Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Петиция: ответ Кабинета Министров (через Обладминистрацию)

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
вул. Жовтнева, 45, м. Полтава, 36014, тел. (+38 0532) 56-02-90, факс (+38 0532) 56-53-14
E-mail:
Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.">Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра., Web: http://www.adm-pl.gov.ua, Код ЄДРПОУ 00022591

 

08.07.2013 № 5292/01-13

на № б/н від 04.06.2013

                     

 

Полтавське регіональне відділення Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара
вул. Жовтнева, 42, к. 204, м. Полтава, 36000

 

За дорученням Кабінету Міністрів України звернення Полтавського регіонального відділення Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара стосовно захисту історичної будівлі Полтавського кадетського корпусу - пам'ятки архітектури національного значення, за дорученням голови Полтавської облдержадміністрації опрацьоване управлінням містобудування та архітектури, управлінням культури облдержадміністрації спільно з виконавчим комітетом Полтавської міської ради. По суті поставлених питань повідомляємо наступне.

Головний будинок Полтавського кадетського корпусу зведений у 1835-1840 роках. Тривалий час споруда використовувалась як навчальний заклад: у 1863-1919 роках - Петровська Полтавська військова гімназія, з 1920 року у будівлі розміщувалась піхотна школа, у радянські роки тут базувались учбові класи та казарми Полтавського вищого зенітного ракетного артилерійського командного Червонопрапорного училища імені генерала М.Ф.Ватутіна. З 1995 року приміщення будівлі не експлуатуються, наслідком цього стали запустіння та руйнація споруди.

У 2003 році, коли приміщення колишнього Кадетського корпусу перейшло у міську комунальну власність виконкому Полтавської міської ради, об'єкт уже потребував невідкладних ремонтно-реставраційних робіт.

Беручи до уваги, що споруда не увійшла до проекту Закону України „Про перелік пам'яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації", Державна служба охорони культурної спадщини не мала принципових заперечень щодо відчуження об'єкту (лист від 24.06.2005 №22-2201/8) і в 2004 році Управління майном комунальної власності міста та Приватне підприємство "Авна-Трейдінг" уклали договір купівлі-продажу комунального майна нежитлової будівлі за адресою вул. Жовтнева, 42 (Кадетського корпусу).

Упродовж наступних років власник будівлі, Приватне підприємство "Авна-Трейдінг", неодноразово відмовляв у підписанні документів на укладання охоронного договору, жодні роботи, спрямовані на збереження будівлі, не проводились, занепад пам'ятки не припинився. Такий стан справ змусив виконком Полтавської міської ради звернутися з позовом до суду.

Після тривалого розгляду справи №18/1554/11 у судах різного рівня рішенням господарського суду Полтавської області від 09.08.2011 договір купівлі-продажу від 28.12.2004 визнано недійсним, а постановою окружного адміністративного суду від 10.10.2012 скасовано рішення щодо реєстрації права приватної власності на будівлю за ПП "Авна-Трейдінг". Рішенням позачергової двадцять дев'ятої сесії Полтавської міської ради шостого скликання від 05.02.2013 пам'ятку повернуто у комунальну власність міста в особі Полтавської міської ради. Рішенням суду визначено послідовність дій, відповідальність управлінь щодо оформлення відповідних документів по зазначеному об'єкту нерухомого майна, оформлення правовстановлюючих документів на будівлю триває.

Відповідно до статті 27 Закону України "Про охорону культурної спадщини" власник, або уповноважена ним особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов'язані привести пам'ятку до належного стану (змінити вид або спосіб її використання, провести роботи з її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування) і дії у цьому напрямку виконком Полтавської міської ради розпочав:

– за розпорядженням міського голови від 20.02.2013 № 51-р "Про створення комісії" проведено комісійне візуальне обстеження будівлі і вже тридцятою сесією шостого скликання Полтавської міської ради від 19.03.2013 прийнято рішення про виділення управлінню майном комунальної власності міста 186 тис.грн. для проведення технічної інвентаризації та виготовлення технічного паспорта на будівлю (що є необхідною умовою законного оформлення взяття пам'ятки у комунальну власність міста);

– 25.03.2013 поновлено запис Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про право комунальної власності територіальної громади міста Полтави на нежитлову будівлю - Кадетський корпус;

– замовлено, виготовлено і отримано в КП "Полтавське бюро технічної інвентаризації Полтавської міської ради" технічний паспорт на будівлю;

– оголошено та проведено конкурс по відбору суб'єкта оціночної діяльності для визначення ринкової вартості об'єкту нерухомого майна (що є обов'язковим для прийняття споруди на балансовий облік), оцінка проведена і виконується процедура щодо взяття об'єкту на балансовий облік;

– за рішенням виконкому Полтавської міської ради №56 від 08.05.2013 прилеглу до пам'ятки територію означено тимчасовою захисною огорожею;

– на виконання рішення тридцять першої сесії Полтавської міської ради шостого скликання від 17.05.2013 управлінням земельних ресурсів розпочато розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

У даний час на замовлення виконкому Полтавської міської ради Державне підприємство "ДШ "Міськбудпроект" м. Полтави" здійснює суцільне технічне обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж будівлі колишнього Кадетського корпусу з тим, щоб встановити обсяги і об'єктивну вартість необхідних робіт по консервації чи відновленню споруди та вжити обґрунтовані заходи з виконання реставраційних робіт. Звіт про технічний стан будівлі очікується на липень місяць 2013 року.

Після закінчення проведення вище зазначеної технічної роботи із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки, робіт з технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж для реставраційних робіт, отримання звіту про технічний стан будівлі, будуть вноситись конкретні пропозиції.

На черзі також вирішення питань щодо укладення охоронних договорів на утримання об'єкту культурної спадщини, визначення користувачів та напрямку користування або управління спорудою, що відповідно до статті 18 Закону України "Про охорону культурної спадщини"(зі змінами) потребує узгоджень з центральним органом охорони культурної спадщини.

Послідовна, поетапна робота спрямована на створення документально-правового, проектно-кошторисного та фінансового підґрунтя на досягнення поставленої мети розпочата і ведеться, але це робота не одного дня і тому потребує розуміння з боку суспільства і значної державної підтримки.

Відповідно до "Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з охорони культурної спадщини, паспортизації, інвентаризації та реставрації пам'яток архітектури і пам'яток культурної спадщини", затвердженого наказом Міністерства культури і туризму України від 27.02.2007 № 8 (у редакції наказу Міністерства культури України від 29.08.2011 № 64) облдержадміністрацією листом № 3069/01-57 від 19.04.2013 направлено клопотання Міністерству фінансів України щодо включення споруди Кадетського корпусу до Переліку об'єктів на проведення робіт та заходів по збереженню, охороні спадщини, паспортизації, інвентаризації та реставрації пам'яток архітектури і пам'яток культурної спадщини, як об'єкту, що перебуває у аварійному стані, та внесення відповідних змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

Занепокоєність громадськості станом будівлі Кадетського корпусу зрозуміла, в зв'язку з цим питання збереження та відтворення Кадетського корпусу - пам'ятки архітектури національного значення утримується в облдержадміністрації на постійному контролі.

 

Перший заступник голови облдержадміністрації

В. Ф. Животенко

 

Петрук Ю.О.
2-58-25

 

Ссылки на эту страницу


1 Петиция в защиту корпуса
[Петиція на захист корпусу] - пункт меню
2 Полтава в дни революции и в период смуты 1917-1922 гг.
[Полтава у дні революції та в період смути 1917-1922 рр.] - Несвицкий А. А. Дневник. 1917-1922 г.

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654