Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Пильгук, Иван Иванович

Пільгук, Іван Іванович (20 грудня 1899, село Решетилівка на Полтавщині - 18 липня 1984) - український письменник, педагог та літературознавець.

Іван Іванович Пільгук народився 20 грудня 1899 року в селі Решетилівці на Полтавщині в селянській родині. Освіту здобув у початковій та вищепочатковій школах, у 1917 році закінчив педагогічні курси в Полтаві. Брав активну участь у громадянській війні, в партизанському загоні боровся з німецькими окупантами та з денікінцями. Згодом — учителював, співробітничав у газетах, почав писати художні твори.

Набутком читацького загалу стали історико-біографічні твори Івана Пільгука "Грозовий ранок", "Повій, вітре!", "Дуби шумлять", "Григорій Сковорода", "Пісню снує Черемош", "Іван Карпенко-Карий", "Марія Заньковецька". Після тривалої наукової роботи письменник повернувся до художніх жанрів, якими розпочав літературну діяльність ще на початку 30-х років, надрукувавши тоді окремими виданнями документальні нариси "Суцільні лани" (1931), "Назустріч струмові Дніпрогесу" (1932), "Атагас" (1932).

За час від перших публікацій до видання історико-біографічних повістей Іван Пільгук виховав не одне покоління педагогів. Колишній сільський учитель став професором, доктором філологічних наук, опублікував понад триста наукових праць, серед яких відомі монографічні дослідження "Т. Г. Шевченко — основоположник нової української літератури" (1954, 1963), "Степан Руданський" (1956), "Традиції Т. Г. Шевченка в українській літературі. Дожовтневий період" (1963), "Традиції Т. Г. Шевченка в українській радянській літературі" (1965), створив багато підручників із української літератури для середніх і вищих шкіл. Якось у розмові Іван Іванович напівжартома зауважив: "Якби мені судилося працювати мулярем, то я за все своє життя, навіть при допомозі найновітнішої техніки, не міг би покласти таку кількість цеглин у будови, скількома примірниками моїх підручників протягом сорока років користувалися учні середніх шкіл та студенти. Писались ті підручники або самостійно, або у співавторстві".

Источник:

http://www.ukrlit.vn.ua/biography/pilguk.html

Ссылки на эту страницу


1 Литературо- и языковеды
[Література-і мовознавці] - пункт меню
2 Личности - П
[Особистості - П] - пункт меню
3 Педагоги. Деятели образования
[Педагоги. Діячі освіти] - пункт меню
4 Писатели, публицисты, драматурги
[Письменники, публіцисти, драматурги] - пункт меню
5 Полтава. Историческая справка
Полтава. Историческая справка
6 Учились в Полтаве
[Вчилися в Полтаві] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654