Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Бондаренко, Александр Филиппович

Бондаренко, Олександр Пилипович (1884-1937) - професор, організатор і перший науковий директор Полтавського інституту свинарства (по вул. Шведська Могила). На фасаді будинку інституту, в якому у 1930-1933 рр. працював О.П. Бондаренко, встановлено меморіальну дошку.

Джерело:

Полтавщина: Енциклопедичний довідник (За ред. А.В. Кудрицького.- К.: УЕ, 1992). Стор. 71

 

Олександр Пилипович Бондаренко, успішно закінчивши Московську сільськогосподарську академію, у 1912 році почав працювати агрономом-зоотехніком Полтавського земства в с. Решетилівка, де виконав першу наукову роботу. Через рік він уже завідував зоотехнічним відділом Полтавського дослідного поля, яким керував упродовж 15-ти років.

За безпосередньої участі вченого у 1924 році було організовано мережу державних племрозплідників великої білої породи та племінних ферм. Він розробляє положення про державну племінну книгу свиней, проводить ряд досліджень по беконній відгодівлі тварин, реалізації бекону на експорт.

Велике значення в розвитку галузі мала його праця по організації племінної роботи в свинарстві.

У 1928 році відділ тваринництва Полтавської сільськогосподарської дослідної станції був реорганізований у зоотехнічну дослідну станцію, на базі якої наступного року й було створено Український інститут експериментальної зоотехнії, науковим керівником якого було призначено О. П. Бондаренка.

У 1930 році в Полтаві організовується Всесоюзний науково-дослідний інститут свинарства з филіалами у Мінську, Новосибірську i Tбiлici та мережею дослідних станцій зі свинарства. Олександр Пилипович Бондаренко стає першим його директором.

Вчений розробив так звані «полтавські норми» годівлі свиней, доводячи, шо Україна може виробляти власний високоякісний бекон. У 1926-1927 роках приймається рішення про будівництво у Полтаві та Кременчуці беконних фабрик, навколо яких О. П. Бондаренко організовує розгалужену мережу парувальних пунктів для отримання тварин високих кондицій.

Він також розробляє положения про стандарт українського бекону, адже його будуть експортувати за кордон - в Англію, Данію, Швецію.

Проте полтавський бекон завоював ринки не лише цих країн, а став також відомим у Франції, Італії, Німеччині та ін. У 1927 poці всi вироби Полтавської беконної фабрики на міжнародній виставці у Парижі здобули найвиші нагороди.

У Полтавському науково-дослідному інститутi свинарства i Українському науково-дослідному інституті тваринництва у 1935 poцi під керівництвом О. П. Бондаренка була виведена миргородська порода свиней.

Професору О. П. Бондаренку у 1936 poцi було присуджено вчену ступінь доктора сільськогосподарських наук без захисту дисертації.

На відзнаку особливих заслуг О. П. Бондаренку в 1979 poui встановлено меморіальну дошку (Полтавський НДІ свинарства), а в 2004 poцi iменем Олександра Бондаренка була названа кафедра технології виробництва продукції тварин-ництва Полтавської державної аграрної академії.

Джерело:

Вісник Полтавської державної аграрної академії, № 3, 2007

Ссылки на эту страницу


1 Аграрная академия
[Аграрна академія]
2 Бондаренко А. Ф. мемориальная доска
[Бондаренку О. П. меморіальна дошка]
3 Институт свиноводства
Институт свиноводства
4 Личности - Б
[Особистості - Б] - пункт меню
5 Научные работники и изобретатели
[Науковці та винахідники] - пункт меню
6 Полтава. Исторический очерк
Полтава. Исторический очерк. Авторский коллектив. Полтава: Полтавский литератор, — 280 с, ил. + 24 с. вкл.
7 Шведская могила улица
Улица Шведская могила (Киевский р-н)

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654