Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Алексеев, Георгий Петрович

Алексєєв, Георгій Петрович (10 травня 1834, Котовка Новомосковського повіту Катеринославської губернії — 14 лютого 1914, Катеринослав) — гофмейстер, дійсний статський радник, предводитель дворянства Катеринославської губернії, почесний громадянин міста Катеринослава, почесний член Полтавського Церковного історико-археологічного Комітету.

У 1829 р. губернський секретар П.Д. Алексєєв одружився з Варварою Іллівною Запорозькою — донькою полтавського поміщика Іллі Івановича Запорозького. Вінчання відбулося в Андріївській церкві села Засулля Лубенського повіту Полтавської губернії. Від цього шлюбу народився Георгій Петрович Алексєєв (1834 – 1914) — найбільш відомий представник катеринославської гілки роду Алексєєвих. Він рано лишився батька — Петро Дмитрович помер у 1837 р., коли синові виповнилося лише 3 роки. Від батька Георгій Петрович успадкував родовий маєток Котовку, села Фощове, Єленське, Заплавське та хутір Осокоровщину. Всього землі було 14883 десятини і 1453 кріпаків чоловічої статі. Як представник катеринославської дворянської еліти того часу, Г.П. Алексєєв здобув вищу освіту в Харківському університеті, який він закінчив у 1856 р. зі ступенем кандидата. Службову кар’єру Георгій почав у квітні 1856 р. в чині колезького секретаря. Просуваючись щаблями “Табелі про ранги”, у 1862 р. він став камер-юнкером Двору, у 1866 р. — надвірним радником, у 1870 р. — колезьким радником, у 1874 р. — камергером Двору. Закінчив свою кар’єру Георгій Петрович гофмейстером Двору і тайним радником. У вересні 1874 р. дворянство Катеринославщини обрало його своїм предводителем. У такий спосіб Г.П. Алексєєв продовжив родинну традицію, зокрема наслідував своєму дідові Дмитру Ларіоновичу Алексєєву, котрий неодноразово обирався губернським предводителем дворянства. Як його дід і батько, енергійний і діяльний Георгій Петрович брав активну участь у громадському житті Катеринославщини. У 1862 р. його було обрано почесним опікуном катеринославського повітового училища, а потім і катеринославської губернської гімназії. Окрім того, він був почесним опікуном училища св. Катерини в Петербурзі і петербурзького опікунського присутствія. Г.П. Алексєєв досить відповідально ставився до піклувальної та благодійницької діяльності — постійно робив грошові та харчові пожертви на користь училища та гімназії, надавав значні кошти на придбання книжок для бібліотек цих закладів, стежив, щоб піклувальні гроші використовувалися за призначенням. Благодійницька діяльність Георгія Петровича розповсюджувалася й на церкву. У 1884 р. він подарував церкві у Котовці духовну літературу, ікони тощо. Він ніколи не відмовляв проханням місцевого котовського священика Порфирія Базарянинова — досить примітної особистості, не позбавленої дослідницького хисту [2, Арх. – 38457].

За свою службу і громадську діяльність Г.П. Алексєєв неодноразово нагороджувався, зокрема орденами св. Анни III ст. (1865), II ст. (1867), II ст. з імператорською короною (1869), Владимира III ст. (1874) та ін. У 1913 р. Георгій Петрович був присутній на грандіозному святкуванні 300-річчя Дому Романових. Г.П. Алексєєв одружився з француженкою Єлизаветою — Ангеліною Петрівною графинею де-ла-Геронієр. У подружжя народилися дві доньки: Ольга, що передчасно померла від невиліковної хвороби, і Віра, котра одружилася з князем Миколою Петровичем Урусовим.

Оцінюючи зібрання Г. П. Алексєєва, Д. І. Яворницький поставив його колекцію в один ряд з колекціями В. В. Тарновського в Качанівці Чернігівської губернії та О. М. Поля у Катеринославі. Безперечно, незгладиме враження і вплив на збирацьку діяльність Г. П. Алексєєва справило відвідування ним, починаючи ще з дитинства, славнозвісної Качанівки, безпосереднє знайомство з її унікальними колекціями, що збиралися кількома поколіннями її власників Тарновських. Юний Георгій приїжджав у Качанівку до своєї рідної тітки Ганни Дмитрівни Тарновської (уродж. Алексєєва), яка у 1818 р. одружилася з Григором Степановичем Тарновським.

Джерело:

С. В. Абросимова. Катеринославські дворяни Алексєєви (за документами родинного архіву) - http://web.znu.edu.ua/pu/articles/309.pdf

Фото: http://www.tourdnepr.com

Ссылки на эту страницу


1 Историки, краеведы и археологи
[Історики, краєзнавці та археологи] - пункт меню
2 Личности - А
[Особистості - А] - пункт меню
3 Полтавская губернская ученая архивная комиссия
Полтавская губернская ученая архивная комиссия
4 Труды Полтавского церковного историко-археологического комитета. Выпуск первый
[Праці Полтавського церковного історико-археологічного комітету. Випуск перший] / Полтава. 1908
5 Церковный историко-археологический комитет
Полтавский церковный историко-археологический комитет

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654