.1944 р. Похований: с. Луркяр. Молдова.

Безклинський Михайло Тимофійович, 1901 р. Рядовий. Загинув 5.02.1942 р. Похований: с. Кирково Тосненського р-ну Ленінградської обл.

Безклинський Семен Федорович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Безклинський Степан Федорович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Безкровний Іван Іванович, 1918 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Безніс Олександр Михайлович, 1924 р. Рядовий. Загинув 26.01.1944 р.

 

61Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Похований: с. Володимирівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Безніс Пилип Андрійович. Політрук. Загинув: чв. 1942 р.

Безрідний Аркадій Григорович. Мол. лейтенант. Загинув: лсп. 1941 р.

Безрідний Яків Якович, 1902 р. Мол. сержант. Загинув: лсп. 1944 р.

Безсмертний Іван Микитович, 1906 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р. Похований: с. Верещаки Лисянського р-ну Черкаської обл.

Безсонов Рувим Абрамович, 1913 р. Лейтенант. Загинув 27.07.1942 р. Похований: с. Зелений Яр Ростовської обл.

Безуглий Василь Григорович, 1907 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Безуглий Володимир Олексійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 1.05.1944 р.

Безуглий Григорій Йосипович. Рядовий. Загинув 5.09.1944 р. Похований: с. Штамбергур Сандомезького пов. Польща.

Безуглий Іван Микитович, 1899 р. Гв. рядовий. Загинув 4.11.1944 р. Похований: м. Кечкемет. Угорщина.

Безуглий Кузьма Гнатович, 1897 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 22.06.1942 р.

Безус Дмитро Лукич, 1917 р. Сержант. Загинув 30.08.1941 р.

Бейгов Григорій Васильович, 1906 р. Рядовий. Загинув 18.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бейгул Григорій Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бейгул Іван Маркович, 1922 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 26.05.1943 р. Похований: х. Красний Кримського р-ну Краснодарського краю.

Бейгул Федір Григорович, 1914 р. Лейтенант. Загинув: ср. 1942 р.

Бейлензон Яків Мойсейович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув у 1941 р.

Бекеш Яків Трохимович, 1911 р. Єфрейтор. Загинув 6.03.1945 р. Похований: с. Саузері. Латвія.

Бельський Григорій Назарович, 1905 р. Рядовий. Загинув 3.10.1943 р. Похований у Кременчуцькому р-ні Полтавської обл.

Бельчич Володимир Лукич, 1920 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 25.07.1944 р. Похований: с. Вєскі. Естонія.

Бельчич Євген Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бельчич Іван Іванович. Загинув у 1942 р.

Бенгус Зіновій Генріхович. Батальйонний комісар. Загинув 1.09.1942 р.

Бененсон. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р.

Бенісон Володимир Андрійович, 1914 р. Ст. лейтенант. Загинув 30.08.1942 р. Похований: с. Мишкіно Мгинського р-ну Ленінградської обл.

Бенной Василь Дмитрович, 1914 р. Рядовий. Загинув 12.04.1945 р. Похований: с. Сштегерворх Обервердвортського округу. Австрія.

Бер Юхим Ізраїльович, 1919 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Бердичевський Борис Мойсейович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бердичевський Ісак Борисович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бердичевський Нахим Мойшович, 1919 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

 

62Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бердовський Семен Юхимович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 22.01.1943 р. Похований у Городищенському р-ні Волгоградської обл.

Береговий Данило Савелійович, 1919 р. Рядовий. Помер від ран 30.07.1945 р. Похований: м. Грайфесвальд. Німеччина.

Бередак Юрій Наумович. Ст. лейтенант. Загинув 11.03.1943 р.

Бережинський Арон Мордухович, 1906 р. Рядовий. Помер від ран 22.08.1942 р. Похований: м. Сизрань Самарської обл.

Бережний Василь Васильович, 1917 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Бережний Василь Романович. Ст. лейтенант. Загинув 24.03.1942 р.

Береза Іван Григорович, 1915 р. Старшина. Загинув: тр. 1945 р.

Беренштейн Юліус Ісакович, 1891 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Берест Михайло Степанович. Рядовий. Загинув 25.01.1944 р. Похований: с. Ставидла Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Берихєєв Тагир Гаврилович, 1912 р. Гв. рядовий. Загинув 8.02.1944 р. Похований: м. Карлівка Полтавської обл.

Беркеля Анатолій Гаврилович, 1925 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р. Похований: смт Павлиш Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Беркеля Василь Гаврилович, 1919 р. Ст. сержант. Помер від ран 28.08.1944 р. Похований: м. Каунас. Литва.

Беркович Михайло Юдович, 1902 р. Рядовий. Загинув 7.03.1942 р. Похований: м. Куп'янськ Харківської обл.

Берлік Сергій Михайлович, 1919 р. Рядовий. Загинув 9.11.1943 р. Похований: с. Фастівець Фастівського р-ну Київської обл.

Берлінг Хайм Григорович, 1917 р. Сержант. Загинув 12.07.1943 р. Похований: с. Петровка Прохоровського р-ну Бєлгородської обл.

Берлянд Яків Аркадійович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 8.03.1942 р. Похований: м. Матвєєв Курган Ростовської обл.

Берман Василь Васильович, 1915 р. Політрук. Загинув 7.11.1941 р.

Берман Матвій Олександрович, 1904 р. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Бертчиков Віктор Михайлович, 1925 р. Рядовий. Загинув 3.10.1943 р. Похований у Кременчуцькому р-ні Полтавської обл.

Бешнек Петро Трохимович, 1918 р. Гв. рядовий. Загинув 1.02.1944 р. Похований: с. Журавка Новомиргородського р-ну Кіровоградської обл.

Бєліков Віктор Федорович, 1911 р. Лейтенант. Загинув: лт. 1942 р.

Бсліков Григорій Іванович, 1908 р. Рядовий. Загинув 15.01.1945 р.

Бєліков Павло Якович, 1920 р. Рядовий. Загинув 7.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Кіровоградської обл.

Бєліць Йосип Самійлович, 1894 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Бєлоусов Борис Володимирович, 1908 р. Військтехнік. Загинув: вр. 1941 р.

Бєлоусов Михайло Павлович, 1898 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Бєлоусов Олександр Харитонович, 1908 р. Рядовий. Загинув 4.07.1942 р. Похований: с, Слоновка Курської обл.

Бєлоусов Олексій Олексійович, 1914 р. Ст. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Бєлоусов Пилип Федорович, 1905 р. Рядовий.

Бєлоусов Федір Володимирович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув: гр. 1943 р.

 

63Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бижко Павло Іванович, 1906 р. Загинув 3.09.1941 р. Похований: с. Салівка Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Биков Митрофан Григорович, 1906 р. Ст. сержант. Загинув 3.09.1941 р. Похований: с. Салівка Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Биковак Олена Василівна. Загинула у 1944 р.

Биньов Лев Михайлович, 1921 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Биховець Олександр Михайлович, 1914 р. Сержант. Загинув 8.04.1944 р. Похований: с. Росіянівка Фрунзівського р-ну Одеської обл.

Бичков Іларіон Федорович, 1905 р. Рядовий. Загинув 4.10.1943 р. Похований у Кременчуцькому р-ні Полтавської обл.

Бичков Михайло Федорович, 1912 р. Ст. сержант. Загинув 4.03.1944 р. Похований: с. Попівка Звенигородського р-ну Черкаської обл.

Бичков Яків Олексійович, 1888 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Биша Михайло Іванович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Бібанаєв Василь Степанович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лп. 1942 р.

Бігун Василь Трохимович, 1910 р. Рядовий. Помер від ран 3.11.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бігун Іван Петрович, 1914 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Бігун Ісак Йосипович, 1912 р. Старшина. Загинув 14.01.1945 р. Похований: с. Домбрівка Варшавського воєв. Польща.

Бігун Кива Йосипович, 1910 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Бігун Микола Трохимович, 1908 р. Рядовий. Загинув 31.10.1943 р. Похований: с. Краснофедорівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бігун Михайло Трохимович, 1918 р. Сержант. Загинув 30.01.1943 р. Похований у Кіровському р-ні Ленінградської обл.

Бігун Юхим Йосипович, 1908 р. Рядовий. Загинув 3.12.1942 р.

Біда Олександр Степанович, 1922 р. Ст. сержант. Загинув 14.12.1942 р. Похований: с. Кропотово Сичовського р-ну Смоленської обл.

Бідерай Юрій Наумович, 1920 р. Ст. лейтенант. Загинув 16.03.1943 р. Похований: с. Жотово Лузького р-ну Ленінградської обл.

Бідинський Василь Лаврентійович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бідинський Степан Олександрович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 23.04.1945 р. Похований: с. Вернсдорф. Німеччина.

Біднов Іван Федорович, 1912 р. Рядовий. Помер від ран 17.09.1943 р. Похований: с. Чапаєвка Пологівського р-ну Запорізької обл.

Бідуш Іван Федорович, 1912 р. Рядовий. Загинув 21.11.1942 р. Похований у Волгоградській обл.

Бізи Лазар Ноєхович, 1907 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Білан Павло Васильович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Білан Харитон Порфирійович, 1905 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Біланенко Петро Федорович, 1924 р. Гв. рядовий. Загинув 9.01.1944 р. Похований: с. Лозуватка Кіровоградської обл.

Білград Леонід Кирилович, 1923 р. Мобілізований у 1943 р. Ст. сержант. Помер від ран 14.02.1944 р. Похований: с. Новомиколаївка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

 

64Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Білград Федір Кирилович, 1921 р. Призваний у 1939 р. Сержант.

Біленко Давид Юдельович, 1912 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Біленко Іван Давидович, 1911 р. Загинув 30.04.1945 р. Похований: с. Марквордіт Бранденбурзької пров. Німеччина.

Біленький Вульф Абрамович, 1919 р. Лейтенант. Загинув 15.09.1942 р. Похований: м. Волоколамськ Московської обл.

Біленький Григорій Харитонович, 1908 р. Рядовий. Загинув 19.11.1941 р.

Біленький Ехіль Абрамович, 1924 р. Лейтенант. Помер від ран 22.08.1943 р.

Біленький Іван Іванович. Мол. сержант. Загинув 18.06.1944 р. Похований: с. Мала Березівка Брестської обл. Білорусь.

Біленький Матвій Фебусович, 1923 р. Рядовий. Загинув 16.08.1943 р. Похований: с. Герасимово Шабликінського р-ну Орловської обл.

Білецький Борис Тимофійович, 1915 р. Рядовий. Загинув 18.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Білецький Григорій Омелянович, 1894 р. Рядовий. Загинув 22.04.1944 р. Похований: м. Вознесенськ Миколаївської обл.

Білецький Іван Васильович, 1902 р. Гв. рядовий. Загинув 12.11.1943 р. Похований: с. Краснофедорівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Білецький Лука Корнійович, 1908 р. Рядовий. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Білецький Роман Федорович, 1904 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білива Григорій Микитович. Капітан. Загинув 4.08.1943 р.

Білий Борис Михайлович, 1907 р. Політрук. Загинув 26.12.1941 р. Похований: м. Севастополь.

Білий Давид Йосипович, 1912 р. Рядовий. Загинув 13.08.1942 р. Похований: с. Бєлий Верх Смоленської обл.

Білик Андрій Харлампійович, 1910 р. Рядовий. Загинув 27.09.1941 р. Похований: м. Новомосковськ Дніпропетровської обл.

Білик Василь Васильович, 1924 р. Капітан. Помер від ран 19.04.1945 р. Похований: с. Ново-Подвірки. Чехословаччина.

Білик Василь Олександрович. Рядовий. Загинув 31.05.1944 р. Похований: с. Довге Слов'яносербського р-ну Луганської обл.

Білик Данило Гаврилович, 1921 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Білик Сергій Мефодійович, 1911 р. Мол. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Білик Яків Миколайович, 1900 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 14.09.1944 р. Похований: м. Вільчице Сандомезького воєв. Польща.

Білим Микола Пантелеймонович, 1919 р. Рядовий. Загинув 26.08.1943 р. Похований: смт Котельва Полтавської обл.

Білишко Сергій Іванович, 1910 р. Похований: смт Хрустальне Луганської обл.

Біліцький Микита Михайлович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Біліченко Анатолій Михайлович. Єфрейтор. Загинув 17.03.1945 р. Похований: ст. Ільїно Нижегородської обл.

Біловербенко Іван Дем'янович, 1908 р. Ст. сержант. Загинув 1.11.1944 р. Похований: м. Приєкуле Лієпайського р-ну. Латвія.

 

65Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Біловус Костянтин Іванович, 1924 р. Гв. рядовий. Загинув 30.04.1944 р. Похований: с. Варениця. Молдова.

Біловус Марк Платонович, 1890 р. Підполковник. Загинув: жт. 1941 р.

Біловус Микола Григорович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 5.03.1944 р. Похований у Київській обл.

Біловус Олександр Олександрович, 1922 р. Сержант. Загинув 29.08.1944 р. Похований: с. Редну Фульчевського пов. Румунія.

Біловус Павло Гаврилович. Лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Біловус Пилип Федорович, 1905 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Білоград Іван Хомич, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув у 1943 р. Похований: м. Бухенвальд. Німеччина.

Білоград Яків Хомич, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув у 1943 р. Похований: с. Козловка Гомельської обл. Білорусь.

Білоградов Улян Іванович. Мол. лейтенант. Загинув 8.03.1942 р. Похований: х. Ольховський Ленінградської обл.

Білокінь. Партизан. Загинув 13.03.1942 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Білокінь Василь Маркевич, 1925 р. Рядовий. Загинув 19.02.1944 р. Похований: с. Васильків Шполянського р-ну Черкаської обл.

Білокінь Володимир Кузьмич, 1914 р. Рядовий. Загинув 17.01.1944 р. Похований: с. Овсяниківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Білокінь Григорій Данилович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Білокінь Марко Михайлович, 1897 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Білокінь Михайло Кирилович, 1910 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Білокінь Олександр Савич, 1907 р. Капітан. Загинув 14.02.1944 р. Похований: с. Яблунівка Білоцерківського р-ну Київської обл.

Білокінь Яків Степанович, 1897 р. Гв. рядовий. Загинув 17.09.1944 р. Похований: с. Тиргу-Мурай. Румунія.

Білоколодкий Іван Петрович. Загинув 25.12.1941 р.

Білоненко Григорій Васильович. Сержант. Загинув 30.12.1944 р. Похований: м. Будапешт. Угорщина.

Білоненко Дмитро Васильович, 1907 р. Рядовий. Загинув 20.11.1941 р.

Білоніг Володимир Іванович, 1902 р. Гв. рядовий. Загинув 24.11.1943 р. Похований: с. Липове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Білостоцький Герш Наумович, 1909 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р.

Білостоцький Олександр Наумович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув 13.09.1944 р. Похований: с. Залебки Варшавського воєв. Польща.

Білошейко Петро Федорович. Гв. рядовий. Загинув 9.11.1943 р. Похований: с. Лозуватка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Білявський Всеволод Федорович. Призваний у 1939 р. Гв. майор. Помер від ран 15.07.1944 р. Похований: м. Тернопіль.

Білявський Данило Харлампійович, 1905 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув 29.11.1943 р. Похований: с. Косівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Білявський Ісак Якович, 1901 р. Мобілізований у 1942 р. Сержант.

 

66Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Білявський Микита Іванович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Біляєв Володимир Іванович, 1925 р. Сержант. Помер від ран 22.03.1945 р. Похований: м. Мажейкяй. Литва.

Біляєв Михайло Данилович, 1910 р. Старшина. Загинув 1.10.1943 р. Похований: с. Єльня Краснопільського р-ну Могильовської обл. Білорусь.

Біляков Кирило Григорович, 1895 р. Рядовий. Загинув 26.12.1943 р. Похований: м. Арзамас Нижегородської обл.

Бірюков Данило Пилипович, 1912 р. Рядовий. Загинув 8.08.1944 р. Похований: с. Волище. Польща.

Бірюков Федір Степанович, 1909 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Біснуватий Сімха Семенович. Гв. сержант. Загинув 11.11.1943 р. Похований: с. Мурзихи Невельського р-ну Псковської обл.

Блєх Володимир Аркадійович, 1907 р. Рядовий. Загинув 18.07.1943 р. Похований: радгосп «Поляна» Курської обл.

Бливець Михайло Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Байдакове Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Блінкін Григорій Костянтинович, 1907 р. Загинув у полоні в 1942 р. Похований: м. Харків.

Блінкін Іон Кельманович, 1905 р. Мобілізований у 1942 р. Лейтенант. Загинув 2.03.1943 р. Похований: м. Курськ.

Блоха Іван Дмитрович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Блохман Аркадій Ілліч, 1927 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Бобовик Абрам Зусьович, 1899 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Бобров Іван Єгорович, 1910 р. Ст. сержант. Загинув 2.04.1942 р. Похований: с. Усово Тверської обл.

Бобровченко Броніслав Ростиславович, 1923 р. Рядовий. Загинув 29.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Богачов Федір Пантелеймонович, 1915 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Богачонок Олексій Микитович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Богачонок Семен Микитович, 1904 р. Партизан. Загинув: гр. 1941 р.

Богдан Василь Андрійович, 1917 р. Рядовий.

Богдан Михайло Петрович, 1905 р. Сержант. Загинув 7.06.1944 р. Похований: с. Адамівка Ратнівського р-ну Волинської обл.

Богдан Прокопій Петрович, 1897 р. Партизан. Загинув: гр. 1941 р.

Богданов Андрій Іванович, 1902 р. Рядовий. Загинув 1.08.1942 р.

Богданов Борис Юхимович. Рядовий. Загинув 20.03.1943 р. Похований у Смоленській обл.

Богданов Микола Андрійович, 1923 р. Гв. рядовий. Загинув 9.03.1944 р. Похований: с. Миколаївка Кіровоградської обл.

Богданович Веніамін Іванович, 1918 р. Призваний у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1942 р.

Богдановський Георгій Іванович, 1914 р. Загинув 18.01.1942 р. Похований: с. Кизлово Пеновського р-ну Тверської обл.

Богдарєв Анатолій Олександрович, 1924 р. Рядовий. Загинув 25.01.1943 р. Похований: м. Волгоград.

 

67Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Богдарєв Анатолій Сергійович. Рядовий. Помер від ран 30.04.1945 р. Похований: с. Пеніца. Чехословаччина.

Богдарєв Сергій Костянтинович, 1899 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Богодист Іван Дмитрович, 1918 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Богодист Павло Дем'янович. Гв. інженер-майор. Загинув 5.09.1944 р. Похований: с. Мохнатий Чернігівського р-ну Чернігівської обл.

Богодист Павло Сергійович. Ст. сержант. Загинув 5.02.1945 р. Похований: м. Будапешт. Угорщина.

Богодист Петро Дмитрович, 1917 р. Рядовий. Загинув 6.08.1941 р.

Богомаз Михайло Іванович. Загинув 10.10.1943 р. Похований: ст. Н. Борисовка Бєлгородської обл.

Богомаз Михайло Максимович, 1913 р. Мол. політрук. Загинув 11.09.1942 р. Похований: с. Новинка Киришського р-ну Ленінградської обл.

Богомаз Олександр Маркевич, 1915 р. Рядовий. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Богомаз Олександр Мойсейович, 1907 р. Загинув 20.01.1943 р.

Богомаз Прокопій Олексійович, 1908 р. Рядовий. Загинув 8.08.1943 р. Похований: смт Федоров Дмитріївського р-ну Курської обл.

Богомол Василь Іванович, 1910 р. Ст. лейтенант. Загинув 6.02.1943 р.

Богомол Петро Захарович, 1900 р. Рядовий. Загинув 3.11.1943 р. Похований: с. Лозуватка Кіровоградської обл.

Богомолов Леонід Дмитрович, 1922 р. Гв. сержант. Загинув 29.08.1944 р. Похований: с. Валя Калугорячка Плоєштського пов. Румунія.

Богомолов Олександр Андрійович, 1898 р. Сержант. Помер від ран 18.03.1945 р. Похований: м. Марісквердер. Східна Пруссія.

Богомолов Петро Микитович, 1913 р. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Богров Федір Матвійович, 1916 р. Загинув 28.12.1941 р. Похований: с. Гамово Бєльського р-ну Тульської обл.

Богрюк Амвросій Панасович, 1907 р. Сержант. Загинув 22.06.1941 р. Похований у Мостиському р-ні Львівської обл.

Богун Антон Антонович. Ст. лейтенант. Загинув 22.06.1941 р. на заставі 106 Таурагського прикордонного загону. Литва.

Богуславський Йосип Григорович, 1923 р. Гв. лейтенант. Загинув 19.03.1943 р. Похований: с. Берегове.

Богуславський Наум Вікторович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 15.08.1944 р.

Богуславський Федір Григорович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Богуславський Фроїм Юдович, 1907 р. Рядовий. Загинув: сч. 1943 р.

Богуш Микола Артемович, 1922 р. Лейтенант. Загинув 17.03.1943 р. Похований: смт Матвєєв Курган Матвєєво-Курганського р-ну Ростовської обл.

Богуш Михайло Антонович, 1906 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув 10.10.1941 р.

Божко Микола Іванович, 1923 р. Мол. лейтенант. Загинув 17.08.1943 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Бозилевич Микола Федорович, 1921 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 2.02.1943 р.

Бойко Іван Якович, 1917 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Бойко Йосип Миколайович, 1919 р. Рядовий. Загинув 9.07.1942 р. Похований: смт Кантемировка Воронезької обл.

 

68Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бойко Марія Михайлівна, 1898 р. Підпільниця. Загинула: вр. 1943 р.

Бойко Микита Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув 22.07.1944 р. Похований: с. Олеша Тлумацького р-ну Івано-Франківської обл.

Бойправ Ганна Кирилівна, 1902 р. Підпільниця групи М. І. Ромашкіна. Загинула 3.03.1943 р.

Бойчук Василь Ісакович, 1913 р. Ст. лейтенант. Загинув: лсп. 1941 р.

Бокай Василь Семенович. Рядовий. Загинув 5.08.1944 р.

Боков Юрій Іванович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Болгаров Іван Іванович, 1895 р. Рядовий.

Болотний Іван Михайлович, 1920 р. Рядовий. Загинув 4.02.1943 р. Похований: м. Новоросійськ Краснодарського краю.

Болотний Михайло Микитович, 1925 р. Рядовий. Загинув 28.12.1944 р. Похований: с. Сведері. Литва.

Болотний Михайло Трохимович, 1926 р. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Болотний Сергій Андрійович, 1910 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Болтов Андрій Кузьмич, 1911 р. Мобілізований у 1943 р. Мол. сержант.

Болтов Петро Кузьмич, 1898 р. Рядовий. Загинув 9.09.1944 р.

Большем Шахни Давидович. Старшина. Загинув 18.04.1945 р. Похований: м. Лебус Бранденбурзької пров. Німеччина.

Бондар Андрій Сергійович, 1921 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Бондар Віктор Тихонович, 1923 р. Рядовий. Загинув: жт. 1942 р.

Бондарєв Борис Олексійович, 1923 р. Сержант. Загинув 10.12.1943 р. Похований: с. Новофедорівка Петрівського р-ну Кіровоградської обл.

Бондарєв Дмитро Степанович, 1913 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув 9.08.1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Бондарєв Матвій Ісакович, 1907 р. Рядовий. Загинув 13.12.1941 р. Похований: с. Преображенне Сватівського р-ну Луганської обл.

Бондарєв Микола Олексійович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 14.02.1944 р. Похований: с. Столбець Батецького р-ну Новгородської обл.

Бондаренко Антон Дмитрович, 1904 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бондаренко Василь Сергійович, 1921 р. Рядовий. Загинув 23.12.1942 р. Похований: с. Васильєвка Волгоградської обл.

Бондаренко Віталій Родіонович, 1910 р. Лейтенант. Помер від ран 23.04.1942 р. Похований: м. Астрахань.

Бондаренко Володимир Микитович, 1921 р. Мол. сержант. Загинув 20.11.1942 р. Похований: х. Староклєтки Волгоградської обл.

Бондаренко Григорій Петрович. Рядовий. Загинув 10.03.1942 р. Похований: с. Сторожове Прохоровського р-ну Бєлгородської обл.

Бондаренко Іван Антонович, 1905 р. Гв. рядовий. Загинув 21.12.1943 р. Похований: с. Новомиколаївка Кіровоградської обл.

Бондаренко Іван Васильович, 1906 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р. Похований: с. Хутірське Царичанського р-ну Дніпропетровської обл.

Бондаренко Іван Михайлович, 1908 р. Гв. рядовий. Помер від ран

 

69Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

10.02.1944 р. Похований: м. Шлола Черкаської обл.

Бондаренко Матвій Якимович, 1916 р. Гв. старшина. Загинув 21.01.1943 р. Похований: с. Бурцеве Великолуцького р-ну Псковської обл.

Бондаренко Микола Васильович, 1909 р. Гв. рядовий. Загинув 15.02.1945 р. Похований: с. Гросс-Юрділі. Німеччина.

Бондаренко Микола Михайлович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Бондаренко Михайло Прокопович, 1894 р. Рядовий. Загинув 23.08.1942 р. у Волгоградській обл.

Бондаренко Олександр Самсонович, 1905 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1942 р.

Бондаренко Петро Васильович. Помер від ран. Похований: м. Батумі. Грузія.

Бондаренко Петро Дмитрович, 1915 р. Сержант. Загинув 29.11.1942 р. Похований: х. Ягодний Волгоградської обл.

Бондаренко Петро Якимович. Лейтенант. Загинув: чв. 1941 р.

Бондаренко Семен Хомич, 1904 р. Підпільник. Загинув у 1943 р.

Бондаренко Тимофій Сергійович, 1915 р. Старшина. Загинув: чв. 1941 р.

Бондаренко Федір Якимович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бондарчук Іван Дорофійович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Бондур Кирило Федотович, 1917 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Бондур Матвій Михайлович, 1909 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Бонч-Осмоловський Григорій Герасимович, 1904 р. Лейтенант. Загинув 13.07.1943 р. Похований: с. Рєчиця Думиницького р-ну Калузької обл.

Бордачевський Павло Герасимович, 1918 р. Старшина. Загинув: вр. 1941 р.

Бордук Володимир Терентійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 13.01.1945 р. Похований: с. Умяновіце. Польща.

Бордюг Григорій Панасович, 1909 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бордюг Іван Якович. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Новогригорівка.

Бордюг Максим Харитонович, 1918 р. Капітан. Загинув: чв. 1943 р.

Бордюг Порфирій Андрійович, 1898 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Борзенко Василь Олексійович, 1917 р. Рядовий. Помер від ран 9.09.1942 р.

Борзихін Максим Степанович, 1903 р. Єфрейтор. Загинув: ср. 1942 р.

Борисенко Анатолій Андрійович, 1922 р.

Борисенко Георгій Якович, 1923 р. Мол. лейтенант. Загинув: тр. 1942 р.

Борисов Андрій Васильович, 1901 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 30.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Борисов Андрій Дмитрович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борисов Іван Дмитрович, 1907 р. Капітан. Загинув: ср. 1941 р.

Борисов Йосип Борисович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 4.11.1942 р. Похований: с. Ясинуватка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Борисов Сергій Павлович, 1903 р. Рядовий. Загинув 15.08.1944 р. Похований:

 

70Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

с. Кляди Чижевського пов. Бєлостоцького воєв. Польща.

Боровик Микола Олексійович, 1910 р. Загинув 16.05.1943 р. Похований на шахті ім. Володарського Луганської обл.

Борович Іван Євгенович, 1905 р. Загинув 23.10.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Боровський Василь Кирилович, 1920 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув 9.08.1941 р.

Боровський Вульф Маркович. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Боровський Кирило Григорович, 1896 р. Партизан. Загинув 21.10.1941 р.

Боровський Петро Олександрович, 1898 р. Ст. сержант.

Бородавкін Яків Данилович, 1916 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Бородін Віктор Сергійович, 1914 р. Помер від ран 18.01.1944 р. Похований: с. Лозуватка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бородін Іван Васильович, 1910 р. Рядовий. Загинув 20.11.1941 р.

Бородін Мирон Софронович. Старшина. Загинув 29.08.1944 р. Похований: м. Тернопіль.

Бородін Михайло Трохимович, 1906 р. Рядовий. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Погорєлка Псковського р-ну Псковської обл.

Бородін Степан Андрійович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув 25.06.1941 р. Похований: с. Жарклінай. Литва.

Бороз Борис Абрамович, 1911 р. Рядовий. Загинув 20.07.1943 р. Похований в Орловській обл.

Борсай Степан Пилипович. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Бортник Петро Макарович. Політрук.

Бортников Максим Васильович, 1911 р. Рядовий. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Миколаївка Кіровоградської обл.

Борщик Василь Миколайович. Рядовий. Загинув 28.03.1942 р. Похований: с. Новокомсомольське Чугуївського р-ну Харківської обл.

Борщик Григорій Омелянович, 1904 р. Рядовий. Загинув 24.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Борщик Денис Гнатович, 1910 р. Рядовий. Помер від ран 4.05.1942 р. Похований: м. Саратов.

Борщик Михайло Ілліч, 1923 р. Ст. сержант. Загинув 18.09.1942 р. Похований: м. Воронеж.

Борщик Михайло Павлович, 1917 р. Мол. сержант. Загинув 1.10.1944 р.

Борщик Петро Макарович, 1908 р. Політрук. Загинув 24.08.1941 р.

Борщов Дмитро Денисович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борщов Микола Олександрович, 1921 р. Рядовий. Загинув 23.01.1942 р.

Ботін Іван Дмитрович, 1917 р. Мол. сержант. Загинув: ср. 1943 р.

Ботко Микита Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув 23.07.1941 р. Похований: м. Тлумач Івано-Франківської обл.

Ботус Микола Григорович, 1925 р. Рядовий. Загинув 20.10.1944 р. Похований: ст. Домиковизно Радзимінського пов. Варшавського воєв. Польща.

Боцко Петро Пилипович, 1908 р. Рядовий. Загинув 7.10.1943 р. Похований: с. Дружеве.

Боярко Андрій Митрофанович, 1910 р. Рядовий. Помер від ран 7.10.1944 р. Похований: с. Різге. Литва.

 

71Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Боярко Григорій Якович, 1915 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув: жт. 1941 р.

Боярський Хайкель Ізраїльович, 1926 р. Рядовий. Загинув 27.01.1944 р. Похований: с. Розсохуватка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Брагінський Лев Борисович, 1922 р. Мол. сержант. Загинув 14.10.1943 р. Похований: с. Пузики Городецького р-ну Могильовської обл. Білорусь.

Брагінський Матвій Якович, 1919 р. Лейтенант. Загинув: жт. 1941 р.

Брагінський Яків Хаймович. Єфрейтор. Загинув 10.09.1941 р. Похований: с. Погра.

Бражник Андрій Кіндратович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Брайловський Йосип Ізраїльович. Лейтенант. Загинув: лп. 1941 р.

Брайловський Шолом Ізраїльович, 1916 р. Рядовий. Загинув 30.06.1942 р.

Брайнін Лев Мойсейович, 1902 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Бранзбург Борис Йосипович, 1910 р. Призваний у 1941 р. Сержант. Загинув: чв. 1942 р.

Бранзбург Григорій Іванович. Рядовий. Помер від ран 22.12.1944 р. Похований: м. Аба. Угорщина.

Бранзбург Мейєр-Зельман Йосипович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Бранзбург Наум Григорович, 1906 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Браславський Абрам Іонович, 1905 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 7.10.1944 р.

Браславський Анатолій Марковим, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Брат Арон Маркович, 1921 р. Призваний у 1939 р. Ст. лейтенант. Загинув: гр. 1942 р.

Братчун Свирид Олексійович, 1914 р. Капітан. Загинув у 1941 р.

Бредський Володимир Бесинович, 1926 р. Рядовий. Загинув 24.06.1944 р. Поховаий: с. Замошина Вітебської обл. Білорусь.

Бреслєв Євген Іванович. Рядовий. Загинув 17.12.1943 р. Похований: с. Мілова Балка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Бретнін Лев Мойсейович, 1902 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Брик Василь Семенович, 1908 р. Призваний у 1940 р. Загинув: лп. 1941 р.

Брик Петро Гаврилович, 1925 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бриклін Веніамін Григорович, 1911 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бриль Іван Олексійович, 1903 р. Рядовий. Загинув 9.12.1943 р. Похований: с. Писарівка Новомиргородського р-ну Кіровоградської обл.

Брильов Олексій Антонович. Гв. мол. лейтенант. Загинув 20.04.1945 р. Похований: с. Ешенау. Австрія.

Брильов Семен Іванович, 1911 р. Мол. лейтенант. Загинув: тр. 1942 р.

Брильова Марія Василівна. Рядова. Загинула 7.08.1942 р.

Бриненко Олександр Павлович, 1918 р. Рядовий. Загинув 1.03.1942 р. Похований: с. Пісоцьке Луганської обл.

Бринза Анатолій Георгійович, 1916 р. Мол. сержант. Загинув 15.09.1943 р. Похований: смт Синявіно Кіровського р-ну Ленінградської обл.

Бричков Ісак Якович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 16.01.1945 р. Похований: м. Гросс-Дечен. Східна Пруссія.

 

72Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бровка Андрій Михайлович, 1911 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Бровка Іван Михайлович. Мол. лейтенант. Похований: м. Воронеж.

Бродський Абрам Бенціонович. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Бродський Зельман Аронович, 1899 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув 12.09.1943 р. Похований у Запорізькій обл.

Бродський Ісак Борисович, 1919 р. Рядовий. Загинув 4.01.1944 р. Похований: с. Ст. Буда Чауського р-ну Могильовської обл. Білорусь.

Бродський Йосип Л., 1914 р. Загинув 5.12.1941 р. Похований: с. Абрамовка Ростовської обл.

Бродський Наум Мойсейович, 1918 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бродський Овсій Аронович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Бродський Сеньор-Зельман Шоломович, 1908 р. Старшина. Загинув: ср. 1941 р.

Бродський Соломон Мендельович, 1898 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Бродський Цудик Перуевич, 1890 р. Рядовий. Загинув: кв. 1942 р.

Бросай Степан Пилипович. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Брославський Абрам Ісакович, 1905 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 7.10.1944 р. Похований: с. Варкамули Мік-Ботаньського пов. Румунія.

Брук Антон Дем'янович, 1911 р. Рядовий. Загинув 23.02.1943 р. Похований: смт Славгород Синельниківського р-ну Дніпропетровської обл.

Брук Володимир Дем'янович, 1909 р. Загинув у 1942 р.

Брук Мойсей Абрамович. Рядовий. Загинув 21.04.1942 р. Похований: м. Новоросійськ Краснодарського краю.

Брусило Георгій Михайлович, 1921 р. Сержант. Помер від ран 8.03.1943 р. Похований: с. Райгородка Луганської обл.

Брусиловський Леонід Мойсейович, 1918 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р.

Брускін Володимир Юхимович, 1922 р. Сержант. Загинув 11.07.1944 р. Похований: с. Знам'янка. Білорусь.

Брусник Микола Калинович, 1907 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Брусницин Ксенофонт Юхимович, 1909 р. Гв. технік-лейтенант. Загинув 19.09.1944 р. Похований: смт Балдоне. Латвія.

Бруханський Яків Соломонович, 1906 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Бубирьов Федір Степанович, 1908 р. Капітан. Загинув 23.10.1942 р. Похований: с. Дмитріївка Никифоровського р-ну Тамбовської обл.

Бублик Павло Миколайович, 1918 р. Загинув 27.03.1945 р. Похований: с. Кшижковиць Катовіцького воєв. Польща.

Бублій Анатолій Сергійович, 1910 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Бублій Микола Васильович. Ст. лейтенант. Загинув 12.01.1944 р.

Бубнов Микола Петрович, 1924 р. Рядовий. Загинув 21.03.1945 р. Похований: с. Шиферай Гданського воєв. Польща.

Бувайло Микола Семенович, 1918 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 20.12.1942 р. Похований: с. Яхни Велізького р-ну Смоленської обл.

Бувалий Йосип Файдамович, 1908 р. Рядовий. Загинув: бер. 1943 р.

 

73Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бугаєвський Василь Пилипович, 1902 р. Помер від ран 19.06.1944 р. Похований: с. Цибулівка. Молдова.

Бугачевський Борис Михайлович, 1893 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1942 р.

Будай Антон Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Будей Іван Харитонович, 1899 р. Рядовий. Загинув 4.12.1941 р. Похований: х. Дучники Ростовської обл.

Будзиаловський Іван Іванович, 1925 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Будний Василь Андрійович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Будний Микола Михайлович, 1921 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув 21.07.1944 р. Похований у Даугавпілському р-ні. Латвія.

Будник Ілля Григорович, 1904 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 10.05.1945 р. Похований: Гросебрюк. Німеччина.

Будченко Павло Михайлович, 1925 р. Рядовий. Загинув 16.03.1945 р. Похований: Ейхунген. Німеччина.

Буженко Іван Онисимович. Рядовий. Загинув 1.09.1941 р.

Бузинов Олександр Маркович, 1901 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бузлом-Зражевський Микола Ансенійович. Похований: м. Берислав Херсонської обл.

Бузулук Григорій Мойсейович, 1905 р. Рядовий. Загинув 25.07.1942 р.

Бузулук Іван Мойсейович, 1908 р. Загинув: ср. 1943 р.

Бузько Іван Йосипович, 1927 р. Загинув 10.08.1944 р. Похований: с. Лаври Печорського р-ну Псковської обл.

Букринський Мойсей Шарйович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Булай Григорій Трохимович, 1922 р. Рядовий. Загинув 11.04.1945 р. Похований: Ланшгот. Чехословаччина.

Булай Іван Олександрович, 1925 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р. Похований в Угорщині.

Булат Борис Трохимович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Булат Євген Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув 19.09.1942 р. Похований: м. Волгоград.

Булат Олександр Кирилович, 1923 р. Рядовий. Загинув 2.08.1944 р. Похований: с. Люцини Радомського воєв. Польща.

Булатенко Євген Володимирович, 1917 р. Рядовий. Помер від ран 22.10.1942 р. Похований: ст. Шунгай. Казахстан.

Булах Григорій Маркіянович, 1906 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Василівка Кіровоградської обл.

Булах Іван Семенович. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Булах Олександр Семенович, 1915 р. Рядовий. Загинув 24.09.1944 р.

Булах Павло Григорович. Загинув у 1942 р.

Булах Степан Сергійович. Загинув 31.01.1944 р. Похований: с. Грузьке Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Булах Степан Федорович. Батальйонний комісар. Загинув: чв. 1942 р.

Булах Федір Андрійович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Булига Аполлінарій Семенович. Рядовий. Загинув 4.10.1943 р. Похований: с. Деріївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

 

74Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Бурдей Родіон Петрович, 1913 р. Рядовий. Загинув 5.02.1945 р. Похований: с. Домново Калінінградської обл.

Бурдук Володимир Терентійович. Загинув 13.01.1945 р. Похований: с. Уляновіце Хмельницького пов. Польща.

Бурдюк Іван Федорович, 1921 р. Рядовий. Загинув 5.03.1945 р. Похований: м. Губін Зеленогурського воєв. Польща.

Бурлак Петро Федорович. Рядовий. Помер від ран 4.04.1944 р. Похований: с. Будей Оргеєвського р-ну. Молдова.

Бурлака Олексій Ілліч, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бурлака Пилип Володимирович, 1908 р. Рядовий. Загинув 5.07.1944 р. Похований: м. Ковель Волинської обл.

Бурлаков Андрій Павлович, 1912 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Бурлаков Олександр Климович, 1907 р. Загинув у 1944 р.

Бурченко Олексій Петрович. Загинув у 1941 р.

Бусько Омелян Іванович. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Бусько Володимир Іванович. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Бутенко Володимир Федорович, 1907 р. Ст. сержант. Загинув у 1944 р.

Бутенко Григорій Миколайович, 1923 р. Сержант. Загинув 6.07.1942 р.

Бутенко Григорій Федорович, 1907 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р. Похований: с. Федьково Тьомкінського р-ну Смоленської обл.

Бутенко Іван Макарович, 1915 р. Капітан. Загинув 20.03.1945 р. Похований: с. Павлівіце Краківського воєв. Польща.

Бутенко Іван Семенович, 1909 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Бутенко Іван Сергійович. Рядовий. Загинув 12.09.1941 р. Похований: м. Глобине Полтавської обл.

Бутенко Микола Андрійович, 1903 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Бутенко Михайло Федорович, 1900 р. Рядовий. Помер від ран 8.11.1943 р. Похований: с. Ясинувате Вільнянського р-ну Запорізької обл.

Бутенко Петро Онуфрійович, 1921 р. Політрук. Загинув 22.12.1942 р.

Бутирін Віктор Федорович, 1908 р. Гв. рядовий. Загинув 28.11.1943 р. Похований: смт Олександрівка Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Бутирін Іван Михайлович, 1913 р. Капітан. Загинув 1.08.1941 р. Похований: м. Пуніт. Естонія.

Бутирін Панас Семенович, 1921 р. Ст. лейтенант. Загинув 31.03.1942 р. Похований: с. Холминка Сичовського р-ну Смоленської обл.

Бутирін Юрій Семенович, 1924 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 23.02.1945 р. Похований: м. Каунас. Литва.

Бутко Василь Тодосійович, 1923 р. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

Бутко Федір Федорович. Гв. єфрейтор. Загинув 5.05.1943 р. Похований: с. Могильне Руднянського р-ну Смоленської обл.

Бутовський Ілля Михайлович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Бухикало Тихін Петрович, 1914 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Буценко Володимир Пилипович, 1918 р. Призваний у 1939 р. Лейтенант.

Буча Яків Матвійович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бушуєв Іван Михайлович, 1920 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Буяльський Олександр Іванович, 1919 р. Рядовий. Загинув 13.02.1942 р.

 

75Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Буянов Гаврило Іванович, 1900 р. Рядовий. Загинув 12.01.1945 р. Похований: м. Бичке. Угорщина.

Буянов Олексій Гаврилович, 1923 р. Гв. рядовий. Загинув 6.01.1944 р. Похований: с. Червоний Кут Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

В

Вабилєв Семен Аркадійович, 1918 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Вагєєв Рубін Григорович. Мол. політрук. Загинув: бер. 1942 р.

Вазун Віталій Омелянович, 1918 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вайнштейн Григорій Петрович, 1913 р. Ст. сержант. Загинув 28.12.1942 р.

Вайсер Абрам Маркевич (Мейєрович), 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Вайследер Абрам Юдович, 1926 р. Мобілізований у 1944 р. Помер від ран у 1944 р.

Вайследер Борис Юдович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Загинув у 1941 р.

Вайсман Соломон Шоломович, 1902 р. Рядовий. Загинув: лп. 1943 р.

Вайсфельд Адик Максимович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Вайсфель Ілля Йосипович, 1909 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Вайчунасов Микола Олександрович. Помер від ран 8.01.1942 р. Похований: м. Волоколамськ Московської обл.

Вакс Семен Соломонович, 1924 р. Мол. лейтенант. Загинув 22.12.1943 р. Похований: с. Ясна Поляна Горностаївського р-ну Херсонської обл.

Вакуленко Григорій Олексійович, 1919 р. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Вакульчук Микола Панасович. Рядовий. Загинув 1.10.1944 р. Похований: с. Опорки Сандомезького пов. Краківського воєв. Польща.

Валєєв Григорій Олександрович, 1922 р. Рядовий. Загинув 24.01.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Ванденко Микола Павлович, 1904 р. Військлікар 3-го рангу. Загинув: ср. 1941 р.

Ванжула Борис Семенович. Мол. сержант. Помер від ран 25.08.1942 р. Похований: с. Ільїне Смоленської обл.

Ванжула Василь Степанович, 1913 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Ванжула Іван Кирилович, 1925 р. Рядовий. Загинув 27.02.1944 р. Похований: с. Підріччя Камінь-Каширського р-ну Волинської обл.

Ванжула Микола Іванович, 1921 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ванжула Михайло Кирилович, 1921 р. Мобілізований у 1941 р. Курсант.

Ванжула Петро Тимофійович, 1924 р. Загинув 10.03.1943 р. Похований: с. Горнєво Знаменського р-ну Орловської обл.

Варава Олександр Андрійович, 1899 р. Рядовий. Загинув 14.01.1945 р.

Варака С. Г., 1898 р. Рядовий. Загинув 13.02.1943 р. Похований: с. Городище Арсеньєвського р-ну Тульської обл.

Варакута Михайло Юхимович, 1923 р. Рядовий. Загинув 29.12.1943 р. Похований: с. Тарасівка.

Варакута Олексій Антонович, 1914 р. Сержант. Загинув 24.07.1943 р. Похований: с. Бєловське Бєлгородської обл.

 

76Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Вареник Іван Петрович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Вареник Михайло Корнійович, 1918 р. Ст. лейтенант. Загинув 11.05.1942 р.

Варивода Микола Макаровим, 1917 р. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Варман Мейєр Мойсейович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув: сч. 1943 р.

Варшавський Михайло Юхимович, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 8.02.1945 р. Похований: с. Альт-Приліт. Німеччина.

Варшавський Самуїл Фроїмович, 1919 р. Сержант. Загинув 15.01.1942 р.

Васецький Василь Гаврилович. Загинув 6.07.1942 р.

Василевський Євстратій Григорович, 1894 р. Капітан. Загинув: ср. 1943 р.

Василега Микола Митрофанович, 1909 р. Лейтенант. Загинув 18.08.1942 р. Похований: ст. Кримська Краснодарського краю.

Василенко Анатолій Олександрович, 1923 р. Сержант. Загинув: чв. 1944 р.

Василенко Андрій Самійлович, 1924 р. Рядовий. Загинув 24.10.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Василенко Василь Митрофанович, 1905 р. Капітан. Загинув: жт. 1941 р. с. Алферово.

Василенко Василь Федорович, 1896 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Василенко Іван Іванович, 1898 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Василенко Микита Тихонович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Василенко Микола Іванович, 1911 р. Гв. рядовий. Загинув 16.01.1944 р. Похований: с. Лозуватка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Василенко Олександр Єгорович, 1897 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Василенко Олександр Миколайович, 1910 р. Призваний у 1941 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Василець Олександр Андрійович, 1921 р. Сержант. Загинув 22.03.1943 р. Похований: с. Мурзіно Михневського р-ну Московської обл.

Василина Пилип Іванович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Василина Юрій Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув 22.07.1941 р.

Василищенко Микола Іванович, 1911 р. Гв. рядовий. Загинув 16.01.1944 р. Похований: с. Кандаурове Кіровоградського р.-ну Кіровоградської обл.

Василищенко Семен Іванович, 1914 р. Рядовий. Загинув 20.08.1944 р. Похований: с. Фонтика Маскуй. Молдова.

Васильєв Володимир Панасович, 1922 р. Сержант. Загинув 6.09.1941 р.

Васильєв Володимир Семенович, 1910 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Васильєв Володимир Сергійович, 1924 р. Ст. лейтенант. Загинув 3.03.1944 р. на ст. Острог Ровенської обл.

Васильєв Григорій Кузьмич, 1913 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Васильєв Григорій Овдійович, 1911 р. Рядовий. Загинув 6.02.1944 р. Похований у Кіровоградському р-ні Кіровоградської обл.

Васильєв Григорій Петрович, 1918 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув: сч. 1945 р.

Васильєв Іван Дмитрович. Рядовий. Помер від ран 3.12.1942 р. Похований: с. М'ясцово Ржевського р-ну Тверської обл.

 

77Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Васильєв Микола Васильович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 17.03.1943 р. Похований: с. Власовка Дмитріївського р-ну Курської обл.

Васильєв Михайло Григорович, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 29.12.1943 р. Похований: с. Стайки Псковської обл.

Васильєв Тимофій Дмитрович. Старшина. Загинув 21.04.1945 р.

Васильченко Дмитро Федорович, 1911 р. Рядовий. Загинув 12.07.1944 р. Похований: с. Маринешти. Молдова.

Васицький Андрій Євгенович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув 10.12.1943 р. Похований: смт Ліозно Вітебської обл. Білорусь.

Васін Пилип Іванович. Ст. сержант. Загинув 26.02.1944 р. Похований: с. Тепляково Ленінградської обл.

Васюта Борис Степанович, 1911 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Васюта Сидір Степанович, 1910 р. Рядовий. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Заболот Псковської обл.

Васюченко Михайло Сергійович, 1923 р. Ст. сержант. Загинув 25.11.1942 р. Похований: с. Ягідне.

Васягін Іван Гнатович, 1912 р. Рядовий. Загинув 12.10.1944 р.

Васьковський Іван Олексійович. Гв. рядовий. Загинув 1.03.1944 р. Похований: с. Новоселище.

Ватутін Григорій Миколайович. Загинув 18.08.1941 р.

Ватутін Олександр Іванович, 1908 р. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

Вдовенко Микита Микитович, 1912 р. Рядовий. Загинув 20.07.1941 р.

Вдовін Георгій Михайлович, 1925 р. Мол. сержант. Загинув 3.09.1944 р. Похований: с. Німецька Ренча Радзимінського пов. Варшавського воєв. Польща.

Вдовін Михайло Федорович. Загинув: тр. 1942 р.

Ведмідь Павло Іванович. Сержант. Загинув: тр. 1942 р. Похований: с. Руса Ленінградської обл.

Ведюк Василь Якович, 1912 р. Рядовий. Загинув 28.11.1943 р. Похований: с. Березівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Вейсман Зельман Гершович, 1915 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Вейсман Наум Григорович, 1911 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Векслер Мейєр Вербовий, 1906 р. Рядовий. Загинув 28.07.1942 р.

Великодний Олександр Федорович, 1902 р. Гв. рядовий. Загинув 29.01.1943 р. Похований: ст. Саратовська Краснодарського краю.

Величай Володимир Тимофійович, 1923 р. Сержант. Загинув: гр. 1942 р.

Величко Іван Миколайович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Величко Іван Самійлович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Величко Павло Андрійович, 1906 р. Рядовий. Загинув 23.06.1944 р. Похований: с. Радника Поліського р-ну Київської обл.

Венгерчук Олександр Михайлович, 1922 р. Рядовий. Загинув 11.01.1944 р. Похований: с. Лук'яново Великолуцького р-ну Псковської обл.

Вербицький Соломон Мойсейович, 1893 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вербицький Шолом Хаймович, 1921 р. Рядовий. Загинув 7.10.1941 р.

Вергун Іван Олексійович. Капітан. Загинув 11.10.1944 р. Похований у Латвії.

Верменич Андрій Миколайович, 1910 р. Сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

 

78Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Верменич Борис Йосипович, 1923 р. Рядовий. Загинув 16.09.1944 р. Похований: с. Вороніно Палкінського р-ну Псковської обл.

Верменко Григорій Григорович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув 20.10.1944 р. Похований: с. Оженищки. Східна Пруссія.

Вернер Борис Альбертович, 1926 р. Мол. сержант. Загинув 16.10.1944 р. Похований: с. Щуклі. Литва.

Вернер Ісак Ізраїльович, 1907 р. Рядовий. Загинув: лп. 1943 р.

Вернигора Петро Олексійович, 1921 р. Гв. майор. Помер від ран 22.04.1945 р. Похований: м. Нойдам. Німеччина.

Верхогляд Матвій Андрійович, 1905 р. Рядовий. Загинув 14.02.1944 р. Похований: с. Матусіве Шполянського р-ну Черкаської обл.

Верхогляд Семен Петрович. Ст. сержант. Загинув 2.04.1942 р. Похований: с. Верховатка Воронезької обл.

Вершинін Олександр Семенович, 1918 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув у 1941 р.

Вескер Ісак Мовшевич, 1897 р. Військлікар 1-го рангу. Загинув у 1941 р.

Вескер Михайло Ілліч, 1925 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ветушинський Олександр Семенович, 1912 р. Сержант. Загинув 27.09.1942 р.

Вещанинов Петро Васильович. Рядовий. Загинув 26.06.1942 р.

Вєнніков Григорій Григорович, 1905 р. Загинув 11.12.1943 р. Похований: с. Молодецьке Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Вєтров Серафим Федорович, 1907 р. Мобілізований у 1940 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув: жт. 1941 р.

Вигутон Арон Веніамінович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вильготський Микола Ілліч, 1924 р. Лейтенант. Загинув: лсп. 1944 р.

Вилько Денис Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув 25.03.1943 р. Похований: с. Карвусель Кіровського р-ну Ленінградської обл.

Вильянов Петро Іванович, 1901 р. Рядовий. Загинув 27.01.1944 р. Похований: с. Овсяниківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Винарський Рувим Якович, 1922 р. Рядовий. Загинув 30.01.1945 р. Похований: с. Ней-Вельдек. Східна Пруссія.

Виненко Трохим Мойсейович. Мол. сержант. Помер від ран 16.08.1941 р. Похований: м. Воронеж.

Винецький Гиля Липович. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1943 р.

Винман Яків Давидович, 1916 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: кв. 1943 р.

Винник Григорій Петрович. Матрос. Загинув: ср. 1941 р. Похований: м. Херсон.

Винниченко Василь Максимович. Рядовий. Помер від ран 20.10.1944 р. Похований: м. Лом. Болгарія.

Винниченко Сидір Тарасович, 1912 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Винокуров Олександр Володимирович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Виродов Михайло Васильович, 1925 р. Рядовий. Загинув 12.06.1944 р. Похований: с. Довга Нива Нарвського р-ну. Естонія.

Вітко Іван Юхимович, 1912 р. Рядовий. Мобілізований у 1941 р. Загинув: гр. 1943 р.

 

79Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Витухмовський Абрам Шулімович, 1920 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Витушинський Костянтин Мартинович, 1912 р. Лейтенант. Загинув 5.07.1942 р.

Вихарєв Іван Олексійович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Виходець Лев Абрамович, 1909 р. Рядовий. Загинув: сч. 1945 р.

Виходцев Олексій Лаврентійович, 1910 р. Старшина. Загинув: лт. 1944 р.

Вицинський Григорій Григорович, 1897 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Вичерка Іван Семенович, 1911 р. Рядовий. Загинув 23.11.1941 р. Похований: с. Троїцьке.

Вишневський Ісак Львович, 1921 р. Ст. сержант. Загинув: вр. 1941 р.

Відьмин Федір Романович, 1922 р. Призваний у 1940 р. Загинув у 1941 р. в Литві.

Вікторов Микола Олексійович, 1899 р. Рядовий. Загинув 13.04.1942 р. Похований: с. Мале Устьє.

Віленський Соломон Наумович, 1901 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Вілинов Ізраїль Лазарович, 1909 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Вільк Давид Бенціонович, 1899 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вірьовка Дмитро Іванович. Рядовий. Загинув 12.02.1944 р.

Віткалова Василина Іванівна, 1909 р. Підпільниця. Загинула: вр. 1943 р.

Вітко Іван Тарасович, 1924 р. Рядовий. Загинув: гр. 1942 р.

Вітко Купріян Сергійович, 1901 р. Рядовий. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Камбурліївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Вітко Олексій Гнатович. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Вітко Спиридон Федотович. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Владнєв Никифор Карпович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Влазнєв Василь Олексійович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Власенко Дмитро Харитонович, 1918 р. Рядовий. Загинув 3.12.1941 р.

Власенко Іван Антонович, 1896 р. Рядовий. Загинув 25.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Власенко Микола Тимофійович, 1921 р. Рядовий. Загинув 8.08.1941 р.

Власенко Петро Данилович, 1912 р. Рядовий. Загинув 18.11.1941 р.

Власенко Петро Михайлович, 1923 р. Рядовий. Загинув 16.02.1942 р. Похований: с. Поганець Мценського р-ну Орловської обл.

Власенко Степан Васильович, 1896 р. Сержант. Загинув 29.01.1945 р. Похований: с. Брушевиці. Німеччина.

Власенко Федір Петрович, 1913 р. Старшина. Загинув: ср. 1944 р.

Власов Григорій Іванович, 1910 р. Ст. сержант. Помер від ран 9.08.1943 р. Похований: Великописарівський р-н Сумської обл.

Власов Петро Петрович, 1908 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Вовк, 1910 р. Рядовий. Загинув 20.07.1941 р.

Вовк Карл Платонович, 1919 р. Мол. сержант. Загинув: сч. 1944 р.

Вовк Костянтин Іванович, 1921 р. Рядовий. Загинув 14.01.1944 р. Похований: с. Грузьке Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

 

80Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Вовк Максим Никифорович, 1906 р. Рядовий. Загинув 25.04.1944 р. Похований: с. Пугачі. Молдова.

Вовк Петро Модестович, 1922 р. Загинув 7.11.1941 р. Похований: х. Мекензія.

Вовк Сергій Михайлович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 4.02.1944 р. Похований: с. Пісок Невельського р-ну Псковської обл.

Вовченко Антон. Підпільник групи «Патріот Батьківщини». Загинув: вр. 1943 р.

Вовченко Василь Герасимович, 1921 р. Ст. сержант. Загинув 9.11.1943 р. Похований: с. Блиствиця Бородянського р-ну Київської обл.

Вовченко Василь Павлович, 1919 р. Єфрейтор. Загинув 3.09.1942 р. Похований: с. Івановка Ленінградської обл.

Вовченко Григорій Платонович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Вовчик Борис Якович, 1920 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Водяницький Олександр Павлович, 1912 р. Офіцер. Загинув 1.10.1941 р. Воєводенко Микола Карпович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Возний Григорій Пантелеймонович, 1912 р. Ст. сержант. Загинув 23.06.1941 р.

Возний Олексій Степанович, 1919 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Возний Павло Іванович. Рядовий. Загинув 26.03.1944 р. Похований: Балтський р-н Одеської обл.

Возний Петро Семенович, 1921 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Возний Петро Терентійович, 1909 р. Рядовий. Загинув 30.10.1941 р.

Возняковський Василь Васильович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Возов Володимир Васильович, 1910 р. Рядовий. Загинув 11.03.1944 р. Похований: с. Квітка Новоукраїнського р-ну Кіровоградської обл.

Войтенко Василь Кузьмич, 1913 р. Політрук. Загинув: лп. 1942 р.

Войтенко Іван Кузьмич. Гв. капітан. Загинув 25.04.1944 р. Похований: м. Тирасполь. Молдова.

Войтенко Іван Михайлович, 1905 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Войтенко Іван Семенович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 7.02.1944 р. Похований: с. Букварка Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Войтенко Михайло Захарович, 1908 р. Гв. полковник. Загинув 29.10.1943 р. Похований: м. Полтава.

Войтенко Федір Михайлович, 1913 р. Сержант. Загинув 20.07.1941 р.

Войтовецький Зіновій Ісакович, 1918 р. Старшина. Загинув: ср. 1941 р.

Войценко Віктор Панасович, 1924 р. Рядовий. Загинув 16.01.1945 р. Похований: с. Дуден. Східна Пруссія.

Войценко Григорій Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Войценко Феодосій Іванович, 1915 р. Рядовий. Загинув 5.01.1944 р. Похований: с. Суботці Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Войцеховський Болеслав Йосипович, 1914 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Войчунас Микола Олександрович, 1922 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Волдинер Юхим Рафаїлович, 1922 р. Рядовий. Загинув 14.08.1944 р. Похований: с. Гозоджо Дембицького пов. Краківського воєв. Польща.

Воликов Олександр Олександрович. Рядовий. Загинув 13.01.1945 р. Похований:

 

81Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

с. Добровольське Краснознаменського р-ну Калінінградської обл.

Волинський Абрам Якович, 1922 р. Гв. лейтенант. Загинув 3.12.1943 р. Похований: с. Осовини Ленінського р-ну. Крим.

Волинський Геца Герш-Лейбович, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Волинський Григорій Наумович. Рядовий. Загинув 10.03.1942 р. Похований: с. Воробйовка Кіровського р-ну Калузької обл.

Волинський Яків Абрамович, 1895 р. Мобілізований у 1942 р.

Волищенко Микола Карпович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 30.12.1943 р. Похований: смт Нова Прага Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Волков Володимир Дмитрович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Волков Євген Васильович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Волков Микола Тимофійович, 1916 р. Загинув: лт. 1944 р.

Волков Олександр Захарович, 1914 р. Рядовий. Загинув 24.03.1944 р. Похований: с. Чаусове Первомайського р-ну Миколаївської обл.

Волкотрав Василь. Рядовий. Загинув 25.01.1945 р. Похований: с. Буафок.

Волобуєв Савелій Йосипович, 1914 р. Єфрейтор. Загинув 18.03.1945 р. Похований: с. Дивек Салдуського р-ну. Латвія.

Воловін Абрам Лейбович, 1899 р. Рядовий. Загинув 3.03.1944 р. Похований: с. Путкі. Естонія.

Воловін Олександр Антонович, 1924 р. Гв. рядовий. Загинув 22.06.1944 р. Похований: с. Кирєєво Дубровенського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Воловник Арон Кивович, 1907 р. Рядовий. Загинув 13.06.1942 р.

Володарський Абрам Борисович, 1903 р. Загинув 4.04.1943 р. Похований: с. Єлховка Татіщевського р-ну Саратовської обл.

Володарський Ілля Йосипович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Володарський Ісак, 1903 р. Рядовий. Загинув 28.11.1941 р.

Володарський Йосип Аронович, 1913 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Володарський Олексій Іванович, 1923 р. Сержант. Загинув 14.11.1944 р. Похований: с. Клада. Угорщина.

Волочай Григорій Павлович. Рядовий. Загинув 14.10.1942 р.

Волочай Григорій Федорович, 1922 р. Матрос. Загинув 27.09.1942 р. Похований: м. Малгобек. Чечено-Інгушетія.

Волочай Федір Кузьмич. Рядовий. Загинув у 1943 р. Похований: с. Салівка Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Волошенюк Петро Андрійович, 1905 р. Військлікар 2-го рангу. Загинув: жт. 1941 р.

Волошин Анатолій Сергійович. Помер від ран 6.01.1944 р. Похований: м. Знам'янка Кіровоградської обл.

Волошин Віктор Сергійович, 1923 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Волошин Георгій Сергійович, 1927 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Волошин Григорій Петрович, 1921 р. Мол. сержант. Загинув 28.07.1941 р.

Волошин Лев Мойсейович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Волошин Микола Якович, 1924 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий.

Волошин Михайло Федорович, 1921 р. Рядовий. Загинув 6.05.1944 р.

 

82Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Похований: с. Соловичі Турійського р-ну Волинської обл.

Волошин Олександр Маркович, 1921 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Волошин Олександр Сергійович, 1918 р. Сержант. Загинув: сч. 1942 р.

Волощенко Іван Васильович, 1914 р. Призваний у 1940 р. Рядовий.

Волощук Панас Федорович, 1923 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Воля Абрам Ошарович, 1910 р. Призваний у 1940 р. Лейтенант. Загинув 19.03.1943 р.

Воля Андрій Остапович, 1907 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Воля Василь Іванович, 1917 р. Гв. єфрейтор. Загинув 8.11.1943 р.

Воля Василь Максимович, 1898 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 18.03.1944 р. Похований: м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.

Воля Василь Степанович, 1923 р. Рядовий. Загинув 4.01.1943 р. Похований: х. Маркін Новоазовського р-ну Донецької обл.

Воля Володимир Іванович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Гв. рядовий. Загинув 4.11.1943 р.

Воля Григорій Кузьмич, 1910 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Воля Григорій Микитович, 1924 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Зибкове Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Воля Григорій Пантелеймонович, 1919 р. Старшина. Загинув 28.09.1942 р. Похований: м. Волгоград.

Воля Дмитро Якович, 1923 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув 18.07.1942 р. Похований: с. Вєрьовкіно Смоленської обл.

Воля Євдокія Митрофанівна. Підпільниця групи «Дніпровці».

Воля Іван Васильович, 1922 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Воля Іван Кузьмич, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. лейтенант. Загинув 23.11.1942 р. Похований: м. Волгоград.

Воля Іван Степанович, 1921 р. Призваний у 1940 р. Рядовий.

Воля Кирило Васильович, 1907 р. Рядовий. Загинув 24.04.1944 р. Похований: бахчисарайський р-н. Крим.

Воля Леонід Петрович, 1922 р. Ст. лейтенант. Загинув 5.05.1945 р.

Воля Михайло Тимофійович, 1923 р. Гв. рядовий. Загинув 18.12.1943 р. Похований: с. Новомиколаївка Кіровоградської обл.

Воля Михайло Ошарович, 1903 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Воля Олександр Федорович, 1919 р. Загинув 22.07.1943 р. Похований: х. Чорноморський Кримського р-ну Краснодарського краю.

Воля Павло Никифорович, 1897 р. Рядовий. Помер від ран 5.08.1943 р. Похований: ст. Становий Колодязь Орловської обл.

Воля Панас Іванович, 1899 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Мар'ївка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Воля Федір Максимович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув у 1941 р.

Вольвовський Герш Давидович, 1906 р. Рядовий. Загинув 31.01.1945 р. Похований: с. Шекау. Східна Пруссія.

Вольвовський Роман Ілліч, 1900 р. Рядовий. Загинув 10.02.1944 р.

Вольвовський Тивель Семенович, 1902 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Вользикер Айзик Хаймович, 1905 р. Сержант. Загинув: сч. 1944 р.

 

83Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Вольфцун Микамій Маркевич, 1908 р. Рядовий. Загинув 11.07.1944 р. Похований: м. Вільнюс. Литва.

Вольчегурський Хайм Наумович, 1914 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Ворін Володимир Ілліч, 1917 р. Рядовий. Помер від ран 7.09.1943 р. Похований: с. Лємбасово Ленінградської обл.

Воробйов Микола Максимович. Рядовий. Загинув 26.12.1944 р. Похований: с. Пієнова. Латвія.

Воробйов Микола Тимофійович, 1920 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий.

Воробйов Павло Іванович, 1919 р.

Воробйов Семен Іванович, 1918 р. Загинув: бер. 1944 р.

Ворокута Олексій Антонович. Гв. сержант. Загинув 24.07.1943 р. Похований: с. Бєловське Бєлгородської обл.

Ворон Віктор Іванович, 1915 р. Рядовий. Загинув 28.07.1942 р.

Воронков Лев Йосипович, 1910 р. Рядовий. Загинув: чв. 1942 р.

Воронович Павло Семенович, 1895 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: вр. 1941 р.

Вороновський Володимир Миколайович, 1910 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий.

Вороновський Степан Никифорович. Загинув у 1944 р. Похований: м. Ауце Добельського р-ну. Латвія.

Воскобойников Олексій Михайлович, 1920 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 8.01.1944 р. Похований: ст. Лелеківка Кіровоградської обл.

Воскобойников Павло Антонович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 7.08.1943 р. Похований: с. Мар'євка Курської обл.

Врацлавський Іван Йосипович, 1906 р. Рядовий. Загинув: сч. 1943 р.

Врачов Петро Тимофійович, 1924 р. Сержант. Загинув 17.10.1943 р. Похований: с. Сушки Козельщинського р-ну Полтавської обл.

В юник Раїса Павлівна, 1916 р. Рядова. Загинула: гр. 1942 р.

В'язовський Семен Шульмович, 1905 р. Рядовий. Загинув 26.08.1943 р. Похований: м. Липецьк.

Г

Гавеля Володимир Павлович. Ст. сержант. Загинув 27.04.1944 р. Похований: с. Леонтія. Молдова.

Гавеля Данило Леонтійович, 1911 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Гавеля Дмитро Іванович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гавеля Іван Павлович, 1914 р. Старшина. Загинув 27.12.1944 р. Похований: с. Йєни. Угорщина.

Гавеля Михайло Миколайович, 1904 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Гавеніс Віктор Олексійович, 1926 р. Призваний у 1943 р. Ст. сержант. Помер від ран 12.02.1945 р. Похований: м. Бобруйськ Могильовської обл. Білорусь.

Гавриленко Василь Маркович, 1920 р. Ст. сержант. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Зарубинці Монастирищенського р-ну Черкаської обл.

Гавриленко Костянтин Іванович, 1913 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Гавриленко Федір Миколайович, 1912 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Гаврилець Іван Іванович. Гв. рядовий. Загинув 23.03.1944 р. Похований:

 

84Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

с. Петрівка Колимського р-ну Одеської обл.

Гаврилець Іван Павлович, 1906 р. Сержант. Загинув: ср. 1942 р.

Гаврилець Олексій Петрович. Рядовий. Загинув 16.10.1943 р. Похований: с. Новогригорівка.

Гаврилець Федір Іванович, 1910 р.

Гаврилов Віктор Миколайович, 1922 р. Технік-лейтенант. Загинув 15.12.1942 р.

Гаврилов Дмитро Юхимович, 1904 р. Рядовий. Загинув 19.03.1945 р.

Гаврилов Іван Миколайович, 1925 р. Загинув: чв. 1944 р.

Гаврилюк Федір Тарасович, 1906 р. Рядовий. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Новогеоргіївка Покровського р-ну Дніпропетровської обл.

Гаврильченко Семен Семенович, 1910 р.

Гаврюшенко Трохим Михайлович, 1919 р. Ст. сержант. Загинув 27.11.1943 р.

Гаврющенко Володимир Михайлович, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 12.02.1945 р. Похований: с. Даукшайне Кретінзького р-ну. Литва.

Гаврющенко Михайло Олексійович. Рядовий. Помер від ран 26.12.1944 р. Похований: м. Торопець Тверської обл.

Гаганов Олександр Панасович, 1918 р. Призваний у 1939 р. Матрос. Загинув 22.01.1944 р.

Гаєвський Олексій Андрійович, 1919 р. Загинув 28.02.1943 р. Похований: х. Новоселівка Матвєєво-Курганського р-ну Ростовської обл.

Гажало Панас Васильович, 1915 р. Рядовий. Загинув 1.11.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гажалов Іван Якович, 1919 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Гайда Костянтин, 1922 р. Мобілізований у 1943 р.

Гайда Костянтин Терентійович, 1923 р. Гв. сержант. Загинув 13.01.1945 р. Похований: м. Щекотин Краківського воєв. Польща.

Гайда Микола Терентійович. Гв. сержант. Загинув 1.02.1945 р. Похований: с. Хюнерн Бжецького пов. Польща.

Гайдар Григорій Петрович, 1897 р. Рядовий. Загинув 15.03.1944 р. Похований у Кіровоградській обл.

Гайдим Павло Петрович, 1900 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Загинув 11.03.1945 р. Похований: с. Петрово Гур'євського р-ну Калінінградської обл.

Гайдук Григорій Федорович, 1900 р. Рядовий. Загинув: кв. 1942 р.

Гайдук Іван Васильович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув: гр. 1944 р.

Гайовий Роман Гнатович, 1906 р. Рядовий. Загинув 20.11.1941 р.

Гайсинський Давид Наумович. Загинув у 1941 р.

Гайсинський Мендель Рувимович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гайсинський Юрій Якович, 1918 р. Загинув у 1942 р.

Гайсинський Юхим Наумович, 1908 р. Технік-інтендант 1-го рангу. Загинув у 1943 р. Похований: м. Волгоград.

Гайсинський Яків Наумович. Мобілізований у 1941 р. Загинув у 1942 р.

Гайченко Микола Іларіонович, 1899 р. Рядовий.

Гайчук Олександр Михайлович, 1905 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гал Борис Йосипович, 1911 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Галаган Іван Григорович, 1922 р. Ст. лейтенант. Загинув 15.10.1943 р. Похований:

 

85Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

с. Березовка Могильовської обл. Білорусь.

Галаган Олексій Федотович, 1909 р. Гв. рядовий. Загинув 7.01.1944 р. Похований: с. Рожнятівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Галай Рувим Мойсейович, 1915 р. Загинув: лп. 1941 р.

Галайда Валентин Михайлович, 1928 р. Рядовий. Загинув 22.04.1945 р. Похований: м. Приморськ Калінінградської обл.

Галайда Микола Данилович, 1899 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 1.01.1944 р. Похований: с. Тарасівка Софіївського р-ну Дніпропетровської обл.

Галайда Михайло Миколайович, 1923 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Галдін Микола Кирилович, 1905 р. Рядовий. Загинув 10.12.1943 р. Похований: с. Коханівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Галець Владислав Владиславович, 19І8 р. Рядовий. Загинув 18.12.1942 р.

Галєєв Михайло Михайлович. Гв. єфрейтор. Загинув 7.12.1944 р. Похований: м. Оча. Угорщина.

Галичий Андрій Васильович, 1910 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Галичий Володимир Семенович. Загинув 18.03.1943 р.

Галичий Іван Андрійович, 1909 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р. Похований: м. Харків.

Галичий Іван Андрійович, 1908 р. Загинув у 1942 р.

Галишкін Павло Степанович. Рядовий. Загинув 20.02.1944 р. Похований: с. Мєховщина Псковської обл.

Галкін Петро Федорович, 1914 р. Рядовий. Загинув 18.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гальнер Абрам Янович, 1918 р. Рядовий. Загинув 28.01.1945 р.

Гальченко Дмитро Васильович. Мол. сержант. Загинув 19.08.1943 р. Похований: Зміївський р-н Харківської обл.

Гальченко Микола Єрмолайович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 28.02.1945 р.

Гаман Халим Ізраїльович, 1918 р. Ст. сержант. Загинув 11.12.1942 р. Похований: смт Личково Новгородської обл.

Гамза Іван Дем'янович, 1917 р. Призваний у 1941 р. Помер від ран 24.04.1944 р. Похований: м. Харків.

Гамза Олексій Олександрович, 1917 р. Лейтенант. Загинув 14.11.1944 р.

Гамза Пантелеймон Омелянович, 1870 р. Підпільник. Загинув у 1943 р.

Ганжа Яків Володимирович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Ганелін Еммануїл Нахімович, 1915 р. Ст. лейтенант. Загинув 12.03.1943 р.

Ганночка Петро Васильович, 1907 р. Гв. рядовий. Помер від ран 22.12.1943 р. Похований: с. Пантазіївка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Гантман Григорій Павлович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Гапелик Василь Савелійович, 1914 р. Рядовий. Загинув 14.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гапон Микола Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув 7.01.1944 р. Похований у Кіровоградській обл.

Гапоненко Микола Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув 22.10.1941 р. Похований: м. Наро-Фомінськ Московської обл.

Гарагін Іван Сергійович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

 

86Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Гарагуля Іван Іванович, 1915 р. Сержант. Загинув 18.01.1944 р. Похований: с. Ведмежа Голова.

Гарагуля Ігор Мефодійович, 1903 р. Рядовий. Загинув 19.07.1944 р. Похований: с. Малі Березняки Брестської обл. Білорусь.

Гарагуля Микола Олексійович, 1909 р. Рядовий. Помер від ран 22.10.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гарагуля Павло Іванович, 1915 р. Гв. рядовий. Помер від ран 15.04.1944 р. Похований: м. Кіровоград.

Гаража Іван Сергійович, 1919 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гарбер Борис Григорович, 1918 р. Лейтенант. Загинув 20.11.1941 р. Похований: с. Острага Ленінградської обл.

Гарбуз Микола Федорович, 1916 р. Рядовий. Загинув 30.12.1943 р.

Гардаш Микола Максимович, 1914 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Гаркавенко Федір Степанович, 1916 р. Мобілізований у 1943 р. Помер від ран 20.12.1943 р.

Гаркитнюк Микола Степанович, 1902 р. Залізничник. Загинув у 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Гармаш Володимир Романович, 1923 р. Курсант. Загинув 16.03.1945 р. Похований: с. Каптич Борисоглєбського р-ну Воронезької обл.

Гармаш Олександр Романович, 1924 р. Гв. рядовий. Загинув 10.02.1944 р. Похований: с. Іскрене Шполянського р-ну Черкаської обл.

Гарнага Онисій Севастянович, 1904 р. Мол. лейтенант. Загинув 3.03.1945 р. Похований: Лібавський р-н. Литва.

Гарник Микола Остапович, 1900 р. Капітан. Загинув у 1942 р.

Гаропулян Пилип Дем'янович, 1908 р. Мол. сержант. Загинув 5.07.1943 р.

Гарцман Павло Володимирович, 1907 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Гасаєнко Олексій Панасович, 1924 р. Мол. лейтенант. Загинув 19.09.1943 р.

Гасан Петро Андрійович. Рядовий. Загинув 12.02.1944 р. Похований: с. В'язівок Городищенського р-ну Черкаської обл.

Гасан Степан Олексійович, 1910 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Гафт Юхим Мусійович, 1901 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

Гацман Катерина Гаврилівна, 1922 р. Старшина. Померла від ран 18.02.1944 р. Похована: с. Сазонівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Гезенко Никанор Іванович, 1894 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Гейхман Лія Йосипівна, 1902 р. Рядова. Загинула: бер. 1944 р.

Гектін Абрам Давидович, 1909 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гектін Ісак Давидович. Рядовий. Загинув 3.07.1944 р. Похований: м. Новоржев Псковської обл.

Гелейний Віктор Микитович, 1924 р. Сержант. Помер від ран 14.04.1945 р. Похований: м. Ченстохов. Польща.

Гельфман Лейба Ізраїльович, 1920 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Гемченко Володимир Захарович. Лейтенант. Загинув 16.09.1941 р.

Геньбач Микола Дмитрович, 1924 р. Рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Герасименко, 1907 р. Рядовий. Загинув 10.10.1941 р.

Герасименко Василь Данилович, 1922 р. Загинув у 1942 р.

 

87Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Герасименко Зіновій Григорович, 1912 р. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Герасименко Іван Данилович, 1919 р. Мол. сержант. Загинув: гр. 1941 р.

Герасимов Іван Миколайович, 1894 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Геращенко. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Гергеленко Петро Лук'янович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 4.03.1945 р. Похований: с. Намслау. Німеччина.

Геренко Микола Гнатович, 1923 р. Рядовий. Загинув 15.03.1945 р. Похований: с. Пінціхель. Угорщина.

Герко Григорій Герасимович, 1902 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Герко Олександр Михайлович, 1923 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув у 1944 р.

Герко Олексій Гордійович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Герко Петро Мусійович, 1911 р. Рядовий. Загинув 10.07.1941 р. Похований: с. Петравичі Гомельської обл. Білорусь.

Герцик Микола Савич, 1907 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Герцик Федір Федотович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Гершенович Давид Зельманович, 1916 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Герштейн Абрам Рафаїлович, 1922 р. Рядовий. Загинув 22.03.1942 р. Похований: с. Коньшино.

Герштейн Леонід Вульфович, 1924 р. Офіцер. Загинув 1.09.1943 р. Похований: м. Харків.

Гетьман Мефодій Никифорович, 1913 р. Сержант. Помер від ран 19.07.1944 р. Похований: м. Браслав Вітебської обл. Білорусь.

Гефкер Мордух Йосипович, 1920 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гешкенбейм Лев Мусійович, 1911 р. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Гиленя Іван Іванович. Рядовий. Помер від ран 17.02.1944 р. Похований: с. Новомиколаївка Кіровоградської обл.

Гиренко Михайло Якович, 1896 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув 5.09,1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Гирич Василь Сергійович, 1917 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Гирич Григорій Петрович, 1922 р. Підпільник Кременчуцької підпільної групи М. І. Ромашкіна. Загинув 3.03.1943 р.

Гитей Валентин Петрович. Лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Гілявський Олексій (Леонід) Трохимович, 1918 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р. Похований: с. Глухове Батецького р-ну Новгородської обл.

Гільбих Михайло Вячеславович, 1908 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий.

Гільман Давид Григорович, 1901 р. Рядовий. Загинув 21.07.1943 р. Похований: смт Синявіно Кіровського р-ну Ленінградської обл.

Гіммельфарб Наум Йосипович, 1923 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гіндін Борис. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Гінзбург Мусій Давидович, 1903 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

 

88Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Гіцин Мейєр Бенціонович, 1904 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: вр. 1941 р.

Гладкий Валентин Степанович. Рядовий. Загинув 5.01.1945 р.

Гладкий Іван Васильович, 1923 р. Гв. рядовий. Помер від ран 24.01.1945 р. Похований: с. Каменське Калінінградської обл.

Гладкий Максим Антонович, 1909 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Гладкий Петро Сергійович, 1925 р. Єфрейтор. Загинув 1.03.1944 р. Похований: с. Барашки Островського р-ну Псковської обл.

Гладкий Семен Макарович, 1912 р. Старшина. Помер від ран 18.08.1944 р. Похований: м. Бобруйськ Могильовської обл. Білорусь.

Гладков Петро Гнатович, 1908 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Гладков Тимофій Гнатович, 1902 р. Технік-лейтенант 2-го рангу. Загинув: вр. 1941 р.

Глазман Абрам Єроємильович, 1904 р. Мобілізований у 1942 р.

Глебчук Юрій Іванович, 1912 р. Рядовий.

Глейберман Арон Овсійович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Матрос. Загинув: гр. 1943 р.

Глейберман Михайло Овсійович, 1923 р. Офіцер. Загинув 25.03.1945 р.

Глибицький Аврум-Мордко Мейєрович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р. Похований: м. Москва.

Глива Микола Федорович, 1921 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Глиник Рувим Якович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: гр. 1943 р.

Глинкін Михайло Павлович, 1904 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Глинський Григорій Іванович, 1910 р. Мобілізований у 1943 р. Мол. лейтенант. Загинув 13.11.1944 р. Похований: Салдуський р-н. Латвія.

Глинський Петро Сергійович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 1.08.1944 р. Похований у Владавій Балці. Польща.

Гліклін Мусій Натанович, 1923 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Глоба Іван Олексійович, 1920 р. Лейтенант. Загинув 26.07.1942 р. Похований: м. Джанкой. Крим.

Глобанов Ананій Ананійович. Рядовий. Загинув 10.04.1945 р. Похований: м. Хохенау.

Глобус Павло Андрійович, 1913 р. Рядовий. Загинув 13.12.1941 р.

Глонорський Анатолій Самійлович. Рядовий. Загинув 19.07.1941 р.

Глуховський Ісак Григорович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Глушко Микола Семенович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 31.03.1945 р. Похований: с. Пучкаряй Скуодаського р-ну. Литва.

Глушко Пилип Панасович. Рядовий. Загинув 1.09.1941 р.

Глушков Федір Якович, 1908 р. Загинув: ср. 1941 р.

Глущенко Семен Васильович. Рядовий. Загинув 12.11.1943 р. Похований: с. Василівка Софіївського р-ну Дніпропетровської обл.

Гнидо Григорій Іванович, 1917 р. Гв. рядовий. Загинув 3.12.1944 р. Похований: с. Симойом. Угорщина.

Гнидо Пилип Іванович, 1923 р. Загинув 23.01.1943 р.

 

89Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Гнилокишко Володимир Лукич. Рядовий. Загинув 22.02.1942 р. Похований: Сертолово-1.

Гнилокишко Костянтин Силович, 1921 р. Ст. лейтенант. Загинув: лсп. 1943 р.

Гнойовий Кузьма Олександрович, 1878 р. Підпільник. Загинув у 1943 р.

Гнойовий Олександр Онисимович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп,. 1941 р.

Гнойовий Семен Якович, 1897 р. Рядовий. Загинув 25.10.1943 р. Похований: с. Дача Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гнойовий Сергій Миколайович, 1901 р. Старшина. Загинув 15.01.1944 р.

Говеля Василь Леонтійович, 1896 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Мар'янівка.

Говенко Кирило Микитович, 1914 р. Сержант. Загинув 23.04.1944 р. Похований: м. Браслав Вітебської обл. Білорусь.

Говорун Пантелеймон Йосипович, 1901 р. Сержант. Загинув: кв. 1943 р.

Говоруха Нестор Олексійович, 1908 р. Загинув 10.12.1943 р.

Гога Трохим Григорович, 1903 р. Мол. лейтенант. Загинув 3.04.1942 р.

Гоголєв Федір Борисович. Мол. лейтенант. Загинув 3.04.1942 р.

Годунов Петро Єгорович, 1926 р. Єфрейтор. Помер від ран 22.02.1945 р. Похований: м. Вроцлав. Польща.

Гойдзь Річард Валентинович, 1921 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Гойтман Григорій Павлович, 1919 р. Рядовий. Загинув 11.02.1943 р. Похований: х. Мишкін Ростовської обл.

Гойхберг Айзик Давидович, 1904 р. Старшина. Загинув 1.09.1943 р.

Голанд Зяма Ельович, 1918 р. Гв. ст. сержант. Загинув 16.09.1943 р. Похований: Кіровський р-н Ленінградської обл.

Голдін Микола Кирилович. Рядовий. Загинув 17.12.1943 р. Похований: с. Мілова Балка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Голдунов Іван Хомич, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Голега Володимир Данилович, 1926 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Голик Іван Демидович, 1898 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Голичко Микола Лук'янович, 1916 р. Помер від ран: чв. 1944 р. Похований: с. Меделень.

Голівець Петро Петрович, 1915 р. Рядовий. Загинув 4.04.1944 р. Похований: с. Тарасівка Іванівського р-ну Одеської обл.

Голівко Олександр Мосидерович. Загинув 23.10.1943 р. Похований: смт Козельщина Полтавської обл.

Голічий Володимир Семенович, 1924 р. Сержант. Загинув 18.03.1943 р.

Голобородько Павло Федорович, 1899 р. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Голов Олексій Іванович, 1912 р. Технік-інтендант 1-го рангу. Загинув: вр. 1941 р.

Голов Федот Степанович, 1911 р. Сержант. Помер від ран 5.01.1945 р. Похований: с. Етьєг. Угорщина.

Головань Федір Петрович. Лейтенант. Загинув 15.11.1941 р. Похований: с. Ростовка.

Головйов Микола Федотович, 1909 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Головкін Микола Васильович, 1925 р. Гв. рядовий. Загинув 4.11.1944 р. Похований: с. Діал. Угорщина.

 

90Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Головко Борис Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув 3.09.1941 р. Похований: с. Салівка Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Головко Василь Давидович, 1920 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Головко Григорій Іванович, 1912 р. Рядовий. Помер від ран 23.03.1942 р. Похований: с. Волоська Балаклія Шевченківського р-ну Харківської обл.

Головко Микола Мусійович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув 25.01.1943 р. Похований: ст. Шапшуцька Краснодарського краю.

Головльов. Сержант. Загинув 23.02.1943 р.

Головльов Василь Федорович, 1906 р. Помер від ран 10.11.1943 р. Похований: с. В'юнище Малинського р-ну Житомирської обл.

Головченко Іван Семенович, 1908 р. Рядовий. Загинув 10.11.1943 р. Похований: с. Світлопіль Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Головченко Микола. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р. Похований: м. Кременчук.

Головчук Семен Григорович, 1918 р. Лейтенант. Загинув 9.04.1942 р. Похований: с. Виняголово Кіровського р-ну Ленінградської обл.

Голуб Володимир Іванович, 1916 р. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

Голуб Володимир Максимович, 1910 р. Мол. військтехнік. Загинув 2.07.1942 р.

Голуб Іван Васильович, 1914 р. Рядовий. Помер від ран 28.06.1945 р. Похований: м. Легніце. Польща.

Голуб Іван Іванович, 1911 р. Рядовий. Загинув 2.10.1941 р.

Голуб Іван Михайлович, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Голуб Олексій Іванович. Рядовий.

Голубенко Іван Данилович, 1912 р. Старшина. Загинув 2.02.1944 р.

Голубицький Йосип Ісакович, 1897 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Голубицький Рафаїл Абрамович, 1921 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Голубицький Хуна Абрамович, 1924 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий.

Голубничий Іван Миколайович, 1925 р. Рядовий. Загинув 19.03.1944 р. Похований: с. Любитів Ковельського р-ну Волинської обл.

Голубничий Леонід Петрович, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Голубович Іван Антонович, 1919 р. Лейтенант. Загинув 24.01.1945 р.

Голубцов Іван Васильович, 1913 р. Лейтенант. Загинув: кв. 1943 р.

Голубчик Аркадій Шайович, 1920 р. Лейтенант. Загинув 29.01.1943 р. Похований: ст. Кутаїська Грячеключевського р-ну Краснодарського краю.

Голубчик Лев Якович, 1907 р. Рядовий.

Голубчик Хайкель Шайович, 1921 р. Загинув: бер. 1944 р.

Голушкін Віктор Семенович, 1926 р. Рядовий. Загинув 30.08.1944 р. Похований на Ергльському братському клад. Литва.

Голушкін Павло Степанович. Рядовий. Загинув 20.02.1944 р. Похований у Поліському р-ні Київської обл.

Голушко Микола Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув 10.03.1943 р. Похований: с. Зелена Дуброва Дмитріївського р-ну Курської обл.

Голяков Іван Васильович, 1904 р. Мол. лейтенант. Загинув: лп. 1941 р.

 

91Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Гольберг Ісак Давидович, 1905 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Гольберг Матвій Овсійович, 1914 р. Військтехнік 1-го рангу. Загинув: гр. 1941 р.

Гольберг Мошель Юдович, 1898 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Гольберг Соломон Юдович, 1906 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р. Похований: с. Потоки Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Гольберг Яків. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р. Похований: с. Потоки Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Гольверк Володимир Наумович, 1909 р. Рядовий.

Гольдберг Давид Леопольдович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 26.08.1943 р. Похований: с. Радужне Карачевського р-ну Брянської обл.

Гольдграбер Наум Борисович, 1923 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

Гольдінов Яків Пінхусович, 1924 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 2.11.1943 р. Похований: с. Маклаково Краснинського р-ну Смоленської обл.

Гольдман Бенціон Борисович, 1895 р. Рядовий. Загинув: вр. 1942 р.

Гольдман Ісак Маркович, 1906 р. Загинув: гр. 1943 р.

Гольдфарб Пейсах Лейбович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Гольдштейн Мойсей Давидович, 1898 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Гольфман Фавель Ізраїльович, 1923 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Гольцберг Гиля Ісакович. Рядовий. Загинув 26.11.1941 р. Похований: с. Усть-Тосно Ленінградської обл.

Гольцман Гольф Веніамінович, 1913 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Гольштейн Мордух Мойсейович, 1908 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гоман Хайм Ізраїльович, 1918 р. Ст. сержант. Помер від ран 11.12.1942 р. Похований: с. Личково Великолуцького р-ну Псковської обл.

Гомельський Давид Йосипович, 1908 р. Рядовий. Загинув 17.02.1943 р. Похований: с. Матесово Лузького р-ну Ленінградської обл.

Гомилко Микола Лук'янович, 1916 р. Лейтенант. Помер від ран 13.06.1944 р. Похований: с. Меделень (Меделівка) Радомишльського р-ну Житомирської обл.

Гомов Борис Мордухович, 1911 р. Рядовий. Загинув 25.01.1944 р.

Гомонов Петро Юхимович, 1918 р. Ст. сержант. Загинув 15.01.1942 р. Похований: с. Водосьє Чудовського р-ну Новгородської обл.

Гонець Михайло Михайлович, 1923 р. Ст. сержант. Загинув 22.07.1943 р. Похований: с. Степанівка Донецької обл.

Гонитель Федір Васильович, 1911 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий.

Гонитель Федір Федорович, 1914 р. Рядовий. Загинув: бер. 1942 р.

Гончар Борис Михайлович. Загинув 26.05.1944 р. Похований: с. Андріївка Балакліївського р-ну Харківської обл.

Гончар Григорій Кіндратович, 1889 р. Загинув у 1941 р.

Гончар Микола Михайлович, 1919 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гончар Михайло Антонович, 1916 р. Рядовий. Загинув 20.07.1941 р.

Гончаревський Василь Якович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Ст. сержант. Помер від ран 4.05.1943 р. Похований: с. Бродок Бєлгородської обл.

 

92Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Гончаревський Леонід Петрович, 1921 р. Лейтенант. Загинув: чв. 1941 р.

Гончаренко Василь Денисович. Рядовий. Загинув 15.04.1944 р. Похований: с. Волки Псковської обл.

Гончаренко Всеволод Васильович, 1920 р. Лейтенант. Помер від ран 24.10.1941 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Гончаренко Олександр Михайлович, 1904 р. Капітан. Загинув 9.11.1941 р. Похований: м. Тернопіль.

Гончаренко Олександр Олександрович, 1923 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Гончаров Андрій Никифорович, 1920 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Гончаров Віктор Васильович, 1910 р. Мол. лейтенант. Загинув 21.07.1942 р. Похований: с. Султан-Сант Чалтиревського р-ну Ростовської обл.

Гончаров Володимир Якович, 1925 р. Гв. лейтенант. Загинув 7.11.1944 р. Похований на березі р. Тиса. Угорщина.

Гончаров Євген Микитович, 1907 р. Рядовий. Загинув: чв. 1942 р.

Гончаров Іван Герасимович, 1906 р. Сержант. Помер від ран 18.02.1945 р. Похований: м. Бернгус. Угорщина.

Гончаров Іван Іванович, 1918 р. Партизан. Загинув 18.07.1942 р. Похований: м. Олександрія Кіровоградської обл.

Гончаров Іван Карпович, 1896 р. Партизан. Загинув 18.07.1942 р. Похований: м. Олександрія Кіровоградської обл.

Гора Іван Григорович, 1925 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий.

Гора Кузьма Сергійович, 1897 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Горб Василь Данилович, 1908 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Горб Василь Якимович, 1923 р. Ст. сержант. Загинув 5.08.1942 р. Похований: с. Галахове Ржевського р-ну Тверської обл.

Горб Кузьма Панасович. Ст. лейтенант. Загинув у 1945 р.

Горб Павло Якимович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Гв. старшина. Загинув 29.01.1944 р. Похований: с. Іванівка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Горб Яків Максимович, 1922 р. Призваний у 1941 р. Загинув у 1945 р.

Горбань Григорій Іванович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Горбань Микола Кузьмич, 1907 р. Рядовий. Загинув 7.11.1943 р.

Горбар Василь Антонович, 1906 р. Рядовий. Загинув 3.09.1941 р. Похований: с. Салівка Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Горбатенко Іван Семенович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Горбатенко Павло Леонтійович, 1907 р. Гв. єфрейтор. Загинув: ср. 1943 р.

Горбатенко Сергій Павлович, 1923 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Помер від ран 13.01.1944 р. Похований: м. Махачкала. Дагестан.

Горбатов Іван Сильвестрович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Горбатько Микола Семенович, 1925 р. Рядовий. Загинув 22.12.1944 р. Похований: с. Ліпунас. Латвія.

Горбач Василь Єлисейович, 1917 р. Рядовий. Загинув: вр. 1944 р.

Горбачов Євстахій Омелянович, 1918 р. Ст. сержант. Загинув 15.02.1942 р.

Горбенко Іван Михайлович, 1908 р. Рядовий. Загинув 25.11.1941 р.

 

93Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Горбенко Микола Федорович, 1919 р. Сержант. Загинув 6.08.1941 р. Похований: м. Київ.

Горборов Василь Антонович, 1906 р. Загинув 3.09.1941 р. Похований у Полтавській обл.

Горбунов Іван Юхимович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р. Похований: м. Київ.

Гордєєв Володимир Іванович, 1924 р. Рядовий.

Гордєєв Олексій Іванович, 1901 р. Ст. лейтенант. Загинув 3.07.1942 р. Похований: с. Сорокіно Бєлгородської обл.

Горджанян Айко Тагорович, 1919 р. Рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Гординський Микола Андрійович, 1907 р. Рядовий. Загинув 4.11.1943 р.

Гордієнко Андрій Іванович, 1903 р. Гв. рядовий. Загинув 20.04.1945 р. Похований: м. Бадфрашвальде Бранденбурзької провінції. Німеччина.

Гордієнко Василь Юхимович, 1909 р. Рядовий. Загинув: лп. 1942 р. у Ростовській обл.

Гордієнко Іван Васильович, 1918 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Гордієнко Микола Андрійович, 1904 р. Гв. рядовий. Загинув 4.01.1943 р.

Гордієнко Михайло Іванович, 1915 р. Рядовий. Загинув 5.05.1945 р. Похований: м. Лангенбрюк. Німеччина.

Гордієнко Михайло Юхимович, 1914 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Гордієнко Павло Пантелеймонович, 1911 р. Член Кременчуцької підпільної групи Г. Ф. Петька. Загинув 21.03.1943 р.

Гордієнко Степан Андрійович, 1918 р. Сержант. Помер від ран 23.10.1943 р. Похований: м. Курськ.

Гордієнко Степан Юхимович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гордієнко Тихон Микитович, 1899 р. Рядовий. Загинув 3.12.1942 р.

Гордон Борис Мейєрович, 1912 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гордусенко Іван Арсенійович, 1905 р. Гв. рядовий. Загинув 1.05.1945 р. Похований: с. Каєрсдорф. Німеччина.

Гордя Іван Лук'янович, 1898 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Горелик Семен Олександрович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1942 р.

Гориславець Андрій Андрійович, 1910 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р. Похований: с. Дідове.

Гориславець Іван Андрійович. Рядовий. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Воронцово Островського р-ну Псковської обл.

Гориславець Кирило Михайлович, 1912 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Гориславець Микола Андрійович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 24.11.1943 р. Похований: смт Павлиш Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гориславець Микола Федорович, 1919 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гориславець Олександр Павлович, 1925 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Горичев Кузьма Ісайович, 1914 р. Старшина 1-ї статті. Загинув: вр. 1941 р. Похований у Голопристанському р-ні Херсонської обл.

Горкавенко Михайло Пилипович, 1906 р. Загинув 3.11.1943 р. Похований: с. Миколаївка Верхньодніпровського р-ну Дніпропетровської обл.

Горлик Микола Савич, 1907 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

 

94Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Горнєв Андрій Семенович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Горнєв Іван Семенович. Мол. лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Горнєв Костянтин Іванович, 1910 р. Лейтенант. Загинув 2.01.1945 р. Похований: с. Сіреніняс. Латвія.

Горобець Микола Михайлович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 14.07.1944 р. Похований: с. Смирново Палкінського р-ну Псковської обл.

Горобець Олександр Овксентійович, 1905 р. Рядовий. Загинув 5.07.1942 р. Похований: м. Севастополь.

Горовецький Юхим Явтухович. Рядовий. Загинув 9.06.1944 р. Похований: с. Воронцово Островського р-ну Псковської обл.

Горовий Іван Єремійович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Городецький Бенціон Мордухович, 1906 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Городецький Данило Ілліч, 1898 р. Рядовий.

Городецький Рувим Давидович, 1921 р. Курсант. Загинув: тр. 1944 р.

Городецький Яків Абрамович, 1922 р. Рядовий. Загинув 4.04.1943 р.

Городничий Аркадій Ілліч, 1915 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Горожа Іван Гаврилович, 1914 р. Рядовий. Загинув 25.01.1942 р. Похований: м. Плащанськ Орловської обл.

Горохов Микола Васильович, 1922 р. Технік-лейтенант. Помер від ран 28.03.1945 р. Похований: м. Курськ.

Гороховик Павло Ісакович, 1899 р. Капітан. Загинув у 1941 р.

Горошко Микола Іванович, 1921 р. Рядовий. Помер від ран 15.04.1944 р. Похований: м. Астрахань.

Горпинченко Василь Іванович, 1916 р. Гв. рядовий. Загинув 1.04.1944 р. Похований: с. Жолобок. Молдова.

Горфункель Йосип Ісакович, 1914 р. Лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Горчинський Антон Федорович, 1907 р. Гв. рядовий. Помер від ран 23.11.1943 р. Похований: с. Зибкове Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Горячкін Василь Ілліч, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Майор. Загинув у 1944 р.

Горьковенко Василь Гаврилович. Рядовий. Загинув 17.07.1943 р. Похований: с. Набережне Орловської обл.

Горьковенко Іван Гаврилович, 1908 р. Рядовий. Загинув 10.08.1943 р. Похований: с. Старосілля Ярцевського р-ну Смоленської обл.

Готкін Михайло Якович, 1916 р. Гв. лейтенант. Загинув 2.12.1943 р. Похований: с. Петриківка Солонянського р-ну Дніпропетровської обл.

Гофман Йосип Ілліч, 1912 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гошко Михайло Гнатович, 1915 р. Ст. сержант. Загинув у 1942 р.

Грабовський Йосип Володимирович, 1909 р. Майор. Загинув 4.03.1945 р. Похований: с. Далов, округ Штаргарт. Німеччина.

Грабський Василь Іванович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Похований: м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської обл.

Градушкін Олександр Якович, 1920 р. Рядовий. Загинув 23.08.1941 р.

Гражданкін Микола Григорович, 1920 р. Сержант. Загинув: ср. 1943 р.

 

95Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Гранкін Дмитро Семенович, 1910 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гранов Ілля Ізраїльович, 1904 р. Капітан. Загинув: гр. 1942 р.

Грановський Рафаїл Львович, 1899 р. Сержант. Загинув 15.02.1943 р. Похований: с. Горби Дем'янського р-ну Новгородської обл.

Грачов Михайло Васильович. Ст. лейтенант. Загинув 16.02.1945 р. Похований: м. Центон. Східна Пруссія.

Гребенников Василь Олексійович, 1897 р. Рядовий. Загинув 1.08.1942 р.

Гребенщиков. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Гребенщиков Ілля Якович, 1909 р. Рядовий. Загинув: бер. 1943 р.

Гребенюк Карпо Миколайович. Рядовий. Помер від ран 24.08.1945 р. Похований: м. Медлінг. Австрія.

Гребенюк Ніна Григорівна, 1926 р. Рядова. Загинула 11.09.1943 р. Похована: с. Вірівка Бериславського р-ну Херсонської обл.

Гребенюк Олександр Степанович, 1905 р. Рядовий. Загинув 6.01.1944 р. Похований: с. Улянівка Кіровоградської обл.

Греков Петро Пимонович, 1902 р. Рядовий. Загинув 7.12.1942 р.

Гренгауз Ісак Зельманович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Гресь Микола Панасович, 1910 р. Загинув 4.02.1945 р. Похований: м. Кініту. Німеччина.

Грецько Василь Костянтинович, 1917 р. Гв. рядовий. Загинув 11.04.1945 р. Похований: с. Гольшиде Калінінградської обл:

Гречаний Митрофан Йосипович. Рядовий. Загинув 5.02.1945 р. Похований: с. Юти біля м. Шкофон. Угорщина.

Гречановський Олександр Степанович. Лейтенант. Загинув 26.04.1945 р.

Гриб Петро Аркадійович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Григор Володимир Самсонович, 1907 р. Майор. Загинув 9.03.1943 р. Похований: с. Ново-Маршені Куба. Кабардино-Балкарія.

Григор Іван Григорович, 1910 р. Гв. майор. Загинув 17.02.1945 р. Похований: с. Салка біля м. Комарно. Чехословаччина.

Григораш Василь Михайлович, 1913 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Григоренко Василь Трохимович, 1912 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Григоренко Михайло Федорович, 1916 р. Загинув у 1943 р.

Григоренко Олександр Олександрович, 1924 р. Рядовий. Загинув 17.12.1943 р.

Григоренко Юхим Степанович, 1897 р. Рядовий. Загинув 13.07.1944 р. Похований: м. Харків.

Григор'єв Анатолій Хомич. Мол. технік-лейтенант. Загинув 8.01.1944 р. Похований: с. Липне Любарського р-ну Житомирської обл.

Григор'єв Віктор Іванович, 1909 р. Сержант. Загинув 31.03.1945 р. Похований: с. Бедерура. Угорщина.

Григор єв Микола Петрович, 1915 р. Гв. лейтенант. Загинув 17.07.1942 р. Похований: х. Чернишевський.

Григор єв Олексій Іванович. Ст. лейтенант медслужби. Загинув 28.02.1944 р. Похований: с. Керіконна. Естонія.

Григоровський Георгій Несторович, 1910 р. Підпільник групи М. І. Ромашкіна. Загинув 3.03.1943 р.

 

96Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Григоровський Григорій Несторович. Лейтенант. Загинув: лт. 1942 р.

Григоровський Олексій Несторович, 1916 р. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Грикс Юліс Янович, 1899 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гринбаум Яків Наумович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Гриненко Іван Пилипович, 1922 р. Рядовий. Загинув 16.12.1943 р. Похований: с. Медерове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Гриненко Костянтин Гнатович, 1914 р. Рядовий. Загинув 18.12.1943 р. Похований: с. Новомиколаївка Кіровоградської обл.

Гринчишин Іван Іванович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р.

Гриншпун Ісак Львович, 1920 р. Мол. лейтенант. Загинув 28.09.1942 р.

Гриняєв Віктор Іванович, 1916 р. Гв. лейтенант. Похований: с. Томай. Молдова.

Гринь Олександр Михайлович, 1916 р. Загинув: вр. 1941 р.

Гринько Євген Георгійович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув 1.05.1945 р. Похований: ст. Барут. Німеччина.

Гринько Михайло Григорович, 1906 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Гринько Харитон Платонович, 1907 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

Грицай Євгенія Захарівна, 1905 р. Померла від ран 27.03.1943 р. Похована: м. Курськ.

Гриценко Микола Григорович. Мол. сержант. Загинув 10.05.1942 р. Похований: с. Замошнє Валдайського р-ну Новгородської обл.

Гриценко Михайло Кузьмич, 1921 р. Ст. сержант. Загинув 13.07.1942 р. Похований: с. Мала Верейка Воронезької обл.

Гриценко Павло Прокопович, 1902 р. Призваний у 1941 р. Ст. політрук. Загинув: чв. 1942 р.

Гриценко Петро Васильович, 1914 р. Лейтенант. Загинув у 1945 р.

Грицишин Костянтин Андрійович, 1922 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Гриць Матвій Андрійович. Політрук. Загинув: ср. 1941 р.

Гричевський Костянтин Антонович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Гришин Дмитро Олексійович, 1913 р. Рядовий. Загинув 12.05.1944 р. Похований: с. Бейчит Ясського пов. Румунія.

Гришко Георгій Максимович, 1921 р. Призваний у 1940 р. Лейтенант. Загинув 8.08.1944 р. Похований: м. Грумгіляй. Литва.

Гришко Сергій Максимович, 1926 р. Рядовий. Загинув 25.01.1945 р. Похований: м. Приєкуле Лієпайського р-ну. Латвія.

Грищенко Василь Кирилович, 1904 р. Рядовий. Загинув 8.10.1943 р. Похований у Верхньодніпровському р-ні Дніпропетровської обл.

Громич Дмитро Миколайович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув: лсп. 1941 р.

Громов Андрій Сергійович. Капітан. Загинув 6.11.1943 р.

Громов Григорій Петрович, 1923 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р. на р. Одер.

Грон Микола Олександрович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Грон Микола Федорович, 1911 р. Рядовий. Загинув 7.11.1943 р.

 

97Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Грон Федір Савич, 1912 р. Старшина. Помер від ран 24.09.1942 р. Похований: х. Клєтсько-Поштовий Волгоградської обл.

Грецький Анатолій Іванович, 1907 р. Рядовий. Загинув 29.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградської обл.

Гроцький Мефодій Феодосійович, 1905 р. Загинув у 1941 р.

Грошев Геннадій Васильович, 1924 р. Рядовий. Загинув 22.12.1943 р. Похований: с. Костянтинівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Грудненко Михайло Терентійович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Грудський Герш Вульфович, 1903 р. Рядовий. Загинув у 1943 р. Похований: Цимлянський р-н Ростовської обл.

Грудський Лев Йосипович, 1902 р. Сержант. Загинув 2.04.1943 р. Похований: м. Абінськ Краснодарського краю.

Груєнко Іван Андрійович, 1907 р. Мол. лейтенант. Загинув 12.09.1942 р. Похований: м. Малгобек. Кабардино-Балкарія.

Груздєв Василь Олександрович. Офіцер. Загинув у 1941 р.

Грузинський Володимир Михайлович. Рядовий. Загинув 18.10.1944 р. Похований: с. Мавзлучасе Добельського р-ну. Латвія.

Грузинцев Борис Васильович. Рядовий. Загинув 8.08.1941 р.

Грузін Сергій Семенович, 1913 р. Ст. політрук. Загинув 14.01.1942 р.

Грундман Володимир Олександрович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. військтехнік. Загинув: вр. 1943 р.

Груніс Ізраїль Самійлович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Груніс Лев Наумович, 1921 р. Лейтенант. Загинув 24.02.1944 р.

Грунтенко Іван Якович, 1913 р. Рядовий. Загинув 12.07.1944 р. Похований: с. Тирттула. Карелія.

Грушевський Олексій Михайлович. Ст. сержант. Загинув 13.02.1943 р.

Грушко Михайло Якович, 1923 р. Сержант. Загинув: ср. 1941 р.

Губа Іван Трохимович, 1923 р. Гв. рядовий. Загинув 26.11.1943 р. Похований: с. Василівка Кіровоградської обл.

Губа Іван Якимович, 1902 р. Рядовий. Загинув 18.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Губа Терентій Якимович, 1915 р. Мол. лейтенант. Загинув 28.11.1941 р.

Губар Микола Сергійович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Губар Павло Йосипович, 1911 р. Мол. лейтенант. Загинув 8.01.1944 р. Похований: с. Новоандріївка Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Губатий Яків Антонович, 1914 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Губенко Андрій Аврамович, 1919 р. Рядовий. Помер від ран 10.10.1943 р. Похований: с. Лелюхівка Новосанжарського р-ну Полтавської обл.

Губенко Андрій Якович, 1919 р. Рядовий. Помер від ран. Похований: м. Кременчук.

Губенко Михайло Григорович, 1896 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Губін Іван Трохимович. Рядовий. Загинув 26.11.1943 р. Похований: с. Василівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Губін Семен Абрамович, 1912 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Губко Михайло Євстахійович, 1893 р. Гв. майор. Помер від ран 11.10.1944 р. Похований у Латвії.

 

98Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Гудсон Віктор Сергійович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 30.09.1942 р.

Гужва Максим Омелянович, 1914 р. Ст. лейтенант. Загинув 30.08.1943 р. Похований: смт Котельва Полтавської обл.

Гузенко Олександр Олександрович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: гр. 1943 р.

Гулаков Павло Дмитрович, 1903 р. Рядовий. Загинув: лп. 1942 р.

Гуленко Костянтин Андрійович, 1909 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Гуленя Іван Іванович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 17.02.1944 р. Похований: с. Новомиколаївка Кіровоградської обл.

Гулій Іван Степанович, 1924 р. Рядовий. Загинув 10.08.1944 р. Похований: смт Ряпіна Пилавського р-ну. Естонія.

Гуменний Федір Захарович. Рядовий. Загинув 1.07.1944 р. Похований: с. Відмі (Біднів Нестеровського р-ну Львівської обл.).

Гуненко Андрій Миколайович, 1923 р. Гв. рядовий. Загинув 29.10.1943 р. Похований: с. Верблюжка Кіровоградської обл.

Гунько Іван Аврамович, 1913 р. Рядовий. Загинув 28.02.1944 р. Похований: с. Вралово Пустошкінського р-ну Псковської обл.

Гура Михайло Петрович, 1903 р. Рядовий. Загинув: бер. 1942 р.

Гуран Іван Федотович. Рядовий. Загинув 27.01.1944 р. Похований: с. Рейментарівка Корюківського р-ну Чернігівської обл.

Гурарій Лазар Шмеркович, 1902 р. Ст. політрук. Загинув: вр. 1941 р.

Гуревич Веніамін Борисович, 1904 р. Рядовий. Загинув 14.09.1944 р. Похований: ст. Межет Бауського р-ну. Латвія.

Гуревич Борис Зельманович, 1903 р. Загинув: лсп. 1941 р.

Гуревич Григорій Якович, 1895 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув у 1943 р.

Гуревич Матвій Самійлович, 1914 р. Рядовий. Загинув: чв. 1942 р. Похований: с. Андрюхонове Новгородської обл.

Гуревич Мейєр Лейвинович, 1923 р.

Гуревич Микола Григорович, 1914 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Гуревич Наум Аронович, 1905 р. Рядовий.

Гуревич Петро Мусійович, 1920 р. Лейтенант. Загинув: лт. 1942 р.

Гуревич Самійло Якович, 1899 р. Мобілізований у 1942 р. Помер від ран 25.03.1943 р.

Гурін Іван Федотович, 1908 р. Гв. рядовий. Загинув 27.01.1944 р. Похований у Кіровоградській обл.

Гуріненко Григорій Лаврентійович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Лейтенант. Загинув 29.09.1941 р. Похований: м. Севастополь.

Гурський Валентин Вячеславович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 12.04.1945 р. Похований: м. Селиця. Чехословаччина.

Гуртовник Кельман Давидович, 1925 р. Рядовий. Загинув 17.12.1942 р. Похований: с. Лакісове. Чехословаччина.

Гусєв Анатолій Федорович. Ст. сержант. Загинув 22.04.1945 р. Похований: м. Казанлик. Болгарія.

Гусєв Володимир Федорович, 1924 р. Рядовий. Загинув 22.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Гусєв Григорій Олексійович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув 7.12.1942 р.

Гусовський Володимир Олександрович, 1913 р. Ст. лейтенант. Загинув

 

99Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

8.03.1943 р. Похований: с. Грідино Староруського р-ну Новгородської обл.

Гутнер Григорій Зундильович, 1907 р. Сержант. Загинув 7.08.1943 р. Похований: с. Зелена Дубрава Дмитріївського р-ну Курської обл.

Гутник Моня Юхимович, 1912 р. Лейтенант. Загинув 6.07.1942 р.

Гутник Сергій Панасович, 1903 р. Капітан. Загинув 27.11.1943 р.

Гуценко Олексій Олександрович, 1909 р. Рядовий. Помер від ран. Похований: с. Мошорине Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Гуценко Павло Іванович, 1922 р. Призваний у 1941 р. Капітан. Загинув 8.02.1944 р. Похований: с. Козаки Вітебської обл. Білорусь.

Д

Давельман Ілля Ісакович, 1908 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Давиденко Валентин Корнійович. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Давиденко Василь Єгорович, 1914 р. Мол. сержант. Загинув 31.08.1942 р.

Давиденко Никифор Михайлович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 28.12.1941 р. Похований: смт Спаські Виселки Тульської обл.

Давидов Василь Андрійович, 1912 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Давидов Данило Якович. Матрос. Загинув: вр. 1941 р.

Давидович Мойсей Самійлович. Політрук. Загинув у 1942 р. Похований: с. Морозово Ізносковського р-ну Калузької обл.

Давидовський Аркадій Якович, 1925 р. Мол. лейтенант. Загинув 21.07.1944 р. Похований у Тернопільській обл.

Давидюк Костянтин Андрійович, 1903 р. Мобілізований у 1943 р.

Данилейко Федір Федорович, 1919 р. Сержант. Загинув 9.03.1943 р. Похований: с. Успенське Дмитріївського р-ну Курської обл.

Даниленко Данило Іванович, 1918 р. Мол. сержант. Загинув 13.12.1942 р. Похований у Суровикінському р-ні Волгоградської обл.

Даниленко Іван Олексійович, 1911 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Даниленко Микола Микитович, 1907 р. Рядовий. Загинув 24.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Кіровоградської обл.

Даниленко Юхим Костянтинович, 1906 р. Лейтенант. Загинув: лт. 1943 р.

Данилко Костянтин Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Данилко Костянтин Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Данилко Яків Пилипович, 1913 р. Лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Данилов Григорій Васильович. Рядовий. Загинув 6.07.1942 р.

Данилов Григорій Іванович, 1918 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 6.04.1944 р.

Данилов Іван Омелянович, 1912 р. Політрук. Загинув 4.10.1942 р. Похований: с. Ельхотово. Північна Осетія.

Данилов Іван Панасович, 1905 р. Загинув: жт. 1943 р.

Данилов Костянтин Васильович, 1911 р. Сержант. Загинув 6.10.1943 р. Похований: с. Варварівка Синельниківського р-ну Дніпропетровської обл.

Данильченко Євген Михайлович, 1924 р. Рядовий. Загинув 7.08.1942 р.

 

100Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Похований: с. Проніно Ржевського р-ну Тверської обл.

Дардик Йосип Миронович, 1922 р. Технік-лейтенант. Загинув 9.07.1943 р. Похований: с. Верхопеньє Івнянського р-ну Бєлгородської обл.

Датья Павло Семенович. Рядовий. Загинув 8.12.1943 р. Похований: Чугуївський р-н Харківської обл.

Дацько Микола Феофанович, 1918 р. Ст. лейтенант. Загинув: кв. 1943 р.

Дашевський Наум Нахимович, 1916 р. Мол. лейтенант. Загинув 16.09.1944 р. Похований: с. Рункуль. Румунія.

Дашевський Семен Аронович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Двойнєв Анатолій Георгійович, 1924 р. Рядовий.

Дев'ятисильний Микола Овер'янович, 1902 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 18.12.1943 р.

Дегтярьов Григорій Федотович, 1911 р. Рядовий. Загинув 20.11.1943 р. Похований у Криворізькому р-ні Дніпропетровської обл.

Дегтярьов Микола Якович, 1925 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Дегтярьов Олександр Іванович. Мол. сержант. Загинув 23.08.1942 р. Похований у Волгоградській обл.

Дедюченко Євген Терентійович, 1911 р. Ст. сержант. Загинув: лп. 1941 р.

Дейнеко Микола Антонович, 1913 р. Ст. сержант. Загинув 8.12.1942 р.

Дейнеко Михайло Ілліч, 1910 р. Рядовий. Загинув 14.01.1942 р. Похований: с. Пиркіно Московської обл.

Дейч Салеймон Якович, 1903 р. Сержант. Загинув: гр. 1944 р.

Деляницький Яків Йосипович, 1910 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Дементьев Андрій Наумович, 1911 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Дементьев Григорій Трохимович, 1904 р. Рядовий. Загинув 24.09.1944 р. Похований: х. Триндас Ризького р-ну. Латвія.

Демидов Іван Васильович, 1916 р. Рядовий. Загинув 4.11.1943 р.

Демидовський Петро Іванович, 1920 р. Лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Демков Павло Панасович, 1912 р. Гв. рядовий. Загинув 20.02.1944 р. Похований: с. Кобилещина Носівського р-ну Чернігівської обл.

Демура Володимир Іванович, 1926 р. Загинув 15.01.1945 р. Похований: Дуден. Східна Пруссія.

Демура Всеволод Миколайович, 1919 р. Мол. лейтенант. Загинув 21.08.1942 р. Похований: с. Крещенка Хлевенського р-ну Липецької обл.

Демура Прокіп Петрович, 1915 р. Старшина. Загинув: вр. 1943 р.

Демченко Анатолій Павлович, 1917 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Демченко Андрій Прокопович, 1908 р. Гв. рядовий. Загинув 14.08.1944 р.

Демченко Василь Григорович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р.

Демченко Єгор Дмитрович, 1908 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Демченко Микола Захарович, 1911 р. Загинув 21.03.1943 р. Похований: ст. Троїцька Слав'янського р-ну Краснодарського краю.

Денисенко Григорій Романович, 1914 р. Гв. рядовий. Загинув 30.10.1943 р. Похований: с. Мар'ївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Денисенко Іван Якимович, 1899 р. Рядовий. Загинув 25.02.1945 р. Похований:

 

101Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

м. Бранево Ельблонцького воєв. Польща.

Денисенко Олексій Іванович, 1924 р. Рядовий. Загинув 12.12.1943 р. Похований: ст. Сахарна Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Денисенко Павло Устинович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 8.12.1944 р. Похований: м. Шиклош. Угорщина.

Денисов Василь Денисович. Рядовий. Загинув 1.09.1941 р.

Денисов Микола Омелянович, 1905 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р. у м. Кременчук Полтавської обл.

Дербуков М. Ф. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Полковий комісар. Загинув 9.08.1941 р. у м. Кременчук Полтавської обл.

Дерев'янко Василь Степанович, 1914 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Дерев'янко Іван Федорович, 1913 р. Старшина. Загинув: лсп. 1941 р. Похований: м. Севастополь.

Дерев'янко Микола Федорович, 1909" р. Капітан. Загинув 26.06.1944 р. Похований у Гомельській обл. Білорусь.

Дерев'янко Олексій Федорович, 1914 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Дерев'янко Семен Олександрович, 1909 р. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Дерев'янко Федір Михайлович, 1919 р. Загинув: лп. 1943 р.

Дерев'янко Юхим Петрович, 1917 р. Рядовий. Загинув 4.08.1941 р.

Дерега Григорій Мойсейович, 1920 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 26.09.1943 р. Похований: м. Сочі Краснодарського краю.

Держенко Василь Григорович, 1910 р. Рядовий. Загинув 24.10.1943 р. Похований: м. Новомиколаївка Дніпропетровської обл.

Дерід Михайло Федорович, 1925 р. Мол. сержант. Загинув 19.04.1945 р. Похований: с. Іштваново. Чехословаччина.

Дерфайнер Семен Хаймович, 1923 р. Рядовий. Загинув 23.05.1942 р. Похований: с. Орловка Новосельського р-ну Орловської обл.

Десятерик Микита Григорович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Дешевий Костянтин Васильович, 1905 р. Рядовий. Помер від ран 21.03.1945 р. Похований: с. Пренчов. Чехословаччина.

Дешник Петро Данилович, 1926 р. Рядовий. Загинув 30.04.1944 р. Похований: с. Пучочень Кишинівської обл. Молдова.

Джосон Михайло Васильович, 1908 р. Рядовий. Загинув 7.04.1942 р.

Джурило Олександр Корнійович, 1915 р. Рядовий. Загинув 12.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Дземидрович Григорій Тихонович, 1904 р. Військінженер 3-го рангу. Загинув у 1941 р.

Дзигар Михайло Дмитрович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 31.01.1944 р. Похований: с. Трехальове Невельського р-ну Псковської обл.

Дзоблаєв Афако Бекирович, 1919 р. Гв. старшина. Загинув 14.02.1945 р. Похований: м. Вроцлав. Польща.

Дзюба Агрес Іванович, 1924 р. Рядовий. Загинув: вр. 1942 р.

Дзюба Анатолій Самійлович, 1912 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Дзюба Володимир Платонович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 14.08.1943 р. Похований: с. Пустошка Кіровського р-ну Ленінградської обл.

 

102Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Дзюба Георгій Григорович, 1919 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Дзюба Георгій Юхимович, 1907 р. Рядовий. Загинув 7.03.1942 р.

Дзюба Євген Родіонович, 1915 р. Лейтенант. Помер від ран 29.01.1945 р. Похований: м. Кибартай. Литва.

Дзюба Євлампій Пилипович. Рядовий. Загинув 17.01.1944 р. Похований у Кіровоградській обл.

Дзюба Іван Спиридонович, 1911 р. Мол. лейтенант. Загинув 23.01.1943 р.

Дзюба Михайло Григорович, 1925 р. Рядовий. Загинув 19.10.1944 р. Похований: м. Балмаз-Утварш. Угорщина.

Дзюба Олексій Ілліч, 1922 р. Рядовий. Помер від ран 10.11.1943 р. Похований: с. Ясинуватка Кіровоградської обл.

Дзюба Олена Родіонівна, 1915 р. Загинула 1.01.1942 р. Похована: с. М-Яблунево.

Дзюба Павло Юхимович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий, Загинув 8.02.1943 р. Похований: с. Федорівка Понировського р-ну Курської обл.

Дзюба Петро Пилипович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Дзюба Полікарп Григорович, 1898 р. Рядовий.

Дзюба Харитон Пилипович, 1904 р. Помер від ран 28.08.1944 р. Похований: с. Ясенці Радомського воєв. Польща.

Дзюбенко Григорій Митрофанович, 1907 р. Рядовий. Помер від ран 15.03.1944 р. Похований: м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської обл.

Диба Григорій Іванович, 1899 р. Рядовий. Загинув 15.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Дивак Андрій Семенович, 1914 р. Гв. сержант. Загинув 21.04.1945 р. Похований: с. Шварце-Пумпе Дрезденського округу. Німеччина.

Дивулін Андрій Григорович, 1911 р. Рядовий. Загинув 25.02.1944 р. Похований: с. Андріївка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Димович Дмитро Пилипович, 1916 р. Ст. сержант. Загинув 9.08.1942 р.

Динников М. Г. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення.

Динька Михайло Петрович, 1900 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Діденко Андрій Сергійович. Рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: смт Нова Галещина Козельщинського р-ну Полтавської обл.

Діденко Володимир Васильович. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення.

Діденко Іван Андрійович, 1922 р. Ст. сержант. Загинув 1.03.1945 р. Похований: с. Рафенштайн Щецінського воєв. Польща.

Діденко Олексій Захарович, 1914 р. Мобілізований у 1944 р. Помер 15.08.1944 р. Похований: м. Полтава.

Діденко Петро Лук'янович, 1916 р. Гв. майор. Загинув 3.11.1943 р. Похований: с. Павлівна Верхньорогачинського р-ну Херсонської обл.

Діденко Федір Лукич, 1922 р. Рядовий. Загинув 20.03.1942 р. Похований: с. Медведно Староруського р-ну Новгородської обл.

Діклер Натан Лазарович, 1913 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув 19.10.1941 р.

Дінабургський Євген Вікторович, 1921 р. Рядовий. Загинув 29.07.1941 р. Похований: м. Тальне Черкаської обл.

Діскін Єгор Лейбович, 1921 р. Рядовий. Загинув: кв, 1943 р.

 

103Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Діскін Лев Фатвішович, 1924 р. Загинув: чв. 1942 р.

Дмитренко Андрій Прокопович, 1909 р. Рядовий. Загинув 8.01.1944 р. Похований: с. Лелеківка Кіровоградської обл.

Дмитренко Віктор Васильович. Ст. лейтенант. Загинув 25.09.1941 р.

Дмитренко Іван Єлисейович, 1917 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Дмитренко Іван Іванович, 1911 р. Рядовий. Загинув 27.12.1943 р. Похований: Олександрійський р-н Кіровоградської обл.

Дмитренко Іван Миколайович, 1914 р. Рядовий. Загинув 20.11.1941 р.

Дмитренко Іван Якович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 29.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградської обл.

Дмитренко Лука Прокопович, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Дмитренко Микола Лукич, 1912 р. Лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Дмитренко Микола Михайлович, 1921 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Дмитренко Микола Семенович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Дмитренко Михайло Борисович, 1916 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Дмитренко Михайло Ілліч, 1903 р. Рядовий. Загинув 12.12.1943 р.

Дмитренко Михайло Никонович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Дмитренко Сергій Андрійович, 1908 р. Гв. рядовий. Помер від ран 6.12.1945 р. Похований: м. Кисловодськ Ставропольського краю.

Дмитренко Федір Семенович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 6.07.1945 р.

Дмитрієв Феодосій Іванович, 1902 р. Рядовий. Загинув 18.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Дмитрієнко Олександр Степанович, 1899 р. Рядовий. Загинув 30.12.1943 р.

Дмитрієнко Павло Прокопович, 1903 р. Рядовий. Загинув 9.12.1943 р. Похований: с. Ясинуватка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Добринський Борис Пінхусович, 1906 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув 9.02.1942 р. у Північній Осетії.

Добровенський Соломон Алтирович, 1911 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Добровинський Ной Астерович, 1914 р. Старшина. Загинув: чв. 1941 р.

Добровицький Еммануїл Іхельович, 1908 р. Інтендант 3-го рангу. Загинув: вр. 1941 р.

Добровольський Володимир Данилович. Ст. лейтенант. Помер від ран 1.10.1941 р.

Добровольський Сергій Григорович, 1903 р. Політрук. Загинув 7.01.1942 р.

Добрушкін Сімха Йосипович, 1920 р. Загинув: жт. 1941 р.

Довбиш Василь Панасович, 1920 р. Ст. лейтенант. Загинув 13.03.1945 р. Похований: с. Шенвальде. Східна Пруссія.

Довбиш Іван Григорович. Рядовий. Загинув 16.10.1944 р. Похований: с. Марна Струга Варшавського воєв. Польща.

Довбня Іван Якович, 1913 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Довбня Микола Іванович, 1924 р. Рядовий. Загинув 11.07.1943 р.

Довбня Михайло Микитович, 1900 р. Рядовий. Загинув 2.01.1943 р. Похований: смт Єлизаветградка Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

 

104Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Довбня Олексій Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Довбня Петро Ф., 1912 р. Рядовий. Загинув 9.12.1942 р. Похований: х. Чорненський Тульської обл.

Довгаль Михайло Григорович, 1903 р.

Довгуленко Іван Миколайович, 1910 р. Загинув: чв. 1941 р.

Довженко Анатолій Прокопович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Довнарович Ігор Миколайович. Гв. сержант. Загинув 19.08.1944 р. Похований: с. Кавенкі Мелецького пов. Краківського воєв. Польща.

Докукін Олексій Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув 15.09.1942 р.

Долгін Ілля Мойсейович, 1910 р. Гв. ст. лейтенант. Загинув 10.04.1945 р. Похований: с. Шварцау. Польща.

Долгін Фейбус Аронович, 1898 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Долгов Володимир Семенович, 1908 р. Рядовий. Загинув 16.08.1942 р. Похований в Орловській обл.

Долгов Григорій Іванович, 1909 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Долгов Яким Петрович, 1903 р. Старшина. Загинув 25.11.1943 р. Похований: с. Велика Білозерка Кам'янсько-Дніпровського р-ну Запорізької обл.

Долгоп'ятов Федір Нефедович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Долина Петро Йосипович, 1920 р. Сержант. Помер від ран 16.07.1941 р.

Долинський Марк Наумович, 1898 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Доманицький Леонід Миронович, 1900 р. Рядовий. Загинув 31.09.1944 р. Похований: с. Парумбені. Румунія.

Доманецький Микола Кузьмич, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 8.11.1943 р. Похований: с. Озера Кобеляцького р-ну Полтавської обл.

Доманецький Михайло Леонтійович, 1925 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Дон Григорій Павлович, 1923 р. Мол. лейтенант. Загинув 5.11.1943 р. Похований: с. Першотравневе Кіровоградської обл.

Дон Олександр Степанович, 1919 р. Сержант. Загинув 2.12.1942 р.

Дон Павло Іванович, 1902 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 6.08.1944 р.

Дон Семен Андрійович, 1915 р. Гв. лейтенант. Загинув 14.08.1943 р. Похований: с. Бражники Харківського р-ну Харківської обл.

Дон Сергій Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув 10.07.1941 р. Похований: с. Петровичі Гомельської обл. Білорусь.

Дондер Мойсей Давидович. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Доненко Іван Онисимович, 1919 р. Сержант. Загинув 23.10.1941 р.

Донець Микола Петрович, 1912 р. Гв. лейтенант. Загинув 2.08.1943 р. Похований: с. Соломіно Курської обл.

Донцов Олексій Прокопович, 1924 р. Мол. лейтенант. Загинув 31.07.1943 р. у с. Могильськ.

Донченко Володимир Андрійович, 1926 р. Рядовий. Загинув 24.04.1945 р. Похований: с. Диза. Німеччина.

Донченко Іван Романович, 1907 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 1.01.1945 р. Похований: с. Сахал.

Донченко Ілля Степанович, 1913 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Дорогокупив Семен Омелянович, 1902 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

 

105Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Дорохін Іван Олексійович, 1913 р. Лейтенант. Загинув 2.09.1942 р.

Дорошенко Андрій Мефодійович, 1914 р. Технік-інтендант 2-го рангу. Загинув: лсп. 1942 р.

Дорошенко Володимир Іванович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 13.01.1943 р.

Дорошенко Іван Степанович, 1905 р. Матрос. Загинув 4.07.1942 р. Похований: с. В. Ольшанка Острогозького р-ну Воронезької обл.

Дорошенко Олександр Мефодійович, 1926 р. Рядовий. Загинув 19.10.1944 р. Похований: с. Ключик.

Дорошков Василь Павлович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: гр. 1943 р.

Дорфман Лев Йосипович. Лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Дорфман Наум Натанович, 1919 р. Матрос. Загинув: лсп. 1941 р.

Доценко Василь Назарович, 1908 р. Мол. військтехнік. Загинув: чв. 1941 р.

Доценко Володимир Федотович, 1903 р. Рядовий. Помер від ран 30.01.1944 р. Похований: м. Біла Церква Київської обл.

Доценко Георгій Іванович, 1905 р. Загинув 8.03.1944 р. Похований: с. Володимирівка Казанківського р-ну Миколаївської обл.

Доценко Іван Іванович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув 21.07.1941 р.

Доценко Микола Якович, 1922 р. Рядовий. Загинув 13.03.1945 р. Похований: м. Стшельце Опольського воєв. Польща.

Драбкін Ізраїль Борисович, 1907 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Драбкін Яків Нахимсонович, 1915 р. Гв. капітан. Загинув: гр. 1942 р.

Драгінський Ілля Євгенович, 1905 р. Мол. лейтенант. Загинув 25.06.1942 р. Похований: с. Тигода Чудовського р-ну Новгородської обл.

Драліков Павло Борисович, 1918 р. Старшина. Загинув 1.08.1942 р. Похований: с. Мариновка Волгоградської обл.

Драненко Микола Михайлович. Загинув 11.09.1943 р. Похований: с. Глинки Тамбовської обл.

Дранников Зіновій Юхимович, 1903 р. Технік-інтендант 1-го рангу. Загинув 3.03.1943 р.

Дранников Ізя Ізраїльович. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р.

Дранников Павло Борисович, 1918 р. Старшина. Загинув 1.08.1943 р. Похований: с. Маринівка Старобільського р-ну Луганської обл.

Дранников Фрідель Абрамович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. політрук. Загинув: бер. 1942 р.

Дранников Юхим Абрамович, 1923 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Драчко Леонід Петрович, 1924 р. Сержант. Помер від ран 22.07.1944 р. Похований у Турійському р-ні Волинської обл.

Древаль Григорій Васильович, 1916 р. Лейтенант. Помер від ран 27.04.1945 р.

Дрейцер Ізраїль Ісакович, 1924 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Дрекслер Яків Шмульович, 1921 р. Сержант. Загинув 19.01.1944 р. Похований: с. Залєсьє Великолуцького р-ну Псковської обл.

Дрикер Микола Абрамович, 1925 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув у 1943 р. Похований: с. Кириловське Виборзького р-ну Ленінградської обл.

 

106Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Дрилів Олексій Антонович, 1921 р. Призваний у 1941 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 20.04.1945 р.

Дробаха Анатолій Григорович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Дробаха Гнат Іванович, 1918 р. Ст. сержант. Помер від ран 6.07.1944 р. Похований: с. Юхимово Мінської обл. Білорусь.

Дробаха Іван Марковим. Єфрейтор. Загинув 18.08.1943 р. Похований: с. Кардашівка Охтирського р-ну Сумської обл.

Дробін Олександр Федорович, 1911 р. Рядовий. Загинув 22.07.1941 р. Похований: с. Шапчиці.

Дробот Василь Васильович. Рядовий. Помер від ран 11.09.1944 р. Похований: х. Сілотілас Добельського р-ну. Латвія.

Дробот Іван Григорович, 1924 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув у 1941 р.

Дробот Микола Федорович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Дроботенко Григорій Йосипович, 1914 р. Лейтенант. Загинув 21.10.1941 р.

Дрозд Віктор Степанович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 14.08.1944 р. Похований: с. Булька Люблінського воєв. Польща.

Дроздик Микола Трохимович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Дроздов Григорій Никифорович, 1919 р. Рядовий. Загинув 17.05.1942 р. Похований: м. Барвінкове Харківської обл.

Дроздов Іван Миколайович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Дроздов Олексій Миколайович, 1911 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Дроздов Пилип Дмитрович, 1908 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Дронов Іван Федорович, 1921 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Дросенко Панас Павлович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1941 р.

Дружченко Феодосій Гнатович, 1903 р. Рядовий. Загинув 30.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Друзенко Михайло Феодосійович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Дряпіка Андрій Іванович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 20.01.1942 р. Похований: с. Троїцьке Луганської обл.

Дряпіка Петро Андрійович, 1903 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Дряпіка Петро Якимович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув у 1943 р.

Дряпіка Яким Максимович, 1900 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Дряпіка Яків Ілліч, 1915 р. Старшина. Помер від ран 26.04.1945 р. Похований: м. Густопече. Чехословаччина.

Дубиковський Іван Олександрович, 1918 р. Капітан. Загинув 22.08.1944 р. Похований: с. Демб'є Родомисль-Вельцського пов. Варшавського воєв. Польща.

Дубинський Абрам Файвелович, 1922 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Дубинський Ізраїль Гершович, 1904 р. Гв. рядовий. Загинув 11.08.1944 р. Похований: с. Селі. Литва.

Дубинський Лев Ісакович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

107Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Дубін Іван С, 1911 р. Загинув у полоні 6.02.1942 р. Похований: с. Масюковщина Мінської обл. Білорусь.

Дубовик Петро Антонович. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Дубовін Марк Гаврилович, 1909 р. Рядовий. Загинув 25.10.1943 р. Похований: м. Запоріжжя.

Дубський Микола Семенович, 1924 р. Рядовий. Загинув 24.02.1943 р.

Дудир Федір Миколайович. Рядовий. Помер від ран 7.08.1944 р. Похований: м. Кіровоград.

Дудка Григорій Григорович, 1907 р. Рядовий. Загинув 13.01.1944 р.

Дудков Григорій Максимович, 1909 р. Рядовий. Загинув 20.11.1941 р.

Дудник Василь Тарасович, 1921 р. Сержант. Загинув 28.08.1942 р. Похований: с. Ягодне Ростовської обл.

Дудник Володимир Федорович, 1907 р. Рядовий. Загинув 5.01.1944 р. Похований: смт Єлизаветградка Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Дудник Григорій Якович, 1921 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Дудник Іван Прокопович, 1919 р. Загинув 27.09.1943 р. Похований: с. Гори Смоленської обл.

Дудниченко Іван Абрамович, 1892 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 12.01.1945 р.

Дудниченко Олександр Ілліч, 1914 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Дуканич Андрій Омелянович, 1903 р. Рядовий. Помер від ран 6.11.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Дуканич Борис Григорович, 1920 р. Рядовий. Загинув 17.12.1941 р.

Дуканич Єфрем Кононович, 1914 р. Призваний у 1941 р. Рядовий.

Дуканич Петро Корнійович, 1919 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Дукач Олексій Якимович. Мол. сержант. Загинув 1.03.1944 р. Похований: с. Скотареве Шполянського р-ну Черкаської обл.

Дульченко Митрофан Кіндратович, 1907 р. Старшина. Загинув 17.01.1943 р. Похований у Дубовському р-ні Волгоградської обл.

Дунаєвський Бенціон Давидович, 1909 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Дунаєвський Олександр Маркович, 1914 р. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Дунь Григорій Гаврилович. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 23.04.1945 р. Похований: м. Лебус. Німеччина.

Дунь Григорій Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув 5.01.1944 р.

Духов Анатолій Іванович, 1906 р. Майор. Загинув: вр. 1941 р.

Духовний Леонід Михайлович, 1923 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Душкін Олександр Зіновійович, 1923 р. Старшина. Загинув: бер. 1945 р. Похований: м. Брашов.

Дягилів Іван Степанович, 1908 р. Мол. сержант. Загинув 5.12.1943 р. Похований: с. Протопопівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Дядик Іван Семенович. Підпільник. Загинув у 1942 р.

Дядик Микола Іванович. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Дятловський Іван Демидович, 1918 р. Призваний у 1939 р. Старшина. Загинув у 1941 р.

Дяченко Василь Данилович, 1921 р. Мобілізований у 1941 р.

Дяченко Василь Іванович, 1910 р. Гв. старшина. Загинув 1.05.1945 р.

 

108Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Дяченко Василь Павлович, 1924 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Дяченко Віктор Якович. Старшина. Загинув 7.03.1944 р. Похований: с. Жидилов Бор Псковської обл.

Дяченко Володимир Данилович. Сержант. Загинув 28.02.1945 р. Похований: с. Гершерсдорф Бранденбурзької пров. Німеччина.

Дяченко Іван Григорович, 1905 р. Рядовий. Загинув 28.03.1945 р. Похований: с. Хермансдорф Нейсенської пров. Німеччина.

Дяченко Іван Маркович, 1914 р. Рядовий. Загинув 12.05.1942 р. Похований у Великолуцькому р-ні Харківської обл.

Дяченко Михайло Антонович, 1908 р. Майор. Загинув 20.08.1943 р.

Дяченко Панас Прокопович, 1891 р. Машиніст паровоза. Загинув 5.01.1944 р. Похований: ст. Дарниця, м. Київ.

Дяченко Роман Антонович, 1910 р. Загинув: сч. 1944 р.

Дяченко Яків Пилипович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант.

Дячков Віктор Іванович, 1902 р. Рядовий. Загинув 14.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Е

Ебштейн Додик Генахович, 1923 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Едельман М., 1918 р. Призваний у 1939 р.

Едштейн Семен Іонович, 1916 р. Лейтенант. Загинув: лп. 1941 р.

Ейдліс Максим Якович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув 10.01.1942 р. Похований: ст. Жихарево Кіровського р-ну Ленінградської обл.

Ейдліс Наум Якович, 1910 р. Сержант. Помер від ран 22.08.1943 р. Похований: м. Шахти Ростовської обл.

Ейльбергберг Нафталій Ельович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ейман Лейзер Львович, 1904 р. Політрук. Загинув 22.09.1941 р.

Елькінсон Михайло Наумович. Загинув 20.08.1942 р.

Елькінсон Яків Мойсейович, 1916 р. Сержант. Загинув 3.03.1944 р. Похований: с. Букштани Вітебської обл. Білорусь.

Ентін Абрам Ісакович, 1909 р. Загинув: гр. 1941 р.

Ентін Айзік Мойсейович, 1922 р. Загинув 7.09.1943 р. Похований: х. Цокур Слав'янського р-ну Краснодарського краю.

Ентін Борис Наумович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув 22.01.1945 р. Похований: с. Чжинковиця Краківського воєв. Польща.

Епштейн Давид Мойсейович, 1923 р. Помер від ран 1.10.1943 р. Похований у Оріхівському р-ні Запорізької обл.

Епштейн Михайло Веніамінович. Політрук. Загинув 16.02.1942 р.

Епштейн Шая Мойсейович. Гв. мол. сержант. Загинув 21.01.1945 р. Похований: с. Зимс Салдуського р-ну. Латвія.

Епштейн Яків Володимирович, 1918 р. Ст. лейтенант. Загинув 4.03.1943 р. Похований: с. Галєєво Тверської обл.

Ертман Зелік Нухимович, 1915 р. Рядовий.

Естеркін Ізраїль Мойсейович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув 20.07.1944 р. Похований: с. Меркіне Єврейського р-ну. Литва.

 

109Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Естеркін Яків Йосипович, 1912 р. Рядовий. Загинув 1.08.1943 р. Похований у Сафоновському р-ні Смоленської обл.

Є

Євженко Олександр Юхимович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Євтушенко Григорій Аркадійович, 1920 р. Рядовий. Загинув 9.03.1942 р. Похований: с. Клячино.

Євтушенко Іван Микитович, 1902 р. Рядовий. Помер від ран 10.06.1942 р. Похований у Чудовському р-ні Новгородської обл.

Євтушенко Іван Якимович, 1902 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий.

Єганов Петро Феодосійович, 1919 р. Лейтенант. Загинув: чв. 1941 р.

Єгоров Олексій Павлович. Загинув 17.01.1944 р. Похований у Олександрівському р-ні Кіровоградської обл.

Єгудас Євген Павлович, 1919 р. Рядовий. Загинув 7.08.1942 р.

Єдінов Ахан Булатович, 1924 р. Рядовий. Загинув 11.11.1943 р. Похований: с. Щепиха Невельського р-ну Псковської обл.

Єлінський Григорій Тимофійович, 1899 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув: жт. 1-941 р.

Єлчин Володимир Іванович, 1922 р. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Камбурліївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Єльченко Іван Гнатович, 1904 р. Гв. рядовий. Загинув 25.11.1942 р. Похований: смт Чернишковський Волгоградської обл.

Ємець Павло Микитович, 1905 р. Рядовий. Загинув 11.11.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Ємець Федір Давидович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 14.04.1944 р. Похований: с. Петрівка Любашівського р-ну Одеської обл.

Єнцик Віталій Каспарович, 1913 р. Рядовий. Загинув 12.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Єпісов Микола Карпович, 1913 р. Гв. рядовий. Загинув 9.08.1943 р. Похований: с. Ляхново Ленінградської обл.

Єпісов Сергій Маркович, 1908 р. Гв. рядовий. Загинув 5.03.1944 р. Похований: с. Червоне Дніпропетровської обл.

Єремєєв Василь Васильович, 1898 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Єремєєв Костянтин Степанович, 1920 р. Рядовий. Загинув 3.12.1941 р.

Єремєєв Олександр Олександрович, 1911 р. Рядовий. Загинув 29.07.1944 р. Похований: с. Рогожиця.

Єремєєв Семен Якович, 1923 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Єременко Андрій Омелянович, 1904 р. Рядовий. Загинув 24.11.1943 р. Похований: с. Березівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Єременко Борис Каленикович, 1911 р. Рядовий. Загинув 20.11.1943 р. Похований: с. Зибкове Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Єременко Данило Іванович, 1906 р. Рядовий. Загинув 11.06.1942 р. Похований: с. Аркадівка Шевченківського р-ну Харківської обл.

Єременко Іван Якович, 1907 р. Гв. єфрейтор. Загинув 27.03.1945 р. Похований: с. Раба. Угорщина.

Єременко Петро Семенович, 1902 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

 

110Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Єременко Семен Потапович, 1912 р. Гв. рядовий. Загинув 5.12.1943 р. Похований: с. Новодмитрівка Петропавлівського р-ну Дніпропетровської обл.

Єремченко Микола Дмитрович, 1915 р. Гв. мол. сержант. Загинув 23.08.1943 р. Похований: с. Новогринь Орловської обл.

Єресько Василь Трохимович. Рядовий. Загинув 30.12.1941 р. Похований: с. Чертаново Осташковського р-ну Тверської обл.

Єретичко Олексій Степанович, 1904 р. Капітан. Загинув 14.08.1943 р. Похований: с. Черкаська Лозова Дергачівського р-ну Харківської обл.

Єрмаков Микита Олексійович, 1918 р. Рядовий. Загинув 3.11.1943 р.

Єрмаков Пилип Семенович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Єрмаков Степан Ілліч, 1899 р. Рядовий. Помер від ран 28.11.1943 р. Похований у с. Мовчанівка.

Єрмолаєв Леонід Федорович, 1925 р. Мол. сержант. Загинув 18.07.1944 р. Похований: с. Машів Любомльського р-ну Волинської обл.

Єрмолаєв Михайло Панасович, 1903 р. Рядовий. Загинув 10.08.1941 р.

Єрмолаєв Федір Трохимович, 1897 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Єрмоленко Андрій Андрійович, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Єрмоленко Михайло Михайлович, 1914 р. Рядовий. Загинув 20.07.1941 р. Похований: с. Н. Бихов.

Єрмошенко Семен Іванович, 1916 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Єрохін Олександр Васильович, 1926 р. Лейтенант.

Єрохін Павло Олександрович, 1904 р. Рядовий. Загинув 25.04.1945 р. Похований: м. Баутцен. Німеччина.

Єрьомін Михайло Прокопович, 1905 р. Загинув 22.03.1942 р.

Єрьомін Петро Микитович, 1910 р. Загинув 13.01.1943 р.

Єрьомін Сергій Автономович, 1910 р. Рядовий. Загинув 7.06.1944 р. Похований: с. Тіпілісчий Ясського пов. Румунія.

Єршов Микола Архипович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Єфіменко Віктор Ілліч, 1921 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Єфімов Іван Михайлович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 17.10.1943 р. Похований: м. Оріхів Запорізької обл.

Єфімов Михайло Васильович, 1926 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Єфімович Микола Миколайович, 1924 р. Гв. рядовий. Загинув 11.11.1943 р. Похований: с. Лозуватка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Єфременко Костянтин Несторович. Гв. капітан. Загинув 29.11.1944 р. Похований: м. Педь. Угорщина.

Єфремов Андрій Панасович, 1924 р. Рядовий. Загинув 22.11.1944 р.

Єфремов Володимир Панасович, 1921 р. Гв. лейтенант. Загинув 2.08.1943 р. Похований в Орловській обл.

Єфремов Павло Семенович, 1918 р. Загинув: вр. 1941 р.

Єцуря Петро Панасович, 1918 р. Гв. рядовий. Загинув 6.01.1944 р. Похований у Кіровоградській обл.

Ж

Жадан Михайло Якович, 1914 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р. Похований:

 

111Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

с. Лозуватка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Жалковський Хайм Цальович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Жариков Михайло Степанович, 1921 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Жароїд Микита Савич, 1914 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Жежела Олександр Петрович, 1898 р. Рядовий. Загинув 3.03.1944 р. Похований: с. Катеринівка Дніпропетровської обл.

Желдак Олексій Петрович, 1918 р. Старшина. Загинув 12.02.1945 р. Похований: м. Бал. Угорщина.

Желдак Петро Лук'янович. Рядовий. Загинув 7.04.1943 р.

Железняк Михайло Герасимович, 1919 р. Мол. технік-лейтенант. Помер від ран 21.04.1945 р. Похований: м. Топлау. Східна Пруссія.

Железняк Юхим Юхимович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Желтухін Семен Володимирович, 1923 р. Рядовий. Загинув 20.02.1942 р. Похований: с. Кузнечики Дем'янського р-ну Новгородської обл.

Жемчужний Василь Йосипович, 1908 р. Ст. лейтенант. Загинув: гр. 1943 р.

Жемчужников Володимир Ілліч, 1914 р. Старшина. Загинув 5.07.1942 р.

Жениленко Олександр Миколайович, 1922 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Жердяк Петро Григорович, 1913 р. Загинув 13.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Жердяк Сидір Овсійович, 1902 р. Рядовий. Загинув 13.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Жеребило Федір Максимович, 1915 р. Лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Жеребкер Борис Юдович, 1916 р. Мол. лейтенант. Загинув 12.09.1943 р.

Жестовський Михайло Іванович, 1914 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Жиденко Григорій Федотович, 1906 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 7.06.1944 р. Похований: с. Кукутеша Ясського пов. Румунія.

Жиденко Іван Харитонович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 21.03.1944 р. Похований: с. Уховецьк Ковельського р-ну Волинської обл.

Жидров Борис Андрійович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 17.03.1945 р. Похований: с. Грюндизе. Східна Пруссія.

Жила Іван Іванович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 12.08.1942 р. Похований: с. Находка Староруського р-ну Новгородської обл.

Жила Прокопій Трифонович, 1909 р. Ст. сержант. Помер від ран 6.08.1944 р. Похований: с. Бальчуки. Литва.

Жилка Яків Данилович, 1911 р. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований у П'ятихатському р-ні Дніпропетровської обл.

Жмур Вячеслав Якимович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1942 р.

Жудра Володимир Юхимович, 1924 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Жудро Борис Андрійович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 17.03.1945 р. Похований у Східній Пруссії.

Жук Микола Іванович, 1912 р. Призваний у 1940 р. Лейтенант. Загинув 20.02.1945 р. Похований: м. Каліс. Померанія. Німеччина.

 

112Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Жук Павло Федорович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Жуков Василь Якович. Рядовий. Загинув 3.08.1944 р. Похований: с. Застув Люблінського воєв. Польща.

Жуков Григорій Сидорович. Гв. мол. лейтенант. Помер від ран 15.04.1945 р. Похований: м. Промез. Австрія.

Жуков Федір Семенович, 1918 р. Рядовий. Помер від ран 8.01.1944 р. Похований: с. Жовте.

Жуковський Григорій Іларіонович. Мобілізований у 1943 р. Гв. сержант. Загинув 18.04.1945 р.

Жуковський Захар Панасович. Рядовий. Загинув 21.10.1944 р. Похований: с. Лисельковія. Польща.

Жумайло Гаврило Микитович, 1901 р. Рядовий. Загинув 16.04.1945 р. Похований: м. Лебус. Німеччина.

Журавель Андрій Федорович, 1900 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Журавель Григорій Матвійович, 1910 р. Рядовий. Загинув 17.12.1943 р. Похований: с. Медерове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Журавель Іван Андрійович, 1919 р. Мол. лейтенант. Загинув 1.06.1942 р. у Смоленській обл.

Журавель Іван Сидорович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 1.09.1941 р.

Журавель Костянтин Володимирович, 1918 р. Сержант. Загинув: кв. 1944 р.

Журавель Петро Михайлович, 1902 р. Рядовий. Загинув 5.12.1943 р. Похований: с. Кам'янське Криворізького р-ну Дніпропетровської обл.

Журавльов Андрій Панасович, 1913 р. Старшина. Загинув: вр. 1942 р.

Журавльов Іван. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: вр. 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Журавльов Микола Григорович, 1921 р. Рядовий. Загинув 9.10.1944 р.

Журавльов Федір Іванович, 1907 р. Рядовий. Загинув 9.09.1942 р. Похований: с. Невська Дубровка Всеволозького р-ну Ленінградської обл.

Журавський Лев Ошерович, 1922 р. Мол. сержант. Загинув 5.07.1943 р.

З

Забелло Георгій Йосипович. Сержант. Загинув 2.04.1944 р. Похований: м. Архангельськ.

Заболотний Яків Несторович, 1910 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Помер від ран 19.04.1945 р. Похований: м. Лодзь. Польща.

Забродько Василь Михайлович, 1912 р. Сержант. Загинув 27.04.1944 р. Похований у Волинській обл.

Забродько Петро Михайлович, 1914 р. Ст. сержант. Загинув 5.01.1945 р. Похований: с. Вертешаче. Угорщина.

Забуга Микола Іванович, 1913 р. Сержант. Загинув 23.08.1942 р. у м. Сталінграді.

Завалій Арсеній Юхимович, 1903 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Заварзін Дмитро Павлович, 1917 р. Майор. Загинув 6.08.1942 р. Похований: м. Сталінград.

Заворуйко Григорій Петрович, 1924 р. Рядовий. Загинув 21.08.1944 р.

 

113Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Похований: м. Тлущ Мінськ-Мазовецького пов. Варшавського воєв. Польща.

Загальський Іцько Липович, 1924 р. Мобілізований у 1942 р. Мол. лейтенант. Загинув 9.01.1945 р. Похований: с. Вертешашло. Угорщина.

Загарулькін Микола Миколайович, 1903 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув 21.02.1943 р. Похований: с. Астратово Ленінградської обл.

Загоровський Володимир Олексійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 28.01.1945 р. Похований: с. Балки Тукумського р-ну. Латвія.

Загородний Олександр Іванович, 1899 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Загородний Степан Харитонович, 1909 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Загорулько Василь Йосипович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 6.02.1942 р. Похований: смт Орілька Лозівського р-ну Харківської обл.

Загорулько Григорій Савич, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Помер від ран 20.07.1942 р. Похований: с. Луніно.

Загорулько Катерина Дмитрівна, 1917 р. Рядова. Загинула: вр. 1943 р.

Загребельний Георгій Олексійович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Задириборода Віктор Леонтійович, 1910 р. Рядовий. Загинув 6.02.1945 р. Похований: м. Будапешт. Угорщина.

Задириєнко Петро Петрович, 1910 р. Старшина. Загинув: вр. 1943 р.

Задорожний Іван Антонович, 1918 р. Рядовий. Загинув 17.09.1943 р. Похований: ст. Кримська Краснодарського краю.

Задумін Євген Петрович, 1908 р. Військтехнік 1-го рангу. Загинув: ср. 1941 р.

Заєв Василь Іванович, 1908 р. Гв. рядовий. Загинув 28.08.1944 р. Похований: с. Глибоке Татарбунарського р-ну Одеської обл.

Заєць Іван Іванович, 1915 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р. Похований у Фастівському р-ні Київської обл.

Заєць Іван Олександрович, 1910 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Заєць Семен Зельманович, 1918 р. Призваний у 1939 р. Військлікар 3-го рангу. Загинув: тр. 1942 р.

Заїкін Олексій Миколайович, 1919 р. Ст. сержант. Загинув 20.12.1941 р.

Заїченко Антон Павлович, 1905 р. Гв. рядовий. Загинув 8.03.1944 р. Похований: с. Полівка Звенигородського р-ну Черкаської обл.

Заїченко Григорій Олександрович, 1916 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Заїченко Дмитро Микитович, 1901 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Заїченко Микола Петрович, 1926 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 2.02.1945 р. Похований: м. Лієпая. Латвія.

Заїченко Павло Тимофійович, 1905 р. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Заїченко Петро Максимович, 1898 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув у 1945 р.

Займидорога Микола Антонович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 1.05.1942 р.

Зайсинський Леон Львович, 1919 р. Рядовий. Загинув 9.01.1943 р. Похований: с. Носково Великолуцького р-ну Псковської обл.

Зайцев Василь Іванович, 1922 р. Старшина. Загинув 4.01.1944 р. Похований: с. Аджимушкай. Крим.

 

114Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Зайцев Іван Іванович, 1923 р. Підпільник групи «Дніпровці». Загинув у 1943 р.

Зайцев Іван Михайлович, 1920 р. Гв. лейтенант. Загинув 4.08.1944 р. Похований: с. Потік Рогатинського р-ну Івано-Франківської обл.

Зайцев Михайло Павлович, 1913 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Зайцев Петро Гнатович, 1905 р. Загинув 6.01.1944 р. Похований: с. Веселівка Кіровоградської обл.

Зайченко Василь Федорович, 1922 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Зайченко Іван Володимирович, 1921 р. Ст. сержант. Загинув 18.02.1944 р.

Зайченко Микола Микитович. Рядовий. Помер від ран 24.07.1942 р. Похований: ст. Кагальницька Ростовської обл.

Закарлюк Микола Андрійович, 1912 р. Загинув: жт. 1941 р.

Закатюра. Похований: м. Кіровоград.

Закипний Микола Васильович, 1910 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Вишнівці Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Закопай Гаврило Іванович, 1916 р. Загинув: бер. 1943 р.

Закопай Микола Андрійович, 1907 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Закопай Микола Зіновійович. Помер від ран 28.03.1944 р. Похований: м. Алчевськ Луганської обл.

Закута Мойсей Гершович, 1906 р. Рядовий.

Закута Хискиль Маркович, 1906 р. Рядовий. Загинув 16.01.1943 р.

Закута Яків Костянтинович, 1912 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Закутов Анатолій Костянтинович, 1924 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 15.10.1943 р. Похований: с. Петрівське Київської обл.

Залевський Василь Іванович, 1913 р. Призваний у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Заливан Олександр Миколайович, 1907 р. Рядовий. Загинув 31.10.1943 р.

Залюбич Василь Максимович, 1922 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Замаланов Захар Федорович, 1903 р. Рядовий. Загинув 28.03.1942 р.

Замошников Леонід Прохорович, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 4.03.1944 р. Похований на Керченському півострові. Крим.

Замулін Віталій Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув 14.07.1942 р.

Замятін Микола Павлович, 1911 р. Рядовий. Загинув 16.11.1943 р. Похований: с. Дача Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Занечі Петро Омелянович, 1912 р. Рядовий. Загинув у 1943 р. Похований у Сєверському р-ні Краснодарського краю.

Заніздра Андрій Іванович, 1910 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 19.09.1944 р. Похований в Естонії.

Занімон Никифор Сильвестрович, 1893 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Запка Андрій Григорович, 1901 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Запорожець Володимир Дорофійович, 1918 р. Ст. сержант. Загинув 27.11.1943 р.

Заприкута Петро Петрович, 1919 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р. Похований: с. Новосілля Себезького р-ну Псковської обл.

Зарецер Петро Ісакович, 1923 р..Ст. лейтенант. Загинув 29.06.1944 р. Похований: с. Стимка Ясського пов. Румунія.

Заскородченко Тимофій Тихонович, 1915 р. Гв. рядовий. Загинув 29.12.1944 р.

 

115Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Похований: м. Нестеров Калінінградської обл.

Заславський Борис Йосипович, 1922 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Заславський Герці Фроїмович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лп. 1943 р.

Заславський Давид Айзикович, 1925 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 19.04.1945 р. Похований: с. Дубняно Годонінського пов. Чехословаччина.

Заславський Ізраїль Беніамінович, 1922 р. Сержант. Загинув 1.09.1941 р.

Заславський Лев Давидович, 1897 р. Підполковник. Помер від ран 21.01.1942 р. Похований: м. Лисичанськ Луганської обл.

Заславський Наум Маркевич, 1914 р. Капітан. Загинув 18.01.1944 р. Похований: м. Ломоносов Ленінградської обл.

Заславський Шая Аронович, 1920 р. Капітан. Загинув 6.12.1942 р.

Затенацький Іван Федотович, 1921 р. Рядовий.

Затенацький Степан Кононович, 1910 р. Загинув у 1945 р.

Затенацький Федот, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Затинацький Дмитро Григорович, 1911 р. Рядовий. Загинув 20.12.1943 р. Похований: с. Митрофанівка Кіровоградської обл.

Затинацький Іван Федорович, 1912 р. Лейтенант. Загинув: вр. 1942 р.

Затинацький Іван Федотович, 1919 р. Майор. Загинув 11.08.1943 р. Похований: с. Петрівське Сумської обл.

Затинацький Олександр Вікторович, 1911 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 26.11.1943 р. Похований: с. Мар'янівка Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Затинацький Олександр Федотович, 1923 р. Гв. лейтенант. Загинув 26.02.1945 р. Похований: м. Вроцлав. Польща.

Затинацький Федір Кирилович, 1913 р. Рядовий. Загинув 19.03.1944 р. Похований: смт Ольшанське Миколаївської обл.

Зауєрбрай Валентин Кирилович, 1918 р. Лейтенант. Загинув 28.09.1942 р. Похований: балка Солдатська Волгоградської обл.

Захар Павло Петрович, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 10.08.1943 р. Похований: с. Андрєєвка Курської обл.

Захаренко Микола Трифонович, 1902 р. Ст. сержант. Загинув 17.01.1944 р. Похований: с. Кожериці Ломоносовського р-ну Ленінградської обл.

Захарій Михайло Йосипович, 1918 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Захаров Дмитро Сергійович, 1900 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Захаров Лук'ян Захарович, 1907 р. Рядовий. Загинув: лт. 1942 р.

Захаров Олександр Іванович, 1922 р. Старшина. Загинув 2.03.1943 р. Похований: с. Брагіно Староруського р-ну Новгородської обл.

Захаров Трохим Олександрович, 1924 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р. Похований: с. Верблюжка Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Захарченко Іван Микитович, 1923 р. Рядовий. Загинув 3.07.1944 р. Похований: с. Жуковець Могильовської обл. Білорусь.

Захарченко Микола Захарович, 1913 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Захарченко Семен Семенович. Військлікар 3-го рангу. Загинув у 1942 р.

Звєздай Георгій Петрович, 1914 р. Ст. сержант. Загинув 4.10.1943 р.

 

116Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Звєздай Григорій Іванович, 1910 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 3.11.1943 р.

Звєздай Дмитро Дмитрович, 1923 р. Мобілізований у 1942 р. Лейтенант. Загинув 19.11.1942 р.

Звєздай Дмитро Євстафійович, 1894 р. Ст. політрук. Загинув: тр. 1942 р.

Звєздай Микола Пантелеймонович, 1913 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Звєрєв Василь Федорович, 1916 р. Гв. рядовий. Загинув 28.11.1943 р. Похований: с. Олександрівка Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Звєрєв Костянтин Васильович, 1910 р. Ст. лейтенант. Загинув 13.03.1943 р.

Звєрков Михайло Герасимович, 1910 р. Рядовий. Загинув 20.09.1941 р.

Зволинський Іван Андрійович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 12.01.1942 р. Похований: с. Юр'єво Староруського р-ну Новгородської обл.

Зволинський Іван Кузьмич, 1919 р. Призваний у 1939 р. Сержант. Загинув 31.03.1943 р. Похований: х. Світельниково Краснодарського краю.

Зволинський Трохим Трохимович, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 15.12.1944 р. Похований: с. Сюдь. Угорщина.

Звонарьов Яків Сергійович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Політрук. Загинув у 1941 р.

Звоницький Данило Маркевич. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Зезюкін Петро Олександрович, 1911 р. Рядовий. Загинув 6.11.1941 р.

Зеленін Віктор Михайлович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Гв. лейтенант. Загинув 19.12.1944 р.

Зеленковський Павло Петрович, 1921 р. Рядовий. Загинув 20.06.1942 р.

Зеленський Василь Федорович, 1908 р. Лейтенант. Загинув 12.01.1943 р.

Зеленський Іван Федорович, 1921 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Зеленський Микола Дмитрович, 1907 р. Сержант. Загинув 16.09.1942 р. Похований: с. Хламидне Терського р-ну. Кабардино-Балкарія.

Зеленський Семен Федорович, 1914 р. Призваний у 1940 р. Рядовий.

Зеленський Юхим Ісайович, 1924 р. Рядовий. Загинув 21.01.1943 р.

Зеленюк Петро Іванович, 1921 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Зельманзон Анатолій Якимович, 1904 р. Ст. лейтенант. Похований: м. Познань. Польща.

Зельманзон Йосип Зусевич, 1914 р. Ст. лейтенант. Загинув 2.11.1942 р.

Зельцер Юхим Йосипович. Сержант. Загинув 1.08.1944 р. Похований: с. Леважитіс. Литва.

Земляний Василь Антонович, 1910 р. Лейтенант. Загинув 19.01.1945 р.

Земляний Василь Олексійович, 1916 р. Рядовий. Загинув 21.01.1944 р. Похований у Горностаївському р-ні Херсонської обл.

Земляний Володимир Ілліч, 1906 р. Рядовий. Загинув 19.02.1945 р. Похований: с. Барслак. Східна Пруссія.

Земсков Петро Іванович. Рядовий. Загинув 30.10.1944 р. Похований: с. Убелі Лієпайського р-ну. Латвія.

Зеньковський Сергій Гнатович, 1914 р. Рядовий. Загинув 20.10.1941 р. Похований: с. Мишуково Боровського р-ну Калузької обл.

Зерко Володимир Порфирович, 1922 р. Рядовий. Загинув 5.12.1943 р.

 

117Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Похований: с. Ясинуватка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Зерко Мирослав Порфирійович, 1923 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Помер від ран.

Зикова Віра Онисимівна, 1923 р. Призвана у 1941 р. Лейтенант. Загинула 15.04.1945 р. Похована: с. Шахта-Фрідріх. Польща.

Зильберберг Абрам Самійлович, 1909 р. Рядовий. Загинув 7.10.1941 р.

Зильберберг Мейєр Мойсейович, 1924 р. Призваний у 1942 р. Мол. лейтенант. Загинув: лп. 1944 р.

Зильберберг Нафталій Ельович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Зимін Микола Данилович. Ст. лейтенант. Помер він ран 15.03.1945 р.

Зимогляд Анток Васильович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Зимогляд Іван Митрофанович, 1911 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Зимогляд Іван Петрович, 1908 р. Ст. лейтенант. Загинув 25.08.1942 р. Похований: м. Воронеж.

Зимогляд Микола Сергійович, 1903 р. Партизан. Загинув 10.09.1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Зиськевич Наум Григорович, 1900 р. Майор. Помер від ран 31.12.1943 р. Похований: м. Мелітополь Запорізької обл.

Зігер Іван Дмитрович, 1913 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Зіненко Олексій Васильович, 1922 р. Рядовий. Загинув 22.04.1944 р. Похований: с. Кяреконна Нарвського р-ну. Естонія.

Зіненко Сергій Миколайович. Рядовий. Загинув 17.04.1944 р. Похований: с. Бабіно Псковського р-ну Псковської обл.

Зінкевич Іван Кирилович, 1917 р. Сержант. Загинув 10.08.1941 р. Похований: с. Шарки Рокитнянського р-ну Київської обл.

Зінченко Іван Васильович, 1910 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Зінченко Іван Іванович, 1923 р. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Зінченко Іван Павлович, 1918 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Зірко Дмитро Дмитрович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Златін Лев Шоломович, 1910 р. Рядовий. Загинув 27.01.1944 р. Похований: смт Вириця Ленінградської обл.

Златін Яків Шоломович, 1921 р. Сержант. Загинув 12.02.1943 р. Похований: с. Котовичі Думиницького р-ну Калузької обл.

Златопольський Григорій Абрамович, 1918 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Злобінський Давид Михайлович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув 14.01.1945 р.

Злотін Григорій Юдович, 1900 р. Загинув: гр. 1943 р.

Змієвський Микола Карпович, 1912 р. Військтехнік 2-го рангу. Помер 1,09.1941 р. Похований на Павлоградському полігоні.

Зозуля. Рядовий. Помер від ран 9.03.1943 р. Похований у Тьомкінському р-ні Смоленської обл.

Зозуля Микола Харитонович, 1912 р. Загинув 11.02.1944 р. Похований: с. В'яска Нарвського р-ну. Естонія.

 

118Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Зозуля Феодосій Петрович, 1900 р. Гв. рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Дівоче Поле Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Золотарьов Іван Несторович, 1920 р. Сержант. Загинув 18.07.1944 р. Похований: м. Шенгейда Даугавпілського р-ну. Латвія.

Золотарьов Йосип Хаймович, 1906 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Золотаревський Борис Олександрович, 1912 р. Рядовий. Загинув 25.04.1944 р. Похований: с. Борисовка. Молдова.

Золотаревський Семен Ізраїльович, 1914 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Золотоновський Йосип Абрамович, 1916 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий.

Золотухін Олександр Ілліч, 1922 р. Ст. сержант. Загинув 23.12.1944 р.

Золотько Пантелеймон Іванович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

Зорицький Фроїм Мейєрович, 1915 р. Рядовий. Загинув 5.01.1942 р. Похований: с. Бриньово Лотошинського р-ну Московської обл.

Зот Микола Онуфрійович, 1910 р. Сержант. Загинув 6.07.1942 р.

Зотов Яків Олексійович, 1903 р. Майор. Загинув 18.02.1945 р. Похований: м. Вальденберг Шнайдемюльського округу. Німеччина.

Зубарєв Юхим Трохимович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лп. 1943 р.

Зубатенко Володимир Дмитрович. Рядовий. Загинув 15.01.1945 р. Похований: с. Заленжевельке Ружанського пов. Варшавського воєв. Польща.

Зубенко Микола Юхимович, 1906 р. Рядовий. Загинув 7.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Кіровоградської обл.

Зубер Микола Панасович. Рядовий. Загинув 11.11.1944 р. Похований: с. Каба. Угорщина.

Зубер Олексій Кирилович, 1921 р. Призваний у 1940 р. Загинув у 1944 р.

Зубер Павло Захарович, 1909 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Зубков Михайло Степанович, 1909 р. Рядовий. Загинув 23.12.1942 р. Похований: с. В'язовка Новгородської обл.

Зубков Олександр Варфоломійович, 1918 р. Мобілізований у 1941 р. Матрос. Загинув: бер. 1943 р. Похований: с. Рибаче Миколаївської обл.

Зубович Федір Петрович, 1910 р. Призваний у 1941 р. Військтехнік 2-го рангу. Загинув 18.03.1944 р. Похований: с. Новоіванівка Ананьївського р-ну Одеської обл.

Зубцовський Іван Платонович, 1916 р. Рядовий. Загинув 16.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Зуєв Олексій Тимофійович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув: гр. 1943 р.

Зуськов Соломон Зусьович, 1903 р. Рядовий. Загинув 11.10.1942 р.

Зуськов Ф. 3. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення.

Зябкін Олександр Васильович, 1918 р. Рядовий. Загинув 26.03.1944 р. Похований: м. Смоленськ.

І

Іваненко Іван Андрійович, 1917 р. Рядовий. Загинув 17.07.1941 р. Похований: х. Калініно Гомельської обл. Білорусь.

 

119Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Іваненко Іван Мойсейович, 1913 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Іваненко Микола Миколайович, 1908 р. Загинув 17.05.1942 р.

Іваненко Семен Миколайович, 1900 р. Загинув 3.09.1941 р.

Іванець Євлампій Олександрович, 1897 р. Рядовий. Загинув 17.12.1942 р. Похований: с. Сорочки Нелідовського р-ну Тверської обл.

Іваницький Василь Ілліч. Рядовий. Загинув 22.01.1944 р. Похований: с. Козелєво Красносельського р-ну Ленінградської обл.

Іванов Анатолій Григорович. Рядовий. Загинув 30.09.1944 р. Похований: с. Пужівка Огрського р-ну. Латвія.

Іванов Валентин Данилович, 1912 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Іванов Василь Михайлович, 1914 р. Загинув 11.01.1944 р. Похований: с. Лелеківка Кіровоградської обл.

Іванов Василь Петрович, 1925 р. Підпільник групи Г. Ф. Петька. Загинув: бер. 1943 р.

Іванов Григорій Іванович, 1907 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий.

Іванов Дмитро Гаврилович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 27.11.1941 р. Похований: с. Протопопівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Іванов Іван Григорович, 1921 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Іванов Іван Іванович, 1917 р. Рядовий. Помер від ран 12.01.1944 р. Похований: м. Карлівка Полтавської обл.

Іванов Іван Іванович, 1924 р. Ополченець Кременчуцької дивізії народного ополчення. Загинув: ср. 1941 р. Похований: м. Кременчук Полтавської обл.

Іванов Іван Іванович, 1901 р. Рядовий. Помер від ран: гр. 1943 р. Похований: м. Ковров Владимирської обл.

Іванов Іван Федорович, 1910 р. Лейтенант. Загинув 25.05.1942 р.

Іванов Микола Григорович, 1910 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Іванов Михайло Йосипович, 1923 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Іванов Олександр Микитович, 1908 р. Майор. Загинув: тр. 1942 р.

Іванов Олексій Федорович, 1921 р. Рядовий. Загинув 18.06.1944 р.

Іванов Петро Семенович, 1918 р. Загинув 29.10.1944 р. Похований: с. Лис на острові Езель. Естонія.

Іванов Семен Михайлович, 1912 р. Сержант. Загинув 28.06.1942 р.

Іванов Юрій Миколайович, 1924 р. Єфрейтор. Загинув 1.12.1943 р. Похований: с. Долосце Пустошкінського р-ну Псковської обл.

Іванович Володимир Семенович, 1918 р. Мол. сержант. Загинув у 1941 р.

Іванушкін Яків Петрович. Рядовий. Помер від ран 24.04.1943 р. Похований: с. Сапогово Курської обл.

Іванцов Іван Іванович, 1907 р. Єфрейтор. Загинув 13.12.1943 р. Похований: ст. Сахарна Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Іванченко Іван Семенович, 1922 р. Рядовий. Загинув 7.03.1944 р. Похований: с. Заградівка Високопільського р-ну Херсонської обл.

Іванченко Федір Федорович, 1908 р. Мобілізований у 1943 р. Мол. лейтенант. Загинув: лсп. 1944 р.

Іванюк Федір Васильович, 1914 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Іващенко Василь Сергійович, 1912 р. Лейтенант. Загинув 14.01.1942 р. Похований:

 

120Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

с. Красне Прохоровського р-ну Бєлгородської обл.

Іващенко Павло Григорович, 1902 р. Гв. рядовий. Загинув 23.03.1944 р. Похований у Ратнівському р-ні Волинської обл.

Іващенко Федір Васильович, 1917 р. Мол. сержант. Загинув 10.08.1941 р. Похований на 107 км шосе Мурманськ-Нікель.

Івко Андрій Васильович. Рядовий. Загинув 23.07.1944 р. Похований: с. Миклаушень. Молдова.

Івко Антон Мефодійович, 1907 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 7.09.1944 р.

Івко Данило Никифорович, 1899 р. Рядовий. Загинув 26.11.1943 р. Похований: с. Сургани Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Івко Іван Ілліч. Помер від ран 6.11.1943 р. Похований: м. Полтава.

Івко Іван Лукич, 1914 р. Рядовий. Помер від ран 17.03.1944 р. Похований: м. Кіровоград.

Івко Іван Мефодійович, 1914 р. Рядовий. Загинув 9.03.1944 р.

Івко Микола Кирилович. Мол. лейтенант. Загинув 9.05.1944 р. Похований: м. Севастополь. Крим.

Івко Олексій Павлович, 1922 р. Лейтенант. Загинув 25.01.1942 р. Похований: с. Козачовка Барятинського р-ну Калузької обл.

Іврій А. Лейбович, 1920 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 27.11.1944 р. Похований: с. Тшеснь Тарнобжегського воєв. Польща.

Івченко Василь Андрійович, 1922 р. Загинув 29.10.1943 р. Похований: с. Верблюжка Кіровоградської обл.

Ігнатенко Володимир Миколайович, 1924 р. Сержант. Загинув 7.08.1944 р. Похований: с. Зачерляни Бєлостоцького воєв. Польща.

Ігнатенко Микола Тихонович. Інтендант 2-го рангу. Загинув у 1941 р.

Ігнатов Валерій Семенович, 1906 р. Рядовий. Загинув 23.08.1942 р. Похований у Волгоградській обл.

Ігнатов Віктор Васильович, 1918 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 6.03.1942 р. Похований: м. Стара Русса Новгородської обл.

Ігнатьєв Володимир Дмитрович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Гв. сержант. Загинув 18.05.1944 р. Похований: с. Унса Баташанського р-ну Ясського пов. Румунія.

Ігнатьєв Євген Якович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р. Похований у Харківській обл.

Ігнатьєв Іван Васильович, 1906 р. Рядовий. Загинув 28.05.1942 р. Похований: м. Ізюм Харківської обл.

Ігнатьєв Харитон Андрійович. Гв. рядовий. Загинув: ср. 1944 р. Похований: с. Датково Каунаського р-ну. Литва.

Ігтейман Яків Самійлович, 1923 р. Рядовий. Загинув 31.07.1943 р. Похований: ст. Кримська Краснодарського краю.

Ігумнов Олександр Васильович, 1909 р. Гв. рядовий. Загинув 8.03.1944 р. Похований: с. Крупське Кіровоградської обл.

Ідельсон Анатолій Борисович, 1915 р. Сержант. Загинув 3.09.1943 р.

Ізраїлевич Михей Нахманович, 1917 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Ізюмов Василь Семенович, 1906 р. Рядовий. Загинув 9.03.1944 р. Похований: с. Миколаївка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Іларіонов Федір Павлович, 1910 р. Сержант. Загинув 4.04.1944 р. Похований: с. Комісаровка біля м. Дубоссари. Молдова.

 

121Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Ільгов Євген Андрійович, 1917 р. Рядовий. Загинув 18.12.1943 р.

Ільконін Ізраїль Львович, 1908 р. Ст. сержант. Загинув 16.08.1942 р. Похований: с. Большиково Тверської обл.

Ільченко Микола Іванович, 1907 р. Лейтенант. Загинув 6.01.1944 р. Похований: с. Клевцово Невельського р-ну Псковської обл.

Ільченко Микола Петрович, 1919 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Ільчук Михайло Павлович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Іоненко Валентин Якович, 1912 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Іонов Микола Андрійович, 1914 р. Рядовий. Помер від ран 5.04.1944 р. Похований: с. Риловичі Гомельської обл. Білорусь.

Іорданов Георгій Герасимович, 1920 р. Ст. лейтенант. Загинув 2.08.1944 р.

Іоселевич Арон Абрамович, 1925 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий.

Іоффе Ум Михайлович, 1923 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Ісаєнко Костянтин Федотович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Істомін Микола Сергійович, 1917 р. Гв. рядовий. Загинув 5.12.1943 р. Похований: с. Костянтинівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Істрін Володимир Михайлович, 1903 р. Рядовий. Загинув 22.04.1942 р.

Істрін Єлизар Мендельович, 1909 р. Рядовий. Загинув 19.07.1941 р.

Іткін Григорій Беніамінович. Рядовий. Помер від ран 23.02.1943 р. Похований: м. Дубовиці Староруського р-ну Новгородської обл.

Іцьков Мордух Йосипович, 1914 р. Рядовий. Загинув 31.12.1942 р. Похований: с. Баєвка Нелідовського р-ну Тверської обл.

Іцьков Олександр Тимофійович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Іцькович Рувим Мойсейович. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Іщенко Володимир Миколайович, 1925 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Іщенко Григорій Костянтинович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Іщенко Іван Степанович, 1912 р. Рядовий. Загинув 23.12.1944 р. Похований: с. Почі Кулдіцького р-ну. Латвія.

Іщенко Панас Пилипович. Рядовий. Загинув 2.08.1944 р. Похований: Суоярвський р-н. Карелія.

К

Кабаков Іван Петрович, 1920 р. Старшина. Загинув: тр. 1945 р.

Кабаков Михайло Якович, 1918 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Кабанов Леонід Володимирович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Мол. лейтенант. Загинув 6.11.1943 р. Похований: м. Київ.

Кабанов Михайло Леонтійович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув 20.07.1944 р. Похований: с. Обертасів Золочівського р-ну Львівської обл.

Кабацький Лев Пейсахович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Кабінус Михайло Андрійович, 1895 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий.

Кагал Михайло Несторович, 1912 р. Загинув 16.03.1943 р. Похований: смт Кречов Староруського р-ну Новгородської обл.

 

122Книга Пам'яті України. Том 6

Місто Кременчук

Полеглі в боях, померлі від ран та пропалі безвісти

 

Каганов Борис Якович, 1898 р. Рядовий. Загинув: вр. 1942 р.

Каганов Лейзер Михельович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Каганович Зелер Григорович, 1923 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Каганович Мойсей Григорович, 1916 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Кагорлицький Юхим Григорович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Старшина. Загинув 20.10.1943 р.

Кадигриб Іван Петрович, 1905 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий.

Кадинець Павло Іванович, 1921 р. Рядовий.

Кадишев Василь Іванович, 1905 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув: лсп. 1943 р.

Кадук Михайло Петрович, 1918 р. Сержант. Загинув 7.12.1942 р.

Каждан Яків Юхимович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Кажула Олексій Андрійович, 1922 р. Рядовий. Помер від ран 15.02.1942 р. Похований: смт Бокове Донецької обл.

Казакевич Ілля Овсійович, 1909 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Казаков Павло Трохимович, 1915 р. Капітан. Загинув: бер. 1944 р.

Казвич Семен Пейсахович, 1923 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Казисов Лаврентій Хомич, 1923 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Кай Павло Степанович, 1919 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 30.12.1943 р. Похований: м. Смоленськ.

Кайбелєв Андрій Олексійович, 1897 р. Загинув 4.11.1943 р.

Кайцевич Олександр Миколайович, 1922 р. Рядовий. Помер від ран 9.10.1943 р. Похований: ст. Благовецька Краснодарського краю.

Калабердян Микола Іванович, 1902 р. Капітан. Загинув 18.10.1944 р. Похований: м. Коломия Івано-Франківської обл.

Калайда Григорій Тимофійович, 1919 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Калашник Роман Захарович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Калашник Стефан Єгорович, 1907 р. Рядовий. Загинув 19.07.1941 р.

Калашников Михайло Самійлович, 1911 р. Рядовий. Загинув 28.10.1943 р. Похований: с. Семихатки Якимівського р-ну Запорізької обл.

Каленик Антон Тихонович, 1914 р. Мобілізований у 1943 р. Мол. сержант. Загинув 11.12.1943 р. Похований: с. Красносілля Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Калечиць Олександр Костянтинович. Сержант. Помер від ран 2.07.1945 р. Похований: м. Габельшвердт. Німеччина.

Каливан Костянтин Якович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Калиниченко Гаврило Трохимович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув 9.03.1943 р. Похований: м. Смоленськ.

Калиниченко Іван Кирилович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Калиниченко Іван Олексійович, 1923 р. Рядовий. Загинув 4.12.1943 р. Похований: с. Липове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Калиниченко Михайло Дмитрович, 1910 р. Рядовий. Загинув 4.11.1944 р.

Калиниченко Сергій Денисович, 1907 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Ссылки на эту страницу


1 Книга Памяти. Том 6
[Книга Пам'яті. Том 6] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654