Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Дихтяр, Алексей Иванович

Діхтяр, Олекса Іванович (псевдонім - Д. Аскело, 1886-1936) - український письменник, перекладач і педагог.

Народився у с. Кустолове Новосанжарського р-ну. Понад 30 років учителював, з них 25 - у Диканьці. У 30-х працював викладачем української мови і літератури Харківівської промакадемії. Перекладав твори Е. Амічіса, М. Твена, Г. Бічер-Стоу та ін. Автор збірника віршів "Десять років" (1917), п'єс, оповідань, критичних статей, фольклорних записів. Похований на Монастирському кладовищі.

Джерело:

Полтавщина: Енциклопедичний довідник (За ред. А.В. Кудрицького.- К.: УЕ, 1992). Стор. 247

 

Олекса Діхтяр (12(24).02.1886-13.08.1936)

"Самовідданий трудівник літератури"

13 серпня 1936 року в п’ятдесятирічному віці в полтавській лікарні Червоного Хреста помер український письменник Олекса Іванович Діхтяр. Його поховали на невеликому кладовищі в підгір’ї Хрестовоздвиженського монастиря. Другого дня в газеті "Більшовик Полтавщини" з’явився некролог: Пилип Капельгородський теплими словами клав "скромний вінок на дочасну могилу малопомітного, але самовідданого трудівника літератури".

О. Діхтяр народився 24 лютого 1886 року в селі Кустоловому, тепер Новосанжарського району, в сім’ї селянина. Після закінчення в 1906 році Новобузької учительської семінарії він понад 30 років учителював, з них — 25 у Диканьці. 1928 року його запросили до Харківської промакадемії методистом і викладачем української мови та літератури. 1931 року під час трамвайної катастрофи Діхтяр втратив ногу. Підлікувавшись, він знову — тепер уже на протезі — став за кафедру. Проте ненадовго: 1934 року тяжко занедужав і врешті-решт опинився в полтавській лікарні.

Літературні спроби О. Діхтяра відносяться до часу перебування в семінарії. Приїхавши до Полтави, він показав свій вірш Панасу Мирному й одержав схвальний відгук. Та газетні дописи й окремі вірші в полтавській пресі не задовольняють неполегливого юнака. Невідомо, де він навчився італійської мови, але вже в 1908 — 1909 роках 22-рїчний початкуючий письменник береться за переклад творів італійця Едмондо де Амічіса, і 1910 року в Києві виходить його перший переклад книжки "Батьки та діти". Згодом перекладає ще "Шкільні товариші" Амічіса, "Томову хатку" Т. Бічер-Стоу та ін.

Водночас він записує казки та легенди, зокрема башкирські, і видає книжку "Убогий Гирей". У другому виданні (Черкаси, 1918) є позначка: "Чугуїв, військовий табір, 1915, VII — 26".

Від 1906 року Діхтяр виступив як поет. За словами П. Капельгородського, ранні поезії Олекси Івановича позначені елегійністю й переважно інтимні, хоч і не позбавлені ноток "суму і жалю за долю пригнобленого самодержавним ладом трудящого люду". 1917 року вірші вийшли окремою збіркою під назвою "Десять років". На жаль, вона досі не виявлена, і це завдання дослідників.

У пореволюційний час одна за одною з’являються його книжки — переклади Амічіса, Твена, Бічер-Стоу. Щодо "Шкільних оповідань" Амічіса критик журналу "Книгар" писав: "Кращого матеріалу для читання не можна й вигадати для наших школярів". Відзначали добру мову, живу, щиронародну. Крім того, займався Діхтяр і літературознав ством, критикою, фольклористикою, а також драматургією. 1917 року він опублікував п’єсу "За громадську землю", 1929 року — дитячу п’єсу "Дев’яте січня 1905 року". 1927 року Книгоспілка (Харків) видала дитячу книжку О. Діхтяра "Пригоди жаби-квакушки".

Живучи в Диканьці, Олекса Іванович брав участь у громадсько-культурному житті села, працював інспектором освіти і членом райвиконкому. Він був серед тих диканців, які прихильно зустріли в 1924 році приїзд американського публіциста і громадського діяча Альберта Ріса Вільямса. Образ скромного учителя і письменника в селянській чумарці, з лагідною посмішкою бачимо на фотокартці "Вільямс серед диканців", опублікованій в журналі "Огонек" (1957).

За підрахунками П. Й. Капельгородського, Олекса Діхтяр видав понад 12 книг, деякі з них (переважно переклади) витримали по 3, 5 і навіть 8 видань. Внесок його в українську літературу хоча й невеликий, але в історії нашого письменства він не буде забутий.

Джерело:

Петро Ротач, "Колоски з літературної ниви"  (http://www.pollitra.pi.net.ua)

Ссылки на эту страницу


1 Дихтяря О. И. могила
Дихтяря О. И. могила
2 Личности - Д
[Особистості - Д] - пункт меню
3 Наше слово
Наше слово, литературный, общественно-политический и научно-популярный иллюстрированный журнал. Приложение к газете "Більшовик Полтавщини" (1928)
4 Педагоги. Деятели образования
[Педагоги. Діячі освіти] - пункт меню
5 Переводчики
[Перекладачі] - пункт меню
6 Писатели, публицисты, драматурги
[Письменники, публіцисти, драматурги] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654