Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Книга Памяти Украины. Полтавская область. Том 1 / 1

К 53

КНИГА ПАМ'ЯТІ УКРАЇНИ. Полтавська обл.: м. Полтава /Головна ред. кол.: І. О. Герасимов (керівник) та ін.; обласна ред. кол.: П. Г. Шемет (керівник) та ін. — Полтава: Полтавський літератор, 1995. — 468 с.

ISBN 5-7707-6934-3
ББК 63.3 (2)722.78(Укр.-4ПОЛ)

До першого тому Книги Пам'яті України по Полтавській області занесено імена полтавців, які в роки Великої Вітчизняної війни загинули, пропали безвісти, та воїнів з інших республік колишнього СРСР, які поховані в Полтаві.

© Обласна редколегія Книги Пам'яті України

ЗМІСТ

 

Головна редакційна колегія Книги Пам'яті України

4

Обласна редакційна колегія Книги Пам'яті України

5

Обласна наукова редакція

5

Керівники міської редколегії

5

Від обласної редакційної колегії

6

Основні джерела Книги Пам'яті

9

Пам'ятатимемо вічно і поіменно

11

Місто Полтава

33

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран А — Гулій

40

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран Гуля — Литовченко

127

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран Литовченко — Сапушанов

239

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран Сап'ян — Я

351

Додатковий список

436

Поховані у місті Полтаві

462

 

 

4 — Книга Пам'яті України. Том 1

 

ГОЛОВНА
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГ КНИГИ ПАМ'ЯТІ УКРАЇНИ

ГЕРАСИМОВ Іван Олександрович (керівник)

КОВАЛЬ Анатолій Васильович (заступник керівника)

ВИШНЕВСЬКИЙ Роман Гнатович (відповідальний секретар)

БЕДЗИК Юрій Дмитрович

ВЛАД Марія Миколаївна

ГЕРМАНЧУК Петро Кузьмич

ГОРБАТЮК Василь Степанович

ІВАНЕНКО Борис Васильович

КЛІЧАК Василь Йосипович

КЛОКОВ Всеволод Іванович

КОВАЛЬ Михайло Васильович

КОЛОМІЄЦЬ Володимир Семенович

КОНАШЕВИЧ Володимир Давидович

КУРАС Іван Федорович

МАРЧУК Борис Гнатович

МЕНШУН Валентина Іванівна

МУКОВСЬКИЙ Іван Тимофійович

ОХМАКЕВИЧ Микола Федорович

ПАЛАМАРЧУК Анатолій Васильович

ПОДОЛЮК Юліан Васильович

РАДЧЕНКО Юрій Михайлович

САМБУЛЬСЬКИЙ Михайло Васильович

СЕРГІЙЧУК Володимир Іванович

СОКОЛ Віталій Васильович

СПОДАРЕНКО Іван Васильович

СТАФІЙЧУК Іван Павлович

ТОЛОЧКО Петро Петрович

ТРОНЬКО Петро Тимофійович

ЧАМАРА Віктор Тимофійович

ШУГАЛІЙ Віктор Леонтійович

 

5 — Книга Пам'яті України. Том 1

 

ОБЛАСНА
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ КНИГИ ПАМ'ЯТІ УКРАЇНИ

ШЕМЕТ Петро Григорович (керівник)

ЖАРІНОВ Анатолій Олександрович (заступник керівника)

ПАНАСЕНКО Дмитро Несторович (відповідальний секретар)

АНДРІЄЦЬ Валентина Андріївна

БАБЕНКО Григорій Панасович

ДМИТРЕНКО Юрій Михайлович

ДУМЕНКО Леонід Васильович

КОВАЛЕНКО Іван Степанович

ЛЕГЕНЬКИЙ Іван Юхимович

ЛЯПАНЕНКО Микола Іванович

МАТВІЄНКО Олександр Федорович

НАЗАРЕНКО Микола Іванович

РЕПНА Людмила Василівна

ЧИЧКАЛО Борис Васильович

ЩЕРБИНІНА Ольга Іллівна

ОБЛАСНА НАУКОВА РЕДАКЦІЯ

ПАНАСЕНКО Дмитро Несторович (керівник)

ЛЕГЕНЬКИЙ Іван Юхимович

РЯЗАНОВА Ніна Іванівна

м. ПОЛТАВА

ГОЛУБЧИК Олександр Володимирович (керівник редколегії)

П0Д3ОРОВ Віктор Сергійович (керівник робочої групи)

 

6 — Книга Пам'яті України. Том 1

Від Обласної редакційної колегії

 

ВІД ОБЛАСНОЇ РЕДАКЦІЙНОЇ КОЛЕГІЇ

Книга Пам'яті складається із поіменних списків полеглих у Великій Вітчизняній війні полтавців по районах і містах обласного підпорядкування в алфавітному порядку за сучасним адміністративним поділом. За таким же принципом складені міські, районні і сільські списки. Видання відкриває передмова (історична довідка), подається короткий вступ до районних і міських списків.

До поіменних списків занесені полеглі в бою, померлі від ран і хвороб у госпіталях воїни Червоної Армії і Військово-Морського Флоту, внутрішніх і залізничних військ, прикордонники, бійці народного ополчення і винищувальних батальйонів, вільнонаймані військових частин, партизани, члени підпільних антифашистських організацій, учасники Руху Опору в країнах Європи.

До біографічної довідки полеглого воїна внесені такі дані: прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, рік мобілізації чи призову (вступу до партизанського загону, підпільної антифашистської організації"), військове звання, дата загибелі, місце поховання. Якщо даних з будь-якої позиції не встановлено, то в біографічній довідці цей запис опущений. Скорочено подано запис місяців, якщо дата загибелі не встановлена: січень — сч., лютий — лт., березень — бер., квітень — кв., травень — тр., червень — чв., липень — лп., серпень — ср., вересень — вр., жовтень — жт., листопад — лсп., грудень — гр.

В архівних матеріалах на деяких полеглих воїнів немає даних про місце мобілізації (призову), місце народження, але при цьому встановлено, що вони були жителями Полтавської області. Всі вони занесені до списків по м. Полтаві. За таким же принципом складалися міські та районні списки, якщо не було встановлено населеного пункту.

Як відомо, Східна Пруссія після війни була розділена між Радянським Союзом і Польщею. В архівних документах про місця поховань полеглих воїнів значаться колишні назви населених пунктів даної території. Вони збережені і в біографічних довідках,

 

7 — Книга Пам'яті України. Том 1

Від Обласної редакційної колегії

 

якщо сучасної назви не встановлено. Це стосується також і Чехословаччини та Югославії.

Поіменні списки обласної Книги Пам'яті сформовані на базі картотеки. Встановленого зразка карточка заповнювалася на кожного воїна, який загинув. Вона має повнішу інформацію, ніж біографічна довідка у списку: розкриває процес пошуку, характер використаних документів, шифр і місце їх зберігання.

В історико-краєзнавчому дослідженні «Пам'ятати вічно і поіменно» цифровий матеріал відповідає сучасному адміністративному поділу області. Подається без 8 районів: Гельмязівського, Драбівського, Згурівського, Золотоніського, Іркліївського, Чорнобаївського, Шрамківського, Яготинського, які у 1954 році включені до Київської і новоствореної Черкаської областей.

Для складання списків у районах і містах обласного підпорядкування були створені комісії сприяння підготовці і виданню обласної Книги Пам'яті, а в них робочі групи, які і виконали весь обсяг пошукових робіт і друкування списків. Ними були використані спеціально оброблені для Книги Пам'яті дані Науково-дослідного інституту документознавства та архівної справи, Центрального архіву та Архіву Військово-медичного музею Міністерства оборони колишнього Радянського Союзу. В процесі пошуку і уточнення даних робочими групами оброблено десятки тисяч документів обласного державного архіву, архівів обласних управлінь Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ, обласного та районних військкоматів, органів статистики, соціального захисту населення, краєзнавчих музеїв, бібліотек, обласної організації Українського товариства пам'яток історії та культури, дані Погосподарських книг сільських Рад за 1940 — 1949 роки, трофейні документи про партизанський рух на Полтавщині та про табори військовополонених. Були використані й інші джерела інформації, зокрема публікації: «Военно-исторического журнала» та «Архіви України», газет: «Красная Звезда», «Правда Украины», «Сільські вісті», «Робітнича газета», «Зоря Полтавщини».

І після завершення роботи над списками пошук загиблих полтавців ще тривав. Їхні імена подані додатково окремим списком.

 

8 — Книга Пам'яті України. Том 1

Від Обласної редакційної колегії

 

Неоцінимий внесок у Книгу Пам'яті зробила група пошуковців, яка працювала в центральних архівах Міністерства оборони колишнього СРСР. Особливо відзначилися Н. Ф. Шаповал, У. С. Олефір, Т. Г. Ляховенко, В. П. Скорик, ветерани війни і праці А. А. Аблаєва, М.А. Шило, М. С. Зленький, В. О. Діаконенко, Г. Г. Журавель, С. М. Жученко, Н. В. Михайленко, О. І. Муха, О. Г. Синяк та інші. Всього близько ста ентузіастів. Вони встановили понад 22 тис. імен полеглих воїнів, які не були відомі.

Відзначалися слідопити 32-ї школи м. Полтави. Вони відшукали поховання закатованих полтавців у Гришкиному лісі в Полтаві (Пушкарівка), встановили багато імен, сприяли встановленню пам'ятного знака. Юні слідопити 6-ї школи м. Пирятина відшукали 20 могил полеглих у бою і померлих у госпіталях, встановили 262 прізвища воїнів, які вважалися такими, що пропали безвісти.

В організації пошукової роботи науковій редакції (робочій групі) редколегії обласної Книги Пам'яті надали матеріальну допомогу обласне відділення Українського фонду миру, акціонерне товариство «Видавництво «Криниця». Один мільйон карбованців пожертвувало страхове акціонерне товариство «Саламандра».

Наукова редакція редколегії обласної Книги Пам'яті сердечно дякує всім, хто взяв активну участь у підготовці і виданні Книги Пам'яті.

 

9 — Книга Пам'яті України. Том 1

Основні джерела Книга пам'яті

 

ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА КНИГИ ПАМ'ЯТІ

Центральний архів Міністерства оборони колишнього СРСР (ЦАМО): журнали бойових дій, оперативні зведення і бойові донесення дивізій, полків, окремих частин Південно-Західного (1941 р.), Воронезького і Степового (1943 р.) фронтів, які вели бойові операції на Полтавщині; списки безповоротних втрат особового складу.

Державний архів Полтавської області (ДАПО): статистичні дані про населення, економічний, соціальний, освітній і культурний розвиток області напередодні Великої Вітчизняної війни; документи про формування народного ополчення, винищувальних батальйонів, участь населення у будівництві оборонних споруд; матеріали про партизанський і підпільний рух в області; Акти Надзвичайних комісій про матеріальні збитки, заподіяні області фашистськими загарбниками.

Архіви Полтавського обласного, міського і районних військкоматів. Справи за 1938 — 1992 роки.

Архів музею «Брестська фортеця-герой»: особові справи учасників оборони №№ 5, 8, 11, 17, 35, 89, 92, 123, 281.

Архів Управління СБУ по Полтавській області, спр. 132 (851-И-12), том 1 — 4.

Історія застерігає. Трофейні документи про злочини німецько-фашистських загарбників та їх пособників на тимчасово окупованій території України в роки Великої Вітчизняної війни. К., 1986.

Концлагерь Бухенвальд (1937 — 1945). Стеклограф. Бухенвальд, май 1945. Именной экз. Б. Ф. Даниленко.

Судовий процес про звірства німецько-фашистських загарбників на території Харкова і Харківської області в період їх тимчасової окупації. К., 1944.

Андрющенко В., Голянов В. Мятежный батальон. Краснодар, 1978.

Архипов В. И., Евсеєнко А. Г., Павлов Ф. М. На рубежах бессмертия. Военно-исторический очерк о боевом пути 97-й стр. дивизии первого формирования. Ростов-на-Дону, 1991.

Бондарец В. Военнопленные. 70200. Записки капитана. М., «Молодая гвардия», 1960.

В сражениях за победу. Боевой путь 38-й армии в годы Великой Отечественной войны 1941 — 1945. М., Наука, 1974.

Война за колючей проволокой. М., 1958.

 

10 — Книга Пам'яті України. Том 1

Основні джерела Книга пам'яті

 

Галлени Мауро. Советские партизаны в итальянском движении Сопротивления. Изд. 2-е. М., «Прогресе», 1988.

Гречко А. А. Годы войны. 1941 — 1943. М., 1976.

Даули Н. Между жизнью и смертью. Казань, 1960.

Днепр — река героев. К., Политиздат Украиньї, 1988.

Дубров Борис. Солдатская Слава. К., Молодь, 1975.

Наумов М. Степной рейд. К., Молодь, 1961.

Олейников А. И. Рожденная (226 сд) на землях запорожских. Изд. 2-е. К., 1980.

От Сталинграда до Вены. Боевой путь Н-ской (4-й) гвардейской армии. Вена, 1945.

Печерский А. А. Восстание в Собибурском лагере. Ростов-на-Дону, 1945; «Советская Сибирь», 1963, 15 ноября.

Руссиянов И. Н. В боях рожденная. М., 1982.

Самчук И. А. Гвардейская Полтавская. О боевом пути 97-й гвардейской стрелковой дивизии. Изд. 2-е. Ставрополь, 1985.

Самчук И. А., Скачко П. Г., Бабиков Ю. Н., Гнедой И. Л. От Волги до Эльбы и Праги. (Краткий очерк о боевом пути 5-й гвардейской армии). М., 1970.

Уткин Г. М. Штурм «Восточного вала». Освобождение Левобережной Украины и форсирование Днепра. М., 1967.

Котельников В. Р., Лейко О. Ю. Челночные операции бомбардировщиков США с советских аэродромов — Вопросы истории, 1993, № 2.

Никитин А. «Челночные» операции. — «ВИЖ», 1975, № 11.

Эренбург И. Подпольный госпиталь в Гадяче. — «Красная Звезда», 1944, З января.

 

11 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

ПАМ'ЯТАТИМЕМО ВІЧНО І ПОІМЕННО

Доземний уклін живим і мертвим
переможцям фашизму.

В ІСТОРІЇ людства друга світова війна була найстрашнішою, найруйнівнішою, найжорстокішою. Вона тривала шість років і затягла у свій вир 61 державу, 80 відсотків населення земної кулі. Розгромивши країни Західної Європи, фашистська Німеччина у недільний день 22 червня 1941 року вчинила агресію проти СРСР. Почалася Велика Вітчизняна війна. Червона Армія змушена була вести тяжкі оборонні бої. Незважаючи на мужність і героїзм бійців і командирів, відступала в глиб країни, терпіла поразки. Вже 24 червня над Гребінкою з'явився перший ворожий літак. Скинув кілька бомб. Були вбиті і поранені, були руйнування. У кінці червня кулеметного обстрілу зазнав приміський поїзд Ліщинівка — Полтава. Тяжко поранений котельник паровозоремонтного заводу Михайло Скакун пізніше помер у лікарні. 9 липня був підданий бомбардуванню залізничний міст у Кременчуці.

Вперше смерч війни прокотився Полтавщиною із заходу на схід у серпні — жовтні 1941. Вдруге із сходу на захід — у лютому — березні 1943 року. Тимчасовий відступ наших військ завершився новим наступом Воронезького і Степового фронтів у серпні — вересні 1943 визволенням всієї території області.

1418 днів і ночей лилася людська кров, знищувалися матеріальні і культурні цінності, духовне надбання народів. На війну з фашистською Німеччиною пішли по мобілізації і добровільно чоловіки і жінки, робітники і селяни, комуністи і безпартійні, атеїсти і віруючі. На захист рідної землі стали діти репресованих «ворогів народу», померлих батьків у голодний 1933 рік, в'язні сталінсько-беріївських таборів, люди різних поколінь, національностей, професії, освіти.

 

12 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Полтавська область густо всіяна братськими могилами воїнів, похованнями військовополонених, жертв фашистського терору. 200 тисяч імен загиблих так і залишилися невстановленими. Серед тих, хто віддав своє життя на вівтар Перемоги, — 186 тисяч полтавців. їхні могили трапляються всюди, де йшла війна: від Волги на сході до Ельби на заході, від холодних північних морів до теплого Чорного на півдні.

Незнаним в історії монументом кожному воїну, що не повернувся з війни, є Книга Пам'яті — унікальне документальне, історико-краєзнавче дослідження. Про воїна Червоної Армії, партизана, підпільника, про всіх тих, хто не покорився ворогу, кілька рядків у іменному списку свідчитимуть про його життя на землі, про його героїчний подвиг.

Полтавщина розташована в центральній частині Лівобережної України. На 1 січня 1941 року область займала територію 28,8 тис. кв. км. У ній проживало 1896383 чоловік, з них сільського населення 81,4, міського — 18,6 відсотка. Абсолютну більшість жителів становили українці — понад 90 відсотків. Решта — росіяни, євреї. Мешкали ще поляки, болгари, грузини, білоруси, молдавани, чехи, німці, цигани.

Належала до аграрно-промислових областей, була однією з найбільших житниць України. Близько половини всієї продукції виробляли харчова і легка промисловість, майже четверту частину — машинобудівні і металообробні підприємства.

Полтавці виробляли металообробні верстати, залізничні вагони, машини різного призначення, меблі, ліки, ткали сукно і килими. Місцева промисловість та різні артілі виготовляли товари широкого вжитку майже 8 тис. найменувань. Вирощували хліб і до хліба. А після роботи ходили в театри, кіно, бібліотеки, виховували дітей.

Полтавщина мала густу мережу культурно-освітніх установ. Напередодні війни в області налічувалося 1625 будинків культури і клубів, 286 кіноустановок.

Понад 300 видатних пам'яток архітектури й історії XVII — XX ст. ст. нараховувала Полтавщина. Виділялися будівлі адміністративного, комерційно-фінансового, промислового призначення,

 

13 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

шкіл, гімназій, церков, монастирів. Перлиною українського архітектурного стилю був і є краєзнавчий музей у Полтаві.

У тому пам'ятному 1941 році багато полтавців не по своїй волі залишили жнивне поле, фабрику, завод, будову, щоб стати воїном, захистити здобутки своєї праці, право на життя. На смертний бій з фашистськими загарбниками з 23 червня 1941 року по травень 1945 року пішло 269442 полтавці, в тому числі 2570 жінок. По партійній мобілізації до армії було направлено 10758 комуністів і комсомольців. До 90 відсотків мобілізованих складали українці, решта росіяни, євреї, представники інших національностей. У переважній більшості з початковою і неповно-середньою освітою. За неостаточними даними, в армію вступило 7668 добровольців, у тому числі 129 жінок і 20 підлітків.

У серпні 1941 року в області формувалася 38 армія Південно-Західного фронту. Полтавці поповнювали військові частини, які дислокувалися в обласному центрі та інших містах області. Зокрема, 132 стрілецьку дивізію, якою командував генерал С. С. Бірюзов та 1-й механізований корпус генерала І. М. Руссіянова.

Для боротьби з ворожими парашутистами та диверсійними групами ворога в області створювалися добровільні збройні формування. Діяли 36 районних і 5 міських винищувальних батальйонів. В них налічувалося близько 7940 бійців. У їхньому розпорядженні було 118 автомашин, 19 мотоциклів, 472 велосипеди, 300 підвід, 348 верхових коней.

Найбільш оперативними і боєздатними були винищувальні батальйони (чотири) Кременчука. У районі с. Заруддя, станції Потоки та Кременчука вони знешкодили групу диверсантів. Батальйон Кишеньківського району в складі 90 бійців тримав оборону на лівому березі Дніпра, 7 серпня врятував пасажирів з пароплава, який обстріляли ворожі танки. 160 бійців Градизького батальйону разом з частинами Червоної Армії 9 діб вели оборонні бої на Дніпрі. У боротьбі з ворожими диверсантами проявили себе бійці Зіньківського і Чорнухинського батальйонів.

Для ліквідації наслідків бомбардувань і диверсій організовувалися аварійно-відбудовні загони. У Полтаві і Кременчуці — батальйони, у Лубнах — рота.

 

14 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

З наближенням лінії фронту Полтавщина перетворюється у військовий табір. З 26 серпня проводиться мобілізація працездатного населення на спорудження протитанкових ровів, траншей, окопів, польових аеродромів, ремонту шляхів та мостів. Створювалися оборонні лінії на Дніпрі, навколо Кременчука та Полтави, на інших ділянках, які мали тактичне значення. Лише навколо Полтави будувалися три лінії укріплень загальною довжиною близько 20 кілометрів. Всього на будівництві інженерно-оборонних споруд щодня працювало близько 80 тисяч полтавців. Часто під обстрілом ворожої артилерії та авіації. Десятки тисяч голів худоби, сільськогосподарської техніки, обладнання заводів і фабрик, художніх цінностей було евакуйовано на Схід.

Фронт швидко наближався до Дніпра. 5 серпня на ближніх підступах до Крюкова і правобережних сіл Кременчуцького району з'явилася ворожа розвідка. Оборону тут тримали Кременчуцька дивізія народного ополчення, всього 3840 бійців із слабким озброєнням, два полки 297 стрілецької дивізії, яка була сформована в Лубнах, нечисленні сили місцевого гарнізону. Стримати наступ переважаючих сил противника вони не змогли і 6 серпня залишили Правобережжя. У ніч з 31 серпня на 1 вересня війська 17 армії та 1 танкової групи ворога форсували Дніпро і захопили плацдарм на південь від Кременчука. Контратаки 38 армії, ширина оборони якої досягала майже 200 кілометрів, з метою ліквідації плацдарму не приносили успіху. 7 вересня ворог окупував райцентр Кишеньки, наступного дня Кременчук і почав швидко просуватися на Лубни, Лохвицю. З півночі із району Ромен наносили удар 2 армія та 2 танкова група противника. 15 вересня в районі Лохвиці вони з'єдналися з військами, які наступали з Кременчуцького плацдарму. В оточення попали війська 5, 21, 26, частина дивізій 38 армій, тили 37 армії разом з командуючим Південно-Західним фронтом генерал-полковником М. П. Кирпоносом і його штабом. 20 вересня в нерівному бою в урочищі Шумейкове біля хутора Дрюківщина загинули командуючий фронтом М. П. Кирпонос, член військової ради, секретар ЦК КП/б/У М. О. Бурмистенко, начальник штабу генерал В. І. Тупиков, близько 800 бійців і командирів.

 

15 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Оточені противником війська несли втрати. Небагатьом вдалося вирватися з оточення, виходили невеликими групами і поодинці. Вийшов штаб 21 армії на чолі з командуючим генералом В. І. Кузнецовим, пробився із залишками військ штаб 26 армії з командуючим генералом Ф. Я. Костенком.

Становище на лівому фланзі Південно-Західного фронту залишалося теж нестабільним. Оборонні бої проти угруповання ворога, зосередженого на плацдармі, який простягався від Кременчука до Кишеньок, вела 38 армія. У першому ешелоні діяли п'ять стрілецьких і чотири кавалерійські дивізії, три танкових бригади, зведений полк Полтавського автотракторного училища, три артилерійські полки, кілька окремих зенітних і мінометних дивізіонів з приданими саперними, транспортними та іншими підрозділами проти головних сил 17 німецької армії, наступ якої прикривав 4 повітряний флот.

Виснажені в попередніх боях, малочисельні, слабо оснащені бойовою технікою, наші війська проявили надзвичайну стійкість. Після форсування Дніпра за п'ять днів боїв противнику вдалося розширити плацдарм.

12 вересня противник увів у бій ще три танкові дивізії. Броньована лавина прорвала оборону наших військ і розрізала їх на кілька ізольованих груп. На полтавському напрямку 15 вересня ворог захопив Козельщину і Кобеляки, 16 — Нові Санжари, 17 — Нехворощу. Командир 34 кавалерійської дивізії полковник А. А. Гречко (після війни маршал, міністр оборони СРСР) у своїх мемуарах «Годы войны» залишив такий запис про бої під Кобеляками і Новими Санжарами: «Рятували добрі коні і високі соняшники колгоспного поля».

На Полтаву наступали шість фашистських дивізій. Бої за місто почалися 16 вересня. Увесь тягар оборони ліг на 226 стрілецьку дивізію, 10 і 132 танкові бригади. Остання була підсилена мотострілецьким батальйоном 212 дивізії. Після запеклих боїв 21 вересня наші війська залишили Полтаву. Одночасно противник наніс удар на півдні і захопив Карлівку.

Спроба фашистів прорватися на Харків із району с. Байрак та Диканьки була упереджена ударом наших військ, підсилених полком, реактивної артилерії. До речі, під Диканькою вперше на

 

16 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Україні прогримів залп знаменитих «Катюш». Ворог був відкинутий на 15 кілометрів, захоплено значні трофеї. Під Войнівкою відзначився військлікар 139-го кавалерійського полку А. А. Дмитрієв* з Полтави.

1 жовтня фашисти захопили західну околицю Чутового. 12 днів тривали бої за останній райцентр Полтавської області. Залізнична станція Кочубеївка кілька разів переходила із рук в руки. Тут смертю хоробрих загинув командир взводу 216 гірськострілецької дивізії лейтенант П. П. Голіченко із села Вергуни Хорольського району.

13 жовтня 1941 року фашистські війська повністю окупували Полтавську область. Бойові операції тривали 68 днів.

Відступаючи перед переважаючими силами противника, бійці і командири Червоної Армії проявили силу волі, непохитність духу, мужність і відвагу. Чимало героїчних подвигів було здійснено на полтавській землі. З польового аеродрому під Оржицею, на якому базувалася 15 змішана авіадивізія, 13 серпня піднявся у свій 50 бойовий виліт командир ескадрильї старший лейтенант П. С. Батюцький. Він вступив у нерівний бій з трьома фашистськими винищувачами. Збив одного, атакував другого в лоб і разом упали на землю.

Під Полтавою мужньо билася 10-а танкова бригада. Майстром танкового бою проявив себе командир батальйону капітан В. Г. Богачов. У бою під Мачухами його танк запалав. Капітан пересів на інший. Незабаром і цей був підбитий ворожою артилерією. Тоді відважний командир очолив стрільців та екіпажі підбитих танків і повів їх в атаку. Відзначився також і командир танка сержант П. П. Ткаченко. У боях під Полтавою батальйон В. Г. Богачова знищив 11 танків, 24 гармати, багато гітлерівців. Обидва танкісти, В. Г. Богачов і П. П. Ткаченко, стали Героями Радянського Союзу.

З-окупацією області не припинилася боротьба проти фашистських загарбників. На Полтавщині діяли 39 партизанських загонів і груп, понад 70 підпільних організацій і патріотичних груп, 10 підпільних райкомів партії, обкоми партії та комсомолу. У них брали участь понад 10 тисяч чоловік.


* Ініціали російською мовою

 

17 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Центром підпільного руху та партизанської боротьби у перший період став Гадяцький район, найбільш залісений. На території Миргородського та Шишацького районів виникають партизанські села Велика Обухівка, Олефірівка, Панасівка. Партизани проводили розвідку, організовували вихід з оточення бійців і командирів Червоної Армії за лінію фронту, допомагали втікачам з полону одягом і харчами, роздавали хліб населенню, вчиняли диверсійні акти, викривали загарбницьку суть окупаційного режиму.

28 листопада підпільним обкомом партії приймається рішення про створення в гадяцьких лісах обласного партизанського з'єднання. До нього увійшли партизанські загони Гадяцького, Миргородського, Комишнянського районів, рейдові загони І. Й. Копьонкіна із Запоріжжя та Скобелєва з Луганської області. Командиром об'єднаного загону обрано І. Й. Копьонкіна, комісаром — Г. О. Іващенка. За період з 30 листопада 1941 року по 15 січня 1942 року загін провів десять бойових операцій, знищив понад 300 гітлерівців, поліцаїв, чиновників окупаційної адміністрації. 17 січня біля хутора Веселий Гадяцького району загін провів останній бій з карателями. Загинули керівники підпілля в області С. Ф. Кондратенко і Г. Ф. Яценко. Один з командирів загону С. І. Мартиненко при переході лінії фронту був схоплений і ув'язнений у Бухенвальд. Брав участь у збройному повстанні в таборі.

Перший період підпільного і партизанського руху на Полтавщині завершився невдало. У боях з окупантами загинуло понад 6 тис. партизан і підпільників. Та боротьба продовжувалася. Трофейні документи свідчать, що у червні 1942 року спостерігалося пожвавлення діяльності невеликих партизанських загонів у Диканському і Глобинському районах, на північ від Полтави, на лінії Лубни — Миргород — Зіньків — Гадяч. Відбулися збройні сутички з поліцією в Опішнянському і Новосанжарському районах. У березні 1942 року зафіксовано висадку груп парашутистів, посилену діяльність радянських розвідників у Полтаві.

У 1943 році партизанський рух активізувався. Навесні і влітку на територію області десантувалося 12 організаторських і розвідувально-диверсійних груп, які нараховували 209 чоловік. Для пожвавлення підпільного і партизанського руху створюється Лохвицько-Сенчанський центр. Здійснюючи степовий рейд, у

 

18 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

лютому 1943 року через Полтавщину проходить кінне з'єднання сумських партизан М. І. Наумова. До нього приєдналася партизанська група Андрія Ляха з Білоцерківки Великобагачанського району, на станції Сагайдак — загін з оточенців М. П. Пропірного, дрібні групи патріотів. З'єднання поповнили 735 полтавців і воно фактично стало Сумсько-Полтавським.

У Лохвицькому районі сформувався партизанський загін «Сокіл», який згодом виріс у рейдове з'єднання Є. X. Соколовського. Створюється Придніпровський район посиленої діяльності партизан і підпільників Кременчука, Кременчуцького, Градизького районів та прилеглих сіл Кіровоградської області. Тут активно діяли підпільна група «Патріот Батьківщини», група І. X. Харченка/«Лейтенанта Дніпрова»), партизанський загін М. А. Червяковського, який у серпні 1943 року об'єднався з парашутно-десантною групою В. П. Большакова. Партизанська група В. М. Гудими з Кишеньок брала участь у форсуванні Дніпра, потім влилася до складу 213 стрілецької дивізії. У лісах Градизького району підпільні і партизанські групи об'єдналися в один загін І. М. Подорвана. З наближенням військ Степового фронту загін відбив у ворога Воронівську і Максимівську паромні переправи на Дніпрі, потопив катер і моторний човен противника, паралізував зв'язок між Кременчуком і Градизьком, знищив загін ворожих солдат. Градизькі партизани врятували сотні радянських людей від угону на рабську працю в Німеччину, відбили 2,5 тисячі голів худоби. 28 вересня з'єдналися з 217 стрілецьким полком і в його складі продовжили боротьбу з фашистами до кінця війни.

В операції по захопленню плацдарму на правому березі Дніпра брали участь партизани з'єднання Соболєва-Кузьміна. Вони розвідали розташування вогневих точок ворога в районі Крюкова, передали нашим військам 117 човнів, три катери і два моторні човни. У визволенні Кременчука та форсуванні Дніпра брав участь партизанський загін 0. А. Кривицького.

Яскраві сторінки в історії партизанської боротьби на Україні вписали полтавці двічі Герой Радянського Союзу С. А. Ковпак з Котельви, командири партизанських загонів, які діяли на території Білорусі, В. Т. Воронянський з Диканьки та С. Г. Ганзенко із села Єньки Хорольського району. На Брянщині діяла партизанська

 

19 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

бригада «За Батьківщину», якою командував Т. X. Ткаченко із села Кирияківка Глобинського району. Учителька з Полтави Г. К. Гніденко партизанила в Рівному поруч з легендарним Миколою Кузнецовим. Це вона зуміла пронести в офіцерське казино міну з годинниковим механізмом. Вибухом знищено чимало фашистських офіцерів і високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації. Всього за межами України партизанили понад дві тисячі наших земляків.

У партизанському і підпільному русі на Полтавщині активну участь брали медики. У Кременчуці лікарі В. К. Константинович та Каракозов звільнили з полону понад тисячу радянських людей. З січня 1942 року у Кременчуці діяла підпільна група з чотирьох медиків, утікачів з полону, якою керував майор медслужби, полтавський лікар, литовський німець Ессі-Езінг Манфред Генріхович, пізніше головний рентгенолог 8-ї гвардійської армії.

Героїчний подвиг здійснив лікар В. В. Монбланов з медперсоналом. У Гадячі він врятував сотні юнаків і дівчат від відправки у Німеччину, лікував поранених командирів Червоної Армії, допомагав їм перейти лінію фронту. Про високий громадянський і лікарський вчинок гадяцьких медиків писав Ілля Еренбург у газеті «Красная Звезда» від 3 січня 1944 року.

У складних умовах бойових дій, в оточенні, а потім в полоні начальник санітарно-медичної служби окремого батальйону залізничних військ М. І. Колосов у Великих Кринках врятував життя сотень бійців і командирів Червоної Армії. Фашисти розстріляли патріота, запідозривши його у зв'язках з партизанами М. І. Наумова.

Лікар Ю. А. Маренич з Григорівщини Шишацького району, рятуючи поранених, залишилася в окупованому Глобиному. Працювала в лікарні, врятувала багато молодих людей, схоплених фашистами і поліцаями для відправки на каторгу в Німеччину. За доносом зрадника влітку 1943 року закатована карателями.

Полтавці були активними учасниками Руху Опору в окупованій Європі. У партизанських і підпільних формуваннях Франції, Бельгії, Греції, Югославії, Норвегії, Польщі, Чехословаччини, Італії, у концтаборах, таборах військовополонених і «східних робітників»

 

20 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

у Німеччині діяли, боролись понад 1850 чоловік.

З французькими макі партизанив М. П. Садовниченко. Нагороджений медаллю партизана Бельгії. На сході Франції втікачка з табору «східних робітників», уродженка Нових Санжар Наталія Родіонівна Одиненко (кличка «Оса») була розвідницею 1 Об'єднання червоних партизан. Брала участь в усіх значних бойових операціях з травня 1944 року. Заступником командира партизанського загону «Сталінград» був полтавець Макар Смик. Диверсійну групу цього загону очолював теж полтавець Василь Сивоглазов. З ним підривав ворожі ешелони Семен Гріненко. У бою з карателями загинув. Бойовим орденом Франції нагороджений Олексій Зозуля, який відзначився у боях за визволення Парижа.

Боротьбу з фашистами в Італії продовжили земляки Андрій Бажул, Василь Юденко, Григорій Тригуб. З утікачів табору військовополонених у Салоніках у складі 10-го полку грецької визвольної армії була сформована окрема рота. Ю. Д. Лазоренко з Малої Перещепини залишив про себе добру пам'ять не лише як хоробрий боєць, а ще й як виконавець українських пісень. Уже заступником командира підрозділу перейшов на територію Югославії і в бою на схилах гори Кара-Орман у серпні 1944 року загинув. У 1943 — 1944 роках воював у Югославії І. Г. Гречаний з Дібрівки Миргородського району. Нагороджений югославським орденом «За бойові заслуги» під № 2236.

На території окупованої Чехословаччини партизанив командир взводу артилерійської розвідки лейтенант В. П. Настенко. 12 жовтня 1941 року поранений під Вязьмою потрапив у полон. Утік з табору в Німеччині, знайшов шлях до партизанів бригади імені Яна Жижки. Тут схрестилися шляхи із землячкою Оленою Ларичевою, схопленою німецькою жандармерією у Кобеляках і вивезеною до Німеччини. По дорозі їй вдалося втекти. В. П. Настенко нагороджений орденом «Чехословацький Хрест» і Дукельською медаллю. Свободу чехів і словаків відстоював також хлібороб із села Щершнівка Лубенського району Г. І. Солошенко, один з організаторів партизанського руху в Словакії, командир роти 1-ї Чехословацької партизанської бригади. Загинув у Сучанах, прикриваючи кулеметним вогнем відхід партизан. Там його могила і пам'ятник з викарбуваним ім'ям.

 

21 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

У районі Кракова в Польщі в складі оперативно-диверсійної групи «Авангард», а пізніше в партизанському загоні М. 0. Казіна (полковника Калинівського) спецзавданйя радянської розвідки виконувала вчителька іноземної мови з Кременчука, по війні доктор філології, професор М. М. Бобирєва, почесна громадянка чехословацьких міст Моравська Острава і Рашковіци.

Антифашистську боротьбу вели в'язні таборів військовополонених, радянські громадяни, вивезені на каторжні роботи в Німеччину. 23 вересня 1941 року заступника командира роти розвідки, вчителя фізкультури з Гадяча Б. Ю. Цибульського фашисти кинули за колючий дріт табору. 14 жовтня він сокирою знищив вартового, що було сигналом до загального повстання. Близько 600 військовополонених вирвалися на волю і 22 жовтня влилися до партизанського загону імені Ворошилова, що діяв в районі Бреста.

З острова Узедом у Балтійському морі група в'язнів-смертників під керівництвом льотчика М. П. Дев'ятаєва перелетіла на захопленому у фашистів бомбардувальнику на свою територію. Серед 11 військовополонених був житель Гадяча М. О. Ємець.

У внутрішній в'язниці концтабору Маутхаузен перебувало 850 полонених вищих і середніх командирів Червоної Армії. Всі вони підлягали знищенню. У ніч на 3 лютого 1945 року герої кинулися на штурм колючого дроту. їх зброєю було лише кілька вогнегасників. Це було героїчне і водночас трагічне повстання. На батьківщину повернулося тільки кілька чоловік. Серед них капітан В. М. Шепетя з Полтави.

Розгалуженою підпільною організацією в Німеччині з центром у Мюнхені була БСВ — Братнє співробітництво військовополонених. Активним членом його був наш земляк з Решетилівки капітан В. Й. Бондарець. Збройне повстання здійснити не вдалося, гестапо розкрило ядро організації. Про діяльність Братства В. Й. Бондарець залишив спогади «Військовополонені. 70200».

Весною 1942 року в концтаборі Бухенвальд виникли перші підпільні групи з військовополонених, які згодом утворили розгалужену антифашистську організацію, яка ставила за мету підготувати збройне повстання. Активними організаторами і учасниками повстання були вчитель К. П. Руденко і зоотехнік Б. Ф. Даниленко

 

22 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

з Полтавщини. 11 квітня 1945 року збройне повстання перемогло. У травні в Бухенвальді на стеклографі з участю К. П. Руденка була видана книга про боротьбу в'язнів концтабору.

Перелік героїчних діянь антифашистської боротьби можна продовжити. Творили їх люди непохитних переконань і волі, самовідданості і самопожертви, національної гордості. Вони продемонстрували силу духу народу, не скорившись фашистським загарбникам, гестапівським катам. Пройшли через тортури в'язниць і концтаборів, вистояли і перемогли.

1943 РІК ОСТАТОЧНО визначив великий перелом у війні на користь Червоної Армії. Він і приніс визволення від фашистських загарбників. Війська Воронезького фронту після звільнення Харкова 18 лютого розпочали Полтавсько-Сумську наступальну операцію і вже в кінці лютого вели бої на території Гадяцького, Зіньківського, Опішнянського, Котелевського, Чутівського і Карлівського районів. Далека фронтова розвідка дійшла до хутора Соколівщина Диканського району. Одночасно була закинута розвідувальна група із 9 чоловік в Полтаву. Їй вдалося захопити німецького полковника і обер-лейтенанта і доставити у Воронеж. Відомо, що радистом групи був С. С. Хренніков, нагороджений за цю операцію орденом Червоного Прапора.

23 — 28 лютого частинами 340, 309 і частково 100 стрілецьких дивізій на Гадяцькому напрямку були звільнені села Вельбів-ка, Веприк, Бобрик, Великі Будища, Красна Лука, Книшівка. Гадяч захоплено зненацька без опору з боку німців.

На підступи до Зінькова вийшов 1140 полк 340 стрілецької дивізії. Мінометна рота, яка діяла як стрілецький підрозділ, досягла цегельного заводу. 309 стрілецька дивізія 22 лютого звільнила Котельву, 26 лютого — Опішню. 180 стрілецька дивізія зав'язала бої за визволення сіл Трудолюбівка, Кочубеївка, Іскрівка, Філенкове, райцентру Чутове. На Красноград вели наступ 13 мотострілецька і 30 танкова бригади. 27 лютого вони підійшли до с. Вільховатки Карлівського району (тепер Чутівського). 28 лютого їхні позиції атакували 33 ворожих танки і понад 400 автоматників, підтриманих авіацією. Відбивати атаку допомагали жителі села. Бій був нерівним, і ввечері наші війська залишили село. Серед

 

23 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

загиблих на полі бою залишилося 208 жителів села, серед них 96 жінок.

Фронт відкотився на схід, звільнену територію області знову окупував ворог.

Фашисти лютували. У Вельбівці Гадяцького району вони закатували 15 поранених червоноармійців і медсестру, 19 партизан. У Книшівці розстріляли 7 чоловік. Серед страчених Ольга Щербак з 9-річним сином. За допомогу військам Червоної Армії у переправі через Ворсклу комендант Опішні вчинив розправу над жителями села Яблучне — після катувань було розстріляно 24 чоловіки. Найстаршому було 63 роки, наймолодшому — 17.

Після переможної битви на Курській дузі почалося визволення Лівобережної України. Військам Воронезького і Степового фронтів ставилося завдання вийти до Дніпра і захопити плацдарми на правому березі. 11 серпня частини 71-ї стрілецької дивізії 27-і армії при підтримці 5 гв. танкового корпусу вийшли на рубіж Сидоряче — Михайлівка Перша — Котельва і вранці 12 серпня після жорстокого бою вступили в Котельву. 15 серпня 125-й стрілецький полк цієї дивізії без втрат оволодів райцентром Опішня. 19 серпня військам 27-ї армії наказано було перейти в наступ з Котельвй на Зіньків, вийти на шлях Полтава — Гадяч, оточити Охтирське угруповання ворога і знищити його. Виконати директиву фронту не вдалося. Противник великими силами танкових і механізованих військ завдав сильного контрудару. Лише на Котельву ворожа авіація зробила 6 повітряних атак силами від 26 до 110 літаків. У зв'язку з несприятливим розвитком подій на «котелевському виступі» з резерву фронту в дію була введена 4 гв. армія. 9 вересня Котельва вже третій раз була визволена від фашистських загарбників. Раніше, 6 вересня, війська Воронезького фронту звільнили Зіньків, 11 вересня — Гадяч, 13 вересня — Лохвицю. Поблизу Гадяча, підірвавшись на протитанковій міні, 16 вересня помер від ран командуючий 47-ю армією генерал-лейтенант П. П. Корзун.

Наступ Червоної Армії стрімко наростав. 18 вересня наші війська вибили гітлерівців з Миргорода, захопили важливий залізничний вузол Ромодан, 19 вересня — Лубни, Хорол, Пирятин. Почесне найменування «Миргородських» присвоєно 93 і 373

 

24 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

стрілецьким дивізіям, «Ромоданівська» — 218, «Лубенська» — 237 стрілецькій дивізії.

Розвиваючи наступ, війська Воронезького фронту 21 — 26 вересня звільнили Оржицю, Семенівку, Глобине і в районі Градизька вийшли до Дніпра. На цьому напрямку наступали 69, 373 та 80 гв. стрілецькі, 5 і 7 повітряно-десантні дивізії та інші з'єднання. Поблизу села Кирияківка Глобинського району 27 вересня обірвався бойовий шлях командуючого 4 гв. армією генерал-лейтенанта О. І. Зигіна.

Війська Степового фронту вели наступ на полтавсько-кременчуцькому напрямку. На 20 вересня війська фронту правим флангом обійшли Полтаву з півночі і півдня. Пізно ввечері 21 вересня вийшли на лівий берег Ворскли. Полтава горіла, підпалена ворогом. У ніч на 22 вересня річку форсували частини 9 повітряно-десантної, 95, 13 гвардійських і 97 стрілецьких дивізій. Першою переправилася рота лейтенанта О. І. Сапогова і захопила плацдарм. Слідом на правому березі закріпилися 84, 214, 233, 299, 375 і 116 стрілецькі дивізії 53 армії. Після упертих боїв 23 вересня Полтава була звільнена. З'єднанням і частинам, які відзначилися у боях за визволення обласного центру, було присвоєно почесне найменування «Полтавських».

Фашисти під натиском наших військ відкочувалися до переправ на Дніпрі. 29 вересня військами 5 гв. і 53 армій був звільнений Кременчук. У ніч на 28 вересня на дільниці острів Молдован — Солошине — Переволочна частини 37 армії, яка до цього була в резерві Степового фронту, форсували Дніпро і захопили плацдарм. Крюків і правобережні села Полтавської області були звільнені 26 листопада 1943 року.

У бою за станцію Павлиш 25 листопада 1943 року комсомолець Костянтин Ємельяненко із села Погреби Глобинського району здійснив подвиг, закривши своїм тілом амбразуру ворожого дзоту.

Бойові дії по визволенню Лівобережної України, зокрема і Полтавщини, проводилися з участю представника Ставки Маршала Радянського Союзу Г. К. Жукова.

З ПЕРШОЮ ЗВІСТКОЮ про війну, вже до вечора 22 червня 1941 року у Полтаві було розгорнуто 11 евакогоспіталів, а також

 

25 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

у Кременчуці, Пирятині, Хоролі, Гребінці, Лубнах. Всього у 1941, 1943 — 1945 роках на території області діяло 284 госпіталі різного типу і профілю.

У липні 1941 року почався збір коштів у Фонд оборони. Грошима, облігаціями Державних позик, золотом і сріблом до 5 вересня було зібрано майже 800 тисяч карбованців. Тисячі полтавців, які евакуювалися у східні райони країни, внесли кошти на будівництво танкової колони «Радянська Україна».

Після визволення області серед населення розгорнувся збір коштів на будівництво авіаескадрильї «Полтавщина — переможцям» та на танкову колону «Визволена Полтавщина». Було передано 156 млн. 691 тис. крб. Голова колгоспу с. Грекопавлівка Новосанжарського району Г. К. Руденко вніс 100 тис. крб. на побудову танка Т-34. На ньому його земляк, командир танкового батальйону майор О. П. Писаренко подолав Дукельський перевал у Карпатах. Учителька Бригадирівської середньої школи Н. М. Мазур організувала збір коштів на підводний човен «Піонер Козельщини». 25 липня 1944 року зроблено перший внесок 21 тис. крб.

Сільські трудівники, крім державних поставок, передали у фонд Червоної Армії 15541831 пуд хліба, 8136044 пуди картоплі і овочів, багато тонн м'яса, молока та інших продуктів.

Немало героїчних сторінок вписали полтавці в історію Великої Вітчизняної війни. Уродженка Лохвиці, дружина заступника начальника 9-ї застави 98-го прикордонного загону Т. І. Горохова з першими ж пострілами ворога зайняла бойову позицію поруч з прикордонниками і відкрила вогонь з гвинтівки. Разом з бійцями виходила з оточення. За подвиг на кордоні нагороджена орденом Червоної Зірки. Вона була першою жінкою, нагородженою у війну бойовим орденом. У першому Указі Президії Верховної Ради СРСР про нагородження воїнів Червоної Армії, які відзначалися у боях з фашистськими загарбниками, її прізвище стояло тринадцятим*.

На першому ж кілометрі шляху війни стояли на смерть захисники Брестської фортеці. Серед них і 17 уродженців нашої області: червоноармійці В. П. Бардаков, Горбань, М. В. Кравець, М. Й. Литвиненко, І. М. Паліївець, В. О. Прохоров, молодші командири


* Газета «Известия», 1941, 22 липня.

 

26 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

О. Д. Бурнаховський, М. П. Буцький, П. Д. Хорольський, Ф. Супрун, політрук М. П. Жадан, лейтенанти О. Г. Дюрич, Я. І. Коломієць, В. Я. Поміський, М. К. Хавер, капітан медслужби В. В. Бассо, лейтенант медслужби М. С. Гутиря, зав. аптекою М. І. Щербань.

Подвиг під Москвою здійснив ополченець 62 стрілецького полку 21 дивізії народного ополчення, «геній в обмотках», видатний теоретик космічних польотів Юрій Васильович Кондратюк (Шаргей О. Г.) з Полтави. По «трасі Кондратюка» у США було здійснено політ космічного корабля на Місяць з поверненням на Землю. Загинув Ю. В. Кондратюк між 22 і 25 лютого 1942 року на Кривцовському плацдармі.

Начальником штабу оборони Малих Аджимушкайських каменоломень у Криму і останнім їх захисником був лейтенант В. П. Шкода з Яхників Лохвицького району. Мужньо тримав оборону в складі підземного гарнізону І. Я. Бондаренко.

У боях за Новоросійськ і на Таманському півострові відзначилися генерал І. С. Шиян і старшина морської піхоти К. К. Крайник, нагороджений орденом Леніна, командир батареї П. А. Костюченко з Оболоні. Снайпер В. Н. Дмитренко з Руденківки Новосанжарського району відправив на «той світ» 315 фашистів.

У повітряних боях відзначилися льотчики. На шостий день війни полтавець капітан І. А. Зуб збив над Ригою перший свій ворожий літак. Льотчик зробив понад 500 бойових вильотів, провів 79 повітряних боїв.

Високий професіоналізм, відданість клятві Гіппократа на фронтах, в евакогоспіталях, санітарних поїздах показали військові медики. Подвиг здійснив військовий лікар І. І. Пономаренко з Чутового, який 66 днів і ночей подавав допомогу пораненим у Сталінграді. У критичні хвилини допомагав відбивати атаки фашистів. У районі майдану 9" Січня був тяжко поранений. На паспорті, який залишився у нього після мобілізації, написав: «Пишу своєю кров'ю, чорнила немає... Диплом лікаря виправдав, сили залишають...». 14 лютого 1959 року «Красная Звезда» написала, що І. І. Пономаренко тоді в Сталінграді не загинув. Помер після війни.

 

27 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Післяопераційною сестрою працювала військфельдшер Н. П. Воловик, донор госпіталю, яка говорила, що медики у війну бачили два кольори: білий і червоний, і за ними розрізняли життя і смерть. Санінструктор Г. Д. Карпенко винесла з поля бою 68 поранених.

На війні як на війні. І часто трагічною була доля солдата. Тричі пережив себе М. П. Бородай. І було йому лише 18 років. Перша похоронка у Судіївку, що під Полтавою, прийшла у 1944 році. Прийшовши до свідомості у глибокій вирві від вибуху снаряда, не міг зрозуміти: живий чи мертвий. Випадково на сержанта натрапили розвідники, і це врятувало воїна. Другу похоронку одержала дружина його старшого брата. Командир роти повідомляв, що Михайло Пилипович, вірний військовій присязі, загинув 17 січня 1945 року у розвідці. А тим часом поранений М. П. Бородай з пораненим «язиком»- тиждень добирався до своїх. Робив собі і німцю перев'язки, добував собі і німцю харчі. Підлікувався і знову на фронт. Під Гданьськом ворожа артилерія пристрілялася до кулемета М. П. Бородая. Вибухом снаряда воїну відірвало руки й ноги, розкраяло живіт. Більше двох років провів у госпіталях, витримав 28 складних хірургічних операцій. Врятував життя сержанту фронтовий хірург М. М. Амосов. Повернувся на Полтавщину. Одружився, виховав синів і дочок.

Сирота з села Івашки О. Я. Лишенко за роки війни пройшов шлях від червоноармійця до майора, командира мотострілецького батальйону. Воював під Москвою, Сталінградом, звільняв Донбас, форсував Дніпро. Вісім разів поранений, сімома орденами нагороджений. У місті Секешфехервар в Угорщині 16 лютого 1945 року, оточений ворогами, викликав вогонь на себе і загинув героєм. У Воронежі його ім'ям названо вулицю.

Вірогідно, що єдиною жінкою у війну, командиром шабельного взводу була лейтенант Є. Ф. Ситник із села Бреусівка Козельщинського району. Добровільно вступила в кавалерію санінструктором, потім командувала підрозділом. 8 квітня 1942 року під селом Кут Старосалтівського району на Харківщині очолила атаку кіннотників. Загинула. Посмертно нагороджена орденом Червоного Прапора.

 

28 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

У звільненні Воронежа відзначився командир взводу лейтенант М. К. Бовкун. Він закрив своїм тілом амбразуру ворожого дзота. Одна з вулиць у цьому місті носить ім'я нашого земляка з Новосанжарського району.

Повний георгіївський кавалер Семен Якович Боряк із села Ручки Гадяцького району пішов на фронт разом із синами Георгієм, Миколою та Іваном. Четвертий Василь, здавши колгоспну худобу в Саратовській області, приєднався до них у 1943 році. Брати Микола та Іван не повернулися з війни, Василь став повним кавалером ордена Слави.

Воювали вчені, письменники, художники, композитори. У Кременчуці керував підпіллям директор Інституту мікробіології, кандидат хімічних наук П. Ю. Марусенко. Старший науковий співробітник Інституту органічної хімії Л. М. Подорван, залишившись в оточенні, виконував завдання командування Південно-Західного фронту. 26 грудня 1944 року в Угорщині загинув підполковник медслужби професор С. І. Каплун.

У бою на Курській дузі загинув поет Василь Безвиненко, відомий «Піснею автомобілістів», яку співали на всіх фронтах. Іменем поета П. І. Артеменка, учасника підпілля в Лубенському районі і страченого ворогами, тепер називається обласна літературна премія.

Довгим і важким був шлях добровольця В. Є. Павлюченка. Обдарований художник і на фронті не залишав блокнота, малював однополчан, епізоди бойового життя. Підсумком його творчості була виставка на військову тематику, присвячена 50-річчю визволення Полтавщини від фашистських загарбників.

Брати композитори Платон і Георгій Іларіоновичі Майбороди захищали Київ у 1941 році, попали в оточення на Полтавщині, знаходились у так званій «Хорольській ямі». У 1943 році з рідного села Пелехівщина Глобинського району пішли на фронт і закінчили війну у Берліні.

Полтавці героїчно і мужньо билися на фронтах Великої Вітчизняної війни, у партизанських загонах, підпіллі. 165 чоловік стали Героями Радянського Союзу за бойові подвиги на фронті і З — за партизанську і підпільну боротьбу в тилу ворога. Серед Героїв — дві жінки: льотчиця Н. Ф. Меклін (Кравцова) з Лубен і

 

29 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

антифашистка О. К. Убийвовк з Полтави. Двічі Героєм Радянського Союзу став генерал-майор, організатор і командир партизанського з'єднання С. А. Ковпак. Серед найхоробріших з хоробрих і 26 полтавців, які стали повними кавалерами солдатського ордена Слави, 380 земляків удостоєні ордена Слави другого і третього ступенів.

За мужність і відвагу на фронті і в партизанських загонах орденами і медалями нагороджено 59746 чоловік. Не враховані полеглі на фронті, померлі в госпіталях, воїни, партизани і підпільники, які після війни не повернулися на Полтавщину.

У війні з гітлерівською Німеччиною ми не були одинокими. Нашими союзниками були США, Англія, Франція та інші країни антифашистської коаліції. У переможному 1945 році на Ельбі першою з американськими військами зустрілась рота 58 гв. дивізії, якою командував наш земляк із села Салівки Кременчуцького району Г. С. Голобородько. Полтавець нагороджений американським орденом «Офіцерська слава». За кілька днів до висадки союзних військ у Нормандії розпочалась американська бойова операція — так звані човникові бомбардування Німеччини та її сателітів з використанням аеродромів у Полтаві, Миргороді і Пирятині. Піднявшись у повітря в Англії чи Італії, американські «літаючі фортеці» бомбили важливі об'єкти Німеччини, Угорщини, Румунії і приземлялися в Полтаві. Тут заправлялись пальним, боєприпасами і верталися назад, знову завдаючи удару. Тобто діяли за принципом ткацького човника. З Полтави було здійснено 2207 бойових вильотів, на ворожі об'єкти було скинуто понад 2 тис. тонн авіабомб. З бомбардування нафтових резервуарів у Румунії не повернувся літак Джона Мельника, батьки якого були уродженцями Великих Сорочинець Миргородського району.

В історії човникових операцій є й трагічна сторінка. У ніч на 22 червня 1944 року 80 фашистських літаків здійснили раптовий наліт на аеродроми у Полтаві і Миргороді. Було виведено з ладу понад 50 літаків, загинуло чимало військових і цивільного населення. Серед загиблих військові журналісти П. О. Лідов, О. О. Кузнецов, С. М. Струнников.

Війна обезлюднила села і міста. Часто гинули цілі сім'ї. У Семенівському районі таких нараховується понад 150. Пішли на

 

30 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

фронт брати Єфрем, Марко та Платон Дзигарі із села Біляки, Андрій, Маркіян та Полікарп Дериди і не повернулися. Жителька села Максимівка Кременчуцького району Є. М. Литвиненко одержала похоронки на чотирьох синів: Василя, Івана, Опанаса та Степана. У сім'ю П. Я. Федоренків із Кобелячка не повернулися Гаврило, Олексій, Петро та Степан, у сім'ю Ф. Л. Коваля з цього ж села — Андрій, Лаврентій, Пилип та Семен. Більше 100 сімей нараховується в районі, у яких загинули всі чоловіки. З їх смертю припинився рід.

Війна і окупація завдали величезних матеріальних збитків. Були зруйновані промисловість і сільське господарство, знищено житловий фонд у містах, перетворені в руїни заклади медицини, освіти, культури. Повністю спалено 355 населених пунктів. Особливо постраждали Полтава, Кременчук, Диканський, Чутівський, Полтавський, Шишацький, Котелевський, Решетилівський райони. Німецько-фашистські загарбники завдали збитків Полтавщині більш ніж на 50 мільярдів карбованців у вимірах того часу.

Уже в лютому 1942 року окупаційна влада видала розпорядження про примусову відправку молоді на працю до Німеччини. Всього з Полтавської області було вивезено 149116 осіб, в тому числі 58644 чоловіка і 90472 жінки. Не всі вони повернулися до рідного дому. Одні з них, не підкорившись ворогу, стали партизанами і загинули в бою, інших непокірних фашисти закатували в концтаборах і тюрмах.

Трагічною була доля радянських військовополонених. На території області фашисти створили 48 таборів. Найбільші з них у Полтаві, Кременчуці, Градизьку, Хоролі, Лохвиці, Лубнах, Котельві, Чорнухах. Однією з найстрашніших катівень по знищенню полонених була «Хорольська яма». Від епідемій, голоду і холоду, терору в хорольському «дулазі № 160» загинуло 100 — 104 тисячі військовополонених, в лубенському «дулазі № 171» — від 14 до 19,5 тис. У трьох таборах у Полтаві — близько 22 тисяч, у Кременчуці — понад 60 тис.

Населення, як могло, допомагало полоненим харчами, одягом, переховувало тих, кому вдалося вирватись на волю. Полонені військові медичні працівники, перебуваючи самі на жахливому становищі, робили все, аби врятувати життя чи полегшити

 

31 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

страждання полоненим. Історія збереже їх імена. Це професор О. М. Хаджіміров, кандидат медичних наук 3. М. Черні-Черненко, лікарі Г. М„ Загородній, Н. В. Хван, Л. В. Орловський, Т. К. Жванія, В. С. Титов, М. О. Глух, Г. X. Шахборян, Г. І. Закаїдзе, Г. Й. Красиловська, О. С. Будай, М. Л. Іващенко, медичні сестри О. Т. Романченко, Смирницька-Китаста.

Надавали допомогу полоненим і «Приюти Червоного Хреста», які діяли у Полтаві, Кременчуці, Лубнах.

Як відомо, німці намагалися створювати так звані «добровільні» підрозділи із полонених. Зокрема, у Лохвиці — вірменського легіону, а у Лубнах — батальйону кубанських козаків. Але ця затія провалилася: вірмени повстали, більшість їх загинула у бою з карателями, решта була роззброєна і репресована. «Добровольці» кубанського батальйону перебили німецьких офіцерів, з боєм прорвалися до партизанського з'єднання Юрія Збанацького.

Війна рясно засіяла Полтавщину братськими й індивідуальними могилами. На її території поховано 142130 військовослужбовців, які загинули в бою і померли від ран у госпіталях. Серед них 25 Героїв Радянського Союзу. Імена 21834 воїнів відомі і викарбувані на гранітних плитах братських могил.

На полтавській землі поховано 6040 партизан і підпільників, 261680 військовополонених, 88970 мирних жителів, які стали жертвами війни і фашистського терору. Серед них 11160 дітей, понад 26 тисяч євреїв.

А всього полтавська земля прийняла 498820 чоловік. Півмільйона! Велика, занадто велика данина заплачена богу війни Молоху, за нашу свободу!

Ніхто не може посвідчити, що цифри ці остаточні. Пошуки нових фактів і матеріалів вірогідно внесуть зміни. Скажімо, з літературних джерел відомо, що тільки в оржицькому оточенні опинилося понад 10 тисяч поранених бійців і командирів Червоної Армії, доля яких залишається невідомою і досьогодні.

Наведені цифри різняться від тих, що значилися до цього часу офіційними. Вважалося, що в боях за Полтавщину загинуло 230 тисяч воїнів. Уперше ця цифра була названа у 1944 році, коли в складі Полтавщини були і ті 8 районів, які потім відійшли до

 

32 — Книга Пам'яті України. Том 1

Пам'ятаємо вічно і поіменно

 

Черкаської і Київської областей. Саме на їх території знаходилися переправи через Дніпро, де наші війська у 1941 році понесли великі втрати. Неточною була і кількість мирних громадян, які стали жертвами війни і фашистського окупаційного режиму. Знову ж таки з тієї причини — змін у адміністративно-територіальному поділі області. Сюди також віднесли військовополонених, партизан і підпільників, ополченців, які загинули у боротьбі з фашистськими загарбниками.

Полтавці свято шанують пам'ять тих, хто віддав своє життя у двобої з фашистськими агресорами. Прах героїв покоїться в 919 братських і індивідуальних могилах. Немеркнуча пам'ять про них закарбована в бронзі і граніті, натхненних творах письменників, художників. На місцях поховань в області споруджено 33 меморіальних комплекси, 662 пам'ятники, 104 обеліски, 31 стелу. Про події Великої Вітчизняної війни розповідають меморіальні дошки, пам'ятні знаки тощо.

Тут спочивають вічним сном ті, кому ми зобов'язані життям. І вічною буде наша пам'ять про них.

І. Ю. Легенький, Д. Н. Панасенко.

 

33 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

 

МІСТО ПОЛТАВА

Адміністративний, економічний, громадсько-політичний і культурно-освітній центр Полтавської області, історичний район формування української мови. На 1 січня 1941 року у місті проживало 156152 чол. За національним складом близько 90 відсотків українців, решта — євреї, росіяни, поляки, німці, грузини, білоруси, молдавани.

Полтава розвивалася як місто легкої і харчової промисловості. Напередодні війни тут працювало 84 підприємства союзного, республіканського і обласного підпорядкування, 45 артілей промкооперації. Найпотужнішою була бавовнопрядильна фабрика на 100 тис. веретен і 23 тис. крутильних машин. Її продукція на 50 відсотків задовольняла потреби в сировині трикотажної промисловості України. Серед інших великих підприємств — паровозоремонтний, металоштампувальний, ливарно-механічний, два машинобудівних і один авіаційний заводи. Всього у сфері матеріального виробництва, транспорту і зв'язку було зайнято 53390 чоловік.

У місті працювали гравіметрична обсерваторія АН УРСР, два науково-дослідних інститути, сільськогосподарська станція, три навчальних інститути, сім робітфаків, 12 технікумів і спеціальних середніх училищ. У 1940 — 1941 навчальному році у місті налічувалося 35 шкіл, з них 23 середніх (українських 17, російських 6), 7 шкіл фабрично-заводського навчання. Всього навчалося понад 25 тисяч студентів і учнів. Бібліотеки Полтави славилися багатим книжковим фондом, рукописами, унікальними виданнями XVIII — XX століть.

Візитною карткою міста були унікальні споруди цивільного і культового призначення XVII — XX століть. Будинок краєзнавчого музею — перлина великого зодчого В. Г. Кричевського, який започаткував український народний стиль в архітектурі. Всього в Полтаві налічувалося понад 100 будівель різних архітектурних стилів, які мали історико-меморіальне значення.

 

34 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

 

У той вікопомний 1941 рік прокотився через Полтавщину страшний шквал війни. З наближенням фронту до Полтави у її жителів росла тривога за долю рідного міста, щире бажання допомогти армії зупинити ненависного ворога. Навколо міста споруджувалися лінії укріплень. На їх спорудженні щодня працювало понад 10 тисяч полтавчан.

До лав Червоної Армії стали 37476 полтавців. Більшість з них поповнила військові частини, які формувалися в Полтаві, зокрема 41 шляхово-експлуатаційний полк, 288 авіаполк. На початку серпня на базі автотракторного училища був сформований Зведений курсантський полк, який брав участь у боях під Келебердою, Кременчуком, Дніпропетровськом. Колектив паровозоремонтників побудував бронепоїзд «Маршал Будьонний», команда якого була укомплектована робітниками заводу, депо, підприємств міста, медперсоналом залізничної лікарні. 18 серпня бронепоїзд вийшов на бойове чергування, підтримував вогнем частини 300 стрілецької дивізії, яка вела оборонні бої під Кременчуком. У районі станції Потоки фашисти зруйнували колію. Підірвавши бронепоїзд, забравши поранених, команда повернулася до Полтави.

На 87 день війни 16 вересня фронт підійшов до Полтави. Знекровлені і виснажені безперервними боями, наші війська відступали. З'єднання і частини 38 армії, зокрема 300, 304, 199, 169 стрілецькі, 34 кавалерійська дивізії, 10, 132, 142 танкові бригади, 445 і 455 артполки зосереджувалися на першій лінії оборони Головач — Мачухи — Розсошенці — Решетилівка. 17 вересня із Запоріжжя прибули перші підрозділи 226 стрілецької дивізії. Прямо з вагонів бійці зайняли бойові позиції. У захисті Полтави взяли участь і місцеві формування: батальйон легких танків автотракторного училища, рота міської міліції, загін ополченців.

Чотири дні радянські війська утримували місто. Про героїзм і відвагу воїнів і жителів Полтави розповіли в газеті «Красная Армия» письменники О. Твардовський та С. Вашенцев. Але тривала оборона міста без достатньої кількості резервів, боєприпасів, пального була безперспективною. 21 вересня, прикриваючи відхід основних сил, останньою залишила місто 226 стрілецька дивізія.

 

35 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

 


Пам'ятна стела в Петровському парку м. Полтави.

 

36 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

 

Окупація Полтави тривала 732 дні. З перших її годин фашисти встановили жорстокий терор. За невиконання наказу коменданта — розстріл, за те, що ти єврей, — розстріл, за те, що ти циган, — розстріл.

У Гришкиному лісі за містом та в інших місцях було створено «долини смерті», де полтавців розстрілювали, закопували живими. Лише в перші дні окупації фашисти закатували понад тисячу чоловік. За час їхнього «хазяйнування» у місті розстріляно, повішено, спалено, закатовано в «душогубках» близько 10 тисяч євреїв, одна тисяча циган, 1300 хворих обласної психоневрологічної лікарні, 300 дітей школи-інтернату глухонімих. Всього загинуло мирних громадян понад 15 тисяч чоловік. У чотирьох таборах військовополонених фашисти закатували, як свідчать документи, в тому числі і трофейні, близько 22 тисяч чоловік. Доля в'язнів таборів дитячого та військовополонених інвалідів залишилась невідомою.

Фашисти застосовували масову примусову депортацію населення на рабську працю до Німеччини. З Полтави вони вивезли понад 21 тисячу чоловік.

Місто нещадно руйнувалося і грабувалося окупантами. Найбільш інтенсивно у період з 18 по 22 вересня 1943 року, коли, здійснюючи наказ Гітлера щодо тактики «випаленої землі», у Полтаві в ці дні особливо лютували факельники абвергрупи-204 під командою оберлейтенанта Йоганна Юнга. Це вони знищили центр міста з його унікальними архітектурними спорудами, це вони поруйнували державний житловий фонд, комунальне господарство, заклади медицини, освіти, культури. Фашистські загарбники завдали місту матеріальних збитків на суму 2346630 тис. карбованців у тодішньому обчисленні.

І під час тимчасової окупації полтавці не скорилися ворогу. У місті активну боротьбу проти загарбників проводили підпільні групи Й. Й. Баяна — О. П. Лімова, І. І. Калиниченка, Я. М. М'ясецької, В. М. Панченка, Т. П. Сіриченка, П. І. Токаря, Г. П. Шиліганової, О. К. Убийвовк. У них налічувалося понад 150 підпільників. Антифашистську діяльність проводили ще близько 100 патріотів, які не входили в організовані групи.

 

37 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

 


Монумент загиблим воїнам у Яківцях.

 

38 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

 

Бої за визволення Полтави почалися 20 вересня 1943 року. Надвечір 21 вересня війська 5 гв. і 53 армій Степового фронту вийшли на лівий берег Ворскли. У ніч з 21 на 22 вересня частини 95 гв. стрілецької дивізії у взаємодії з 9 гв. повітрянодесантною дивізією форсували річку. Одночасно на правий берег переправилися частини 84 Харківської стрілецької дивізії і повели наступ на Полтаву. Після запеклих боїв ранком 23 вересня місто було звільнено. 13 дивізіям, бригадам, полкам і окремим батальйонам було присвоєно почесне найменування «Полтавських».

Доля так розпорядилася, що багатьом полтавцям довелося визволяти своє рідне місто. З повітря наші війська прикривали льотчики Герої Радянського Союзу О. О. Баленко, М. 3. Бондаренко, І. Н. Степаненко, відзначилися артилеристи Героя Радянського Союзу Ф. П. Агеєва, полковники Ф. М. Заярний, Г. Т. Мацюк. Під час форсування Ворскли загинув сапер В. М. Кияшко. Пощастило єфрейтору Ю. М. Науменку: він живим і здоровим переступив поріг рідного дому.

Полтавці як могли допомагали фронту. У липні — серпні 1941 року трудящі міста внесли в Фонд оборони 290 тисяч карбованців, понад один кілограм монетного і побутового золота, 20 кілограмів срібла. Значні кошти були внесені і після визволення міста. Лише на побудову танкової колони «Визволена Полтавщина» полтавці зібрали 2883 тис. карбованців.

Після звільнення і до кінця війни в армію мобілізовано 6581 полтавця, а всього з початку війни — 44057.

На території міста в період війни дислокувалося 39 госпіталів.

Захищаючи Батьківщину, багато славних подвигів здійснили полтавці. За мужність і відвагу 9 воїнів, уродженців Полтави, стали Героями Радянського Союзу: лейтенант М. М. Геращенко, майор С. Г. Гетьман, гв. майор Г. В. Дикун, генерал-майор М. І. Кучерявенко, капітан В. А. Мироненко, старший лейтенант М. М. Стадник, підпільниця О. К. Убийвовк, гв. підполковник В. М. Штриголь, капітан А. І. Якушев. Шість з них одержали це високе звання за визволення України.

 

39 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

 

Великі і людські втрати. Всього на фронтах Великої Вітчизняної війни загинуло 11792 чоловіка, у тому числі на території міста і області 86, у країнах Європи — 1846, партизан і підпільників — 96.

Під час оборонних боїв у 1941 році та у боротьбі за визволення міста у 1943 році загинуло 3882 воїни Червоної Армії. Біля меморіалу Солдатської Слави покоїться їхній прах. Тут 17 братських, 24 групових і одиночних могил воїнів, дві братські могили партизан. Опустили над ними коси-віття плакучі верби, червоною гвоздикою палає Вічний вогонь. Поховання воїнів є на Тернівщинському кладовищі, на Дублянщині, у Крутому Березі. Подвиг героїв увічнюють 17 пам'ятників, 19 стел і пам'ятних знаків, відкрито 19 меморіальних дошок на приміщеннях, в яких у період війни були розташовані госпіталі.

Під час складання списку полеглих полтавців виконано значний обсяг пошукової і дослідницької роботи. Велику допомогу подали рада ветеранів війни і праці Жовтневого району, студенти історичного факультету педагогічного інституту ім. В. Г. Короленка та студенти інженерно-будівельного інституту.

 

40 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

ПОЛЕГЛІ В БОЯХ, ЗАГИБЛІ ТА ПОМЕРЛІ ВІД РАН

А

Абдула Василь Тихонович, 1907 р. Рядовий. Помер від ран 1.02.1942 р. Похований: с. Лозуватка Компаніївського р-ну Кіровоградської обл.

Абель Альфред Альбертович, 1922 р. Гв. мол. сержант. Помер від ран 25.03.1945 р. Похований: с. Ніздрок Салдуського р-ну. Латвія.

Абель-Малярт Яків Михайлович. Ст. сержант. Загинув 15.01.1945 р. Похований: Пушкішкен. Східна Пруссія.

Абельмасов Ілля Пантелеймонович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Абодаєв Василь Іванович, 1920 р. Мол. лейтенант. Загинув 23.10.1941 р.

Абраменко Дем'ян Федорович, 1914 р. Старшина. Загинув 12.04.1943 р.

Авраменко Михайло Григорович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Абрамов Володимир Тихонович, 1925 р. Лейтенант. Загинув 1.03.1943 р.

Абрамов Олексій Терентійович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 26.07.1942 р.

Абрамович Мойсей Наумович, 1919 р. Лейтенант. Загинув 15.09.1942 р. Похований: м. Воронеж.

Абрамовський Костянтин Львович, 1919 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Помер від ран 15.03.1943 р.

Абросимов Петро Петрович, 1918 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Авак'ян Андронік Маркелович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Авдєєв-Ільченко Володимир Григорович, 1915 р. Гв. ст. лейтенант. Загинув 25.01.1944 р. Похований: с. Івахни Монастирищенського р-ну Черкаської обл.

Авдєєв Іван Михайлович, 1891 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Авдєєв Петро Іванович, 1924 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Авдеєнко Анатолій Павлович, 1925 р. Сержант. Помер від ран 5.10.1944 р.

Авдеєнко Іван Лукич, 1908 р. Рядовий. Похований на сільськ. клад. с. Шамівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Авдентов Петро Макарович. Рядовий. Помер від ран 27.07.1944 р. Похований на сільськ. клад. с. Бежаниці Бежаницького р-ну Псковської обл.

Аверкієв Михайло Олександрович, 1915 р. Військовий інженер. Попав у полон 25.02.1943 р. Доля невідома.

Авраменко Іван Іванович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Авраменко Микола Леонтійович, 1907 р. Ст. лейтенант. Загинув 16.10.1941 р.

Авраменко Микола Лукич, 1912 р. Рядовий. Загинув: чв. 1943 р.

Авраменко Михайло Кузьмич, 1918 р. Рядовий. Загинув 15.09.1941 р.

 

41 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Авраменко Олександр Григорович, 1906 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Авраменко Олександр Романович. Сержант. Загинув 29.12.1941 р. Похований на сільськ. клад. с. Ігуменка Бєлгородського р-ну Бєлгородської обл.

Авраменко Омелян Іванович, 1899 р. Рядовий. Загинув: лп. 1942 р.

Авраменко Петро Степанович, 1913 р. Лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Авраменко Петро Феодосійович, 1896 р. Сержант. Помер від ран 23.05.1945 р.

Авраменко Федір Павлович, 1902 р. Лейтенант. Загинув 23.09.1942 р.

Аврахов Максим Іванович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Аврашавський Сандр Абрамович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 29.03.1945 р. Похований на сільськ. клад. с. П'єсек. Чехословаччина.

Аврашко Олексій Іванович, 1902 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований на сільськ. клад. с. Браїлівка Снуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Авсієвич Ізраїль Рувимович, 1918 р. Рядовий. Загинув 25.07.1942 р.

Авцик Лев Якович, 1914 р. Загинув 1.12.1942 р. Похований: х. Кіляковський Волгоградської обл.

Агеєв Василь Павлович, 1913 р. Рядовий. Загинув: чв. 1941 р.

Агєєв Михайло Павлович, 1913 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Агєєв Костянтин Петрович, 1914 р. Гв. сержант. Загинув 21.03.1944 р. Похований на сільськ. клад. с. Шляхове Балтського р-ну Одеської обл.

Агешин Леонід Антонович. Загинув: гр. 1943 р.

Агиєнко Яким Дмитрович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. політрук. Загинув 20.01.1942 р.

Агранович Володимир Макарович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Агранович Лев Ізраїльович, 1912 р. Рядовий. Загинув 15.09.1941 р.

Агронський Григорій Михайлович, 1899 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Адаменко Григорій Андрійович, 1901 р. Рядовий. Загинув 30.01.1944 р. Похований на сільськ. клад. с. Володимирівка Кіровоградської обл.

Адаменко Федір Вікторович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Адаменко Яків Олександрович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Адамович Василь Іванович, 1908 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Адлер Юхим Якович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Азимов Яків Хаїмович, 1924 р. Рядовий. Загинув 31.01.1943 р.

Азовцев Петро Іванович. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Айзатулін Алім Дамінович, 1906 р. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Айземберг Григорій Авелійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Айзенберг Яків Іонович, 1910 р. Майор. Помер від ран 27.12.1942 р.

Айзикович Петро Лазарович, 1911 р. Рядовий. Загинув: тр. 1942 р.

Айзин Веніамін Нісович, 1907 р. Ст. лейтенант. Загинув 26.08.1943 р.

 

42 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Акзаков Магеум Акзамович, 1914 р. Рядовий. Загинув 27.09.1942 р. Похований: м. Волгоград.

Акименко Порфирій Якович, 1901 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Акиншин Володимир Семенович, 1908 р. Рядовий. Загинув 5.04.1944 р. Похований: с. Купринове фрунзівсько-го р-ну Одеської обл.

Акиншин Максим Семенович, 1915 р. Рядовий. Призваний у 1941 р. Загинув: лсп. 1943 р.

Аккасов Микола Миколайович, 1922 р. Рядовий. Загинув 29.09.1943 р. Похований: с. Старосілля Чорнобильського р-ну Київської обл.

Акомерзаєв Вахій Ільєвич, 1920 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований: с. Мар'янівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Аксеменко Порфирій Якович, 1901 р. Загинув: сч. 1942 р.

Аксюков Павло Якович, 1914 р. Політрук. Загинув 17.02.1942 р. Похований: с. Шаврове Олександрійського р-ну Донецької обл.

Акчурин Ібрагім, 1917 р. Рядовий. Помер від ран 21.01.1943 р. Похований: с. Петровщина Ленінградської обл.

Алгазін Тимофій Петрович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р. Похований у Ленінградській обл.

Алдущенко (Ладущенко) Данило Іванович. Ст. політрук. Загинув 17.02.1942 р.

Алексов Филимон Григорович. Рядовий. Помер від ран 6.11.1944 р. Похований на міському клад. м. Сібіу. Румунія.

Алістронський Григорій Лукич. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Алітуєв Микита Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув 20.09.1944 р.

Алкон Самуїл Давидович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Лейтенант. Загинув 8.11.1944 р.

Алтуєв Микола Андрійович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Помер від ран 31.01.1944 р. Похований на сільськ. клад. с. Лозуватка Кіровоградської обл.

Алтуєв Петро Олександрович, 1910 р. Сержант. Загинув: сч. 1943 р.

Алтуєв Феофіл Андрійович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран. Похований на міському клад. м. Первомайськ Одеської обл.

Алтунін Павло Пилипович, 1902 р. Рядовий. Помер від ран 31.03.1943 р. Похований на міському клад. м. Луганськ.

Алтусь Микола Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув 31.01.1944 р. Похований: с. Лозуватка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Альохін Іван Андрійович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Альошин Василь Степанович, 1909 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Альошин Володимир Миколайович, 1904 р. Рядовий. Загинув 13.06.1942 р.

Альпер Євген Веніамінович, 1909 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Альперін Едуард Давидович. Технік-інтендант 2 р. Помер від ран 17.03.1943 р.

Альтшулер Аркадій Семенович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

 

43 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Альтшулер Рувим Соломоновим, 1918 р. Рядовий. Загинув: чв. 1943 р.

Амагдалезов Марк Олександрович, 1902 р. Рядовий. Загинув 10.02.1944 р. Похований на сільськ. клад. с. Іскрене Шполянського р-ну Черкаської обл.

Аметиславський Абрам Файвишович, 1922 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Ампер Михайло Іванович. Рядовий. Загинув 7.10.1942 р. Похований на сільськ. клад. с. Орловка Городищенського р-ну Волгоградської обл.

Амчиславський Григорій Вікторович, 1923 р. Мобілізований у 1941 р.

Ананченко Василь Іванович, 1917 р. Мол. лейтенант. Загинув 19.09.1941 р.

Ананьєв Володимир Давидович, 1912 р. Рядоз:;й. Загинув 22.09.1942 р. Похований у м. Волгограді.

Ананьєв Федір Петрович. Рядовий. Загинув 1.04.1944 р. Похований на сільськ. клад. с. Артирівка Красно-окнянського р-ну Одеської обл.

Анашкін Єгор Єгороанч, Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Анділевка Володимир Володимирович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 14.05.1945 р. Похований на міськ. клад. м. Грайфенгаген. Німеччина.

Андреєв Віктор Якович, 1927 р. Гв. рядовий. Загинув 18.01.1945 р. Похований на міськ. клад. м. Гумбінен. Східна Пруссія,

Андреєв Володимир Ілліч. Підполковник. Загинув: вр. 1943 р.

Андреєв Дмитро Павлович, 1904 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Андреєв Леонід Іванович, 1926 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Андреєв Микола Миколайович. Рядовий.

Андреєв Микола Тимофійович, 1912 р. Підполковник. Загинув 1.06.1942 р.

Андреєв Микола Тихонович, 1911 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Андреєв Михайло Федорович. Гв. рядовий. Помер від ран 29.12.1942 р. Похований на сільськ. клад. х. Дев'ятих Ростовської обл.

Андреєв Олексій Федорович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Андреєв Павло Васильович. Рядовий. Загинув у 1944 р. Похований: с. Степове Вітебського р-ну Вітебської обл.

Андреєв Федір Іванович, 1908 р. Рядовий. Загинув: сч. 1945 р.

Андреєв Федір Олександрович, 1904 р. Рядовий. Загинув 18.03.1943 р. Похований: с. Ажево Молодотудського р-ну Тверської обл.

Андрейко Йов Васильович, 1903 р. Загинув 5.02.1942 р.

Андрейко Олексій (Олександр) Тимофійович, 1923 р. Рядовий. Загинув 12.03.1944 р. Похований: с. Лип'янка Шполянського р-ну Черкаської обл.

Андрейко Яків Андрійович. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув 21.06.1944 р. Похований: с. Бунти Шумилінського р-ну Вітебської обл.

Андрепренко Олександр Миколайович. Старшина. Загинув 4.12.1941 р. Похований: с. Треднєво Московської обл.

Аидріанов Василь Андрійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 13.12.1943 р. Похований: с. Зарудні Байраки Ново-празького р-ну Кіровоградської обл.

 

44 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Аидрієвський Іван Іванович, 1913 р. Рядовий. Загинув 2.03.1942 р. Похований: с. Дубове Чудовського р-ну Новгородської обл.

Андрієнко Василь Сергійович, 1918 р. Рядовий. Загинув 27.03.1944 р. Похований на військовому кладовищі м. Бєльци. Молдова.

Андрієнко Дмитро Олександрович.

Андрієнко Яків Сергійович.

Андієць Василь Андрійович, 1919 р. Лейтенант. Загинув: чв. 1941 р.

Андрієць Іван Данилович, 1910 р. Старшина (лейтенант). Загинув: бер. 1944 р.

Андрієць Микола Андрійович, 1920 р. Мол. лейтенант. Загинув 12.03.1943 р.

Андрієць Микола Миколайович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Андрієць Петро Матвійович. Рядовий.

Андрієць Петро Мойсейович, 1924 р. Мол. сержант. Загинув 17.07.1943 р. Похований: с. Фатнево Волховського р-ну Орловської обл.

Андрієць Сергій Матвійович, 1910 р. Рядовий. Помер від ран 9.09.1944 р. Похований: м. Седлець. Польща.

Андрієць Федот Іванович, 1902 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 17.01.1942 р. Похований: с. Лещихіно Погорєльського р-ну Тверської обл.

Андрійченко Олександр Афанасійович, 1923 р. Рядовий. Загинув 4.01.1944 р. Похований: с. Водяне Петрівського р-ну Кіровоградської обл.

Андрійчук Григорій Онисимович, 1923 р. Рядовий. Загинув 9.11.1942 р. Похований: с. Голишеве Володарського р-ну Нижньоновгородської обл.

Андросов Василь Гнатович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Андрусенко Василь Федорович, 1922 р. Лейтенант. Загинув 9.03.1943 р.

Андрусенко Сергій Олександрович. Батальйонний комісар. Загинув у 1942 р.

Андрущенко Андрій Трохимович, 1922 р. Підпільник. Загинув 7.01.1942 р.. Похований: м. Полтава.

Андрущенко Павло Семенович, 1891 р. Підпільник. Загинув у 1943 р. Похований: с. Ковалівка Полтавського р-ну Полтавської обл.

Андрющенко Андрій Трохимович. Рядовий. Загинув 8.06.1942 р. Похований: с. Гридіно Староруського р-ну Новгородське

Андрюшин Андрій Романович, 1912 р. Мобілізований в 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Андрюшин Микола Федорович, 1911 р. Капітан. Загинув 21.09.1943 р.

Андрюшкін Василь Макарович. Загинув 19.02.1945 р.

Андрющенко Григорій Іванович, 1909 р. Гв. ст. сержант. Загинув 5.07.1944 р.

Андрющенко Микола Пилипович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 8.12.1943 р. Похований: с. Знам'янка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Андрющенко Олександр Терентійович. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Андрющенко Петро Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув 25.05.1944 р.

Андрющенко Трохим Логвинович, 1917 р. Призваний у 1938 р. Гв. старшина. Загинув 19.08.1943 р. Похований:

 

45 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

с. Бобри Харківського р-ну Харківської обл.

Андрющенко Федір Якович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

Анерштейн Яків Семенович, 1921 р. Мол. лейтенант. Загинув 6.08.1943 р. Похований: с. Стрілецьке Курської обл.

Анжимов Микола Васильович, 1926 р. Загинув у 1943 р.

Анікеєв Яків Федотович, 1919 р. Рядовий. Загинув 6.04.1942 р. Похований: с. Лодья Ленінградської обл.

Анісов Митрофан Михайлович, 1916 р. Курсант. Загинув: сч. 1944 р.

Анохін Митрофан Кузьмич, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Анохіна Олександра Якимівна, 1925 р. Рядова. Загинула 29.09.1943 р.

Антипов Вадим Назарович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Антипов Володимир Григорович, 1923 р. Рядовий. Загинув 26.06.1944 р. Похований: с. Шарепіно Ленінградської обл.

Антипов Іван Васильович. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р.

Антипов Микола Михайлович, 1920 р. Капітан. Загинув 24.01.1945 р. Похований: м. Лабінау. Східна Пруссія.

Антипов Олександр Васильович. Технік-інтендант. Загинув у 1944 р.

Антипов Олександр Миколайович. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Антипов Олексій Миколайович, 1921 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Антоненко Андрій Георгійович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Антоненко Андрій Якович. Технік-лейтенант. Загинув у 1941 р.

Антоненко Аркадій Миколайович, 1913 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Антоненко Григорій Павлович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Антоненко Микола Іванович, 1918 р. Гв. старшина. Загинув 21.01.1944 р. Похований у Керченському р-ні. Крим.

Антоненко Михайло Григорович. Капітан. Загинув у 1944 р.

Антоненко Михайло Захарович. Військтехнік. Загинув у 1942 р.

Антоненко Петро Кіндратович, 1903 р. Рядовий. Помер від ран 13.04.1945 р. Похований: м. Бріг. Німеччина.

Антоненко Степан Захарович, 1904 р. Рядовий. Загинув 6.03.1943 р. Похований: с. Бор Смоленської обл.

Антонець Дмитро Миколайович, 1922 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Антонець Лука Андрійович, 1916 р. Призваний у 1937 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Антонець Павло Степанович, 1915 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Антонець Семен Андрійович, 1906 р. Рядовий. Помер від ран 19.02.1945 р. Похований: с. Діксен Ландсберг. Східна Пруссія.

Антонець Степан Захарович. Рядовий.

Антонець Тимофій Терентійович. Сержант. Загинув 4.05.1942 р.

Антонець Яків Григорович, 1914 р. Ст. сержант. Помер від ран 29.04.1945 р. Похований: м. Берлін. Німеччина.

 

46 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Антонов Анатолій Сильвестрович, 1914 р. Рядовий. Загинув 21.01.1943 р. Похований: с. Кузьминське Парфинського р-ну Новгородської обл.

Антонов Єгор Ілліч, 1919 р. Сержант. Загинув 15.08.1943 р. Похований: с. Піскове Смоленської обл.

Антонов Іван Миколайович, 1904 р. Політрук. Загинув 26.01.1942 р. Похований: ст-ця Могильовська Краснодарського краю.

Антонов Михайло Єгорович. Рядовий.

Антонович Антон Михайлович, 1919 р. Лейтенант. Загинув 2.12.1943 р.

Антонович Максим Савелійович, 1926 р. Рядовий. Загинув 13.09.1944 р. Похований: с. Ева. Естонія.

Антонюк Олексій Федотович, 1914 р. Рядовий. Загинув 7.01.1945 р. Похований: м. Будапешт.

Ануфрієв Єгор Іванович, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 10.10.1944 р. Похований: с. Мялтіс. Латвія.

Апанович Галина Володимирівна, 1923 р. Військфельдшер. Загинула 12.11.1942 р. Похована: с. Гноїще Ленінградської обл.

Аполінарієв Олександр Петрович. Рядовий. Помер від ран 1.05.1945 р.

Апронський Григорій Михайлович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Аптекар Ганна Наумівна. Військфельдшер. Загинула у 1944 р.

Аптекман Зіновій Маркевич, 1906 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Арав Абрам Хаймович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Араньєв Михайло Володимирович, 1898 р. Рядовий. Помер від ран 29.05.1942 р. Похований: м. Казань.

Араншин Федір Степанович, 1914 р. Старшина. Загинув: вр. 1941 р.

Ареп'єв Єгор Семенович. Рядовий. Загинув 14.07.1942 р. Похований: с. В. Верейка — М. Верейка Землянського р-ну Воронезької обл.

Ареп'єв Микола Іванович, 1899 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Арецький Давид Мендельович, 1911 р. Мол. політрук. Загинув у 1941 р.

Аронов Веніамін Вульфович, 1921 р. Призваний: лсп. 1940 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Аронов Мойсей Наумович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 25.08.1943 р. Похований: м. Краснодар.

Аронович Ілля Рафаїлович, 1919 р. Призваний 30.10.1939 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Аронський Григорій Михайлович. Рядовий.

Арсирій Іван Петрович, 1909 р. Рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Артавський Семен Хаєвич. Старшина. Загинув 18.01.1942 р. Похований: ст. Погачище.

Артазєєв Трохим Федорович, 1907 р. Політрук. Загинув у 1941 р.

Артамонов Леонтій Дмитрович. Рядовий. Загинув 21.01.1943 р.

Артеменко Андрій Сергійович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Артеменко Андрій Федорович. Мол. сержант. Загинув 14.07.1944 р. Похований у Горохівському р-ні Волинської обл.

Артеменко Іван Олександрович. Ст. політрук. Загинув у 1942 р.

 

47 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Артеменко Леонід Єгорович, 1908 р. Лейтенант. Загинув 16.11.1941 р. Похований: с. Ошейкіне.

Артеменко Олександр Павлович, 1925 р. Мол. сержант. Загинув 2.05.1945 р. Похований: м. Гойєрсвард. Німеччина.

Артеменко Панас Емануїлович, 1906 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Артемов Андрій Іванович, 1902 р. Ст. сержант. Загинув 25.02.1943 р. Похований: с. Кр. Бор Ленінградської обл.

Артком Віктор Васильович, 1924 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Артюх Андрій Іванович, 1926 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Артюх Віктор Васильович. Рядовий.

Артюх Микола Павлович, 1912 р. Мобілізований 18.11.1944 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Артюхін Борис Іванович, 1912 р. Гв. рядовий. Загинув 22.10.1944 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївсько-го р-ну Кіровоградської обл.

Архангельський Віталій Борисович, 1911 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Архипов Василь Сергійович, 1913 р. Загинув 16.11.1942 р. Похований: с. Калініно Середньоахтубінського р-ну Волгоградської обл.

Архіреєв Іван Васильович, 1903 р. Гв. рядовий. Помер від ран 20.11.1943 р. Похований: с. Долинське Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Аршинник Григорій Семенович, 1905 р. Сержант. Помер від ран 7.12.1943 р.

Асаул Євген Семенович, 1920 р. Рядовий. Загинув 14.09.1943 р. Похований: с. Зарудне Кіровоградської обл.

Асауленко Володимир Андрійович, 1916 р. Мол. політрук. Загинув: лп. 1941 р.

Асауленко Олександр Данилович, 1921 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 2.02.1944 р. Похований: с. Бурти Шполянського р-ну Черкаської обл.

Аскаров Азім, 1905 р. Рядовий. Загинув 28.10.1943 р. Похований: с. Мала Михайлівка Дніпропетровської обл.

Асканадзе Григорій Маркевич, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Астахов Іван Савелійович. Капітан. Загинув у 1944 р.

Астахов Іван Харитонович, 1913 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Астішин Іван Федорович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Атаманчук Олексій Федорович. Ст. політрук.

Аухіменєв Іван Севастянович. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Аушев Омелян Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Афанасьєв Борис Іванович. Сержант. Загинув: лт. 1942 р.

Афанасьєв Клим Семенович, 1909 р. Рядовий. Помер від ран 23.11.1943 р. Похований: с. Дівоче Поле Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Афанасьєв Микола Васильович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Афанасьєв Семен Маркевич, 1897 р. Лейтенант. Загинув 1.12.1942 р. Похований: с. Максимова Гора Тверської обл.

 

48 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Афанасьєв Федір Євдокимович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Афонін Кирило Никифорович, 1910 р. Лейтенант. Загинув 27.11.1943 р. Похований: с. Білозерське Дніпропетровської обл.

Афонькін Іван Семенович, 1918 р. Загинув 16.11.1941 р. Похований: с. Павлівна Серпуховського р-ну Московської обл.

Ахноков Микола Сергійович, 1902 р. Рядовий. Загинув: бер. 1943 р.

Ахтирко Борис Петрович, 1901 р. Рядовий. Помер у госпіталі 30.10.1944 р. Похований: м. Білгород-Дністровський Одеської обл.

Ахтирко Дмитро Юхимович, 1902 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Ахтирський Володимир Васильович, 1920 р. Рядовий. Загинув 3.09.1942 р. Похований: с. Василівщина Ленінградської обл.

Ахтирський Володимир Максимович, 1920 р. Рядовий. Загинув 3.09.1942 р. Похований: с. Байково Староруського р-ну Новгородської обл.

Ахтирський Іван Леонтійович, 1921 р. Політрук. Загинув 9.08.1942 р. Похований: с. Печора Зубцовського р-ну Тверської обл.

Ахтирський Іван Родіонович. Рядовий. Загинув 25.10.1944 р. Похований: ст. Шім. Східна Пруссія.

Ацеховський Петро Михайлович, 1897 р. Рядовий. Загинув 13.04.1942 р. Похований: с. Федорівка Харківської обл.

Ачкасов Іван Феодосійович, 1899 р. Рядовий. Помер від ран 22.02.1945 р. Похований: м. Штепель. Німеччина.

Ачкасов Микола Миколайович. Рядовий. Загинув 28.09.1943 р. Похований: с. Старосілля Броварського р-ну Київської обл.

Ачкасов Павло Федорович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Аюшев Олександр Панасович, 1926 р. Рядовий. Загинув 8.07.1944 р. Похований у Ковельському р-ні Волинської обл.

Б

Бабаєв Іван Васильович, 1916 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Бабаєв Микола Павлович, 1919 р. Рядовий. Загинув 24.11.1942 р. Похований: с. Пустошка Ленінградської обл.

Бабак Віктор Семенович. Ст. сержант. Помер від ран 16.04.1943 р. Похований: м. Тбілісі.

Бабанський Іван Єгорович, 1901 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Бабанський Микола Тимофійович, 1919 р. Єфрейтор. Загинув 25.01.1945 р. Похований: с. Дружбін. Польща.

Бабанський Олександр Іванович, 1920 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: вр. 1944 р.

Бабанський Олексій Панасович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Лейтенант. Загинув 7.05.1945 р. Похований у Німеччині.

Бабанський Петро Іванович, 1924 р. Гв. сержант. Загинув 11.01.1945 р. Похований: с. Замаль. Угорщина.

 

49 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бабанський Роман Андрійович. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Бабанський Федір Федорович. 1917 р. Гв. рядовий. Загинув 12.12.1943 р. Похований: с. Мошорине Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Бабач Олександр Андрійович, 1910 р. Мол. лейтенант. Загинув 12.09.1944 р.

Бабаш Костянтин Семенович, 1908 р. Старшина. Загинув: тр. 1943 р.

Бабенко Віктор Костянтинович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бабенко Іван Демидович, 1905 р. Рядовий. Загинув 23.07.1942 р.

Бабенко Іван Родіонович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 16.07.1944 р. Похований: с. Шушки Ковельського р-ну Волинської обл.

Бабенко Микита Васильович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бабенко Олександр Григорович, 1923 р. Рядовий. Загинув: вр. 1942 р.

Бабенко Павло Андрійович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Бабенко Петро Степанович. Ст. політрук. Загинув у 1942 р.

Бабиренко Володимир Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув: кв. 1942 р.

Бабиренко Григорій Прокопович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Бабиренко Олександр Іванович, 19ІЗ р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Помер від ран 12.03.1945 р. Похований: м. Бунцлау. Німеччина.

Бабич Володимир Якович, 1926 р. Рядовий. Загинув 23.01.1945 р. Похований: с. Діжграмзде Лієпайського р-ну. Латвія.

Бабич Георгій Олексійович, 1923 р. Призваний у 1941 р. Лейтенант. Загинув: лсп. 1943 р.

Бабич Євген Назарович, 1925 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Бабич Іван Гордійович. Капітан. Помер від ран 19.01.1944 р. Похований: м. Торопець Тверської обл.

Бабич Ілля Андрійович, 1910 р. Військтехнік І р. Загинув: тр. 1942 р.

Бабич Йосип Іванович, 1914 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бабич Микола Антонович. Військфельдшер. Загинув у 1941 р.

Бабич Микола Олексійович, 1917 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бабич Олексій Микитович. Політрук. Загинув у 1942 р.

Бабич Петро Семенович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Бабич Яків Олексійович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 8.05.1944 р. Похований: с. Вєче Пушкіногорського р-ну Псковської обл.

Бабичук Микола Юхимович. Рядовий. Помер від ран 4.08.1942 р. Похований: с. Західні Озерки- Мурманської обл.

Бабицький Микола Іванович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Військтехнік 2 р. Загинув 11.10.1941 р.

Бабій Тимофій Григорович, 1917 р. Сержант. Загинув: бер. 1944 р.

Бабошко Явтух Павлович. Гв. рядовий. Загинув 16.01.1944 р. Похований: с. Грузьке Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Багатир Олександр Григорович, 1920 р. Загинув: жт. 1944 р.

 

50 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Багачук Іван Єрофійович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Багдаков Олександр Андрійович. Мол. сержант.

Баглай Григорій Григорович, 1924 р. Рядовий. Загинув 15.08.1943 р. Похований: м. Слов'яногірськ Донецької обл.

Баглай Левко Іванович, 1907 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Баглій Гаврило Іванович, 1910 р. Лейтенант. Загинув 12.08.1942 р. Похований: с. Бабаєво Ржевського р-ну Тверської обл.

Багмут Микола Костянтинович, 1906 р. Капітан. Загинув: гр. 1941 р.

Багрій Антон Михайлович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Багрій Панас Михайлович, 1917 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Багрій Терентій Венедиктович. Технік-інтендант. Загинув у 1942 р.

Багров Віктор Андрійович, 1899 р. Рядовий. Загинув 8.08.1943 р. Похований: с. Волочек Дорогобузького р-ну Смоленської обл.

Багурін Микита Пилипович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Бадескун Федір Іванович. Старшина. Загинув у 1944 р.

Бадянов Микола Іванович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Бадьор Олексій Мордухович, 1921 р. Лейтенант.

Баєвський Костянтин Іванович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бажан Дмитро Юрійович. Рядовий. Загинув 18.12.1943 р. Похований: с. Молодецьке Бобринецького р-ну Кіровоградської обл.

Бажан Іван Денисович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув 3.10.1941 р.

Бажан Микола Романович, 1922 р. Рядовий. Загинув 24.11.1943 р. Похований: с. Чикалівка Кременчуцького р-ну Полтавської обл.

Бажан Олександр Якимович. Технік-інтендант 2 р. Загинув у 1941 р.

Бажан Олексій Андрійович. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Базалій Георгій Сергійович. Матрос. Загинув 3.09.1943 р. Похований: с. Колпіно Ленінградської обл.

Базалій Григорій Григорович, 1922 р. Рядовий. Загинув 17.05.1942 р.

Базалій Григорій Федотович, 1910 р. Сержант. Загинув 30.04.1943 р. Похований: с. Велике Косічево Ржевського р-ну Тверської обл.

Базалій Мефодій Давидович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув 20.12.1941 р.

Базалій Микола Пилипович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Базалій Ольга Григорівна. Медсестра. Померла від ран 27.04.1945 р. Похована: м. Калінінград.

Базалій Яків Давидович, 1914 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Базик Андрій Васильович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Базик Микола Данилович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Базилевич Анатолій Васильович, 1926 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

 

51 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Базилевич Віктор Павлович, 1923 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 5.11.1944 р.

Базилевич Віталій Андрійович, 1923 р. Рядовий. Загинув 5.08.1944 р. Похований: с. Старо-Коженіцьке Трєбеньської волості. Польща.

Базилевич Іван Федорович, 1903 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р.

Базина Микола Іванович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943- р.

Базь Іван Федорович, 1909 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Байда Михайло Іванович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Байда Павло Васильович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Байдак Дмитро Степанович. Лейтенант. Загинув 9.10.1942 р. Похований: с. Шопове Антрацитівського р-ну Луганської обл.

Байдак Петро Костянтинович. Рядовий. Загинув 1.12.1943 р. Похований: с. Звенигородка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Байдаренко Микола Семенович. Старшина. Загинув у 1945 р.

Байдужний Володимир Семенович. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Байрак Іван Миколайович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Байрак Іван Федорович, 1914 р. Рядовий. Загинув 29.10.1941 р.

Байтурин Микола Харитонович, 1920 р. Гв. рядовий. Загинув 14.07.1944 р.

Бакала Іван Андрійович. Старшина. Загинув у 1944 р.

Бакалов Потап Гаврилович, 1903 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Баклановський Георгій Іванович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Баклач Михайло Михайлович. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Баклицький Дмитро Васильович, 1923 р. Мол. сержант. Помер від ран 27.11.1943 р. Похований: с. Щасливе Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Баклицький Іван Іванович, 1913 р. Мол. лейтенант. Загинув 10.12.1942 р. Похований: с. Старо-Паново Ленінградської обл.

Баклицький Іван Павлович, 1924 р. Сержант. Помер від ран 9.09.1944 р. Похований: м. Харків.

Баклицький Олексій Іванович. Рядовий.

Баклицький Павло Олексійович, 1898 р. Рядовий. Загинув 30.01.1944 р. Похований: с. Нові Ковна Софіївського р-ну Дніпропетровської обл.

Бакримов Микола Григорович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бакула Іван Прокопович, 1911 р. Рядовий. Загинув 15.07.1942 р.

Бакулей Федір Іванович. Рядовий. Загинув 12.03.1944 р. Похований: с. Покровське Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Бакуленко Михайло Тимофійович. Рядовий. Загинув 24.03.1943 р. Похований: с. Малі Киселі Смоленської обл.

Бакуленко Степан Мефодійович. Мол. сержант. Загинув 19.08.1943 р. Похований: с. Дюльшине Смоленської обл.

 

52 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бакум Тимофій Васильович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бакума Петро Іванович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бакума Петро Степанович, 1924 р. Рядовий. Загинув 29.08.1944 р. Похований у Румунії.

Бакуменко Віктор Федорович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бакунін Василь Миколайович. Рядовий. Загинув 21.04.1945 р. Похований: с. Штененберг. Німеччина.

Балабанов Лев Маркевич, 1900 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Балабкін Олександр Михайлович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Балагов Ераст Андрійович. Загинув 25.02.1944 р. Похований: с. Овсяниківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Балан Григорій Феодосійович. Батальйонний комісар. Загинув у 1941 р.

Балан Яків Михайлович. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Балановський Євген Миколайович. Рядовий. Помер від ран 29.11.1944 р. Похований у Мажейкському р-ні. Литва.

Балас Дмитро, 1911 р. Рядовий. Загинув 4.11.1941 р.

Балаховський Дмитро Васильович. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Балашов Микола Ілліч, 1918 р. Санінструктор. Загинув 3.09.1941 р.

Балбуков Микола Михайлович, 1909 р. Капітан. Загинув: гр. 1941 р.

Балєєв Вячеслав Володимирович, 1919 р. Ге. єфрейтор. Загинув 23.04.1945 р.

Балєєв Георгій Володимирович, 1919 р. Сержант. Загинув 5.07.1943 р. Похований: с. Зелений Гай Курської обл.

Балим Володимир Давидович. Батальйонний комісар. Загинув у 1941 р.

Балицький Федір Павлович. Рядовий.

Балободько Михайло Степанович. Підполковник. Загинув у 1944 р.

Балонін Іван Андрійович, 1909 р. Ст. лейтенант. Загинув 4.04.1944 р.

Балтаков Аркадій Петрович, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 28.04.1943 р. Похований: м. Ленінськ Волгоградської обл.

Балуур Йосиф Єфремович. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Балюк Артем Петрович. Технік-інтендант 1 р. Загинув у 1941 р.

Балюк Григорій Кузьмич, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Балюра Василь Хомич (Юхимович), 1904 р. Рядовий. Загинув 6.12.1942 р. Похований: х. Троїцький Ростовської обл.

Баль (Валь) Дмитро Пилипович. Майор. Загинув 7.07.1944 р.

Бальф Мойсей Мордухович, 1922 р. Лейтенант. Загинув: кв. 1942 р.

Бандур Петро Федорович, 1923 р. Сержант. Загинув 18.04.1942 р. Похований: с. Бяково Ленінградської обл.

Банет Лев Хаймович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Банеш Ісак Хилович, 1923 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Банеш Лев Хилович, 1913 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

 

53 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Банін Макар Ананійович, 1913 р. Рядовий. Загинув 16.10.1944 р.

Банк Віктор Олександрович, 1905 р. Ст. лейтенант. Загинув 15.03.1944 р. Похований: с. Привільнянське Новобузького р-ну Миколаївської обл.

Банко дут Семен Петрович, 1902 р. Гв. рядовий. Загинув 17.02.1944 р.

Банько Володимир Васильович. Гв. старшина. Загинув 27.10.1941 р.

Банько Григорій Васильович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий, Загинув 3.10.1941 р. Похований: с. Старо-Мотроніно Холм-Жирковського р-ну Смоленської обл.

Баньковський Едуард Казимирович, 1921 р. Рядовий. Загинув 24.10.1942 р. Похований у Шаумянському р-ні Краснодарського краю.

Барабанов Михайло Григорович, 1924 р. Єфрейтор. Загинув 7.12.1943 р.

Барабаш Антон Омелянович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 27.05.1943 р. Похований: с. Остріяни Великолуцького р-ну Псковської обл.

Барабаш Василь Захарович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Барабаш Євген Васильович, 1917 р. Капітан. Загинув 2.05.1945 р. Похований: м. Берлін.

Барабаш Євген Сергійович, 1915 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 8.07.1944 р.

Барабаш Іван Артемович. Сержант. Загинув 31.08.1943 р. Похований у Троснянському р-ні Орловської обл.

Барабаш Костянтин Дмитрович, 1909 р. Лейтенант. Загинув 9.02.1943 р. Похований: с. Вікторівка Лисичанського р-ну Луганської обл.

Барабаш Микола Артемович. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Барабаш Олексій Захарович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1942 р.

Барабаш Петро Захарович, 1909 р. Рядовий. Загинув у 1944 р. Похований: с. Надькорнад. Угорщина.

Барабаш Степан Ілліч, 1923 р. Мобілізований у 1943 р. Мол. сержант. Загинув 23.1,1.1943 р. Похований: с. Звенигородка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Барабаш Юхим Власович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 8.01.1944 р. Похований: с. Лелеківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Бараз Зорік Іонович, 1917 р. Ст. лейтенант. Загинув: чв. 1941 р.

Бараз Іхиль Гершович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Баранець Григорій Якимович. Старшина. Загинув у 1944 р.

Баранець Олександр Степанович, 1897 р. Рядовий. Помер від ран 14.02.1944 р.

Баранець Юрій Михайлович, 1925 р. Єфрейтор. Загинув 3.08.1944 р. Похований: с. Путки. Естонія.

Баранников Віктор Софронович, 1918 р. Призваний у 1938 р. Сержант. Загинув 31.07.1941 р.

Баранников Дмитро Софронович, 1912 р. Мол. лейтенант. Загинув 21.07.1944 р. Похований: с. Великі Мости Сокальського р-ну Львівської обл.

Бараниченко Олександр Федорович, 1920 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

54 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Баранов Абрам Давидовим. Рядовий.

Баранов Василь Петрович. Ст. лейтенант. Загинув 5.03.1944 р.

Баранов Веніамін Федорович, 1910 р. Рядовий. Загинув 7.12.1942 р.

Баранов Ілля Афонович, 1910 р. Мол. лейтенант. Загинув 8.01.1944 р. Похований у Черняхівському р-ні Житомирської обл.

Баранов Петро Савелійовнч. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Баранов Федір Федорович, 1922 р. Капітан. Загинув: лсп. 1943 р.

Барановський Абрам Львович, 1924 р. Мол. лейтенант. Загинув: жт. 1943 р.

Барановський Марк Олексійович, 1918 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Баранцев Вячеслав Михайлович, 1924 р. Рядовий. Загинув 10.08.1944 р. Похований: с. Кудрово Ізборського р-ну. Естонія.

Баранчиков Віктор Миколайович, 1916 р. Призваний у 1938 р. Сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Баранюк Сава Федорович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 26.01.1944 р. Похований: с. Шапки Ленінградської обл.

Барахович Семен. Якович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Барашков Микола Миколайович, 1910 р. Єфрейтор. Загинув 5.12.1944 р.

Барбарич Микола Васильович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув 3.10.1941 р.

Бардаєв Олексій Андрійович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бардаков Микола Іванович, 1924 р. Сержант. Загинув 29.01.1944 р. Похований: с. Овсяниківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Бардашевський Микола Григорович, 1915 р. Рядовий. Загинув 20.12.1943 р. Похований: с. Митрофанівка Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Бардер Іван Семенович, 1912 р. Лейтенант. Загинув 16.01.1943 р. Похований у Ростовській обл.

Барелін Володимир Михайлович, 1925 р. Лейтенант. Загинув 22.07.1943 р.

Барзаниця Григорій Михайлович. Рядовий. Помер від ран 4.09.1944 р. Похований: с. Тецебене Козенецького пов. Келецького воєв. Польща.

Барздик Олексій Трохимович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Барзий Іван Арсенович, 1923 р. Рядовий, Загинув 28.03.1942 р. Похований: с. Молвотиці Маревського р-ну Новгородської обл.

Барильников Дмитро Олексійович, 1910 р. Рядовий. Загинув 5.04.1945 р. Похований: с. Килканм. Східна Пруссія.

Баришников Володимир Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув 5.04.1945 р. Похований: с. Килканм. Східна Пруссія.

Барладян Василь Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув 4.03.1944 р. Похований: с. М'яклово Вітебського р-ну Вітебської обл.

Барсуковський Іван Григорович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Барський Михайло Назарович, 1921 р. Лейтенант. Загинув: лп. 1941 р. Похований у Новоград-Волинському р-ні Житомирської обл.

 

55 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бархат Микола Петрович, 1921 р. Рядовий. Загинув 28.04.1943 р. Похований: с. Малий Бурлук Харківської обл.

Басараб Микола Олексійович, 1924 р. Мол. сержант. Загинув 14.04.1944 р. Похований: с. Устя Бершадського р-ну Вінницької обл.

Басараб Олександр Якович, 1911 р. Рядовий. Помер від ран 30.12.1944 р. Похований: м. Дебрецен. Угорщина.

Басарєв Зіновій Семенович, 1906 р. Підпільник. Страчений гестапо 18.02.1943 р. Похований: м. Полтава.

Басарський Іван Михайлович. Рядовий. Загинув 6.07.1942 р.

Басенко Василь Іванович, 1915 р. Рядовий. Загинув 10.01.1942 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Баскін Абрам Зельманович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Баслай Олександр Михайлович. Рядовий.

Басманов Олександр Олександрович. Сержант. Загинув: сч. 1944 р.

Басов Микола Іванович, 1910 р. Гв. рядовий. Загинув 28.08.1944 р. Похований: с. Какули Мадонського р-ну. Латвія.

Басов Федір Кіндратович, 1917 р. Рядовий. Загинув: чв. 1941 р.

Басе Борис Ізраїлович, 1913 р. Ст. політрук. Загинув 16.11.1942 р.

Баталов Олексій Іванович. Мол. сержант. Загинув у 1942 р.

Батенін Михайло Семенович, 1925 р. Мол. сержант. Загинув 18.10.1943 р. Похований: с. Михайлів-ка П'ятихатського р-ну Дніпропетровської обл.

Батура Григорій Максимович, 1918 р. Рядовий. Загинув 26.03.1942 р.

Батурин Антон Йосифович, 1897 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: гр. 1943 р.

Батуриней Михайло Єгорович. Рядовий. Загинув 3.09.1941 р.

Батченко Микола Петрович. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р. Похований: с. Світлопіль Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Батюк Тарас Антонович. Призваний у 1940 р. Ст. сержант. Загинув 13.09.1942 р.

Батюков Іван Маркович, 1911 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Бауман Василь Федорович, 1921 р. Рядовий. Загинув 28.12.1941 р. Похований: с. Чорне Тверської обл.

Бахмач Василь Олександрович, 1922 р. Матрос. Загинув 10.03.1942 р. Похований: с. Колесникове Ростовської обл.

Бахмет Олександр Андрійович. Лейтенант. Загинув 5.01.1944 р. Похований: с. Новоандріївка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бахмутський Володимир Абрамович. Єфрейтор. Загинув: лсп. 1943 р.

Бацман Афанасій Миколайович, 1900 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р. Похований: с. Великий Токмак Запорізької обл.

Бацман Василь Федорович, 1921 р. Рядовий. Загинув 19.02.1942 р. Похований: с. Овінище Невельського р-ну Псковської обл.

Бацман Микола Тимофійович, 1909 р. Призваний у 1939 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Бацман Олександр Васильович, 1925 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

56 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бацула-Богдан Юрій Андрійович, 1921 р. Рядовий. Загинув 3.07.1941 р. Похований: м. Виндава.

Башметов Іван Якович, 1918 р. Рядовий. Загинув 13.06,1942 р. Похований: с. Косаржа Курської обл.

Баштанник Іван Петрович. Рядовий. Помер від ран 19.11.1943 р. Похований: м. Острогозьк Воронезької обл.

Баштанник Петро Васильович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Помер від ран 19.09.1941 р. Похований: м. Воронеж.

Баштанник Семен Петрович. Рядовий. Загинув 17.01.1944 р. Похований: с. Грузьке Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Башуй Сергій Пантелеймонович. Рядовий. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Баян Йосип Йосипович, 1922 р. Підпільник. Керівник підпільної організації. Страчений. Похований: м. Полтава.

Баян Йосип Лук'янович, 1892 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Бебех Григорій Прохорович, 1911 р. Рядовий. Загинув 27.04.1944 р. Похований: м. Бендери. Молдова.

Бевз Федір Кузьмич, 1910 р. Гв. рядовий. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Василівка Бобринецького р-ну Кіровоградської обл.

Беджнєв Семен, 1900 р. Матрос. Загинув 11.04.1944 р.

Бедик Сергій Іванович, 1918 р. Лейтенант.

Беднер Євген Григорович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Беднер Михайло Іванович. Рядовий. Загинув 17.01. 1945 р.

Бедрін Лазар Борисович, 1918 р. Технік-інтендант. Загинув 15.10.1941 р. Похований: с. Спас-Заулок Тверської обл.

Бежицький Степан Феодосійович. Рядовий. Загинув 20.07.1943 р.

Бежко Борис Климентійович, 1918 р. Мол. лейтенант. Загинув 22.02.1942 р.

Безбатченко Антон Петрович, 1903 р. Рядовий. Загинув 4.02.1945 р. Похований: м. Будапешт.

Безбогов Микола Михайлович, 1912 р. Мол. військтехнік. Загинув: лп. 1941 р.

Безверхній Микола Іванович, 1914 р. Призваний у 1936 р. Лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Безгубенко Іван Степанович, 1908 р. Капітан. Загинув 16.01.1945 р. Похований: м. Будапешт.

Бездітний Іван Михайлович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 16.10.1941 р. Похований: с. Ки-расирське Валківського р-ну Харківської обл.

Бездітько Роман Романович, 1913 р. Сержант. Загинув 15.07.1944 р. Похований: с. Дворище Тверської обл.

Беззуб Дем'ян Іванович, 1921 р. Сержант. Загинув: бер. 1944 р.

Безкоровайний Григорій Павлович. Рядовий. Загинув 29.04.1945 р. Похований: м. Брно. Чехословаччина.

Безкоровайний Микола Йосипович, 1919 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1942 р.

Безкоровайний Савелій Федорович, 1909 р. Рядовий. Помер від ран 4.01.1944 р. Похований: с. Жовте П'ятихатського р-ну Дніпропетровської обл.

 

57 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Безкровний Василь Іванович. Рядовий. Загинув 26.06.1941 р.

Безкровний Василь Павлович, 1918 р. Рядовий. Загинув 18.04.1945 р. Похований: с. Ємлод. Німеччина.

Безкровний Володимир Сергійович. Рядовий.

Безкровний Григорій Романович, 1912 р. Рядовий. Загинув 18.02.1942 р. Похований: с. Гряди Маловишерського р-ну Новгородської обл.

Безкровний Карпо Петрович, 1902 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Безкровний Петро Лукич. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Безкровний Сергій Онуфрійович, 1895 р. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Безман Арон Рувимович, 1920 р. Загинув у 1944 р.

Безсонов Михайло Іванович, 1907 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Безотосний Василь Юхимович, 1905 р. Рядовий. Загинув 16.10.1941 р.

Безотосний Дмитро Тимофійович, 1905 р. Загинув: вр. 1941 р.

Безотосний Ілля Михайлович. Рядовий. Загинув 16.12.1944 р. Похований: с. Задофалова. Угорщина.

Безотосний Костянтин Дмитрович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Безотосний Макар Михайлович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Безотосний Михайло Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув: чв. 1942 р.

Безотосний Юхим Юхимович, 1907 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Безпалько Василь Васильович, 1922 р. Мол. сержант. Загинув 12.01.1942 р. Похований: с. Юр'єво Староруського р-ну Новгородської обл.

Безпалько Василь Євгенович, 1914 р. Старшина. Загинув: тр. 1942 р.

Безпалько Денис Григорович. Рядовий. Загинув 23.07.1944 р. Похований: с. Крекш Нарвського р-ну. Естонія.

Безпалько Михайло Данилович, 1915 р. Рядовий. Загинув 5.01.1943 р. Похований: с. В. Гай Ростовської обл.

Безродний Сергій Іванович, 1923 р. Гв. рядовий. Помер від ран 25.11.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Безрук Олександр Олексійович. Рядовий. Загинув 1.05.1945 р. Похований у Берліні. Німеччина.

Безруков Гнат Петрович. Капітан. Загинув у 1944 р.

Безручко Микола Савич, 1920 р. Єфрейтор. Загинув 18.05.1942 р.

Безручко Олександр Якович, 1925 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Безручко Павло Самсонович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. рядовий. Загинув 31.10.1943 р. Похований: с. Ізмайлівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Безрядін Віталій Миколайович, 1920 р. Лейтенант. Загинув 1.08. 1941 р.

Безсмертний Володимир Васильович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 18.09.1944 р.

Безсмертний Микола Васильович, 1903 р. Рядовий. Загинув 9.07.1942 р. Похований: с. Рєчица Орловської обл.

 

58 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Безсмертний Олександр Олексійович, 1905 р. Інженер-майор. Помер від ран 29.07.1943 р. Похований: с. Дьячкове Антрацитівського р-ну Луганської обл.

Безсмертний Сергій Олексійович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Безсмертний Степан Васильович, 1913 р. Рядовий. Загинув 4.07.1944 р. Похований: с. Красне Молодечненського р-ну Мінської обл.

Безсонов Пантелеймон Іванович, 1902 р. Рядовий. Загинув 13.10.1941 р.

Безсонов Сергій Іванович, 1895 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Безталанний Степан Тимофійович. Гв. лейтенант. Загинув 19.07.1944 р. Похований: с. Руда Волинської обл.

Безуглий Артем Олександрович, 1903 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Безуглий Дмитро Єлисейович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Безчасний Микола Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув: вр. 1944 р.

Бейдик Микола Олександрович, 1918 р. Мол. сержант. Помер від ран 7.10.1942 р. Похований: с. Єдрово Валдайського р-ну Новгородської обл.

Бейдик Павло Олександрович, 1899 р. Рядовий. Загинув 20.08. 1944 р.

Бейдик Сергій Іванович, 1918 р. Загинув у 1941 р.

Бейс Борох Шоломович, 1907 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бек Яків Давидович, 1923 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Беккерман Григорій Зельманович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бєлишевський Микола Григорович. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Бєлич Костянтин Юрійович, 1899 р. Капітан. Загинув 10.08.1944 р.

Бєличев Федір Федорович, 1899 р. Рядовий. Загинув 5.03.1943 р.

Бендер Михайло Іванович, 1897 р. Гв. рядовий. Загинув 28.12.1944 р. Похований: с. Муценекс. Латвія.

Бендюк Віктор Петрович, 1926 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Бендюк Петро Іванович, 1901 р. Рядовий. Помер від ран 20.02.1944 р. Похований: м. Ульяновськ.

Беніксон Борис Євсевійович. Технік-інтендант. Загинув у 1942 р.

Беніксон Веніамін Григорович, 1923 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 7.08.1942 р. Похований: с. Микільське.

Бенін Зяма Наумович. Гв. рядовий. Помер від ран 31.07.1943 р. Похований: с. Кукуй Псковської обл.

Беранський Іван Кіндратович.

Бердинський Іван Павлович.

Бердюк Василь Потапович, 1905 р. Рядовий. Загинув 26.01.1944 р. Похований у Кіровоградській обл.

Бережнєв Іван Петрович, 1924 р. Рядовий. Загинув 17.03.1943 р. Похований: с. Савіца Дмитріївського р-ну Курської обл.

Бережний Григорій Максимович, 1904 р. Рядовий. Помер від ран 9.01.1942 р. Похований: с. Нахабіно Московської обл.

Бережний Іван Кіндратович. Рядовий.

Бережний Карпо Семенович, 1903 р. Рядовий. Загинув 15.07.1943 р. Похований: с. Кцань Орловської обл.

 

59 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бережний Микола Семенович, 1915 р. Мол. сержант. Загинув 2.02.1943 р. Похований: ст-ця Ново-Корсунська Краснодарського краю.

Бережний Михайло Іванович, 1921 р. Ст. лейтенант. Загинув 28.07.1942 р. Похований: с. Монастирщенка Воронезької обл.

Бережний Петро Юхимович, 1918 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бережний Сергій Семенович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 19.03.1944 р. Похований: м. Невель Псковської обл.

Березняк Іван Олексійович, 1894 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р.

Березюк Василь Йосифович, 1916 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Берека Степан Арсентійович, 1909 р. Сержант. Загинув: вр. 1944 р.

Берека Степан Миронович. Капітан. Загинув: тр. 1942 р.

Берека Яків Миколайович, 1906 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Берелович Ілля Леонтійович, 1905 р. Рядовий. Загинув 16.04.1943 р. Похований: с. Кизбурук. Молдова.

Берелович Йосиф Бенсіонович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 20.08.1943 р.

Берелович Леонід Нойхович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 23.06.1942 р. Похований: с. Переєдово Тверської обл.

Беремчук Костянтин Пилипович, 1919 р. Мол. сержант. Загинув 29.08.1943 р.

Берестовський Юрій Євгенович, 1921 р. Рядовий. Загинув 1.11.1942 р.

Берецький Данило Григорович, 1902 р. Рядовий. Помер від ран. Похований: м. Вологда.

Беркало Микола Андрійович. Ст. лейтенант. Загинув 4.02.1945 р. Похований: ст. Голубєво Гур'євського р-ну Калінінградської обл.

Берман Йосип Нойович, 1919 р. Рядовий. Загинув 25.06.1942 р. Похований: Вологодсько-Ямська Слобода Ленінградської обл.

Беров Борис Данилович, 1916 р. Ст. сержант. Загинув: чв. 1941 р.

Бертяков Денис Семенович, 1899 р. Ст. сержант. Загинув 27.05.1942 р. Похований у Орловській обл.

Берута Михайло Олексійович. Рядовий. Загинув 12.03.1944 р. Похований: с. Іванівна Петрівського р-ну Кіровоградської обл.

Бершак Григорій Сергійович, 1925 р. Гв. рядовий. Загинув 21.08.1943 р. Похований: с. Комарівка Амвросіївського р-ну Донецької обл.

Бесараб Іван Пилипович, 1915 р. Мол. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Бесєдін Олександр Олександрович, 1909 р. Рядовий. Загинув: лт. 1942 р.

Беседовський Адольф Якович, 1924 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 6.01.1943 р. Похований: с. Карагальське-Белянське Ростовської обл.

Бехтер Федот Артемович. Рядовий. Загинув 22.06.1944 р. Похований у Горохівському р-ні Волинської обл.

Бєліков Герасим Шевелович, 1900 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бєлін Іван Никифорович. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Бєлкін Абрам Самойлович, 1902 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

60 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бєлкін Мусій Наумович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Технік-інтендант. Загинув: гр. 1941 р.

Бєлов Василь Павлович, 1918 р. Рядовий. Загинув 21.12.1944 р. Похований: с. Дузені. Латвія.

Бєлов Микола Дмитрович, 1922 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований: с. Мар'янівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бєлов Михайло Архипович, 1916 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бєлов Олексій Іванович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Бєлов Петро Григорович, 1918 р. Військтехнік 2 р. Загинув 15.07.1941 р.

Бєлов Потап Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув 4.02.1942 р. Похований: с. Альховське Чудовського р-ну Новгородської обл.

Бєлявський Володимир Костянтинович, 1914 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Бєлявський Марко Данилович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув: гр. 1942 р.

Бєлявський Михайло Іванович, 1914 р. Призваний у 1941 р. Лейтенант. Помер від ран 21.03.1945 р. Похований: м. Колєтцкау. Німеччина.

Бєляєв Леонід Борисович. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бєляєв Михайло Павлович. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Бєляй Василь Гнатович, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бєляков Клавдій Васильович, 1923 р. Рядовий. Загинув 24.02.1942 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Бєлянін Петро Спиридонович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бєльський Рувим Мендельович, 1916 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Бєльченко Олександр Платонович, 1918 р. Ст. лейтенант. Загинув 7.12.1942 р. Похований: с. Романово Бєльського р-ну Тверської обл.

Бєльченко Олександр Юхимович, 1903 р. Рядовий. Загинув 10.11.1942 р.

Бийгодський Михайло Микитович. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Биков Олександр Григорович, 1898 р. Рядовий. Загинув 30.04.1945. Похований: с. Рочице. Чехословаччина.

Биков Олексій Петрович, 1910 р. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

Биков Петро Петрович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Биков Пилип Никифорович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Биков Семен Іванович, 1909 р. Рядовий. Загинув 24.10.1941 р.

Биков Сергій Федорович, 1923 р. Рядовий. Загинув 30.04.1942 р. Похований: с. Дубовик Ленінградської обл.

Биковников Яків Степанович, 1903 р. Рядовий. Помер від ран 16.12.1943 р. Похований: с. Гутницьке Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Билинка Кирило Данилович, 1911 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Билинка Микола Євменович. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 27.07.1944 р.

 

61 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Билинцев Георгій Іванович, 1916 р. Ст. лейтенант. Загинув 9.03.1945 р. Похований: с. Казел-Бергард, Угорщина.

Бинда Іван Васильович. Політрук. Загинув у 1942 р.

Бискін Михайло Захарович. Рядовий.

Бистрик Кирило Іванович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бистрицький Володимир Іванович. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Бистров Йосиф Якович. Капітан. Загинув 20.06.1944 р. Похований: с. Попільня Попільнянського р-ну Житомирської обл.

Бих Омелян Васильович. Мол. політрук. Загинув у 1941 р.

Биченко Василь Іванович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бичков Дмитро Васильович, 1899 р. Полковник. Загинув: гр. 1941 р.

Бичовий Іван Павлович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Біба Василь Юхимович, 1907 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 30.04.1945 р. Похований: с. Глогау. Німеччина.

Бібик Андрій Іларіонович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бібик Іван Панасович, 1898 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бібик Олександр Семенович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бібик Савелій Панасович. Рядовий. Загинув 6.07.1944 р. Похований у Горохівському р-ні Волинської обл.

Бібиков Василь Антонович, 1909 р. Рядовий. Помер від ран 15.03.1945 р. Похований: м. Бертенштайн. Східна Пруссія.

Бібиков Тимофій Миколайович, 1915 р. Ст. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Біда Степан Микитович. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Біденко Петро Володимирович, 1903 р., м. Красноград Харківської обл. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бідний Михайло Данилович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув у 1945 р.

Бідний Олексій Іванович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 22.01.1944 р. Похований: с. Овсянниківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Біднорук Семен Миколайович. Сержант. Загинув 8.08.1942 р.

Біжко Іван Махтейович. Сержант. Загинув у 1944 р.

Білаєнко Тимофій Севастянович, 1897 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білаєнко Тимофій Севастянович,1897 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білай Володимир Іларіонович, 1921 р. Призваний у 1940 р. Загинув: лсп. 1944 р.

Білай Тимофій Олександрович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Білан Андрій Леонтійович, 1915 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Білан Володимир Данилович, 1922 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Білан Григорій Михайлович, 1908 р. Політрук. Загинув: ср. 1941 р.

Білан Євген Данилович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білан Іван Миколайович, 1912 р. Рядовий. Загинув: чв. 1942 р.

Білан Іван Прокопович. Рядовий. Загинув 19.01.1942 р. Похований: с. Толстіково

 

62 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Ржевського р-ну Тверської обл.

Білан Микола Левкович, 1907 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Білан Микола Миколайович, 1923 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 17.05.1942 р. Похований: м. Барвінкове Харківської обл.

Білан Олександр Васильович, 1905 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Біланенко Петро Федорович. Рядовий. Загинув 9.01.1944 р. Похований: с. Лозуватка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Білановський Анатолій Дмитрович, 1918 р. Лейтенант. Загинув 1.07.1942 р.

Білаш Іван Степанович, 1922 р. Рядовий. Загинув 5.06.1942 р.

Білей Володимир Іванович, 1925 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Білей Дмитро Семенович, 1921 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Білей Іван Данилович, 1916 р. Призваний у 1937 р. Ст. лейтенант. Загинув 6.10.1944 р. Похований: с. Заори. Польща.

Білей Микола Васильович, 1908 р. Рядовий. Загинув: сч. 1945 р.

Білей Микола Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув 17.05.1942 р.

Білей Микола Іванович, 1919 р. Мол. лейтенант. Загинув 22.04.1945 р.

Білей Михайло Васильович, 1911 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Білей Олександр Іванович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білей Петро Тимофійович, 1912 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Білей Федір Трохимович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Біленко Абрам Ісакович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

Біленко Василь Миколайович. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Біленко Данило Панкратович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: вр. 1943 р.

Біленко Денис Арсенович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Біленко Лев Ісакович. Капітан медслужби. Загинув 27.07.1944 р.

Біленко Роман Семенович, 1920 р., с. Сторожове Чутівського р-ну Полтавської обл. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у полоні 16.02.1943 р. Похований у Німеччині.

Біленко Федір Макарович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Біленький Василь Лаврович, 1906 р. Рядовий. Загинув 2.12.1943 р. Похований: м. Олександрія Кіровоградської обл.

Біленький Іван Лаврентійович, 1910 р. Рядовий. Помер від ран 23.01.1944 р. Похований у Кіровоградському р-ні Кіровоградської обл.

Біленький Михайло Абрамович, 1914 р. Рядовий. Загинув: тр. 1942 р.

Білець Раїса Хомівна. Підпільниця групи Петра Токаря. Медсестра. Страчена гестапо 21.09.1943 р.

Білецький Василь Сильвестрович. Рядовий. Загинув 29.10.1944 р. Похований: с. Віндош. Латвія.

Білецький Василь Харитонович, 1902 р. Рядовий. Загинув 17.09.1942 р.

 

63 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Білецький Дмитро Федотович. Рядовий. Загинув 4.11.1944 р. Похований: с. Приєкуле Лієпайського р-ну. Латвія.

Білецький Ілля Петрович, 1906 р. Рядовий. Помер від ран 8.03.1945 р. Похований: с. Вальтвиць. Німеччина.

Білецький Микола Петрович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Білиєвський Микола Григорович, 1898 р., с. Кам'янка Чорнобильського р-ну Київської обл. Рядовий. Загинув 20.10.1943 р.

Білизний Антон Юхимович, 1924 р. Мобілізований у 1942 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 7.03.1945 р.

Білизний Василь Юхимович, 1922 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Білизний Павло Іванович. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Білий Василь Михайлович. Мол. сержант. Загинув 29.01.1944 р. Похований: с. Круглиця Гомельської обл.

Білий Дмитро Іванович, 1920 р. Рядовий. Загинув 26.03.1944 р. Похований: с. Велика Мечетня Кривоозерського р-ну Миколаївської обл.

Білий Іван Данилович, 1916 р. Ст. лейтенант. Загинув 6.10.1944 р. Похований: с. Затори. Польща.

Білий Іван Іванович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: гр. 1943 р.

Білий Максим Гаврилович. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Білий Олександр Миколайович. Мол. лейтенант. Загинув: кв. 1942 р.

Білий Олександр Михайлович, 1907 р. Рядовий. Загинув 14.01.1945 р. Похований: м. Пултуск. Польща.

Білик Григорій Іванович. Мол. сержант. Загинув 9.11.1944 р. Похований: с. Добрць. Польща.

Білик Марко Антонович, 1905 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Білик Микола Данилович. Гв. мол. лейтенант. Загинув 7.09.1943 р. Похований: м. Краматорськ Донецької обл.

Білиниченко Іван Трохимович, 1909 р., ст. Рижов Харківської обл. Старшина. Загинув 15.01.1942 р.

Білинський Василь Сергійович, 1919 р. Рядовий. Загинув 5.01.1944 р.

Білинський Володимир Олексійович, 1908 р. Сержант. Загинув 12.10.1942 р.

Білинський Федір Панасович. Капітан. Загинув у 1944 р.

Білинський Яків Ілліч, 1916 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Біличенко Іван Андрійович, 1912 р. Єфрейтор. Загинув 1.09.1943 р. Похований: с. Веселе Спас-Деменського р-ну Калузької обл.

Білобров Микола Никифорович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 30.06.1943 р.

Білоглазов Микола Пилипович, 1914 р. Гв. рядовий. Загинув 19.07.1944 р. Похований: с. Видри Лудзенського р-ну. Латвія.

Білоград Григорій Платонович. Рядовий. Помер від ран 25.10.1943 р. Похований: м. Арзамас Нижньоновгородської обл.

Білодід Василь Матвійович, 1912 р. Рядовий. Загинув 20.01.1945 р. Похований: с. Липниця Краківського воєв. Польща.

Білодід Степан Макарович, 1906 р. Рядовий. Загинув 18.10.1941 р.

 

64 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Білозеров Костянтин Андрійович. Ст. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Білокінь Андрій Тимофійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білокінь Борис Іванович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 4.09.1942 р.

Білокінь Григорій Олексійович, 1918 р. Рядовий. Загинув 14.01.1943 р. Похований: ст. Теплобетрн Ленінградської обл.

Білокінь Дмитро Степанович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Білокінь Іван Максимович, 1921 р. Рядовий. Помер від ран 21.12.1943 р. Похований: с. Мошорине Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Білокінь Іван Пилипович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білокінь Костянтин Петрович, 1904 р. Гв. сержант. Помер від ран 2.01.1945 р. Похований: с. Подмолнієць Сандомирського повіту Келецького воєв. Польща.

Білокінь Іван Тихонович, 1913 р. Голови, старшина. Загинув: лп. 1942 р.

Білокінь Павло Матвійович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Білокінь Тимофій Тимофійович, 1914 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Білокобиленко Павло Якович, 1919 р. Мол. сержант. Загинув 22.08.1944 р. Похований: с. Валя Лупулуй Ясського повіту. Румунія.

Білокур Олександр Макаровим, 1910 р. Мол. військтехнік. Загинув: вр. 1941 р.

Білокуров Василь Михайлович. Мол. сержант. Загинув: кв. 1945 р.

Білоногов Трохим Максимович, 1895 р. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Білорук Маркасян Павлович, 1909 р. Мол. лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Білостоцький Абрам Ілліч, 1908 р. Рядовий. Загинув 29.09.1942 р. Похований: смт Мга Кіровського р-ну Ленінградської обл.

Білоус Борис Демидович, 1908 р. Ст. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Білоус Василь Іванович, 1916 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Білоус Леонід Панасович, 1912 р. Ст. лейтенант. Загинув 23.11.1941 р.

Білоус Микола Васильович. Гв. рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Білоус Микола Панасович, 1919 р. Лейтенант. Загинув 1.01.1943 р.

Білоус Михайло Степанович. Мол. лейтенант. Загинув 27.11.1942 р.

Білоус Олексій Іванович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув 5.03.1943 р. Похований: с. Шиздерево Оленінського р-ну Тверської обл.

Білоус Павло Єлеазарович, 1900 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув 3.01.1943 р. Похований: ст. Томазово. Північна Осетія.

Білоус Степан Омелянович, 1907 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Білоус Яків Григорович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Білоусиков Іван Кузьмич, 1916 р. Рядовий. Загинув 12.01.1942 р. Похований: с. Пахонок Курської обл.

Білоусов Михайло Лазарович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Білоусов Михайло Семенович, 1896 р. Рядовий. Загинув 9.08.1942 р.

Білоусов Олександр Михайлович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

65 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Білоусов Петро Мусійовйч, 1913 р. Сержант. Загинув 1.11.1943 р.

Білоусов Тимофій Іванович. Рядовий. Загинув 7.04.1945 р. Похований у Східній Пруссії.

Білоусова Надія Никифорівна, 1922 р. Медсестра. Померла від ран 18.01.1942 р. Похована: с. Чорновець Прістенського р-ну Курської обл.

Білоусько Василь Омелянович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Білоусько Михайло Никанорович. Рядовий. Помер від ран 27.03.1942 р. Похований: м. Боровичі Новгородської обл.

Білоцерківський Михайло Борисович. Рядовий. Загинув 2.09.1944 р. Похований: с. Мопасекц. Трансільванія.

Білушенко Петро Сидорович, 1924 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Бількевич Єгор Георгійович, 1919 р. Рядовий. Загинув 15.11.1943 р. Похований: с. Куколівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Білько Микита Іванович, 1919 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув 22.08.1941 р.

Білько Михайло Панасович, 1911 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Білько Петро Андрійович, 1919 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Білявський Панас Архипович, 1913 р., с. Смородське Харківської обл. Рядовий. Загинув 25.11.1943 р. Похований: с. Вороб'ївка Кіровоградської обл.

Біндас Іван Савич, 1911 р. Рядовий. Загинув 1.05.1944 р.

Біндюков Петро Іванович, 1920 р. Рядовий. Загинув: бер. 1943 р.

Бінсман Михайло Захарович, 1912 р. Рядовий. Загинув 13.03.1942 р. Похований: с. Черново Ржевського р-ну Тверської обл.

Бінько Григорій Васильович, 1910 р. Сержант. Загинув 3.10.1941 р. Похований у Смоленській обл.

Бірченко Костянтин Федотович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Бірюков Федір Пилипович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бірюченко Анатолій Федорович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Біря Макар Андрійович. Рядовий. Загинув 23.03.1944 р. Похований: с. Маклаки Вітебської обл.

Бітков Дмитро Васильович. Майор. Загинув у 1944 р.

Бітте Анатолій Емальцович. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Бладих Володимир Володимирович, 1920 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 21.11.1943 р.

Блажко Степан Дмитрович, 1915 р. Рядовий. Загинув 20.01.1942 р.

Бланк Ізарій Михайлович, 1909 р. Технік-інтендант 1 р. Загинув: гр. 1941 р.

Близень Федір Федорович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Близніченко Іван Терентійович. Технік-інтендант 1 р. Загинув у 1941 р.

Близніченко Степан Мусійович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Близнюк Микола Савич. Ст. сержант. Загинув 19.04.1945 р. Похований: с. Пашкервітц. Польща.

Близнюк Олександр Макарович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Близнюк Семен Павлович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

 

66 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Блиндер Моня Тевелович, 1905 р. Старшина. Помер від ран. Похований: м. Бухарест. Румунія.

Блинов Іван Федорович, 1916 р. Рядовий. Загинув 1.03.1942 р.

Блинов Михайло Порфирович, 1909 р. Ст. батальйонний комісар. Загинув у 1941 р.

Блинов Сзвелій Федорович, 1899 р. Загинув 22.06.1941 р.

Блонштейн Давид Бенціанович, 1920 р. Призваний у 1939 р. Лейтенант. Загинув 23.07.1941 р.

Блох Давид Володимирович, 1912 р. Сержант. Загинув 26.03.1944 р.

Блоха Григорій Іванович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 13.12.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Блоха Іван Іванович. Ст. сержант. Загинув 10.11.1943 р. Похований у Олександрійському р-ні Кіровоградської обл.

Блоха Петро Павлович, 1897 р. Рядовий. Помер від ран 1.02.1944 р. Похований: с. Молчаново Великолуцького р-ну Псковської обл.

Блувштейн Семен Григорович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Блуха Михайло Тихонович, 1898 р. Рядовий. Загинув 24.10.1941 р.

Блюз Ілля Аронович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 28.04.1945 р. Похований: с. Заверцівське Севежської вол. Келецьхого воєв. Польща.

Блюшкін Янкель Пейсахович, 1917 р. Рядовий. Загинув: лсп: 1943 р.

Блюшкін Абрам Пейсахович. Рядовий. Загинув 26.09.1942 р. Похований: с. Тортолово Ленінградської обл.

Бобилков Іван Олександрович, 1903 р. Рядовий. Загинув 8.08.1942 р.

Бобир Іван Парфенійович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бобир Кирило Маркевич. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бобиренко Іван Прокопович, 1918 р. Мол. сержант. Загинув 13.01.1943 р. Похований: с. Бондаревка Ростовської обл.

Бобиренко Михайло Пудович, 1903 р. Рядовий. Помер від ран 8.12.1943 р. Похований: м. Усмань.

Бобошко Георгій Панасович, 1920 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 15.12.1944 р. Похований: с. Полесіко. Польща.

Бобров Андрій Іванович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бобров Іван Андрійович. Загинув 22.08.1943 р. Похований у Краснолиманському р-ні Донецької обл.

Бобровник Олексій Степанович. Капітан. Загинув у 1944 р.

Бобровський Арон Борисович, 1902 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бобровський Семен Семенович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. ст. лейтенант. Загинув 22.10.1944 р.

Бова Андрій Семенович. Військтехнік 2 р. Загинув у 1941 р.

Бован Юхим Кіндратович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бовкун Федір Антонович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Бовкуненко Іван Кузьмич, 1920 р. Рядовий. Загинув 12.10.1941 р.

 

67 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Богатир Дмитро Антонович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Богатир Сидір Васильович, 1909 р. Рядовий. Помер від ран 12.12.1943 р. Похований: смт Мантеївка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Богатирьов Василь Миколайович, 1904 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Богатирьов Костянтин Костянтинович, 1924 р. Лейтенант. Загинув 27.01.1944 р.

Богачов Олександр Іванович, 1905 р. Технік-інтендант 1 р. Загинув у 1941 р.

Богданов Олександр Андрійович, 1925 р. Мол. сержант. Помер від ран 12.02. 1944. Похований: м. Речіца Гомельської обл.

Богданов Олексій Олександрович, 1925 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Богданов Олексій Миколайович, 1920 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Богданов Сергій Георгійович. Капітан. Загинув 9.01.1944 р. Похований: с. Зайцеве Донецької обл.

Богданов Сергій Іванович. Сержант. Загинув у 1945 р.

Богданов Яків Якович. Рядовий. Загинув 21.10.1942 р. Похований: с. Шаумян Краснодарського краю.

Богданович Дмитро Олексійович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 28.01.1945 р. Похований: с. Домбзен Вроцлавського воєвод. Польща.

Богданович Олексій Олександрович, 1925 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Богмат Микола Андрійович, 1921 р. Рядовий. Загинув 1.05.1944 р.

Богодайко Гнат Данилович, 1904 р. Рядовий. Загинув 31.12.1941 р.

Богодайко Семен Мануїлович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 16.10.1941 р. Похований: с. Кирасирське Валківського р-ну Харківської обл.

Богодистов Іван Васильович, 1915 р. Ст. сержант. Загинув 16.03.1942 р.

Богомаз Іван Павлович, 1902 р. Мобілізований у 1941 р. Технік-лейтенант. Загинув: тр. 1945 р.

Богомолов Іван Єгорович. Військтехнік 1 р. Загинув у 1942 р.

Богонець Степан Васильович, 1909 р.

Богораз Яків Федорович, 1915 р. Ст. лейтенант. Загинув: жт. 1942 р.

Боготюк Андрій Іванович, 1899 р. Рядовий. Загинув 26.08.1942 р.

Богун Олександр Григорович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 27.07.1943 р.

Богун Степан Юхимович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Богунов Павло Семенович, 1917 р. Рядовий. Загинув 23.07.1941 р.

Бодня Григорій Йосипович. Лейтенант. Загинув 10.12.1943 р. Похований: м. Малин Житомирської обл.

Бодня Дмитро Андрійович, 1906 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Бодня Микита Парфентійович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 20.01.1942 р.

Бодня Сергій Степанович, 1921 р. Рядовий. Загинув: вр. 1944 р. Похований: с. Земітов Мелецького пов. Краківського воєв. Польща.

 

68 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бодягін Михайло Гнатович. Рядовий. Загинув 3.08.1943 р. Похований: с. Золоте Дно Орловської обл.

Боженко Григорій Гнатович, 1905 р. Рядовий. Загинув 10.07.1943 р.

Боженко Іван Андрійович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Божидаев Василь Микитович. Лейтенант. Загинув 16.04.1945 р. Похований: м. Бад Мускау. Німеччина.

Божко Борис Васильович. Військовий прокурор. Загинув у 1942 р.

Божко Василь Васильович, 1918 р. Призваний у 1939 р. Сержант. Загинув: лсп. 1943 р. Похований у Тосненському р-ні Ленінградської обл.

Божко Василь Павлович. Політрук. Загинув у 1942 р.

Божко Георгій Петрович, 1917 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Божко Іван Дмитрович, 1915 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Божко Іван Семенович, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 3.11.1943 р. Похований: с. Гранки Смоленської обл.

Божко Павло Сергійович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. сержант. Загинув 7.10 1944 р. Похований: с. Сушта-Ішта. Угорщина.

Божко Сергій Антонович, 1926 р. Гв. єфрейтор. Помер від ран 2.11.1944 р. Похований: с. Лаздікі Лієпайського р-ну. Латвія.

Божко Панас Пилипович, 1915 р. Ст. лейтенант. Загинув: жт. 1941 р.

Бойко Анатолій Анатолійович. Рядовий. Загинув 16.12.1943 р. Похований: с. Новофедорівка Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Бойко Андрій Дем'янович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Бойко Борис Петрович, 1920 р. Рядовий. Помер від ран 20.08.1941 р. Похований: м. Керч. Крим.

Бойко Василь Григорович, 1915 р. Мол. військтехнік. Загинув: чв. 1941 р.

Бойко Василь Харитонович, 1912 р. Ст. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Бойко Василь Якович, 1911 р. Мол. сержант. Загинув 8.12.1942 р.

Бойко Віталій Йосипович. Рядовий. Помер від ран 16.01.1944 р. Похований: м. Харків.

Бойко Володимир Андрійович, 1919 р. Сержант. Загинув 19.04.1942 р.

Бойко Володимир Костянтинович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бойко Григорій Семенович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Бойко Дем'ян Панасович, 1919 р. Рядовий. Загинув 15.04.1944 р.

Бойко Єгор Мусійович, 1914 р. Рядовий. Загинув 16.10.1943 р. Похований: с. Успенка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бойко Іван Андрійович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бойко Іван Дмитрович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 14.11.1941 р.

Бойко Іван Михайлович, 1901 р. Гв. ст. лейтенант. Загинув 20.03.1944 р. Похований: с. Ковалівка Біляївського р-ну Одеської обл.

Бойко Іван Никифорович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

 

69 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бойко Іван Панасович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бойко Іван Петрович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Бойко Іван Якович, 1914 р. Рядовий. Помер від ран 18.12.1943 р. Похований: с. Мошорине Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Бойко Іван Якович, 1917 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув 8.12.1942 р. Похований: м. Севастополь.

Бойко Кузьма Іванович, 1902 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Ку-колівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бойко Микола Федорович, 1910 р. Ст. лейтенант. Загинув 10.03.1943 р.

Бойко Михайло Степанович, 1901 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бойко Олександр Семенович. Сержант. Загинув 17.02.1945 р. Похований: с. Нейхауз. Німеччина.

Бойко Олексій Антонович, 1919 р. Сержант. Загинув: ср. 1941 р.

Бойко Олексій Пантелеймонович, 1917 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бойко Петро Пантелеймонович, 1908 р. Рядовий. Загинув 19.12.1943 р. Похований: ст. Новгородка Новгород-ківського р-ну Кіровоградської обл.

Бойко Тимофій Омелянович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Бойко Федір Данилович, 1921 р. Сержант. Загинув 5.01.1942 р. Похований: с. Колпіно Калінінградської обл.

Бойко Фарес Андрійович, 1922 р. Рядовий. Загинув 4.12.1942 р. Похований: с. Ботово Тверської обл.

Бойко Юрій Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лп. 1945 р.

Бойко Яків Семенович, 1913 р. Мобілізований у 1944 р. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бойков Павло Дмитрович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бойченко Василь Григорович, 1907 р. Ст. сержант. Загинув 14.05.1945 р. Похований у Німеччині.

Бойченко Володимир Андрійович, 1917 р. Рядовий. Загинув 27.08.1941 р. Похований: оз. Пельдо. Карелія.

Бойченко Павло Іванович, 1915 р. Лейтенант. Загинув: лсп. 1941 р.

Болгарєв Іван Михайлович, 1922 р. Рядовий. Загинув: сч. 1943 р.

Болотинський Мусій Гільович, 1922 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Болотний Пантелеймон Лаврентійович. Рядовий. Загинув 31.08.1944 р. Похований: с. Тубак. Латвія.

Болоу Олексій Порфирійович, 1913 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Болтрайтес Костянтин Францевич, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. лейтенант. Загинув 26.06.1944 р. Похований: с. Сальники Бобруйського р-ну Могильовської обл.

Болунов Павло Семенович, 1917 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Большаков Федір Андрійович, 1910 р. Майор. Загинув 12.01.1945 р.

Больших Петро Дмитрович. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Большов Володимир Григорович, 1915 р. Рядовий. Загинув 28.03.1944 р.

 

70 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Похований: с. Хотемля Ліозненського р-ну Вітебської обл.

Бонаров Євген Панфілович. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Бондалєтов Василь Хомич, 1916 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бондар Андрій Андрійович. Ст. лейтенант. Загинув 2.08.1944 р. Похований: с. Гліноє Григоріопольського р-ну. Молдова.

Бондар Андрій Григорович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Бондар Андрій Петрович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. сержант. Помер від ран 8.07.1944 р. Похований: смт Салми. Карелія.

Бондар Опанас Васильович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Бондар Іван Максимович, 1920 р. Рядовий. Загинув 1.11.1943 р. Похований: с. Млинок Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бондар Йосип Йосипович, 1511 р. Рядовий. Загинув 10.04.1945 р.

Бондар Леонід Іванович, 1917 р. Призваний у 1938 р. Старшина, Загинув: сч. 1945 р.

Бондар Микола Олексійович, 1920 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бондар Никифор Максимович, 1920 р. Лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Бондар Олексій Олексійович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1945 р.

Бондар Павло Дмитрович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бондар Петро Спиридонович, 1925 р. Гв. рядовий. Загинув 14.09.1944 р. Похований: с. Сове Валгаського р-ну. Естонія.

Бондар Тарас Кононович, 1897 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р. Похований: с. Єльково Духовщинського р-ну Смоленської обл.

Бондаренко Андрій Тимофійович, 1907 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бондаренко Антон Павлович, 1915 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Бондаренко Артем Іванович, 1909 р. Підпільник. Страчений 18.02.1943 р. Похований: м. Полтава.

Бондаренко Василь Микитович, 1922 р. Призваний у 1940 р. Мол. лейтенант. Загинув 17.10.1944 р.

Бондаренко Василь Прокопович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бондаренко Василь Тимофійович, 1905 р. Рядовий. Загинув 25.11.1941 р. Похований: с. Голубівка Кремінського р-ну Луганської обл.

Бондаренко Віктор Костянтинович, 1913 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Бондаренко Віктор Олексійович. Гв. рядовий. Загинув 20.01.1944 р. Похований у Кіровоградській обл.

Бондаренко Віталій Іванович, 1925 р. Мол. сержант. Загинув 22.06.1944 р.

Бондаренко Володимир Прокопович, 1909 р. Рядовий. Загинув 25.03.1944 р. Похований: с. Язиково Вітебського р-ну Вітебської обл.

Бондаренко Володимир Семенович, 1924 р. Призваний у 1943 р. Гв. сержант. Помер від ран 14.01.1944 р.

 

71 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Похований у Кіровоградському р-ні Кіровоградської обл.

Бондаренко Григорій Володимирович, 1927 р. Ст. лейтенант. Загинув 28.01.1945 р.

Бондаренко Григорій Панасович, 1922 р. Лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Бондаренко Давид Олексійович. Рядовий. Загинув у 1944 р. Похований: с. Чеснівка Лисянського р-ну Черкаської обл.

Бондаренко Дмитро Васильович. Рядовий. Загинув 24.11.1943 р. Похований: смт Павлиш Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бондаренко Дмитро Григорович. Мол. лейтенант. Загинув 3.09.1941 р.

Бондаренко Дмитро Омелянович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бондаренко Дмитро Юхимович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1945 р.

Бондаренко Іван Дмитрович. Старшина. Загинув 19.07.1944 р. Похований: с. Варанцово Верхньодвін-ського р-ну Вітебської обл.

Бондаренко Іван Олексійович, 1906 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Бондаренко Іван Федотович. Сержант. Загинув 9.07.1942 р.

Бондаренко Каленик Петрович, 1923 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бондаренко Костянтин Неонович, 1922 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Бондаренко Микола Володимирович. Старшина. Загинув 2.05.1945 р. Похований: м. Кітниць. Німеччина.

Бондаренко Микола Панасович, 1908 р. Рядовий. Загинув 1.01.1942 р.

Бондаренко Микола Степанович, 1910 р. Старшина. Загинув 25.02.1943 р. Похований: с. Бори Локнянського р-ну Псковської обл.

Бондаренко Микола Федорович, 1923 р. Призваний у 1942 р. Ст. лейтенант. Загинув 21.03.1945 р.

Бондаренко Михайло Остапович. Сержант. Загинув: чв. 1941 р.

Бондаренко Михайло Павлович, 1906 р. Лейтенант. Загинув 17.06.1942 р.

Бондаренко Михайло Тихонович, 1918 р. Старшина. Загинув у полоні 16.05.1943 р. Похований: м. Хмельницький.

Бондаренко Олександр Васильович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 11.11.1943 р. Похований у Канівському р-ні Черкаської обл.

Бондаренко Олександр Петрович, 1915 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Бондаренко Олексій Іванович, 1919 р. Сержант. Загинув 25.08.1942 р.

Бондаренко Олексій Олексійович, 1917 р. Рядовий. Загинув 12.07.1942 р. Похований: с. Підгорне Семилуцького р-ну Воронезької обл.

Бондаренко Олексій Феодосійович, 1907 р. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Бондаренко Павло Олексійович, 1915 р. Сержант. Загинув 30.06.1942 р.

Бондаренко Петро Андрійович, 1908 р. Гв. сержант. Загинув 8.12.1943 р. Похований: с. Костянтинівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Бондаренко Петро Павлович, 1906 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

72 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бондаренко Петро Трохимович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бондаренко Руслан Сергійович, 1924 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Бондаренко Семен Панасович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Бондаренко Сергій Іванович, 1915 р. Гв. рядовий. Загинув 26.11.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бондаренко Сергій Петрович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Помер від ран 21.07.1944 р. Похований: м. Вільнюс.

Бондаренко С. Ф.

Бондаренко Тихон Іванович, 1897 р. Рядовий. Загинув 1.10.1943 р. Похований в Онуфріївському р-ні Кіровоградської обл.

Бондаренко Федір Трохимович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бондаренко Яків Никифорович, 1896 р. Рядовий. Помер від ран 16.03.1944 р.

Бондарєв Андрій Петрович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. сержант. Загинув 8.07.1944 р. Похований: смт Салми. Карелія.

Бондарєв Павло Дмитрович, 1905 р. Рядовий. Загинув 29.11.1943 р. Похований: с. Мар'янівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бондарєв Павло Михайлович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. технік-лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Бондарук Іван Степанович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бондарчук Іван Сидорович, 1913 р. Ст. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Бондарчук Павло Іванович. Військтехнік 1 р. Загинув у 1941 р.

Бондарчук Федір Семенович. Сержант. Помер від ран 5.05.1944 р. Похований: с. Рибосконне. Естонія.

Бондур Андрій Іванович. Мол. сержант.

Бондур Іван Степанович, 1925 р. Рядовий. Загинув 18.02.1944 р. Похований у Плюському р-ні Псковської обл.

Бондур Ніна Порфиріївна, 1922 р. Медсестра. Загинула 16.03.1943 р. Похована: смт Опішня Зіньківського р-ну Полтавської обл.

Бордат Василь Васильович, 1905 р. Рядовий. Загинув 17.12.1942 р. Похований: с. Кондраково Ржевського р-ну Тверської обл.

Бордников Семен Якимович. Рядовий.

Бордун Павло Семенович. Сержант. Помер від ран 26.03.1945 р. Похований: м. Левіце. Чехословаччина.

Бордюг Геннадій Іванович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бордюг Порфирій Андрійович. Рядовий. Помер від ран 9.11.1943 р. Похований: с. Куцеволівка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бордюжа Яків Абрамович, 1906 р. Рядовий. Загинув 22.01.1945 р.

Бордюк Олександр Тимофійович, 1921 р. Рядовий. Загинув 22.12.1941 р.

Борець Андрій Костянтинович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1942 р.

Борець Микола Костянтинович, 1901 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борець Микола Павлович. Рядовий.

 

73 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Борець Олександр Костянтинович, 1904 р. Іммобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 10.11.1942 р.

Борздько Спиридон Вікентійович. Мол. політрук. Загинув у 1941 р.

Борзих Григорій Юхимович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 9.02.1942 р. Похований: с. Бри-гадирівка Харківської обл.

Борилович Олександр Онуфрійович. Рядовий. Загинув 1.12.1941 р. Похований: м. Могильов.

Борисенко Василь Володимирович. Рядовий. Загинув 2.05.1945 р. Похований: с. Кольберг. Східна Пруссія.

Борисенко Микола Антонович, 1921 р. Загинув 8.03.1942 р. Похований: с. Колесніково Ростовської обл.

Борисенко Микола Семенович, 1915 р. Призваний у 1939 р. Сержант. Загинув: вр. 1941 р.

Борисенко Олександр Антонович, 1896 р. Рядовий.

Борисов Василь Трохимович. Рядовий. Загинув 14.11.1943 р. Похований: с. Світлопіль Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Борисов Володимир Миколайович, 1925 р. Сержант. Помер від ран 11.02.1944 р. Похований: м. Кіровоград.

Борисов Дмитро Володимирович, 1905 р., м. Охтирка Сумської обл. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борисов Дмитро Якович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Борисов Іван Іпатович, 1897 р. Рядовий. Помер від ран 27.02.1944 р. Похований: м. Тбілісі.

Борисов Іван Григорович. Рядовий.

Борисов Костянтин Андрійович, 1926 р. Єфрейтор. Загинув 10.11.1944 р. Похований: с. Ной Буткунен Гольдинського повіту Сувальського воєв. Польща.

Борисов Микола Андрійович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Борисюк Петро Миколайович, 1916 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бориський Федір Пилипович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бор'їн Євген Петрович, 1923 р. Рядовий. Загинув 26.11.1943 р. Похований: с. Миронівка Кіровоградської обл.

Борканов Револь Бенедиктович, 1922 р. Лейтенант. Загинув 11.07.1944 р. Похований: х. Кауната Резекненського р-ну. Латвія.

Борко Ізраїль Михайлович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Бормусов Петро Григорович, 1907 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борнусов Володимир Олександрович, 1926 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Борня Григорій Андрійович, 1895 р. Помер від ран 8.11.1941 р. Похований: смт Вовковинці Деражнянського р-ну Хмельницької обл.

Боровець Ілля Павлович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Боровий Федір Григорович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Боровик Григорій Васильович, 1917 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

74 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Боровко Віктор Вікторович, 1915 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Боровський Андрій Костянтинович, 1912 р. Сержант. Помер від ран 9.10.1941 р.

Боровський Іван Володимирович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 5.12.1943 р. Похований: м. Олександрія Кіровоградської обл.

Боровський Михайло Абрамович, 1908 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Боровський Мойсей Абрамович, 1904 р. Ст. сержант. Загинув 26.06.1944 р. Похований: с. Гора Олонецького р-ну. Карелія.

Борода Іван Олександрович, 1914 р., с. Таборище Ніжинського р-ну Чернігівської обл. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борода Юхим Пилипович, 1906 р. Загинув: гр. 1941 р.

Бородай Василь Романович. Рядовий. Загинув 4.05.1944 р. Похований у Румунії.

Бородай Василь Федорович. 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бородай Віктор Миколайович. Рядовий.

Бородай Георгій. Загинув у полоні 16.12.1942 р. Похований: м. Мінськ.

Бородай Григорій Кіндратович. Військветлікар 3 р. Загинув у 1941 р.

Бородай Дмитро Микитович, 1906 р. Рядовий. Загинув 26.08.1944 р.

Бородай Дмитро Миколайович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув 19.10.1943 р. Похований: с. Тухіне Дубровинського р-ну Вітебської обл.

Бородай Євген Лукич, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув у 1943 р.

Бородай Євген Карпович, 1905 р. Рядовий. Загинув 15.03.1944 р. Похований: с. Новоукраїнка Новоукраїн-ського р-ну Кіровоградської обл.

Бородай Катерина Петрівна. Лейтенант. Загинула 13.08.1944 р. Похована: м. Краків. Польща.

Бородай Іван Петрович. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Бородай Іван Савич, 1926 р. Призваний у 1944 р. Рядовий. Помер від ран 20.12.1944 р. Похований: с. Рембо Мітавського р-ну. Латвія.

Бородай Іван Федорович, 1910 р. Рядовий. Помер від ран 12.09.1944 р. Похований: с. Вежбіо Седлецького пов. Варшавського воєв. Польща.

Бородай Іван Юхимович, 1917 р. Рядовий. Загинув 11.02.1942 р. Похований: с. Люхен Ленінградської обл.

Бородай Микола Васильович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 12.08.1944 р.

Бородай Микола Іванович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Помер від ран 29.12.1944 р. Похований: м. Львів.

Бородай Микола Олексійович, 1924 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бородай Михайло Дмитрович, 1919 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бородай Михайло Пилипович, 1926 р. Рядовий. Загинув 17.01.1945 р. Похований: с. Людвікове Варшавського воєв. Польща.

Бородай Никифор Петрович. Рядовий. Загинув 15.11.1943 р. Похований: емт Нова Прага Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

 

75 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бородай Олександр Панасович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Бородай Панас Семенович, 1912 р. Мол. лейтенант. Загинув: вр. 1943 р.

Бородай Петро Карпович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Бородай Петро Максимович, 1904 р. Рядовий. Загинув 31.10.1943 р. Похований: с. Губарівка Кіровоградської обл.

Бородай Пилип Карпович, 1896 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 16.10.1941 р.

Бородай Семен Минович, 1901 р. Рядовий. Загинув 25.10.1944 р. Похо-. ваний: с. Баймовуй Варош. Угорщина.

Бородай Степан Лукич, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 5.03.1944 р.

Бородай Феодосій Дмитрович, 1910 р. Рядовий. Загинув 23.08.1944 р. Похований: с. Каушани. Молдова.

Бородай Євмен Карпович, 1905 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув у 1943 р.

Бородай Яків Панасович, 1909 р. Рядовий. Загинув 3,10.1941 р.

Бородавка Олексій Родіонович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Борозин Іван Никифорович. Гв. ст. сержант.

Борозинець Григорій Іванович, 1922 р. Ст. лейтенант. Загинув 20.11.1944 р. Похований: с. Вігаїти Єлгавського р-ну. Латвія.

Борозняк Гаврило Петрович, 1917 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Боронило Микола Васильович, 1923 р. Рядовий. Загинув 7.07.1942 р.

Боронинко Олексій Дмитрович. Єфрейтор. Загинув: бер. 1945 р.

Борохович Семен Якович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борський Ісак Фрейлович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борт Микола Петрович. Загинув 28.06.1942 р.

Бортненко Василь Олексійович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бортяш Іван Павлович, 1917 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Боруля Борис Йосипович. Сержант. Помер від ран 10.09.1941 р. Похований: с. Іванівка Дорогобузького р-ну Смоленської обл.

Боруля Сергій Федотович, 1921 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув 25.03.1944 р. Похований: с. Макарове Ліозненського р-ну Вітебської обл.

Боруля Яків Олексійович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борута Віктор Ілліч. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р. Похований: с. Довгоноси Ковельського р-ну Волинської обл.

Борута Дмитро Олександрович. Рядовий. Загинув 10.05.1943 р. Похований: ст-ця Кримська Краснодарського краю.

Борута Леонід Іларіонович. Рядовий. Помер від ран 10.10.1943 р. Похований: с. Ропотки. Латвія.

Борута Микола Павлович. Рядовий. Помер від ран 22.12.1944 р. Похований: с. Заліс. Латвія.

Борута Тихін, 1912 р. Загинув у полоні 14.04.1942 р. Похований: м. Мінськ.

 

76 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Боршаденко Яків Романович. Мол. лейтенант. Помер від ран 4.09.1943 р.

Борщ Микола Костянтинович, 1901 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Борщ Микола Павлович. Гв. рядовий. Загинув 6.01.1944 р. Похований у Знам'янському р-ні Кіровоградської обл.

Борщ Петро Кіндратович. Рядовий. Загинув у полоні 11.10.1942 р. Похований у Німеччині.

Борщик Григорій Іванович. Рядовий. Загинув 22.06.1944 р.

Борщов Віктор Олександрович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Борщов Іван Якович, 1916 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Помер від ран у полоні 13.03.1942 р. Похований у Фінляндії.

Борщов Микола Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований: с. Сургани Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Борщов Олександр Григорович, 1924 р. Ст. сержант. Помер від ран 4.02.1945 р. Похований: м. Свебодзін. Польща.

Борщов Павло Артвмович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. лейтенант. Загинув 7.01.1944 р.

Борщов Петро Тимофійович, 1899 р. Рядовий. Загинув 20.10.1942 р.

Босенко Антон Андріянович, 1903 р. Гв. рядовий. Помер від ран 21.10.1943 р. Похований: с. Деріївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Босенко Василь Володимирович, 1926 р. Рядовий. Загинув 2.05.1945 р. Похований: с. Кольберг Лінна Косе. Східна Пруссія.

Босенко Петро Олексійович, 1926 р. Рядовий. Загинув 8.02.1945 р. Похований: с. Зільберг. Польща.

Босий Василь Костянтинович, 1920 р. Рядовий. Загинув 11.06.1942 р. Похований: ст. Кириші Ленінградської обл.

Босий Сергій Костянтинович, 1921 р. Мол. лейтенант. Загинув 3.08.1942 р.

Босов Гаврило Гаврилович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Ботвинников Арон Григорович, 1917 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. лейтенант. Загинув 20.03.1945 р. Похований: Єзеріц. Померанія.

Боц Андрій Семенович, 1900 р. Рядовий. Загинув: бер. 1943 р.

Боцва Семен Євдокимович, 1911 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Боцьва Семен Юхимович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бочаров Віктор Никанорович, 920 р. Призваний у 1940 р. Матрос. Загинув: лсп. 1941 р.

Бочаров Іван Парфенійович. Мол. політрук. Загинув у 1941 р.

Боярович Роман Йосипович. Рядовий. Загинув 3.02.1943 р. Похований у Слов'яносербському р-ні Луганської обл.

Боярський Гнат, 1905 р. Рядовий. Загинув у полоні 2.11.1943 р. Похований: Ламсдорф. Німеччина.

Брага Василь Іванович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 31.10.1943 р. Похований: м. Оріхів Запорізької обл.

Брага Володимир Вікторович, 1891 р. Призваний у 1940 р. Ст. лейтенант. Загинув: жт. 1943 р.

 

77 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Брага Павло Іванович, 1910 р. Рядовий. Загинув 20.04.1945 р. Похований у Півден. Сілезії.

Брага Фаодосій Іванович. Рядовий. Помер від ран 13.04.1944 р. Похований: ст. Роздільна Одеської обл.

Брагилсвський Володимир Григорович, 1925 р. Сержант. Загинув 27.07.1944 р. Похований: с. Красний Кут. Польща.

Брагін Микола Михайлович, 1919 р. Гв. рядовий. Загинув 22.03.1945 р. Похований: с. Тольно. Угорщина.

Брагін Микола Степанович. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Брагінський Андрій Митрофанович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Брадянеький Яків Зіновійович, 1918 р. Лейтенант. Загинув 12.07.1943 р.

Бражник Володимир Васильович. Рядовий. Загинув 7.03.1945 р. Похований: с. Герден. Німеччина.

Бражников Данило Данилович, 1900 р. Єфрейтор. Загинув 7.08.1944 р. Похований: с. Поцану Краківського воєв. Польща.

Браїлко Григорій Кузьмич, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Браїлко Іван Маркіянович, 1919 р. Лейтенант. Загинув: жт. 1941 р.

Браїлко Микола Олексійович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Браїлко Яків Захарович, 1917 р. Єфрейтор. Загинув 7.04.1944 р.

Браїлко Іван Семенович. Рядовий. Помер від ран 21.05.1945 р.

Браїло Йосип Якович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 14.09.1941 р.

Браїловський Володимир Абрамович, 1900 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Браїловський Володимир Якович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Брандт Йосип Шахнович. Військтехнік. Загинув у 1941 р.

Брандт Лев Самойлович, 1921 р. Лейтенант. Загинув 17.02.1942 р.

Брантецький Іван Тимофійович, 1903 р. Лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Брасяавський Йосип Михайлович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Брасяавський Семен Борисович. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Браташ Іван Кіндратович. Мол. сержант. Загинув 24.08.1943 р. Похований: с. Богородичне Слов'янського р-ну Донецької обл.

Братениш Данило Семенович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Братениш Михайло Семенович. Мол. сержант. Загинув 18.12.1943 р. Похований: с. Михайлівка Дніпропетровської обл.

Братик Андрій Олександрович, 1911 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Братин Микола Михайлович. Гв. рядовий. Загинув у 1945 р.

Братина Василь Іванович. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Братина Григорій Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув 5.07.1942 р.

Братко Олексій Федорович. Мол. сержант. Помер від ран 20.04.1945 р. Похований: м. Мелітополь Запорізької обл.

 

78 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Братусь Михайло Васильович, 1921 р. Рядовий. Загинув 23.07.1941 р.

Братусь Михайло Минович, 1909 р. Рядовий. Загинув 24.11.1943 р. Похований: с. Звенигородка Кіровоградської обл.

Брауде Євсевій Львович. Лейтенант. Загинув 14.03.1944 р. Похований: с. Редвинці Хмельницького р-ну Хмельницької обл.

Брах Іван Панасович. Рядовий. Загинув 14.12.1943 р. Похований: с. Новофедорівка Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Брачно Андрій Антонович. Рядовий. Помер від ран 1.02.1944 р. Похований: м. Саратов.

Бреслав Абрам Григорович, 1904 р. Рядовий. Загинув 8.03.1944 р. Похований у Могильовській обл.

Бреславець Петро Наумович, 1913 р., смт Старий Мерчик Валківського р-ну Харківської обл. Мобілізований Полтавським МВК. Рядовий. Загинув 1.03.1943 р. Похований у Валківському р-ні Харківської обл.

Бречко Анатолій Якович, 1922 р. Гв. рядовий. Загинув 10.01.1944 р.

Бречко Данило Євтихійович, 1908 р. Рядовий. Загинув 18.03.1945 р. Похований: с. Треустьє Ротенберзького р-ну. Південна Сілезія.

Бречко Іван Семенович. Рядовий. Загинув 9.07.1944 р. Похований: с. Ва-нехіно Виборзького р-ну Ленінградської обл.

Бречко Митрофан Омелянович, 1900 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Брижецький Степан Федорович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Брижак Віктор Якович, 1926 р. Рядовий. Загинув 19.12.1943 р.

Брижак Іван Васильович. Рядовий. Загинув 14.12.1943 р. Похований: с. Новофедорівка Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Брижак Іван Кирилович, 1922 р. Рядовий. Загинув 19.02.1943 р. Похований у Ленінградській обл.

Брижак (Брижан) Павло Панасович, 1926 р. Рядовий. Загинув 25.01.1945 р. Похований: с. Барачяї. Угорщина.

Брижко Олександр Дмитрович, 1898 р. Ст. лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Брижко Олександр Тихонович, 1898 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув 6.01.1944 р. Похований: с. Новоандріївка Новгородківського р-ну Кіровоградської обл.

Брилав Абрам Григорович. Рядовий.

Брин Ізраїль Мордухович, 1920 р. Призваний у 1939 р. Військфельдшер. Загинув: ср. 1941 р.

Брискин Аркадій Захарович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Брискин Борис Зельманович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Брискин Михайло Захарович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 23.02.1945 р. Похований: м. Хохенштейн. Східна Пруссія.

Брихнич Пантелеймон Євдокимович, 1906 р. Рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Володимиро-Ульяновка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Бричко Олександр Олександрович, 1918 р. Рядовий. Загинув 7.01.1944 р. Похований: с. Гашніково

 

79 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Новосокольницького р-ну Псковської обл.

Бровенко Володимир Васильович, 1924 р. с. Турівка Яготинського р-ну Київської обл. Рядовий. Помер від ран 26.01.1943 р. Похований: с. Ленінка Ростовської обл.

Бровенко Феодосій Харитонович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бровкін Георгій Прохорович, 1912 р. Рядовий. Загинув 21.02.1942 р.

Бровко Андрій Федорович, 1902 р. Рядовий. Загинув 26.01.1944 р. Похований: с. Оситняжка Кіровоградської обл.

Бровко Борис Іванович, 1922 р. Гв. ст. лейтенант. Загинув 17.04.1945-р. Похований у Австрії.

Бровко Василь Федорович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Бровко Йосип Іванович. Рядовий. Загинув 20.10.1944 р. Похований: с. Гурнес Казановського повіту. Польща.

Бровко-Борисенко Михайло Семенович. Партизан. Зв'язківець загону Залізняка. Страчений гестапо у 1943 р. Похований: м. Полтава.

Бровко Олександр Федорович, 1909 р. Рядовий. Загинув 26.01.1944 р. Похований: с. Оситняжка Кіровоградської обл.

Бровченко Семен Панасович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 6.05.1944 р. Похований: с. Росохач Городенківського р-ну Івано-Франківської обл.

Бродський Анатолій Семенович, 1909 р. Рядовий. Загинув 17.09.1943 р. Похований: с. Ворошилово Кримського р-ну Краснодарського краю.

Бродський Ісай Мойсейович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 23.10.1941 р.

Бродський Михайло Ісакович, 1918 р. Рядовий. Загинув 9.12.1941 р.

Броздін (Бороздін) Михайло Мойсейович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Брохштейн Ізраїль Шльомович, 1902 р. Мобілізований у 1942 р. Лейтенант. Загинув 29.09.1944 р. Похований: с. Тиедорівка Краковського воєвод. Польща.

Брошенко Костянтин Фролович. Мол. політрук. Загинув у 1941 р.

Брудний Абель Захарович, 1892 р. Сержант. Загинув: чв. 1942 р.

Брудно Мойсей Львович, 1900 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Брудно Роман Мойсейович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 30.03.1945 р. Похований: м. Залаєгерсер. Угорщина.

Брук Абрам Лазарович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Брук Павло Борисович, 1901 р. Рядовий. Загинув 10.01.1945 р.

Брус Андрій Степанович, 1913 р. Рядовий. Загинув 30.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградської обл.

Брус Степан Дмитрович, 1921 р. Рядовий. Загинув 6.07.1943 р. Похований: с. Крюківка Пристенського р-ну Курської обл.

Брусилов Пилип Михайлович, 1902 р. Ст. сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Брюх Іван Михайлович. Призваний у 1940 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 22.12.1943 р.

 

80 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Брюхін Тимофій Герасимович, 1920 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 1.04.1942 р.

Бублик Василь Михайлович, 1914 р. Ст. лейтенант. Загинув 4.03.1943 р.

Бублик Володимир Арсентійович, 1903 р. Мол. сержант. Загинув 1.08.1944 р. Похований у Люблінському воєв. Польща.

Бублик Григорій Трохимович. Рядовий. Загинув: гр. 1944 р.

Бублик Іван Іванович, 1897 р. Рядовий. Загинув 25.09.1944 р.

Бублик Іван Панасович. Рядовий. Загинув 19.03.1944 р. Похований: с. Сергіївна Одеської обл.

Бублик Михайло Дем'янович, 1914 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Бублик Олександр Сергійович, 1920 р. Рядовий. Загинув: чв. 1941 р.

Бублик Олексій Іванович. Рядовий. Загинув 28.10.1943 р. Похований у Олександрійському р-ні Кіровоградської обл.

Бублик Петро Григорович, 1918 р. Сержант. Загинув у 1941 р.

Бубликов Анатолій Іванович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бугаєвськнй Михайло Іларіонович. Рядовий. Загинув 29.11.1941 р.

Бугаєнко Володимир Карпович, 1907 р. Сержант. Загинув: вр. 1942 р.

Бугаєнко Олександр Федорович, 1913 р. Мол. лейтенант. Загинув 18.10.1941 р.

Бугай Борис Євстахійович, 1915 р. Лейтенант. Загинув 10.03.1943 р. Похований: с. Красне Орловської обл.

Бугайов Василь Павлович, 1915 р. Мол. лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Бугарєв Іван Іванович, 1911 р. Рядовий. Загинув 18.07.1944 р.

Бугарєв Петро Іванович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Помер від ран 21.08.1944 р. Похований: с. Пробота Ясського повіту. Румунія.

Бугас Микола Володимирович. Рядовий.

Бугрим Микола Олексійович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Бугров Микола Михайлович, 1922 р. Лейтенант. Загинув 10.05.1942 р.

Будаш Василь Григорович. Технік-інтендант 1 р. Загинув у 1941 р.

Буденко Олексій Кіндратович. Рядовий. Загинув 28.06.1942 р.

Будкін Тимофій Кіндратович. Інтендант 3 р. Загинув у 1941 р.

Будко Абрам Сильвестрович. Рядовий. Помер від ран 13.02.1944 р. Похований: м. Невель Псковської обл.

Будко Іван Леонтійович. Мобілізований у 1941 р. Мол. сержант. Загинув 3.10.1941 р.

Будник Олександр Володимирович, 1919 р. Лейтенант. Загинув 1.02.1942 р. Похований: с. Спаська Полість Чудовського р-ну Новгородської обл.

Будник Павло Юхимович. Капітан. Загинув у 1944 р.

Будницький Зяма Мойсейович, 1924 р. Мол. лейтенант. Загийув 27.09.1944 р.

Будниченко Антон Кіндратович. Ст. політрук. Загинув: лсп. 1941 р.

Буднянський Іван Леонтійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Будняцький Герш-лейб Євельєв (Григорій Євлевич), 1899 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

81 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Будьяменко Григорій Вікторович, 1907 р. Ст. сержант.

Будьяненко Віктор Данилович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Єфрейтор. Загинув 31.03.1942 р.

Бужаков Володимир Петрович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бузін Михайло Тимофійович, 1922 р. Сержант. Загинув 28.08.1943 р. Похований: с. Олексеєво Карачевського р-ну Брянської обл.

Бузько Василь Володимирович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Буй Олександр Іванович, 1912 р. Старшина. Загинув: жт. 1943 р.

Буйвіт Михайло Леонтійович. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Буймістр Григорій Іванович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Буколов Анатолій Євгенович, 1905 р. Санінструктор. Загинув: лсп. 1943 р.

Булавицький Яків Денисович, 1918 р. Лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Булавіна Віра Василівна, 1920 р. Десантник. Розвідниця Генштабу. Страчена гестапо 28.10.1942 р. Похована: м. Полтава.

Булай Григорій Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Булай Федір Степанович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинв: гр. 1943 р.

Буланний Павло Степанович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Буланний Петро Гордійович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 3.05.1944 р. Похований: с. Глинне Григоріопільського р-ну. Молдова.

Буланов Микола Кіндратович. Рядовий. Загинув 24.06.1941 р.

Булахов Василь Феоктистович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Булгаков Григорій Олексійович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Булгаков Іван Дмитрович, 1901 р. Гв. полковник. Загинув 10.10.1943 р. Похований: с. Поленівка Ліозненського р-ну Вітебської обл.

Булгаков Микола Петрович. Ст. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Булдовський Степан Степанович, 1903 р. Старшина. Загинув: лсп. 1943 р.

Буличов Михайло Микитович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Булюбаш Борис Володимирович, 1910 р. Ст. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Бульбаха Олексій Микитович, 1907 р. Рядовий. Загинув 28.10.1943 р. Похований у Криворізькому р-ні Дніпропетровської обл.

Бумащенко Кирило Михайлович, 1906 р. Рядовий. Загинув 12.07.1942 р.

Бундар Олексій Іванович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув 6.08.1943 р. Похований: с. Погоріле Курської обл.

Бундур Андрій Іванович, 1923 р. Мол. сержант. Загинув 18.07.1944 р. Похований: смт Порицьк Волинської обл.

Бундур Іван Панасович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: лсп. 1943 р.

Бундур Іван Сергійович. Рядовий. Помер від ран 16.12.1943 р. Похований: с. Сіляки Сураженського р-ну Вітебської обл.

 

82 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бундур Микола Іванович, 1921 р. Сержант. Загинув 28.11.1942 р.

Бундур Микола Платонович, 1900 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1942 р.

Буницький Іван Семенович. Загинув у 1944 р.

Бунякін Тихон Петрович, 1924 р. Сержант. Помер від ран 9.11.1943 р. Похований у Київській обл.

Бур Терентій Миронович, 1917 р. лейтенант. Загинув 11.09.1943 р.

Бурда Іван Васильович. Гв. рядовий. Загинув 19.03.1944 р. Похований: с. Михайлівка Новоодеського р-ну Миколаївської обл.

Бурдаль Лев Борисович, 1913 р. Сержант. Загинув: бер. 1944 р. Похований: х. Підгорний Кримського р-ну Краснодарського краю.

Бурдановський Микола Кирилович, 1916 р. Рядовий. Помер від ран 13.11.1944 р. Похований: с. Бінти. Латвія.

Бурденко Василь Васильович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Бурдник Андрій Феодосійович, 1919 р. Курсант. Помер від ран 20.05.1943 р. Похований: м. Новий Оскол Бєлгородської обл.

Буреш Сергій Йосипович, 1905 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Бурий Григорій Якович. 1909 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Буримський Борис Миколайович, 1924 р. Рядовий. Загинув 15.09.1941 р.

Бурков Микола Васильович, 1904 р. Рядовий. Загинув у 1941 р.

Бурков Микола Федорович, 1923 р. Рядовий. Загинув 11.03.1942 р. Похований: с. Воронцово Островського р-ну Псковської обл.

Бурлаєнко Василь Гаврилович, 1924 р. Ст. сержант. Загинув 15.09.1944 р.

Бурлай Андрій Филимонович, 1896 р. Рядовий. Загинув 22.11.1943 р. Похований: с. Камбурліївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Бурлай Іван Карпович, 1923 р. Рядовий. Загинув 25.05.1942 р.

Бурлак Іван Федорович, 1915 р. Мол. лейтенант. Загинув 8.09.1942 р. Похований: с. Гірська Поляна Волгоградської обл.

Бурлаков Андрій Юхимович, 1919 р. Рядовий. Загинув 6.08.1941 р. Похований: м. Ржев Тверської обл.

Бурлаков Іван Федорович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Бурлуцький Кузьма Сергійович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бурмистров Микита Григорович, 1916 р. Рядовий. Загинув 14.11.1942 р. Похований: с. Ожигово Орловської обл.

Бурмистров Микола Іванович, 1909 р. Ст. лейтенант. Загинув: чв. 1943 р.

Бурнатов Микола Андрійович. Мол. сержант. Загинув 18.01.1945 р.

Бурнусов Володимир Олександрович, 1925 р. Призваний у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Буртапов Володимир Мусійович, 1915 р. Мол. політрук. Загинув: ср. 1942 р.

Бурцев Микола Устинович, 1924 р. Сержант. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Крупське Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

 

83 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бурчак Володимир Антонович. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бурштейн Цезар Овсійович, 1910 р. Рядовий. Загинув 24.03.1944 р. Похований: с. Старі Кошари Ковельського р-ну Волинської обл.

Буря Микита Панасович, 1904 р. Ст. лейтенант. Загинув 21.08.1944 р.

Буря Павло Григорович. Мол. лейтенант. Загинув: чв. 1943 р.

Буряковський Олександр Ілліч, 1903 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Буряченко Іван Кирилович, 1920 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Бут Василь Гордійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 17.12.1943 р. Похований у Знам'янському р-ні Кіровоградської обл.

Бут Василь Леонтійович. Ст. сержант. Загинув 10.01.1944 р. Похований: с. Лелеківка Кіровоградської обл.

Бут Данило Пилипович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Майор. Загинув 16.03.1943 р. Похований: с. Києво Староруського р-ну Новгородської обл.

Бут Іван Костянтинович, 1904 р. Рядовий. Загинув 6.03.1944 р. Похований: с. Отдиха Вітебського р-ну Вітебської обл.

Бут Іван Якович, 1915 р. Ст. лейтенант. Загинув 23.06.1942 р.

Бут Микола Пилипович. Ст. лейтенант. Загинув: чв. 1941 р.

Бут Михайло Дем'янович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бут Олександр Юхимович. Рядовий. Загинув 6.02.1944 р. Похований у Київській обл.

Бут Петро Петрович, 1914 р. Міліціонер. Партизан. Загинув у 1942 р. Похований: с. Вільхівщина Полтавського р-ну Полтавської обл.

Бутейко Олександр Григорович, 1924 р. Ст. лейтенант. Загинув 9.04.1945 р. Похований: с. Славінське Гвардійського р-ну Калінінградської обл.

Бутейко Олексій Кіндратович, 1919 р. Гв. рядовий. Загинув 19.02.1944 р. Похований: с. Білий Берег Гомельської обл.

Бутенко Антон Андрійович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Бутенко Василь Панасович, 1925 р. Єфрейтор. Загинув 23.07.1944 р. Похований: м. Клещіни Білостоцького воєвод. Польща.

Бутенко Василь Мардарійович, 1914 р., м. Харків. Рядовий. Загинув 11.02.1942 р.

Бутенко Володимир Семенович, 1926 р. Єфрейтор. Помер від ран 20.02.1945 р. Похований: м. Щецін. Польща.

Бутенко Іван Маркевич, 1915 р. Старшина. Загинув 25.02.1944 р. Похований у Естонії.

Бутенко Карпо Іванович. Мол. лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бутенко Михайло Павлович, 1918 р. Рядовий. Помер від ран 3.04. 1942 р. Похований у Староруському р-ні Новгородської обл.

Бутенко Мойсей Тимофійович, 1901 р. Рядовий. Загинув 5.01.1944 р.

Бутенко Павло Михайлович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 31.03.1943 р. Похований: с. Куземки Спас-Деменського р-ну Калузької обл.

Бутенко Павло Миколайович. Рядовий.

 

84 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Бутенко Степан Васильович, 1894 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бутенко Степан Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув 25.01.1942 р. Похований: с. Платонівка Артемівського р-ну Донецької обл.

Бутир Іван Платонович. Загинув: кв. 1945 р.

Бутко Іван Леонтійович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув 3.10.1941 р. Похований: с, Ста-ро-Мотроніно Холм-Жирковського р-ну Смоленської обл.

Бутко Микола Ілліч. Лейтенант. Загинув у 1944 р.

Бутко Михайло Якович, 1919 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Бутман Самуїл Давидович. Політрук. Загинув у 1941 р.

Бутмановський Володимир Прохорович. Рядовий. Загинув 18.12.1943 р.

Бутович Михайло Миколайович, 1900 р. Рядовий. Загинув 29.09.1944 р.

Бутрим Михайло Петрович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Бутченко Іван Якович. Мол. лейтенант. Загинув 7.07.1941 р.

Бухбиндер Нуто-Іцько Абрамович, 1909 р. Сержант. Загинув: жт. 1941 р.

Бухолов Анатолій Євгенович, 1905 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бухтиченко Іван Трохимович, 1906 р. Рядовий. Загинув 7.05.1945 р.

Бухун Костянтин Васильович, 1901 р. Мобілізований 22.08.1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Буцький Андрій Васильович, 1917 р., с. Огульці Валківського р-ну Харківської обл. Рядовий. Помер від ран: бер. 1944 р.

Буцький Василь Данилович, 1918 р. Рядовий. Загинув 4.09.1942 р.

Буцький Василь Тихонович, 1922 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Буцький Євген Тимофійович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 31.09.1944 р. Похований: с. Уджинок Брокського пов. Варшавського воєв. Польща.

Буцький Микола Тимофійович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув 7.03.1943 р. Похований: с. Т-Уголок Курської обл.

Буцький Олександр Васильович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Буцький Сергій Іванович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Буцький Тимофій Кіндратович. Інтендант 3 р. Загинув: вр. 1941 р.

Бучаров Петро Іванович, 1910 р. Рядовий. Помер від ран 20.08.1944 р. Похований: с. Пробота. Румунія.

Бучнєв Василь Іванович, 1916 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Бушкін Олександр Васильович, 1924 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

В

Ваган Михайло Степанович, 1902 р. Рядовий. Загинув: тр. 1942 р.

Вазун Василь Ілліч, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

85 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Вайденко Володимир Ілліч. Учитель. Підпільник групи Калиниченка. Страчений німецькими карателями: вр. 1942 р.

Вайсблат Донтон Володимирович, 1924 р. Загинув 27.03.1943 р. Похований: с. Дримово Демидовського р-ну Смоленської обл.

Вайсперк Наум Лазарович, 1907 р. Рядовий. Загинув 6,01.1944 р. Похований: с. Аджамка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Вакс Семен Мойсейович, 1924 р. Рядовий. Загинув 30.01.1943 р. Похований: м. Краснодар.

Вакула Борис Кузьмич, 1917 р. Сержант. Загинув 18.04.1945 р. Похований: с. Вільгельміненталь. Німеччина.

Вакула Василь Дмитрович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. (943 р.

Вакула Тригорій Іванович, 1903 р. Єфрейтор. Загинув 31.08.1944 р. Похований: с. Плотоніштій. Румунія.

Вакула Іван Трохимович, 1896 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Вакула Максим Федорович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 20.11.1943 р. Похований: с. Куколівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Вакула Олександр Трохимович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 8.02.1942 р. Похований: с. Бондарне Артемівського р-ну Донецької обл.

Вакуленко Василь Олексійович, 1922 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вакуленко Микола Васильович, 1918 р. Сержант. Загинув 7.10.1942 р.

Вакуленко Микола Петрович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вакуленко Олександр Автономович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вакуленко Павло Миколайович, 1904 р. Мобілізований у 1943 р. Гв. рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований: м. Олександрія Кіровоградської обл.

Вакуленко Павло Митрофанович, 1917 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вакулов Дмитро Васильович. Рядовий. Помер від ран 16.03.1942 р. Похований у Смоленській обл.

Валін Валерій Потапович, 1922 р. Рядовий. Загинув 12.11.1942 р.

Вальков Григорій Лукич. Лейтенант. Загинув: бер. 1942 р.

Вальховський Володимир Євгенович, 1915 р. Рядовий. Загинув 7.04.1944 р. Похований: с. Парканівка Фрунзенського р-ну Одеської обл.

Вальчинін Борис Олександрович, 1916 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Ванда Василь Дмитрович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 194"4 р.

Ванда Григорій Дмитрович, 1916 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: кв. 1945 р.

Ванда Іван Іванович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 13.08.1944 р.

Ваней Лев Хаймович, 1917 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

Ванеш Ісаак Хаймович, 1923 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Ванник Григорій Митрофанович. Рядовий.

 

86 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Вансак (Ванцак) Єгор, 1897 р. Рядовий. Помер від ран 29.03.1944 р. Похований: м. Арзамас Нижньоновгородської обл.

Ванько Микола Логвинович. Мол. сержант. Загинув: ср. 1941 р.

Ваньчак (Ванвал) Антонович. Рядовий. Загинув 6.01.1944 р. Похований у Кіровоградському р-ні Кіровоградської обл.

Варава Євстахій Тимофійовйч, 1907 р. Гв. рядовий. Загинув 8.01.1944 р. Похований: с. Лелеківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Варава Іван Петрович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. сержант. Загинув 29.10.1943 р.

Варава Микита Михайлович. Гв. рядовий. Загинув 17.12.1943 р. Похований: с. Новомиколаївка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Варава Степан Трифонович. Рядовий. Загинув 29.04.1945 р.

Варава Тимофій Тихонович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Варатинський Петро Йосипович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 31.03.1945 р.

Варванський Пилип Семенович, 1892 р. Рядовий. Помер від ран 25.07.1943 р. Похований: м. Саратов.

Варгасов Василь Олександрович, 1908 р. Загинув: ср. 1943 р.

Вареник Петро Іванович, 1920 р. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Вареников Петро Іванович, 1920 р. Мол. сержант. Загинув 6.09.1942 р.

Варипаєв Костянтин Степанович, 1918 р. Призваний у 1939 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 14.02.1945 р.

Варич Григорій Якимович, 1922 р. Ст. сержант. Загинув 3.11.1943 р.

Варковський Михайло Олексійович. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований: с. Деріївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Варшавський Лев Михайлович, 1921 р. Лейтенант. Загинув 12.06.1943 р.

Варшавський Панас Гаврилович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Варяниця Микола Іванович, 1914 р. Старшина. Загинув 25.11.1942 р. Похований: с. Васильки Тверської обл.

Васелюк Олександр Якович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Помер від ран 3.10.1942 р. Похований: м. Тамбов.

Васендін Дмитро Павлович. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Васенко Леонід Іванович, 1903 р. Ст. сержант. Загинув: ср. 1943 р.

Васенчук Павло Павлович, 1918 р. Призваний у 1938 р. Ст. лейтенант. Загинув 24.09.1944 р. Похований у Румунії.

Васенчук Павло Степанович, 1896 р. Капітан. Помер від ран 1.03.1942 р. Похований: м. Сизрань Самарської обл.

Василевський Дмитро Васильович, 1900 р. Ст. сержант. Загинув 16.04.1944 р. Похований: с. Жиденкіно Ленінградської обл.

Василевський Марко Ізраїльович, 1914 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Василевський Микола Степанович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Василенко Андрій Павлович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

87 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Василенко Василь Трохимович, 1916 р. Гв. ст. сержант. Загинув 16.04.1944 р. Похований: с. Тошлик Григоріопольського р-ну. Молдова.

Василенко Омелян Савелійович, 1903 р. Рядовий. Загинув 7.03.1942 р. Похований: ст. Лихачеве Первомайського р-ну Харківської обл.

Василенко Петро Іванович, 1917 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Василенко Петро Кирилович. Загинув 2.11.1944 р. Похований: с. Приєкуле Лієпайського р-ну. Латвія.

Василець Іван Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Василець Іван Федорович, 1902 р. Підпільник. С.трачений ворогами у 1943 р.

Василець Гнат Павлович, 1894 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Василець Леонід Антонович, 1921 р. Єфрейтор. Загинув 7.12.1943 р. Похований: с. Устинівка Малинського р-ну Житомирської обл.

Василець Микола Кіндратович, 1907 р. Рядовий. Помер від ран 13.12.1941 р. Похований: с. Петровеньки Слов'янського р-ну Луганської обл.

Василець Олександр Захарович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Васильєв Іван Ілліч. Рядовий. Загинув 19.03.1945 р.

Васильєв Леонід Вікторович. Сержант. Загинув 4.08.1943 р. Похований: с. Ржава Кромського р-ну Орловської обл.

Васильєв Лістр Іванович, 1925 р. Рядовий. Загинув 26.07.1944 р. Похований: с. Крекси Нарвського р-ну. Естонія.

Васильєв Михайло Григорович. Загинув 14.01.1944 р.

Васильєв Олександр Йосипович, 1912 р. Рядовий. Загинув 12.01.1945 р.

Васильєв Олександр Миколайович, 1926 р. Рядовий. Загинув 8.03.1945 р. Похований: с. Лоренчи. Латвія.

Васильєв Олександр Миронович, 1900 р. Рядовий. Помер від ран 13,01.1944 р. Похований: с. Розумівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Василькович Азат Сарафович, 1917 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Васильченко Володимир Прокопович, 1918 р. Загинув: лсп. 1943 р.

Васильченко Іван Юхимович, 1902 р. Рядовий. Загинув 24.09.1941 р.

Васильченко Микола Кирилович. Сержант. Загинув 27.07.1944 р. Похований: с. Мурашино Псковської обл.

Васильченко Михайло Степанович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 5.11.1943 р. Похований: с. Щасливе Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Васильченко Олексій Никифорович, 1902 р. Майор. Загинув: ср. 1941 р.

Васильченко Петро Володимирович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Васюков Петро Родіонович, 1918 р. Рядовий. Помер від ран 20.01.1944 р. Похований: с. Малі Замолди Смоленської обл.

Васюта Анатолій Логвинович. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Васюта Дмитро Павлович, 1922 р. Капітан. Помер від ран 31.03.1943 р.

 

88 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Васюта Михайло Якович, 1923 р. Партизан. Загинув 29-02.1944 р. Похований: с. Якимівці Лановецького р-ну Тернопільської обл.

Васюта Павло Дмитрович, 1921 р. Призваний у 1940 р. Лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Васюта Петро Кузьмич, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Васюта Степан Дмитрович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Васютін Олександр Андрійович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув: лп. 1941 р.

Васюхно Микола Тимофійович, 1903 р. Сержант. Помер від ран 20.07.1943 р. Похований: с. Тимофіївка Невельського р-ну Псковської обл.

Васько Віталій Іванович, 1921 р. Лейтенант. Помер від ран 4.01.1942 р. Похований: м. Старий Оскол Бєлгородської обл.

Васько Григорій Микитович, 1906 р. Рядовий. Загинув 4.10.1942 р.

Васько Зіновій Іванович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Васько Іван Васильович, 1908 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 6.12.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Васько Іван Петрович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944і р.

Васько Олександр Іванович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 8.01.1944 р. Похований: с. Соколівське Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Васько Павло Петрович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Васьковський Іван Олексійович, 1917 р. Гв. рядовий. Загинув 7.03.1944 р. Похований: смт Катеринопіль Черкаської обл.

Вателін Сергій Іванович. Старшина. Загинув 19.05.1945 р. Похований: м. Юхнов Калузької обл.

Ватко Сергій Федорович. Загинув: гр. 1943 р.

Ватченко Олексій Іванович. Гв. рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вахит Степан Степанович, 1915 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ваценко Антон Антонович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 21.02.1944 р. Похований: с. Новоселівка Дніпропетровської обл.

Ваценко Володимир Павлович, 1913 р. Рядовий. Загинув 21.07.1944 р. Похований у Карелії.

Ваценко Григорій Ілліч, 1925 р. Призваний у 1943 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Ваць Микола Юхимович, 1913 р. Рядовий. Загинув 6.03.1944 р. Похований у Широківському р-ні Дніпропетровської обл.

Ваць Олексій Тимофійович, 1925 р. Рядовий. Загинув 20.07.1944 р. Похований: с. Стеті. Латвія.

Вашевський Петро Васильович, 1915 р. Рядовий. Загинув 14.06.1943 р. Похований: С. Моногарово Лівенського р-ну Орловської обл.

Ващенко Василь Андрійович. Рядовий. Загинув: вр. 1943 р.

Ващенко Василь Михайлович, 1902 р. Рядовий. Загинув 29.11.1943 р.

 

89 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Похований: с. Березівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Ващенко Іван Михайлович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ващенко Микола Панасович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув 1.09.1943 р. Похований: с. Старо-Сустово Ярцівського р-ну Смоленської обл.

Ващенко Михайло Єфремович, 1919 р. Ст. сержант. Загинув 29.12.1941 р. Похований: с. Біловське Курської обл.

Ващенко Тихон Тихонович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1923 р.

Ващенко Феодосій Федотович, 1904 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Ващенко Яків Никонович, 1906 р. Рядовий. Загинув 17.02.1942 р. Похований: с. Беззаботівка Олександрівського р-ну Донецької обл.

Вдовенко Григорій Іванович, 1921 р. Мол. сержант. Загинув 22.01.1945 р.

Вдовенко Зінаїда А. Підпільниця групи Петра Токаря. Загинула у 1942 р. Похована: м. Полтава.

Ведошенко Володимир Кузьмич, 1912 р. Рядовий. Загинув 31.03.1945 р. Похований у Німеччині.

Ведюк Іван Федотович, 1919 р. Мол. сержант. Загинув 6.02.1944 р. Похований у Псковській обл.

Векленко Петро Іванович, 1922 р. Призваний у 1943 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Велецький Василь Сильвестрович, 1926 р. Рядовий. Загинув 29.10.1944 р.

Великовський Емануїл Ісакович, 1921 р. Ст. лейтенант. Загинув 21.01.1944 р. Похований: с. Кородиня Чудовського р-ну Новгородської обл.

Велитченко Георгій Степанович, 1896 р. Рядовий. Загинув 30.10.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Кіровоградської обл.

Величенко Іван Васильович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Величко Григорій Сергійович, 1914 р. Рядовий. Загинув 18.10.1941 р.

Величко Іван Михайлович, 1915 р. Сержант. Загинув: бер. 1944 р.

Величко Макар Володимирович, 1898 р. Ст. лейтенант. Загинув 26.08.1942 р.

Величко Павло Микитович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Помер від ран 8.08.1944 р. Похований: м. Вілкавішкіс. Литва.

Величко Павло Петрович, 1919 р. Рядовий. Загинув 13.03.1943 р.

Величко Тихон Олексійович, 1914 р. Старшина. Загинув: вр. 1943 р.

Венгеров Аврам Аронович, 1902 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1942 р.

Венгеров Григорій Якович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Венгеров Юрій Рувимович, 1924 р. Лейтенант. Загинув 13.04.1943 р.

Венгерський Євген Данилович, 1919 р. Призваний у 1940 р. Сержант. Помер від ран 11.09.1943 р. Похований: м. Курськ.

Венглинський Микола Феофанович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Венделовський Михайло Данилович, 1905 р. Рядовий. Загинув 9.03.1944 р. Похований: с. Миколаївка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

 

90 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Венжик Володимир Олександрович, 1908 р. Сержант. Помер від ран 19.02.1945 р. Похований: с. Ренгенсдорф. Німеччина.

Вениченко Іван Степанович, 1912 р. Рядовий. Загинув 3.03.1945 р.

Вер (Черевно) Віктор Прокопович, 1901 р. Письменник. Загинув у бою: тр. 1944 р.

Вербенець Филимон Васильович, 1909 р. Лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Вербицький Андрій Юхимович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 24.09.1941 р. Похований: м. Тербуни Орловської обл.

Вербич Володимир Федорович. Рядовий. Загинув 29.11.1943 р. Похований: смт Олександрівна Олександрівського р-ну Кіровоградської обл.

Вербов Михайло Миколайович, 1925 р. Рядовий. Загинув: вр. 1944 р.

Вербов Олександр Михайлович. Рядовий. Загинув 8.05.1942 р. Похований: м. Мурманськ.

Вербов Олександр Павлович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Вербов Петро Никонович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Політрук. Загинув: жт. 1941 р.

Вербовий Денис Петрович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 20.09.1944 р. Похований: с. Чорна Струга Варшавського воєв. Польща.

Вербовий Микола Захарович. Рядовий. Загинув 26.03.1945 р. Похований: с. Ріткоф. Польща.

Вербовий Микола Максимович, 1926 р. Рядовий. Загинув 5.02.1945 р. Похований: с. Біллерберг. Німеччина.

Вербовий Олександр Михайлович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вербовий Петро Никонович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вербовий Тимофій Якович, 1914 р. Рядовий. Помер від ран 29.10.1943 р. Похований: с. Щасливе Олександрі" ського р-ну Кіровоградської обл.

Вербуй Аврам Борисович. Мол. лейтенант. Загинув 7.04.1945 р.

Вергасов Алім Шакірович, 1912 р. Гв. рядовий. Загинув 2.07.1943 р. Похований: с. Михайлівка Курської обл.

Вергелес Андрій Харитонович, 1909 р. Мол. сержант. Загинув 9.02.1945 р. Похований: м. Легніце. Польща.

Вергелес Василь Денисович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Вергелес Сергій Омелянович. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув 3.10.1941 р.

Вергелес Пилип Андрійович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вергулев Василь Андрійович. Сержант. Загинув 2.08.1943 р. Похований: с. Сидорове Слов'янського р-ну Донецької обл.

Вергуса Григорій Григорович, 1907 р. Сержант. Загинув 23.12.1942 р.

Веревський Георгій Васильович, 1924 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Веремеєнко Петро Петрович, 1912 р. м. Харків. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Веременич Олексій Миронович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Верещагін Володимир Михайлович, 1925 р. Рядовий. Загинув

 

91 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

4.02.1945 р. Похований: м. Ельблонг. Польща.

Верещака Степан Павлович, 1918 р. Сержант. Загинув 12.07.1941 р. Похований: м. Черкаси.

Верещацький Іван Костянтинович, 1896 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 25.02.1944 р. Похований: с. Овсяниківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Верич Микола Тихонович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вернигор Володимир Сергійович, 1924 р. Мол. сержант. Загинув 20.11. 1943 р. Похований: с. Зибкове Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Вертилес Андрій Харитонович. Мол. сержант. Загинув 9.02.1945 р. Похований у Ленінградській обл.

Вертянський Іван Степанович, 1908 р. Рядовий. Помер від ран 22.02.1942 р. Похований: м. Лисичанськ Луганської обл.

Верховський Євген Григорович. Рядовий. Загинув 2.03.1945 р. Похований: с. Райтвейн. Бранденбург. Німеччина.

Верхогляд Василь Антонович, 1904 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Верхола Олександр Кіндратович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 9.03.1943 р. Похований у Західнодвінському р-ні Тверської обл.

Верхола Петро Андрійович, 1925 р. Рядовий. Загинув 18.07.1944 р. Похований у Ленінградській обл.

Верхоиа (Верхола) Олексій Павлович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 21.06.1944 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Верченко Дмитро Несторович, 1896 р. Рядовий. Загинув 29.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградської обл.

Верченко Микола Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув 1.02.1943 р.

Верчик Іван Іванович, 1918 р. Призваний у 1938 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Верчик Костянтин Іванович, 1918 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1942 р.

Весдовський Адольф Якович, 1924 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 6.01.1943 р.

Веселий Степан Олексійович, 1885 р. Рядовий. Помер від ран 13.03.1945 р. Похований: м. Совєтськ Калінінградської обл.

Веселовський-Регоньян Давид Олександрович, 1924 р. Ст. сержант. Загинув 21.08.1943 р.

Весенчук Павло Павлович, 1918 р. Ст. лейтенант. Загинув 24.09.1944 р.

Весенній Георгій Володимирович, 1907 р. Капітан. Загинув: лт. 1944 р.

Весич Андрій Петрович, 1903 р. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Вєтко Сергій Федорович, 1909 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вєтров Євген Дмитрович. Гв. лейтенант. Загинув 20.07.1943 р. Похований: с. Іванівка Куйбишевського р-ну Ростовської обл.

Вєтров Іван Власович, 1924 р. Рядовий. Загинув 30.04.1945 р. Похований: с. Мікулов. Чехослоьаччина.

Вибиванець Павло Кузьмич, 1903 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Виблий Іван Іларіонович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 19.11.1941 р.

 

92 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Виговський Клим. Рядовий. Загинув у полоні 9.12.1942 р.

Вигранко Михайло Максимович. Рядовий. Загинув 27.08.1944 р. Похований: с. Бирлад. Румунія.

Видашенко Іван Григорович, 1900 р. Рядовий. Загинув 14.11.1944 р. Похований: с. Кадлине Бауського р-ну. Латвія.

Видашенко Михайло Григорович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Видашенко Трохим Григорович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Сержант. Загинув 18.04.1945 р.

Видашенко Юхим Пилипович. Ст. сержант. Загинув 20.08.1944 р. Похований: с. Веснєво Білобровського повіту Білостоцького воєв. Польща.

Видюк Микола Григорович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: вр. 1941 р.

Виженко Юхим Григорович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Вижилюк Олексій Пилипович. Сержант. Загинув 3.10.1941 р.

Вижилюк Юхим Григорович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Викула Максим Федорович, 1904 р. Рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Андріївка Кіровоградської обл.

Вильковський Григорій Іванович, 1922 р. Ґв. мол. військтехнік. Загинув 19.08.1942 р.

Вильховик Лука Микитович, 1911 р. Рядовий. Загинув 11.04.1942 р.

Вильховик Матвій Іванович, 1897 р. Рядовий. Загинув 12.01.1944 р.

Вильховченко Микола Петрович, 1919 р., с. Титовка Міллеровського р-ну Ростовської обл. Капітан. Загинув 14.01.1945 р. Похований: м. Аджитов Польща.

Винник Григорій Митрофанович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 18.03.1943 р.

Винник Олександр Макарович, 1905 р. Рядовий. Загинув: сч. 1943 р.

Винниченко Афанасій Никифорович. Сержант. Загинув 7.04.1942 р. Похований у Ленінградській обл-

Винниченко Іван Захарович, 1925 р. Мобілізований у 1943 р. Єфрейтор. Загинув: бер. 1945 р.

Винниченко Костянтин Захарович, 1915 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 7.02.1944 р. Похований у Гомельській обл.

Винниченко Тамара Панасівна. Рядова. Померла від ран 4.04.1944 р. Похована: м. Хмельницький.

Виноградов Григорій Іларіонович, 1922 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Виноградський Абрам Борисович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Винокуров Яків Юхимович, 1908 р. Мол. сержант. Загинув: гр. 1941 р.

Винтишевський Георгій Леонтійович, 1898 р. Рядовий. Загинув 11.02.1944 р. Похований у Кіровоградському р-ні Кіровоградської обл.

Вирвич Вячеслав Станіславович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 2.10.1943 р.

Вирвич Микола Микитович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вирченко Дмитро Несторович. Рядовий. Загинув 20.01.1944 р. Похований: с. Володимирівка Кіровоградської обл.

 

93 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Висич Микола Петрович, 1920 р. Рядовий. Загинув 11.02.1945 р. Похований: с. Драусніц Камінського повіту Приморського воєв. Польща.

Вискривець Віктор Михайлович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Височин Анатолій Анатолійович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Височинський Петро Григорович, 1908 р. Рядовий. Загинув 6.08.1944 р. Похований: с. Муйжа Алуксненського р-ну. Латвія.

Висторонський Микола Кузьмич, 1910 р. Мол. лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Витемирський Сергій Климович, 1911 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Витуховський Залиан Самуїлович, 1906 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Витушко Федір Якович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Витюк Іван Аврамович, 1915 р. Старшина. Призваний у 1937 р. Загинув: лсп. 1943 р.

Вишегородський Костянтин Йосипович, 1913 р. Гв. рядовий. Загинув 14.04.1944 р. Похований: м. Григоріо-поль. Молдова.

Вишневський Микола Якович, 1920 р. Мол. лейтенант. Загинув 7.07.1941 р.

Вишневський Михайло Миколайович, 1925 р. Лейтенант. Загинув 18.09.1944 р. Похований: м. Варшава.

Вишнепольський Давид Ісакович, 1918 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Вишнивецький Віктор Григорович, 1912 р. Капітан. Загинув 1.03.1944 р. Похований: с. Старе Село Рогачевського р-ну Гомельської обл.

Вишнивецький Євдоким Пантелеймонович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Вишнивецький Яків Пантелеймонович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вишня Володимир Миколайович, 1925 р. Рядовий. Загинув 17.05.1944 р. Похований: с. Торговище Турійського р-ну Волинської обл.

Вишняк Василь Порфирович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 30.12.1943 р. Похований: с. Митрофанівка Кіровоградської обл.

Виштікалюк Пантелеймон Лук'янович, 1913 р. Рядовий. Загинув 24.02.1943 р. Похований: смт Маломи-колаївка Антрацитівського р-ну Луганської обл.

Вікнеров Роман Степанович. Рядовий. Загинув 22.06.1941 р.

Вікторенко Віктор Панасович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Технік-інтендант 2 р. Загинув: вр. 1941 р.

Віленський Прокіп Михайлович, 1896 р. Рядовий. Загинув 31.10.1944 р. Похований у Латвії.

Вінцентик Костянтин Андрійович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Вітер Прокіп Федорович, 1912 р. Гв. рядовий. Загинув 26.03.1944 р. Похований: м. Балта Одеської обл.

Вітка Іван Тихонович, 1907 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 18.03.1944 р.

Вітренко Дмитро Петрович, 1925 р. Рядовий. Загинув 18.02.1944 р. Похований: с. Іванївське Плюського р-ну Псковської обл.

Вітренко Микола Іванович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

94 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Вітренко Самуїл Григорович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р. Похований: с. Старо-Мотроніно Холм-Жирковсько-го р-ну Смоленської обл.

Вітренко Семен Андрійович, 1920 р. Ст. сержант. Помер від ран 20.04.1944 р. Похований: м. Тула.

Вітрик Іван Олександрович. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Владимиров Костянтин Кирило-вич, 1916 р. Рядовий. Загинув 5.07.1942 р.

Владимирський Самуїл Михайлович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. політрук. Помер від ран 24.06.1942 р. Похований: м. Красний Луч Луганської обл.

Власенко Василь Андрійович, 1910 р. Ст. лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Власенко Василь Мусійович, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 10.08.1944 р. Похований: м. Харків.

Власенко Віктор Мусійович, 1926 р. Призваний у 1944 р. Рядовий. Загинув: жт. 1944 р.

Власенко Віктор Олександрович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Власенко Володимир Іванович, 1899 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Власенко Григорій Петрович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Власенко Іван Йосипович, 1922 р. Мол. сержант. Загинув 24.09.1943 р.

Власенко Іван Федорович, 1895 р. Мобілізований у 1943 р. Гв. рядовий. Загинув 6.12.1943 р. Похований: с Пан-тазіївка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Власенко Йосип Іванович, 1897 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 26.01.1944 р. Похований: м. Новосибірськ.

Власенко Костянтин Іванович, 1903 р. Ст. політрук. Загинув у 1941 р.

Власенко Микола Мусійович, 1921 р. Гв. рядовий. Загинув 9.03.1944 р. Похований: с. Гуляйполе Катеринопіль-ського р-ну Черкаської обл.

Власенко Нестор Харитонович. Рядовий. Помер від ран 28.10.1944 р. Похований у Лієпайському р-ні. Латвія.

Власенко Олександр Петрович, 1925 р. Гв. сержант. Загинув 19.03.1945 р.

Власенко Панас Федорович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Власенко Петро Григорович, 1921 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Власенко Петро Павлович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Мол. сержант. Загинув 22.09.1942 р. Похований: с. Ста-ро-Невська Дубровка Ленінградської обл.

Власенко Петро Романович, 1911 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Власенко Петро Федорович, 1902 р. Рядовий. Загинув 17.01.1944 р. Похований: с. Большоє Ленінградської обл.

Власенко Семен Федорович, 1914 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Власенко Степан Миколайович, 1898 р. Рядовий. Загинув 30.03.1944 р. Похований: с. Борщі Котовського р-ну Одеської обл.

Власенко Федір Костянтинович. Рядовий. Загинув 21.02.1944 р. Похований: с. Соокала. Естонія.

 

95 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Власков Олександр Михайлович, 1914 р. Майор. Загинув 18.09.1943 р. Похований: м. Красноград Харківської обл.

Власов Василь Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Власов Олексій Лукич, 1909 р. Рядовий. Загинув 6.02.1944 р. Похований: с. Кисляки Вітебського р-ну Вітебської обл.

Власов Петро Петрович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Власюков Леонід Дмитрович, 1925 р. Мол. лейтенант. Загинув 7.02.1945 р. Похований: м. Браухендорф. Німеччина.

Вовк Андрій Іванович, 1907 р. Рядовий. Загинув 3.03.1945 р. Похований: с. Приєкуле Лієпайського р-ну. Латвія.

Вовк Віктор Григорович. Рядовий. Загинув 3.12.1943 р. Похований: с. Ізмайлівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Вовк Леоктій Дмитрович, 1907 р. Рядовий. Загинув 23.11.1944 р. Похований: с. Тору Кінгісеппського р-ну. Естонія.

Вовк Максим Єпіфанович, 1906 р. Рядовий. Загинув 25.04.1944 р. Похований: с. Пугачі Кишинівського р-ну. Молдова.

Вовк Михайло Васильович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Вовк Михайло Наумович, 1911 р. Гв. рядовий. Загинув 29.11.1943 р. Похований: с. Сургани Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Вовк Олександр Лаврентійович, 1900 р. Старшина. Загинув 24.06.1944 р. Похований: с. Сивинка Псковського р-ну Псковської обл.

Вовк Олександр Федорович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув 22.11.1942 р.

Вовк Сергій Григорович. Рядовий. Загинув 5.09.1943 р. Похований: с. Барчани Харківського р-ну Харківської обл.

Вовк Сергій Пантелеймонович, 1913 р. Лейтенант. Загинув 16.03.1942 р.

Вовк Степан Федорович, 1918 р. Сержант. Загинув 21.09.1942 р. Похований: с. Кузмичі Городищенського р-ну Волгоградської обл.

Вовченко Григорій Сидорович, 1917 р. Призваний у 1938 р. Старшина. Загинув у 1943 р.

Водяник Стефан Тихонович, 1906 р. Рядовий. Загинув 12.02.1945 р. Похований: с. Гуркау. Німеччина.

Водяницький Олексій Панасович, 1914 р. Сержант. Загинув 12.01.1944 р. Похований: с. Лелеківка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Воздайбіда Юхим Трохимович. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Вознесенський Микола Семенович, 1914 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Возниця Йосип Андрійович, 1902 р. Рядовий. Загинув 5.10.1944 р. Похований: с. Домбковізна. Польща.

Войзбург Семен Андрійович, 1922 р. Ст. сержант. Загинув 18.08.1943 р. Похований: с. Каплунівка Краснокутського р-ну Харківської обл.

Войко Василь Якович, 1911 р. Сержант. Загинув 8.12.1942 р. Похований: с. Вєдерніково Зубцовського р-ну Тверської обл.

 

96 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Войко Павло Андрійович, 1919 р. Рядовий. Помер від ран 8.10.1941 р. Похований: с. Гусєво Оленінського р-ну Тверської обл.

Войков Дмитро Олексійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Войков Федір Григорович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Войнов Віктор Сергійович, 1904 р. Рядовий. Загинув 7.03.1945 р.

Войнов Назар Львович, 1917 р. Рядовий. Загинув 5.05.1943 р.

Войтенко Михайло Казимировим. Рядовий. Загинув 2.04.1944 р. Похований: с. Огнянніково Псковського р-ну Псковської обл.

Войтенко Олексій Іванович, 1917 р. Рядовий. Загинув 4.11,1943 р. Похований: с. Морозівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Войтенко Пилип Данилович, 1921 р. Технік-лейтенант. Загинув: чв. 1942 р.

Воітов Пилип Васильович, 1903 р. Рядовий. Загинув у 1942 р.

Волик Василь Григорович, 1910 р. Гв. рядовий. Загинув 26.03.1944 р. Похований: с. Краснець Биховського р-ну Могильовської обл.

Волинський Ілля Львович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Волинський Яків Львович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Волков Григорій Олександрович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 23.07.1944 р. Похований: с. Литовеж Іваничівського р-ну Волинської обл.

Волков Дмитро Олександрович, 1913 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Волков Леонід Єгорович, 1902 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 30.03.1943 р. Похований: с. Со-снівка Смоленської обл.

Волков Микола Миколайович, 1910 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Волков Михайло Никифорович, 1900 р. Капітан. Загинув 21.07.1941 р.

Волков Панас Савич, 1900 р. Сержант. Загинув: бер. 1944 р.

Волков Родіон Спиридоновйч, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Волков Федір Леонтійович, 1904 р. Рядовий. Загинув 30.04.1945 р.

Волковицький Олексій Георгійович, 1904 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Волковняк Андрій Семенович, 1907 р. Старшина. Загинув: вр. 1941 р.

Волобуєв Всеволод Петрович, 1922 р. Старшина. Помер від ран 18.10.1943 р. Похований: с. Киселі Руднянського р-ну Смоленської обл.

Воловий Марко Іванович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув 18.12.1941 р.

Воловик Сергій Юхимович, 1918 р. Майор. Загинув 18.10.1944 р. Похований: м. Санок. Польща.

Воловод Василь Тимофійович, 1921 р. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Воловод Гордій Якович, 1906 р. Ст. сержант. Загинув: сч. 1945 р.

Володін Василь Кузьмич, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Володін Григорій Іванович. Сержант. Загинув 2.01.1945 р. Похований: с. Дунаальдхеш. Угорщина.

 

97 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Володін Іван Кузьмич, 1917 р. Рядовий. Помер від ран 20.11.1943 р. Похований: м. Полтава.

Володін Іван Сергійович. Рядовий. Загинув 24.01.1944 р. Похований: с. Воротін Калинковицького р-ну Гомельської обл.

Волоський Іван Григорович, 1924 р. Призваний у 1944 р. Рядовий. Загинув 20.03.1945 р. Похований: с. Гамаши. Угорщина.

Волох Андрій Сергійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 28.10.1943 р. Похований: с. Миколаївка Верхньодніпровського р-ну Дніпропетровської обл.

Волошин Анатолій Йосипович. Краснодарський р-н, ст-ця Лабінська. Рядовий. Загинув 23.01.1942 р. Похований у Балаклійському р-ні Харківської обл.

Волошин Володимир Іванович. Рядовий. Загинув 24.07.1944 р. Похований: м. Іонава. Литва.

Волошин Давид Давидович, 1917 р., м. Чорнобиль Київської обл. Сіржант. Загинув 11.06.1944 р. Похований: с. Герман Фалештського р-ну. Молдова.

Волошин Іван Власович, 1916 р. Рядовий. Загинув: лт. 1945 р.

Волошин Олександр Васильович, 1923 р. Рядовий. Загинув 28.11.1943 р. Похований: с. Сурочани Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Волошко Анатолій Антонович, 1915 р. Мол. військтехнік. Загинув 12.06.1943 р. Похований: с. Варенівка Матвеєво-Курганського р-ну Ростовської обл.

Волошко Андрій Григорович, 1919 р. Призваний у 1938 р. Мол. лейтенант. Загинув 20.04.1945 р. Похований: с. Аренсдорф франкфуртського округу. Німеччина.

Волошко Андрій Максимович, 1905 р. Підпільник. Страчений карателями. Похований: с. Абазівка Полтавського р-ну Полтавської обл.

Волошко Андрій Микитович, 1909 р. Рядовий. Загинув 30.08.1943 р. Похований: с. Старо-Хоблево Ярцівського р-ну Смоленської обл.

Волошко Василь Олексійович, 1917 р.'Призваний у 1940 р. Гв. лейтенант. Загинув 17.01.1945 р. Похований: м. Кібартай. Литва.

Волошко Віктор Антонович, 1906 р. Загинув: лсп. 1941 р.

Волошко Григорій Григорович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув 20.01.1945 р. Похований: м. Гумбинен. Східна Пруссія.

Волошко Єздоким Францевич, 1909 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

Волошко Костянтин Федорович. Загинув 4.07.1944 р. Похований: смт Вороново Гродненської обл.

Волошко Максим Григорович, 1909 р. Мобілізований у 1943 р. Гв. рядовий. Загинув 4.02.1944 р. Похований: с. Іскрене Шполянського р-ну Черкаської обл.

Волошко Микола Іванович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 3.01.1943 р.

Волошко Микола Юхимович, 1907 р. Ст. політрук. Загинув: лп. 1941 р.

Волошко Оксана Григорівна, 1918 р. Мобілізована у 1941 р. Медсестра. Померла від ран у 1943 р.

Волошко Олександра Григорівна, 1917 р. Медсестра. Померла від ран 22.10.1941 р. Похована: с. Чуварлей Алатирського р-ну Чуваської АР.

Волошко Олександр Олександрович, 1912 р. Мол. сержант. Загинув

 

98 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

13.02.1945 р. Похований: с. Неухаммер. Німеччина.

Волошко Павло Андрійович, 1922 р. Призваний у 1940 р. Сержант. Загинув 5.05.1944 р. Похований: с. Гакмадзен Тираспольського р-ну. Молдова.

Волошко Павло Петрович, 1897 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Волошко Степан Никифорович, 1898 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Волошко Юрій Павлович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Волу Микола Олександрович. Мол. сержант. Загинув 21.01.1945 р. Похований в Угорщині.

Вольфман Юхим Якович, 1911 р. Технік-інтендант 1 р. Загинув 28.02.1943 р. Похований: ст. Шансух.

Вольченко Іван Маркевич, 1900 р. Рядовий. Помер у полоні: гр. 1943 р. Німеччина.

Ворвиль Іван Данилович, 1920 р., Борковський р-н Курської обл. Рядовий. Загинув 16.02.1944 р. Похований: с. Павлівка Київської обл.

Ворвихвіст Федір Іванович, 1899 р. Рядовий. Загинув 11.05.1942 р. Похований: м. Керч. Крим.

Ворвуль Михайло Данилович, 1922 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 28.05.1943 р.

Воробйов Валентин Якимович, 1915 р., м. Гомель. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Воробйов Василь Пилипович, 1910 р. Рядовий. Загинув: жт. 1942 р.

Воробйов Григорій Степанович, 1922 р.. Алтайський край, Колундійський р-н. Рядовий. Загинув 25.09.1942 р. Похований: с. Красна Слобода Волгоградської обл.

Воробйов Захар Павлович, 1903 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Воробйов Михайло Павлович, 1913 р. Мол. сержант. Загинув 15.03.1943 р. Похований: с. Плоске Бєльського р-ну Смоленської обл.

Воробйов Шандор Самойлович, 1919 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ворожейкін Володимир Якович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 3.03.1945 р.

Ворона Віктор Антонович, 1913 р. Мол. лейтенант. Загинув: тр. 1942 р.

Ворона Володимир Іванович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Ворона Петро Васильович. Рядовий. Помер від ран 19.04.1942 р. Похований: с. Волвенкове Балаклійського р-ну Харківської обл.

Ворона Петро Олексійович, 1916 р. Рядовий. Загинув 25.07.1943 р. Похований: с. Красніково Кромського р-ну Орловської обл.

Ворона Прокіп Юхимович, 1914 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Вороневич Микола Васильович, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 23.03.1944 р. Похований: м. Владимир.

Вороненко Іван Васильович, 1921 р. Рядовий. Загинув 24.07.1941 р.

Воронім Леонід Петрович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Вороній Серафим Якович. Рядовий. Загинув 15.07.1943 р. Похований: с. Самодурівка Курської обл.

Вороніс Іван Хомич, 1914 р. Загинув: гр. 1941 р.

 

99 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Воронков Дмитро Миколайович, 1916 р. Рядовий. Помер від ран 23.02.1942 р. Похований: с. Старикове Староруського р-ну Новгородської обл.

Воронков Степан Васильович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Воронов Василь Семенович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Воронов Семен Семенович. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Воронович Микола Васильович, 1912 р. Рядовий. Помер від ран 23.11.1944 р. Похований: с. Іванівка.

Воронцов Артем Єгорович, 1906 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Воронцов Іван Якович. Рядовий. Загину» 15.10.1941 р.

Воронянський Борис Павлович, 1916 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Воронянський Борис Панасович, 1918 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 25.04.1943 р. Похований: м. Перм.

Воронянський Василь Васильович, 1907 р. Рядовий. Загинув 2.10.1941 р. Похований: с. Астраханка Мелітопольського р-ну Запорізької обл.

Воронянський Микола Олександрович, 1923 р. Сержант. Загинув: тр. 1943 р.

Воронянський Михайло Костянтинович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Воронько Іван Іванович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Воропаєв Максим Максимович, 1919 р. Рядовий. Загинув 13.04.1944 р. Похований: ст. Жолобок Оргеєвського р-ну. Молдова.

Воропай Максим Павлович, 1919 р. Загинув у 1943 р.

Ворошаев Костянтин Степанович, 1917 р. Сержант. Загинув: лт. 1944 р.

Ворошилов Михайло Костянтинович, 1922 р. Сержант. Загинув 14.08.1944 р. Похований: с. Яремча Надвірнянського р-ну Івано-Франківської обл.

Ворощенко Микола Григорович, 1906 р. Рядовий. Загинув: чв. 1943 р.

Воскобоєвич Володимир Герасимович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Воскобойник Іван Вакхович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Воскобойник Онисим Єфремович, 1901 р. Загинув: гр. 1943 р.

Воскобойников Борис Дмитрович, 1918 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 6.01.1944 р. Похований: с. Лопухіно Невельського р-ну Псковської обл.

Воскобойников Михайло Іванович, 1918 р. Призваний у 1938 р. Ст. лейтенант. Загинув 14.07.1943 р. Похований у Орловській обл.

Воскресенський Григорій Тихонович, 1908 о. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Вострухов Анатолій Дмитрович, 1915 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1942 р.

Востряков Борис Іванович, 1923 р. Сержант. Загинув 1.12.1943 р. Похований: с. Фиківка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Вселюбський Зіновій Ілліч, 1925 р. Мол. лейтенант. Загинув 29.01.1945 р.

Вязелєв Павло Григорович. Рядовий. Загинув: сч. 1945 р.

В'язников Василь Олексійович, 1899 р. Військлікар 1 р. Загинув у 1941 р.

 

100 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

В'язовський Василь Федорович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий.

В'язовський Володимир Прокопович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув 12.02.1944 р. Похований: с. Пенна Вітебської обл. Білорусь.

В'язун Андрій Петрович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 25.10.1943 р. Похований: с. Івановщина Вітебської обл. Білорусь.

В'язун Василь Ілліч, 1917 р. Рядовий. Загинув 12.02.1943 р.

Г

Габриман Сергій Абрамович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гаврик Микола Абрамович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 15.08.1942 р.

Гавриленко Андрій Іванович. Рядовий. Загинув 8.05.1945 р. Похований: с. Фрідсдорф. Німеччина.

Гавриленко Всеволод Іванович, 1922 р. Рядовий. Загинув 8.10.1944 р.

Гавриленко Іван Миколайович, 1900 р. Політрук. Загинув 9.01.1943 р. Похований: х. Головський Волгоградської обл.

Гавриленко Костянтин Михайлович, 1924 р. Рядіівий. Загинув 13.12.1942 р. Похований: м. Волгоград.

Гавриленко Леонід Іванович, 1918 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 25.04.1944 р. Похований: с. Широке Горохівського р-ну Волинської обл.

Гавриленко Михайло Іванович, 1919 р. Рядовий. Загинув 21.09.1942 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Гавриленко Михайло Миколайович. Старшина. Загинув у 1941 р.

Гавриленко Петро Кузьмич, 1913 р. Рядовий. Загинув 8.05.1942 р.

Гавриленко Сергій Федорович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Гаврилин Микола Васильович, 1922 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 13.11.1943 р. Похований: с. Вільховатка Кобеляцького р-ну Полтавської обл.

Гаврилин Петро Іванович, 1913 р. Загинув у 1941 р.

Гавриличев Афанасій Тимофійович, 1912 р. Сержант. Загинув 12.02.1945 р. Похований: с. Паппертен. Східна Пруссія.

Гаврилишин Маркіян Антонович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гаврилко Богдан Андрійович. Рядовий. Загинув 17.10.1944 р. Похований: м. Сєдльце. Польща.

Гаврилко Григорій Миколайович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув у 1944 р.

Гаврилко Іван Пилипович. Рядовий. Загинув 13.12.1943 р. Похований: с. Медерове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Гаврилко Йосип Андрійович, 1902 р. Рядовий. Загинув 29.11.1943 р. Похований: с. Березівка Кіровоградської обл.

Гаврилко Михайло Іларіонович, 1924 р. Рядовий. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Ізмайлівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

 

101 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гаврилко Петро Іванович. Мол. політрук. Загинув: чв. 1942 р.

Гаврилов Володимир Прокопович, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гаврилов Іван Семенович, 1902 р. Сержант. Загинув 8.03.1943 р.

Гаврилов Олександр Григорович, 1914 р. Лейтенант. Загинув 1.03.1943 р.

Гаврилов Олександр Іванович, 1924 р. Рядовий. Загинув 1.02.1945 р. Похований: с. Валуски. Латвія.

Гаврись Яким Сидорович. Рядовий. Загинув 24.08.1944 р. Похований: с. Машохи Радомського пов. Польща.

Гавриш Андрій Михайлович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гавриш Леонтій Олександрович, 1914 р. Рядовий. Загинув: тр. 1943 р.

Гавриш Микола Архипович, 1924 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Гавриш Михайло Арсенійович, 1921 р. Рядовий. Загинув 29.10.1941 р.

Гавриш Надія Омелянівна. Загинула 9.09.1942 р. Похована: м. Новоросійськ.

Гавриш Олександр Михайлович, 1910 р. Мол. лейтенант. Загинув у полоні 16.03.1943 р.

Гавриш Петро Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув 22.07.1941 р.

Гавришко Григорій Іванович. Рядовий. Загинув 23.03.1944 р. Похований: м. Червоноармійськ Рівненської обл.

Гаврищук Віля Миколайович, 1925 р. Гв. рядовий. Загинув 9.09.1944 р. Похований: с. Ксентонольє Білостоцького воєв. Польща.

Гаврось Яким Свиридович. Рядовий. Загинув 9.12.1943 р. Похований: м. Знам'янка Кіровоградської обл.

Гаврусь Василь Демидович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гаданов Анатолій Тимофійович. Лейтенант. Загинув: лп. 1941 р.

Гадзенко Василь Євгенович, 1915 р. Мобілізований у 1944 р.

Гаєв Леонід Володимирович. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

Гаєв Петро Володимирович, 1913 р. Рядовий. Загинув 20.01.1944 р. Похований: с. Андріївка Кіровоградської обл.

Гаєвський Михайло Андрійович, 1899 р. Рядовий. Помер від ран 19.11.1943 р. Похований: м. Рославль Смоленської обл.

Гажиєнко Олексій Вікторович, 1913 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Газело Микола Олексійович, 1925 р. Рядовий. Загинув 11.09.1943 р. Похований: с. Сулигівка Ізюмського р-ну Харківської обл.

Гаір Леонід Володимирович, 1924 р. Рядовий. Загинув 2.08.1944 р. Похований: с. Гнєздкув Радомського повіту. Польща.

Гайда Максим Антонович, 1912 р. Рядовий. Загинув 19.07.1944 р.

Гайда Павло Антонович. Рядовий. Помер від ран 29.12.1943 р. Похований: м. Харків.

Гайдамако Олександр Меркурійович, 1911 р. Лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Гайдар Володимир Іванович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

102 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гайдар Данило Михайлович. Єфрейтор. Загинув 20.09.1942 р. Похований: с. Горшково Зубцовеького р-ну Тверської обл.

Гайдар (Гайдор) Данило Петрович, 1895 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Гайдар Микола Мусійович, 1924 р. Гв. рядовий. Загинув 12.12.1944 р. Похований: с. Буяк. Угорщина.

Гайдар Михайло Мефодійович, 1922 р. Рядовий. Помер від ран 6.10.1945 р. Похований у Румунії.

Гайдар Олександр Павлович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Гайдар Олександр Якович, 1921 р. Єфрейтор. Загинув 16.01.1942 р. Похований: с. Кузнечики Дем'янського р-ну Новгородської обл.

Гайдар Олексій Лукич, 1925 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1944 р.

Гайдар Павло Дмитрович, 1923 р. Партизан. Загинув 6.08.1943 р. Похований: м. Ділятин Івано-Франківської обл.

Гайдар Сергій Іванович, 1919 р. Гв. рядовий. Загинув 11.07.1943 р. Похований: с. Нікольське Курської обл.

Гайдар Сергій Степанович, 1918 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 23.01.1944 р.

Гайдар Трохим Васильович, 1898 р. Рядовий. Загинув 10.01.1944 р. Похований: с. Зелений Гай Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Гайдаренко Володимир Степанович, 1910 р. Призваний у 1940 р. От. політрук. Загинув: лп. 1942 р.

Гайдаренко Юрій Степанович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Гв. лейтенант. Загинув 1.01.1942 р. Похований: с. Смольники Невельського р-ну Псковської обл.

Гайдаров Василь Юхимович, 1917 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 21.07.1944 р. Похований: с. Ратешу. Румунія.

Гайдаров Сергій Васильович. Рядовий. Загинув 29.12.1942 р. Похований: с. Дмитріївка Волгоградської обл.

Гайдебура Федір Дмитрович. Рядовий. Загинув 14.07.1944 р. Похований у Горохівському р-ні Волинської обл.

Гайдук Григорій Панасович, 1922 р. Гв. ст. сержант. Загинув 28.07.1944 р. Похований: м. Балві. Латвія.

Гайдук Іван Панасович, 1925 р. Рядовий. Загинув 23.02.1944 р.

Гайдученко Олександр Микитович, 1925 р. Мол. сержант. Загинув 19.10.1944 р.

Гайсинський Ілля Соломонович, 1921 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Гайсинський Юхим Наумович, 1908 р. Мобілізований у 1942 р. Технік-інтендант 1 р. Загинув: тр. 1942 р.

Гайхман Йосип Лейбович, 1909 р. Рядовий. Загинув 24.02.1942 р. Похований у Юхновському р-ні Калузької обл.

Гайчук Микола Сергійович, 1922 р. Рядовий. Загинув: кв. 1942 р.

Галавчений Андрій Якович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув 11.01.1942 р. Похований у Фінляндії.

Галадиса Павло Маркевич, 1906 р. Капітан. Загинув у 1941 р.

Галай Василь Корнійович, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Галай Володимир Трохимович, 1919 р. Сержант. Загинув: жт. 1943 р.

 

103 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Галай Григорій Семенович, 1912 р. Ст. лейтенант. Загинув 7.12.1941 р. Похований: с. Емаус Тверської обл.

Галай Іван Семенович, 1914 р. Ст. технік-лейтенант. Загинув 14.01.1945 р.

Галайда Наум Сергійович, 1902 р. Підполковник. Загинув 11.07.1941 р.

Галайко Митрофан Сергійович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Галдецький Юхим Іванович, 1906 р. Ст. політрук. Загинув 13.01.1943 р.

Галенко Микола Максимович, 1915 р. Рядовий. Загинув 4.04.1944 р.

Галенко Олександр Андрійович, 1923 р. Загинув у 1945 р.

Галенко Павло Іванович, 1907 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Галеханов Геріон Галеханович, 1921 р. Рядовий. Загинув 28.10.1943 р. Похований: с. Ізмайлівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Галиней Василь Степанович, 1910 р. Рядовий. Загинув 18.01.1942 р.

Галиновський Володимир Пилипович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 26.11.1942 р. Похований: с. Зайцево Тверської обл.

Галиновський Михайло Пилипович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Галицький Йосип Васильович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 30.07.1942 р.

Галичевський Володимир Феліксович, 1910 р. Рядовий. Похований: с. Зайцево Тверської обл.

Галиченко Йосип Єрофейович, 1913 р. Мол. лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Галін Микола Миколайович, 1922 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Галкін Василь Сидорович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Галкін Олександр Федорович, 1910 р. Політрук. Загинув: лп. 1941 р.

Галушевський Віктор Якович, 1918 р. Рядовий. Загинув: лп. 1944 р.

Галушко Іван Іванович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Галушко Ілля Іванович, 1916 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Галушко Йосип Данилович, 1913 р. Призваний у 1940 р. Ст. політрук. Загинув 18.05.1942 р.

Галущенко Олег Петрович, 1925 р. Призваний у 1943 р. Загинув у 1944 р.

Галущенко Петро Захарович, 1897 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Гальдинов Володимир Михайлович, 1903 р. Рядовий. Помер від ран 17.08.1943 р. Похований: емт Слатине Дергачівського р-ну Харківської обл.

Гальперін Володимир Макарович, 1918 р. Капітан. Загинув 13.09.1943 р. Похований у Карелії.

Гальченко Григорій Ілліч, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гальченко Іван Якович, 1901 р. Рядовий. Загинув 10.11.1942 р.

Гальченко Федір Онисимович, 1917 р. Рядовий. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Світлопіль Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Гамарник Михайло Ісакович. Призваний у 1930 р. Політрук. Загинув 20.03.1942 р.

 

104 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гамберг Юхим Йосипович. Капітан. Загинув 7.05.1943 р. Похований: м. Мга Ленінградської обл.

Гамер Олександр Адольфович, 1921 р. Рядовий. Загинув 26.07.1941 р.

Гамов Олександр Васильович, 1919 р. Рядовий. Загинув 7.01.1944 р.

Ганжа Андрій Матвійович, 1912 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Ганжа Андрій Платонович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 23.07.1944 р.

Ганжа Іван Антонович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Ганжа Іван Євтихійович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Ганжа Микола Петрович, 1918 р. Рядовий. Помер від ран 2.10.1943 р. Похований: м. Вологда.

Ганжа Олексій Вікторович, 1916 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Ганжа Юхим Олексійович, 1897 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Ганзей Сергій Миколайович, 1915 р. Мол. лейтенант. Загинув 11.01.1943 р.

Ганзенко Петро Мусійович, 1916 р. Сержант. Загинув 26.03.1942 р. Похований у Харківській обл.

Ганзина Андрій Сергійович, 1922 р. Рядовий. Помер від ран 16.08.1944 р. Похований: м. Валдай Новгородської обл.

Ганзюк Митрофан, 1903 р. Рядовий. Загинув у полоні 6.03.1943 р. Похований: м. Ламсдорф. Німеччина.

Ганичка Володимир Йосипович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув: жт. 1941 р.

Ганоцький Микита Павлович, 1907 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Ганусевич Володимир Павлович, 1923 р. Гв. мол. лейтенант. Загинув 11.08.1943 р. Похований: с. Іванівка Кромського р-ну Орловської обл.

Ганусевич Ілля Максимович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув: сч. 1944 р.

Ганчев Григорій Маркевич, 1914 р. Ст. лейтенант. Загинув 27.05.1942 р.

Ганченко Пантелеймон Іванович. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Ганшин Михайло Васильович. Рядовий. Загинув 28.02.1944 р. Похований: с. Міховщина Гомельської обл.

Гапкало Юрій Іванович, 1922 р. Технік-лейтенант. Загинув 11.07.1943 р.

Гапон Григорій Трифонович, 1903 р. Рядовий. Загинув 6.10.1941 р.

Гапон Іван Іванович, 1905 р. Рядовий. Загинув 17.02.1944 р. Похований: с. Комарівка Корсунь-Шевченківського р-ну Черкаської обл.

Гапон Іван Маркович, 1894 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гапон Микола Андрійович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. рядовий. Загинув 21.10.1943 р. Похований: с. Чечеліївка Петрівського р-ну Кіровоградської обл.

Гапон Сергій Мартинович. Рядовий. Помер від ран 2.07.1944 р. Похований: м. Казань.

Гаптар Михайло Михайлович, 1918 р. Єфрейтор. Загинув 12.09.1944 р. Похований: с. Гронеди Остроленського повіту Варшавського воєв. Польща.

Гапченко Олександр Іванович, 1921 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 14.01.1944 р. Похований: с. Горбовичі Калинковицького р-ну Гомельської обл. Білорусь.

 

105 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гапчик Олексій Матвійович, 1910 р. Рядовий. Загинув 25.02.1943 р. Похований: с. Буда Монастирська Думиніцького р-ну Калузької обл.

Гарах Ілля Васильович, 1910 р. Гв. ст. лейтенант. Загинув 13.08.1943 р. Похований: м. Полтава.

Гаращенко Микола Васильович.

Гарбуз Федір Мелентійович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув 10.01.1944 р.

Гарбузенко Василь Євдокимович, 1919 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гарбуль Борис Никифорович, 1912 р. Рядовий. Загинув 25.09.1941 р.

Гардон Ілля Вульфович, 1906 р. Гв. єфрейтор. Загинув 15.08.1943 р. Похований: с. Козачкіно Смоленської обл.

Гарець Григорій Федорович, 1903 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Гаркавенко Семен Андрійович, 1921 р. Рядовий. Помер від ран 23.05.1942 р. Похований: с. Ловасіци Староруського р-ну Новгородської обл.

Гаркавий Захар Артемович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гаркавий Омелян Романович, 1911 р. Рядовий. Помер від ран 23.12.1943 р. Похований: ст. Основа, м. Харків.

Гаркавий Сергій Миколайович, 1923 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Гаркавий Яків Дорофійович. Рядовий. Помер від ран 31.10.1945 р. Похований: м. Познань. Польща.

Гарківець Микола Миколайович, 1926 р. Мобілізований у 1944 р. Мол. сержант. Загинув 3.04.1945 р. Похований: с. Граматназилат. Угорщина.

Гаркуша Федір Іванович, 1898 р. Загинув 22.11.1943 р. Похований: смт Ставище Київської обл.

Гармаш Василь Омелянович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р. Похований: с. Костянтинівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Гармаш Іван Андрійович. Рядовий. Загинув 28.07.1944 р. Похований: с. Кічени Псковського р-ну Псковської обл.

Гарнач Василь Севастянович. Рядовий. Загинув 12.12.1941 р.

Гарнушечкін Іван Лук'янович, 1916 р. Рядовий. Помер від ран 4.02.1942 р. Похований: с. Меркулово Арсенівського р-ну Тульської обл.

Гаршин Василь Панасович, 1923 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Гаряга Михайло Петрович, 1897 р. Гв. мол. сержант. Загинув 5.01.1944 р. Похований: с. Барвинівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Гаряєв Закір, 1904 р. Рядовий. Загинув 31.01.1942 р. Похований: с. Охотне Сухиницького р-ну Калузької обл.

Гасуха Євген Михайлович. Військтехнік 1 р. Загинув 21.08.1941 р. Похований: ст. Ваданага.

Гацький Павло Іванович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 27.08.1942 р. Похований: м. Волгоград.

Гачин Лазар Дорофійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гашинський Лев Ізмаїлович, 1914 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Гвоздь Юрій Дем'янович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Геворкян Георгій Нерсесович, 1919 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

 

106 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гейке Євген Едгарович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гейко Терентій Ілліч, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. рядовий. Загинув 26.01.1944 р. Похований: с. Іванівка Кіровоградської обл.

Гелендер Геннадій Михайлович, 1911 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Геллер Аврам Зусманович, 1924 р. Сержант. Помер від ран 19.08.1943 р. Похований: с. Дубіщен Орловської обл.

Геллер Мусій Шльомович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий, Загинув: гр. 1943 р.

Гельдаш Петро Іванович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Гельмих Віталій Юрійович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Політрук. Загинув: лсп. 1943 р.

Гельруд Михайло Якович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Гемусов Михайло Степанович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гендельман Акіла Тевелевич, 1908 р. Рядовий. Загинув 14.04.1942 р. Похований: с. Фоміно Смоленської обл.

Гендлін Наум Львович, 1907 р. Рядовий. Загинув 26.07.1943 р. Похований: с. Макеївка Орловської обл.

Генесеровський Олександр Костянтинович. Гв. сержант. Загинув у 1944 р.

Гепалов Федір Григорович, 1916 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Герасименко АнДрій Федорович, 1918 р. Рядовий. Загинув 2.11.1941 р. Похований: ст. Дорохово Московської обл.

Герасименко Василь Миколайович, 1905 р. Рядовий. Загинув 16.12.1943 р. Похований у Знам'янсь-кому р-ні Кіровоградської обл.

Герасименко Володимир Дмитрович, 1920 р. Курсант. Загинув: вр. 1941 р.

Герасименко Дмитро Якович, 1904 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран: бер. 1944 р. Похований у Саратовській обл.

Герасименко Іван Григорович, 1916 р. Рядовий. Помер від ран 30.09.1942 р. Похований: с. Макарово Ржевського р-ну Тверської обл.

Герасименко Йосип Йосипович, 1926 р. Рядовий. Загинув 27.09.1944 р.

Герасименко Леонід Семенович, 1920 р. Мол. лейтенант. Загинув 13.07.1941 р.

Герасименко Микола Васильович, 1918 р. Рядовий. Загинув 1.02.1945 р. Похований у Бранденбур-зькій провінції. Німеччина.

Герасименко Микола Йосипович, 1916 р. Військфельдшер. Загинув 25.03.1944 р. Похований: с. Плоске Ананьївського р-ну Одеської обл.

Герасименко Олексій Григорович, 1917 р. Лейтенант. Загинув у 1943 р.

Герасименко Олексій Семенович, 1920 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Герасименко Петро Дмитрович, 1919 р. Сержант. Загинув 20.08.1943 р. Похований: м. Охтирка Сумської обл.

Герасименко Сергій Миколайович, 1912 р. Рядовий. Помер від ран 25.02.1943 р. Похований: м. Павловськ Ленінградської обл.

 

107 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Герасименко Сергій Омелянович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Герасимов Михайло Олексійович. Лейтенант.

Герасимов Пилип Михайлович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. політрук. Загинув 20.08.1941 р.

Герасимович Микола Мусійович, 1905 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1941 р.

Герасютенко Микола Кирилович. Капітан. Загинув: жт. 1941 р.

Геращенко Борис Васильович. Рядовий. Загинув 2.03.1944 р. Похований: с. Барашки Ленінградської обл.

Геращенко Валентин Петрович, 1925 р. Рядовий. Загинув 10.03.1944 р. Похований: с. Меленки Псковського р-ну Псковської обл.

Геращенко Василь Дмитрович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Геращенко Василь Ілліч, 1906 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Геращенко Василь Мусійович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Геращенко Володимир Михайлович, 1926 р. Рядовий. Загинув 31.10.1944 р. Похований: с. Прістенсь-ке Лієпайського р-ну. Латвія.

Геращенко Григорій Григорович, 1910 р. Мол. сержант. Помер від ран 25.02.1944 р. Поховгчий: с. Ковальки Калинковицького р-ну Гомельської обл. Білорусь.

Геращенко Іван Васильович, 1920 р. Лейтенант. Загинув 5.12.1941 р.

Геращенко Микола Якович, 1899 р. Рядовий. Загинув 25.01.1945 р. Похований: с. Осовець Поморського воєв. Польща.

Геращенко Михайло Іванович, 1922 р. Сержант. Загинув 3.12.1943 р. Похований: с. Ізмайлівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Геращенко Михайло Ілліч, 1908 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Геращенко Олександр Федорович, 1918 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Геращенко Павло Дмитрович, 1906 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 13.11.1943 р. Похований: с. Михайлівка Кіровоградської обл.

Геращенко Тихін Дмитрович, 1907 р. Рядовий. Загинув 28.09.1944 р. Похований у Польщі.

Гербановський Леонід Володимирович, 1912 р. Рядовий. Загинув: жт. 1942 р.

Гербут Іван Петрович, 1913 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гергель Андрій Антонович. Рядовий. Загинув 18.10.1943 р. Похований у Кременчуцькому р-ні Полтавської обл.

Гергель Арон Мендельович. Мол. лейтенант. Загинув 2.01.1943 р.

Гергель Володимир Іванович, 1926 р. Рядовий. Загинув 14.07.1944 р. Похований: с. Осташівці Тернопільської обл.

Гергель Ілля Микитович, 1897 р. Сержант. Загинув 26.08.1942 р. Похований: с. Растворово Мещовського р-ну Калузької обл.

Гергель Микита Сергійович, 1902 р. Рядовий. Загинув 5.10.1944 р. Похований: с. Сімбетени. Угорщина.

 

108 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гергель Михайло Микитович. Рядовий. Загинув 15.10.1944 р. Похований у Східній Пруссії.

Гергель Олексій Марковим, 1912 р. Ст. лейтенант. Загинув 8.08.1942 р.

Гергель Павло Якович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гергін Петро Микитович, 1921 р. Рядовий. Загинув 14.05.1944 р. Похований у Волинській обл.

Герелесов Василь Михайлович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Герець Григорій Олександрович, 1924 р. Гв. рядовий. Загинув 20.12.1943 р. Похований: с. Медерове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Герман Георгій Михайлович, 1921 р. Курсант. Загинув 31.07.1941 р. Похований: с. Скурати Малинського р-ну Житомирської обл.

Герман Макар Іларіонович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 31.01.1944 р. Похований: с. Олександрівка Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.

Герман Олександр Сергійович, 1914 р. Рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Зелена Балка Широківського р-ну Дніпропетровської обл.

Герман Онисим Іванович, 1901 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув: жт. 1941 р.

Герман Петро Сергійович. Рядовий. Помер від ран 25.10.1943 р. Похований: с. Озера Кобеляцького р-ну Полтавської обл.

Герман Цаля Ізраільович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гертфельд Мойсей Давидович, 1907 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Герхен Георгій Олександрович, 1917 р. Ст. лейтенант. Загинув 7.07.1942 р. Похований: с. Єгор'є Тверської обл.

Гершкович Мойсей Шльомович, 1900 р. Рядовий. Загинув 10.01.1045 р.

Гета Микола Васильович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 29.06.1941 р.

Гетало Борис Ананійович, 1912 р. Технік-інтендант 2 р. Загинув у 1941 р.

Гетало Семен Євлампійович, 1910 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гетало Федір Павлович, 1910 р. Гв. ст. сержант. Загинув 3.08.1944 р. Похований: м. Жешув. Польща.

Гетто Борис Федорович, 1914 р. Ст. сержант. Загинув 27.11.1942 р.

Гетя Андрій Іванович, 1899 р. Рядовий. Загинув 10.02.1945 р. Похований: м. Познань. Польща.

Гетя Григорій Антонович, 1926 р. Мобілізований у 1944 р. Рядовий. Помер від ран у 1944 р.

Гетя Семен Миколайович, 1920 р. Сержант. Загинув 29.08.1941 р. Похований: с. Макарово Ленінградської обл.

Гетя Федір Федорович, 1907 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований у Олександрійському р-ні Кіровоградської обл.

Гетьман Андрій Борисович, 1917 р. Рядовий. Загинув 21.02.1945 р.

Гетьман Григорій Федорович. Мобілізований у 1943 р. Загинув у 1944 р.

Гетьман Іван Леонтійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

109 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гетьман Іван Степанович, 1914 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гетьман Федір Федотович, 1901 р. Підпільник. Страчений карателями. Похований: м. Київ.

Гибовський Віктор Михайлович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Капітан. Загинув у 1942 р.

Гилевич-Горський Борис Олександрович, 1914 р. Загинув 7.08.1942 р. Похований у Чудовському р-ні Новгородської обл.

Гилевський Дмитро Іванович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 31.03.1942 р. Похований: с Онуфрієво Староруського р-ну Новгородської обл.

Гиль Михайло Григорович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гильденберг Григорій Борисович, 1924 р. Мол. лейтенант. Загинув 9.04.1945 р. Похований: с. Герлінци. Югославія.

Гиндес Юся Аронович, 1924 р. Мол. лейтенант. Загинув 7.10.1944 р.

Гинесин Маєр Мойсейович, 1911 р. Мол. військтехнік. Загинув: кв. 1942 р.

Гирич Петро Артемович, 1924 р. Сержант. Загинув 14.07.1943 р.

Гирич Станіслав Кузьмич. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гирман Олександр Григорович. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гирман Петро Сидорович, 1911 р. Рядовий. Помер від ран 25.10.1943 р. Похований: с. Озера Кобеляцького р-ну Полтавської обл.

Гиря Макар Андрійович, 1900 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 23.03.1944 р. Похований: с. Маклаки Вітебського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Глаголєв Вячеслав Костянтинович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув 24.09.1943 р.

Глаголь Григорій Трохимович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Лейтенант. Загинув 15.11.1943 р. Похований у Петрівському р-ні Кіровоградської обл.

Глаголь Іван Олександрович, 1921 р. Єфрейтор. Помер від ран 13.02.1944 р. Похований: м. Торопець Тверської обл.

Глаголь Микола Іванович, 1926 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р. Похований: м. Удерванглен. Східна Пруссія.

Глаголь Михайло Данилович, 1907 р. Рядовий. Загинув 30.04.1945 р. Похований: м. Берлін. Німеччина.

Глаголь Олександр Олександрович, 1915 р. Старшина. Помер від ран 5.02.1945 р. Похований: м. Лібштадт. Східна Пруссія.

Гладилін Павло Леонтійович, 1912 р. Мол. сержант. Помер від ран 27.09.1942 р. Похований: с. Манулкіно Ленінградської обл.

Гладиревський Костянтин Афанасійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гладкий Андрій Артемович, 1916 р. Призваний у 1937 р. Ст. лейтенант. Загинув 18.07.1944 р. Похований у Бєлостоцькому воєв. Польща.

Гладкий Василь Артемович, 1922 р. Рядовий. Загинув 27.09.1942 р.

Гладкий Григорій Григорович. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Гладкий Григорій Прокопович, 1920 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

 

110 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Похований: с. Томилівка Білоцерківського р-ну Київської обл.

Гладкий Іван Йосипович, 1919 р. Лейтенант. Загинув 27.07.1943 р.

Гладкий Іван Якович, 1912 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гладкий Олександр Минович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 18.02.1945 р. Похований: м. Мігенен. Східна Пруссія.

Гладкий Павло Романович, 1920 р. Рядовий. Загинув 23.05.1943 р. Похований у Орловській обл.

Гладких Іван Васильович. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Гладков Микола Іванович, 1909 р. Рядовий. Загинув 21.05.1942 р.

Гладун Іван Спиридонович, 1900 р. Майор. Загинув у 1941 р.

Глазбеник Григорій Митрофанович, 1917 р. Рядовий. Загинув 7.08.1943 р. Похований: с. Варварівка Октябрського р-ну Бєлгородської обл.

Глазунов Семен Андрійович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Глейзер Йосип Михайлович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Глиба Дмитро Макарович, 1917 р. Мол. сержант. Загинув 18.08.1941 р.

Глинський Дмитро Прокопович, 1923 р. Старшина. Загинув: кв. 1943 р.

Глинський Семен Веніамінович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Глоба Василь Григорович, 1919 р. Сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Глоба Іван Никифорович, 1905 р. Підпільник. Страчений карателями. Похований: м. Полтава.

Глоба Іван Степанович, 1924 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 12.02.1945 р. Похований: Ольштинське воєв. Польща.

Глоба Ілля Федотович, 1911 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Глоба Микола Антонович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: вр. 1941 р.

Глоба Микола Антонович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Глоба Олексій Пилипович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Глоба Петро Несторович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Рядозий, Загинув: гр. 1943 р.

Глоба Степан Володимирович, 1914 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р. Похований: с. Миколаївка Верхньодніпровського р-ну Дніпропетровської обл.

Глобенко Дмитро Васильович. Рядовий. Загинув 23.12.1943 р. Похований: с. Зальє Давидовицького р-ну Гомельської обл. Білорусь.

Глукман Костянтин Йосипович. Загинув: гр. 1943 р.

Глуп Сергій Омелянович, 1907 р. Рядовий. Загинув 9.07.1944 р. Похований: м. Вільнюс. Литва.

Глупов Валентин Сергійович, 1917 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Глупов Микола Олександрович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: ср. 1945 р.

Глупов Сергій Іванович, 1896 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 18.05.1945 р. Похований: м. Вроцлав. Польща.

Глухарчук Микола Григорович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

 

111 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Глухов Василь Степанович, 1919 р. Призваний у 1938 р. Мол. лейтенант. Загинув 13.01.1944 р.

Глуходід Сергій Григорович, 1922 р. Рядовий. Загинув 21.07.1943 р.

Глушенко Володимир Васильович, 1910 р. Сержант. Помер від ран 9.04.1944 р. Похований: м. Севастополь. Крим.

Глушенко Дмитро Григорович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Глушич Іван Павлович. Гв. мол. лейтенант. Помер від ран 1.09.1943 р. Похований: х. Сарди Матвеєво-Курганського р-ну Ростовської обл.

Глушко Іван Іванович, 1915 р. Ст. сержант. Помер від ран 31.12.1942 р. Похований: м. Енгельс Саратовської обл.

Глушко Іван Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув 12.12.1942 р. Похований: х. Балка Вертячинська Волгоградської обл.

Глушко Максим Омелянович, 1902 р. Сержант. Загинув 4.09.1941 р.

Глушко Микола Григорович, 1918 р. Ст. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Глушко Микола Федорович, 1926 р. Мол. сержант. Загинув 15.05.1945 р.

Глушко Олександр Леонтійович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Глушко Павло Корнійович, 1903 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р.

Глушко Сергій Микитович, 1899 р., м. Охтирка Сумської обл. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Глущенко Анатолій Андрійович, 1914 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Глущенко Опанас Миколайович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Глущенко Григорій Іванович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 21.04.1945 р. Похований: м. Ландсберг. Німеччина.

Глущенко Давид Андрійович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув у полоні: тр. 1942 р.

Глущенко Іван Трохимович, 1904 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Глущенко Микола Андрійович, 1924 р. Сержант. Загинув 5.03.1944 р. Похований: с. Лип'янка Шполянського р-ну Черкаської обл.

Глущенко Петро Федорович, 1903 р. Загинув: вр. 1943 р.

Глущенко Сергій Андрійович, 1907 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Глущенко Федір Микитович, 1895 р. Рядовий. Загинув 6.03.1944 р. Похований у Вінницькій обл.

Гмиря Григорій Савелійович, 1897 р. Полковник. Загинув у 1941 р.

Гнатенко Василь Порфирович, 1920 р. Єфрейтор. Загинув 1.04.1944 р. Похований: с. Колодяжне Ковельського р-ну Волинської обл.

Гнатенко Іван Андрійович, 1924 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Гнатенко Семен Олексійович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув: сч. 1944 р.

Гнатій Андрій Опанасович, 1913 р. Рядовий. Загинув 1.03.1944 р. Похований: с. Сисоево Тверської обл.

Гнатій Василь Пилипович, 1925 р. Рядовий. Загинув 28.08.1944 р.

Гнатовський Демид Демидович, 1898 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гнатуш Петро Моклевич, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув: тр. 1945 р.

 

112 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гнєдаш Анатолій Павлович, 1918 р. Гв. лейтенант. Загинув 30.10.1944 р. Похований у Латвії.

Гнида Василь Іванович, 1903 р. Мол. сержант. Загинув 12.10.1944 р. Похований: м. Рига. Латвія.

Гнида Віктор Тимофійович. Мол. сержант. Загинув 5.10.1941 р.

Гнипа Андрій Митрофанович. Рядовий. Загинув 9.02.1944 р. Похований: с. Губіни Вітебської обл. Білорусь.

Гнипа Віктор Тимофійович. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Гнипа Григорій Митрофанович. Сержант. Загинув 3.09.1941 р. Похований у Кременчуцькому р-ні Полтавської обл.

Гнипа Євген Іванович, 1913 р. Рядовий. Загинув 29.10.1943 р.

Гнипа Іван Митрофанович, 1924 р. Рядовий. Загинув 10.07.1944 р. Похований у Вітебській обл. Білорусь.

Гнипа Микола Васильович. Рядовий. Загинув 20.11.1943 р. Похований: с. Зибкове Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Гнитій Андрій Панасович, 1913 р. Мобілізований у 1943 р. Загинув 1.03.1944 р.

Гнитій Василь Максимович, 1923 р. Мобілізований у 1943 р.

Гнитій Василь Пилипович, 1925 р. Рядовий. Загинув 28.03.1944 р.

Гнитій Георгій Панасович, 1912 р. Мол. лейтенант. Загинув 11.08.1944 р. Похований: с. Думбровка Мелецького повіту Краковського воєв. Польща.

Гнитій Іван Павлович, 1925 р. Призваний у 1943 р. Курсант. Загинув: бер. 1945 р.

Гнитій Кузьма Терентійович, 1907 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гнідий Євген Данилович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув 3.12.1941 р.

Гнідько Степан Денисович, 1899 р. Рядовий. Загинув 19.01.1943 р.

Гнідько Федір Сергійович, 1919 р. Сержант. Загинув 19.09.1942 р.

Гнітенко Андрій. Рядовий. Помер від ран 20.09.1944 р. Похований: м. Роман. Румунія.

Гнітько Михайло Лаврентійович, 1924 р. Рядовий. Загинув 18.03.1944 р.

Гнітько Петро Кирилович, 1910 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Гнітько Сергій Васильович, 1899 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1943 р.

Гнітько Юхим Максимович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гнойовий Аркадій Йосипович, 1922 р. Мол. лейтенант. Помер від ран 23.08.1944 р.

Гнойовий Іван Іларіонович. Мобілізований у 1943 р. Гв. рядовий. Загинув 12.01.1944 р. Похований: с. Грузьке Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Гнойовий Микола Семенович, 1921 р. Гв. сержант. Помер від ран 15.08.1944 р. Похований: с. Пшебень Радомського воєв. Польща.

Гнойовий Олексій Іларіонович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гнусін Савелій Григорович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

 

113 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гобаленко Федір Михайлович. Рядовий. Помер від ран 1.12.1942 р. Похований: с. Луковіно Зубцовського р-ну Тверської обл.

Говтвяниця Микола Панасович. Старшина. Загинув: гр. 1943 р.

Говтвяниця Михайло Панасович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Говтвяниця Самсон В., 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Загинув: жт. 1943 р.

Говтвяниця Семен Васильович, 1908 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гогоєв Петро Панасович, 1919 р. Рядовий. Загинув: тр. 1945 р.

Годінцов Василь Ларіонович, 1900 р. Рядовий. Загинув: бер. 1943 р.

Годузман Г. Р., 1908 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1941 р.

Годун Андрій Якович, 1918 р. Рядовий.

Годун Дмитро Якович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Годяка Юхим Миколайович, 1909 р. Гв. сержант. Загинув 10.09.1942 р.

Гойхман Йосип Абрамович, 1912 р. Рядовий. Загинув 18.11.1941 р.

Гойхман Йосип Лейбович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Голаєв Андрій Гордійович, 1913 р. Старшина. Загинув: жт. 1941 р.

Голай Лев Олександрович, 1918 р. Ст. лейтенант. Помер від ран 10.03.1945 р. Похований: м. Бютов. Польща.

Голана Олексій Петрович. Рядовий. Загинув 26.03.1944 р. Похований: с. Камаловка. Молдова.

Голдвянцев Павло Олександрович, 1918 р. Мол. секржант. Загинув: кв. 1944 р.

Голендер Геннадій Михайлович, 1921 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Голих Петро Дмитрович, 1925 р. Сержант. Загинув 1.07.1944 р. Похований: с. Погост Березинського р-ну Мінської обл. Білорусь.

Голишев Віктор Павлович, 1901 р. Рядовий. Загинув 30.06.1942 р.

Голишев Євген Степанович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Голік Григорій Григорович, 1919 р. Рядовий. Загинув 11.01.1944 р.

Голік Микола Пилипович, 1920 р. Ст. лейтенант. Загинув 21.09.1942 р. Похований: м. Беслан. Північна Осетія.

Голік Олексій Іванович, 1904 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: чв. 1943 р.

Голіков Володимир Антонович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 1.11.1945 р. Похований: м. Лодзь. Польща.

Голіков Олексій Михайлович, 1919 р. Призваний у 1937 р. Лейтенант. Загинув: жт. 1941 р.

Голінський Давид Львович, 1914 р. Рядовий. Помер від ран 6.02.1945 р. Похований: с. Шпадіен. Східна Пруссія.

Голобородько Дмитро Матвійович, 1905 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Голобородько Олександр Іванович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Голобородько Олексій Самійлович, 1925 р. Призваний у 1943 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

 

114 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Голобородько Петро Петрович, 1916 р. Єфрейтор. Загинув 25.08.1943 р. Похований у Харківській обл.

Голов Олексій Іванович, 1918 р. Рядовий. Загинув 25.04.1944 р. Похований: с. Пучочень. Молдова.

Голов Павло Григорович, 1907 р. Військлікар 3 р. Загинув у 1941 р.

Голованов Іван Іванович. Загинув 7.03.1945 р. Похований: с. Скоморохи Житомирської обл.

Голованов Семен Семенович, 1908 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Головатенко Костянтин Іванович, 1925 р. Рядовий. Загинув 21.09.1944 р. Похований: с. Рябіно Дрогобицького р-ну Львівської обл.

Головашкін Павло Федорович, 1923 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Головін Василь Дмитрович, 1922 р. Рядовий. Загинув 23.09.1942 р.

Головін Василь Іванович, 1912 р. Політрук. Загинув 5.10.1942 р.

Головін Володимир Олександрович, 1921 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Головін Олександр Васильович, 1918 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Головін Петро Іванович, 1907 р. Рядовий. Загинув 16.03.1944 р. Похований: с. Липняжка Добровеличків-ського р-ну Кіровоградської обл.

Головко Антон Йосипович. Рядовий. Загинув 9.10.1941 р.

Головко Борис Андрійович, 1926 р. Призваний у 1943 р. Гв. рядовий. Загинув 9.10.1944 р. Похований: с. Крас-тіне. Латвія.

Головко Григорій Романович, 1917 р. Рядовий. Загинув 3.02.1943 р. Похований у Слов'яносербському р-ні Луганської обл.

Головко Іван Григорович, 1915 р. Рядовий. Загинув 27.10.1941 р. Похований: с. Кам'янка Дмитровського р-ну Московської обл.

Головко Костянтин Іванович, 1924 р. Призваний у 1943 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Головко Микола Омелянович, 1922 р. Рядовий. Загинув 13.12.1943 р. Похований: с. Медерове Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Головко Михайло Якимович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Головко Сергій Никифорович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран 2.10.1944 р. Похований: м. Полтава.

Головко Пилип Никифорович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув 21.02.1945 р. Похований: с. Клавіши. Латвія.

Головко Федот Григорович, 1911 р. Ст. політрук. Загинув: чв. 1942 р.

Головня Андрій Микитович, 1912 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Головня Йосип Єлисейович, 1904 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Головурний Тимофій Якович. Рядовий. Загинув 18.02.1942 р.

Головченко Борис Єгорович, 1898 р. Рядовий. Загинув 29.07.1944 р. Похований: с. Виглендовка Седлецького пов. Варшавського воєв. Польща.

Головченко Василь Андрійович, 1906 р. Сержант. Помер від ран 29.03.1943 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

 

115 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Головченко Олександр Павлович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув: жт. 1942 р.

Головченко Панас Гнатович, 1924 р. Призваний у 1943 р. Гв. рядовий. Загинув 24.07.1944 р. Похований: с. Бакель Зарасайського р-ну. Литва.

Голодощний Михайло Дмитрович. Гв. ст. сержант. Загинув 29.08.1943 р. Похований: с. Буди Харківської обл.

Голопуз Іван Гаврилович, 1909 р. Сержант. Загинув: лт. 1945 р.

Голощапов Іван Єгорович, 1924 р. Сержант. Загинув 16.12.1942 р. Похований: с. М. Кропотово Тверської обл.

Голуб Мефодій Іванович, 1912 р. Військфельдшер. Загинув: чв. 1941 р.

Голуб Павло Іванович, 1898 р. Рядовий. Загинув 19.11.1944 р. Похований: с. Бутіна. Югославія.

Голуб Павло Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Голуб Панас Маркевич, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Голуб Петро Макарович, 1919 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Голуб Петро Тихонович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув: ср. 1942 р.

Голуб Юрій Степанович, 1926 р. Підпільник. Страчений гестапо: ср. 1943 р. Похований: м. Полтава.

Голубенко Андрій Якович, 1898 р. Рядовий. Загинув 13.04.1944 р. Похований: с. Шевченки Кіровоградської обл.

Голубєв Іван Феодосійович. Рядовий. Загинув 2.12.1943 р. Похований: с. Ганнівка Чугуївського р-ну Харківської обл.

Голубєв Петро Йосипович. Рядовий. Загинув 6.07.1944 р. Похований: с. Калатсельга Пряжинського р-ну. Карелія.

Голубєв Петро Тихонович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув: ср. 1942 р.

Голубицький Данило Васильович, 1911 р. Рядовий. Загинув 1.04.1942 р. Похований: с. Мартове Чугуївського р-ну Харківської обл.

Голубицький Леонтій Єлисейович. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Голубничий Олександр Лукич, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув 2.08.1944 р. Похований: с. Воля-Боранувська. Польща.

Голубов Григорій Ізотович, 1915 р. Старшина. Загинув: лп. 1944 р.

Голяков Георгій Кирилович, 1920 р. Рядовий. Загинув 1.06.1943 р.

Голяницький Олександр Феоктистович. Капітан. Загинув 21.10.1943 р. Похований: м. Мелітополь Запорізької обл.

Гольдшмідт Авилон Борисович, 1924 р. Лейтенант. Загинув 3.08.1943 р. Похований: с. Ржава Орловської обл.

Гольдштейн Ісер Зепікович, 1904 р. Рядовий. Загинув 1.04.1942 р. Похований: с. Спаська Полєсть Чудовського р-ну Новгородської обл.

Гольдштейн Костянтин Григорович, 1923 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Гольцев Веніамін Георгійович, 1894 р. Рядовий. Загинув 2.08.1941 р.

Гонтар Андрій Іванович, 1904 р. Старшина. Помер від ран 8.08.1944 р. Похований: с. Шлянзяки Краківського воєв. Польща.

 

116 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гонтар Андрій Максимович, 1912 р. Рядовий. Загинув 30.01.1945 р. Похований: с. Зуглігет. Угорщина.

Гонтар Антон Андріанович, 1896 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гонтар Василь Іванович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гонтар Віктор Михайлович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гонтар Дмитро Михайлович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. рядовий. Помер від ран 12.03.1944 р. Похований: с. Антонівка Кіровоградської обл.

Гонтар Микола Максимович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гонтар Павло Петрович. Рядовий. Загинув 18.11.1941 р.

Гонтаровський Володимир Михайлович, 1919 р. Призваний у 1939 р. Капітан. Загинув 4.06.1944 р.

Гонтовий Іван Микитович, 1905 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1942 р.

Гонтовий Олександр Миколайович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув 23.03.1944 р. Похований у Вируському р-ні. Естонія.

Гонтовий Павло Іванович, 1918 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув 22.07.1943 р. Похований: с. Во-роново Кіровського р-ну Ленінградської обл.

Гончар Андрій Іванович, 1907 р. Рядовий. Загинув 16.08.1944 р. Похований: с. Кіркаєшти Тираспольського р-ну. Молдова.

Гончар Іван Миколайович. Рядовий. Загинув 2.07.1944 р.

Гончар Каріон Андрійович, 1915 р. Рядовий. Помер від ран 8.10.1943 р. Похований: м. Гагарін Смоленської обл.

Гончар Кирило Іванович, 1909 р. Лейтенант. Загинув у 1941.

Гончаренко Андрій Васильович, 1923 р. Рядовий. Загинув: чв. 1944 р.

Гончаренко Василь Денисович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гончаренко Володимир Григорович, 1921 р. Сержант. Помер від ран 4.10.1944 р. Похований: м. Девованья. Угорщина.

Гончаренко Іван Васильович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р. Похований у Смоленській обл.

Гончаренко Іван Іванович, 1924 р. Рядовий. Загинув 10.03.1942 р. Похований: с. Михайлівка Донецької обл.

Гончаренко Іван Огейович, 1913 р. Рядовий. Помер від ран 16.01.1945 р. Похований: с. Ритв'яни. Польща.

Гончаренко Іван Порфирійович, 1920 р. Гв. лейтенант. Помер від ран 2.05.1945 р. Похований: с. Зітен. Німеччина.

Гончаренко Іван Прохорович, 1901 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Гончаренко Олексій Данилович, 1907 р. Мол. військтехнік. Загинув 6.02.1944 р. Похований: с. Тинівка Жашківського р-ну Черкаської обл.

Гончаренко Сергій Васильович, 1913 р. Ст. лейтенант. Загинув 30.07.1942 р. Похований: с. Федорко-во Ржевського р-ну Тверської обл.

Гончаренко Сергій Григорович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

 

117 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гончаров Георгій Георгійович, 1905 р. Сержант. Загинув 15.05.1942 р. Похований: м. Керч. Крим.

Гончаров Євген Кузьмич, 1926 р. Рядовий. Помер від ран 1944 р. Похований: с. Голишево Володарського р-ну Нижньоновгородської обл.

Гончаров Іван Григорович, 1917 р. Рядовий. Загинув: лп. 1941 р.

Гончаров Федір Омелянович. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Гопик Михайло Леонтійович, 1918 р. Рядовий. Загинув у 1945 р.

Гора Георгій Петрович, 1923 р. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Гора Микола Петрович, 1921 р. Рядовий. Загинув 21.02.1943 р. Похований у Краснодарському краї.

Горбанівський Леонід Володимирович. Підпільник. Страчений карателями: ср. 1942 р.

Горбань Кіндрат, 1906 р. Рядовий. Загинув у полоні 13.09.1944 р. Похований: Ламсдорф. Німеччина.

Горбань Микола Пилипович, 1909 р. Рядовий. Загинув 18.11.1944 р. Похований: с. Діоджер. Угорщина.

Горбась Василь Миронович. Рядовий. Загинув: бер. 1942 р.

Горбась Федір Михайлович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув 16.03.1944 р. Похований: с. До-бровеличківка Добровеличківського р-ну Кіровоградської обл.

Горбатенко Іван Захарович, 1913 р. Матрос. Загинув у 1945 р.

Горбатенко Ілля Степанович, 1923 р. Рядовий. Загинув 20.01.1945 р.

Горбатов Іван Пимонович, 1912 р. Рядовий. Загинув: бер. 1945 р.

Горбатов Юхим Григорович, 1926 р. Гв. рядовий. Загинув 8.04.1945 р. Похований: м. Відень. Австрія.

Горбатович Дмитро Іванович, 1906 р. Мол. лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Горбачевський Олексій Васильович, Старшина. Помер від ран 3.05.1945 р. Похований: м. Зарау. Німеччина.

Горбачов Лев Зіновійович, 1921 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Горбенко Василь Сергійович, 1924 р. Сержант. Загинув 2.02.1944 р.

Горбенко Григорій Сергійович. Рядовий. Загинув 29.06.1944 р. Похований: м. Виборг Ленінградської обл.

Горбенко Олександр Іванович, 1924 р. Рядовий. Загинув: ср. 1943 р.

Горбик Петро Онисимович, 1905 р. Рядовий. Помер від ран 23.10.1943 р. Похований: с. Стовп'яги Переяслав-Хмельницького р-ну Київської обл.

Горбоніс Григорій Никифорович, 1920 р. Рядовий. Загинув: ср. 1941 р.

Горбунов Микола Євгенович, 1921 р. Мобілізований у 1942 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Горгуць Мефодій Павлович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гордавер Йосип Савелійович, 1908 р. Військінженер 3 р. Загинув 27.05.1942 р.

Гординський Борис Іванович, 1923 р. Рядовий. Загинув 15.03.1945 р.

Гордіевський Дмитро Іванович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гордієв Андрій Тимофійович, 1906 р. Рядовий. Загинув 24.01.1942 р.

 

118 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гордієнко Дмитро Якович, 1922 р. Гв. рядовий. Загинув 1.07.1944 р.

Гордієнко Микола Максимович. Ст. лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Гордієнко Олексій Максимович. Гв. рядовий. Загинув 22.03.1945 р. Похований: с. Штанге Гданьського воєв. Польща.

Гордієнко Федір Данилович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Горецький Володимир Олександрович, 1918 р. Мол. лейтенант. Загинув 4^08.1944 р.

Горєвой Борис Іванович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 26.02.1943 р.

Горєлов Павло Матвійович, 1906 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гориздра Василь Андрійович, 1920 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гориздра Яків Васильович, 1909 р. Рядовий. Загинув 26.12.1941 р.

Горичаров Євген Кузьмич, 1926 р. Рядовий. Загинув 23.04.1944 р. Похований: с. Горбатовка.

Горін Анатолій Григорович. Рядовий. Загинув 10.11.1943 р. Похований: с. Королівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Горін Григорій Степанович, 1919 р. с. Ірлінка Ординського р-ну Новосибірської обл. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув 10.02.1945 р. Похований: с. Кюхерн. Німеччина.

Горковенко Панас Романович, 1915 р. Старшина. Помер від ран 11.03.1945 р. Похований: с. Стуру-Яунамуйта. Латвія.

Горненко Віктор Григорович, 1909 р. Гв. капітан. Загинув 13.07.1944 р. Похований: с. Лєвдана Браславського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Горницин Володимир Петрович, 1920 р. Рядовий. Загинув 30.08.1943 р. Похований: с. Широке Смоленської обл.

Горобець Євген Олексійович. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: гр. 1942 р.

Горобець Іван Павлович, 1920 р. Рядовий. Загинув: ср. 1944 р.

Горобець Ілля Павлович, 1915 р. Призваний у 1939 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Горобець Тамара Кіндратівна. Рядова. Загинула: гр. 1943 р.

Горобченко Костянтин Іванович, 1921 р. с. Басівка Сумської обл. Призваний у 1940 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Городинський Анатолій Петрович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Городинський Петро Олексійович. Рядовий. Загинув 15.03.1943 р. Похований: с. Прасолівка Барятинського р-ну Калузької обл.

Городинський Петро Прокопович. Рядовий. Загинув 30.01.1944 р. Похований: с. Арсенівка Світловодського р-ну Кіровоградської обл.

Городницький Дмитро Федорович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Городницький Мефодій Андрійович, 1910 р. Рядовий. Загинув: бер. 1943 р.

Городниченко Гаврило Захарович, 1903 р. Мол. лейтенант.

Городниченко Микола Харитонович, 1923 р. Лейтенант. Загинув 4.07.1943 р.

Городниченко Юхим Григорович, 1897 р. Гв. єфрейтор. Загинув

 

119 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

15.08.1944 р. Похований: с. Білобожиця. Польща.

Городничий Петро Прокопович, 1902 р. Рядовий. Затнув 29.10.1943 р.

Городчанін Андрій (Антон) Наумович. Гв. рядовий. Загинув 8.03.1944 р. Похований: с. Новоолександрівка Кіровоградського р-ну Кіровоградської обл.

Городчанін Григорій Севастянович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Городчанін Іван Васильович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Городчанін Іван Григорович, 1917 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Городчан (Городчанін) Самсон Іонович, 1897 р. Рядовий. Загинув 25.03.1943 р. Похований: с. Манаєнки Арсеніївського р-ну Тульської обл.

Городчигін Іван Хомич. Рядовий.

Горожа Іван Іванович, 1911 р. Рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Куколівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Гороховський Володимир Григорович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Горошко Борис Григорович, 1917 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Горошко Костянтин Якович, 1923 р. Рядовий. Загинув 14.07.1944 р. Похований: с. Журавки Вітебської обл. Білорусь.

Горпинченко Олександр Павлович, 1910 р. м. Одеса. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Горпинченко Павло Харитонович, 1918 р. Мол. політрук. Загинув 27.02.1942 р. Похований: м. Колпіно Ленінградської обл.

Горський Іван Дмитрович, 1914 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Помер від ран 20.05.1944 р. Похований у Тираспольському р-ні. Молдова.

Горулько Гнат Степанович. Рядовий. Помер від ран 27.03.1944 р. Похований: м. Балта Одеської обл.

Горун Сергій Максимович. Рядовий. Помер від ран 24.01.1944 р. Похований: м. Васильків Київської обл.

Горшков Віктор Іванович, 1913 р. Мол. військтехнік. Загинув у 1941 р.

Горшков (Горшковоз) Савелій Михайлович. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Горюн (Горюк) Єлизавета Харитонівна, 1919 р. Рядова. Загинула 18.03.1944 р.

Горюн Андрій Георгійович, 1916 р. Сержант. Загинув 27.03.1942 р. Похований: с. Верхній Бишкин Первомайського р-ну Харківської обл.

Горюн Василь Захарович, 1917 р. Рядовий. Загинув: кв. 1944 р.

Горюн Володимир Терентійович, 1916 р. Лейтенант. Загинув 26.02.1943 р.

Горюн Михайло Харитонович, 1923 р. Рядовий. Загинув у полоні 3.04.1944 р.

Горюн Олексій Михайлович, 1904 р. Рядовий. Загинув: ср. 1942 р.

Горюн Петро Максимович, 1919 р. Ст. лейтенант. Загинув 31.08.1943 р. Похований: с. Єфремівка Ростовської обл.

Горюн Петро Михайлович. Рядовий. Загинув у 1943 р.

Горюненко Василь Семенович, 1923 р. Рядовий. Помер від ран

 

120 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

12.05.1944 р. Похований: с. Погостище Ліозненського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Горян Микола Петрович, 1925 р. Рядовий. Загинув 30.10.1944 р.

Горян Федір Пилипович, 1914 р. Призваний у 1940 р.

Горячкін Борис Іларіонович, 1901 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гот Михайло Ханович, 1907 р. Рядовий. Загинув: чв. 1943 р.

Готфрід Леонід Борисович, 1923 р. Капітан. Загинув 6.02.1945 р.

Готфрід Михайло Йосипович, 1912 р. Гв. лейтенант. Загинув 3.02.1944 р. Похований: с. Борцево Новосокольницького р-ну Псковської обл.

Готфрід Наум Арсенійович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Сержант. Загинув 3.10.1941 р. Похований: с. Ста-ро-Мотроніно Холм-Жирковського р-ну Смоленської обл.

Готфрід Наум Якович. Сержант. Загинув 5.06.1942 р.

Гофман Іван Семенович, 1915 р. Ст. лейтенант. Загинув у 1942 р.

Гофман Микола Миколайович, 1922 р. Рядовий. Загинув 1.05.1944 р. Похований: м. Ковель Волинської обл.

Гоць Василь Тимофійович, 1900 р.

Гоябов Іван Савелійович, 1897 р. Рядовий. Загинув 2.10.1942 р. Похований у Ленінградській обл.

Грабко Василь Макаровим, 1922 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грабко Василь Прокопович, 1897 р., с. Кирилівка Красноградського р-ну Харківської обл. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Грабковський Юрій Рафаїлович, 1924 р. Підпільник. Страчений гестапо 7.01.1942 р. Похований: м. Полтава.

Грабовський Євген Едуардович, 1922 р. Мол. лейтенант. Загинув 24.06.1944 р.

Грабовський Євген Федорович. Мол. лейтенант. Загинув 21.06.1944 р. Похований: с. Погостишнє Псковської обл.

Грабовський Петро Олексійович, 1907 р., с. Іванівка Кіровоградської обл. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Грабчак Іван Порфирійович. Рядовий. Загинув: жт. 1941 р.

Грабчак Олексій Порфирійович, с. Анучіно Іваноеського р-ну Усурійської обл. Сержант. Загинув 11.01.1944 р. Похований: с. Грузьке Кіровоградської обл.

Граніт Віктор Ілліч, 1912 р. Сержант. Помер від ран 7.03.1944 р. Похований у Псковському р-ні Псковської обл.

Грановський Володимир Хомич, 1921 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. сержант. Загинув 26.11.1942 р.

Гранько Григорій Іванович, 1919 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Гранько Іван Іванович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Графель Яків Наумович, 1925 р. Рядовий. Загинув 17.02.1944 р. Похований: ст. Кринки Вітебської обл. Білорусь.

Грачов Аркадій Васильович. Політрук. Загинув 21.02.1942 р. Похований: с. Ілліно Західнодвінського р-ну Тверської обл.

Грачов Іван Павлович, 1912 р. Старшина. Загинув: лп. 1941 р.

 

121 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гребенщиков Микола Семенович, 1923 р. Мол. сержант. Загинув 9.07.1943 р. Похований у Івнянському р-ні Бєлгородської обл.

Гребенюк Іван Васильович, 1900 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гребенюк Іван Йосипович, 1906 р. Старшина. Загинув 17.02.1943 р. Похований: с. Григорово Тьомкінського р-ну Смоленської обл.

Гребенюк Михайло Прокопович, 1901 р. Лейтенант. Загинув: бер. 1944 р.

Грек Федір Макарович. Підпільник. Страчений карателями: лт. 1942 р. Похований: м. Полтава.

Гресь Іван Сергійович, 1897 р. Рядовий. Помер від ран 17.12.1943 р. Похований: с. Олександрівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Гресь Ілля Панасович, 1924 р. Рядовий. Загинув 12.09.1944 р.

Гречко Іван Іванович, 1913 р. Рядовий. Загинув 2.10.1941 р.

Гречко Іван Олександрович, 1903 р. Ст. сержант. Загинув 2.08.1941 р.

Гречко Павло Васильович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гречко Павло Омелянович, 1925 р. Рядовий. Помер від ран 11.02.1944 р. Похований: с. Крива Лука Кінгісеппського р-ну Ленінградської обл.

Гречко Павло Сильвестрович, 1910 р. Гв. рядовий. Загинув 21.11.1943 р. Похований: с. Сургани Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Гречко Федір Васильович, 1919 р. Рядовий. Загинув 29.10.1941 р.

Гречко Яків Євгенович, 1921 р. Мол. лейтенант. Загинув 18.01.1944 р. Похований: с. Баштечки Жашківського р-ну Черкаської обл.

Гречуха Федір Прохорович, 1902 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грибінін Микола Хомич. Ст. сержант. Загинув 24.10.1944 р. Похований: с. Русейки. Латвія.

Грибінченко Стефан Федорович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грибов Дмитро Федорович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Грибоєдов Євген Якович, 1910 р. Рядовий. Загинув: вр. 1941 р.

Грибоносов Іван Якович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1942 р.

Грибун Юхим Григорович, 1896 р. майор.

Грига Андрій Дмитрович. Рядовий. Загинув 18.01.1942 р.

Грига Микола Петрович, 1905 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Грига Олександр Данилович, 1906 р. Ст. політрук. Загинув: ср. 1941 р.

Грига Павло Миколайович, 1919 р. Ст. сержант. Загинув 14.07.1944 р.

Григор Георгій Сергійович, 1923 р. Мол. лейтенант. Загинув 10.08.1942 р. Похований: с. Галахово Тверської обл.

Григоренко А. І., 1916 р. Лейтенант. Загинув 4.07.1942 р.

Григоренко Василь Данилович, 1917 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Григоренко Віталій Іванович, 1916 р. Лейтенант. Загинув: ср. 1942 р.

Григоренко Іван Іванович, 1899 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 28.02.1942 р.

Григоренко Микола Пилипович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

 

122 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Григоренко Панас Антонович, 1914 р. Рядовий. Помер від ран 5.06.1944 р. Похований: с. Тріскуни Руднянського р-ну Смоленської обл.

Григор'єв Дмитро Григорович. Ст. сержант. Загинув: гр. 1943 р.

Григор'єв Іван Іванович, 1919 р. Рядовий. Загинув 14.02.1943 р. Похований: с. Красний Бор Ленінградської обл.

Григор'єв Олександр Андріанович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гридяєв Анатолій Олександрович, .1922 р. Сержант. Загинув 13.01.1943 р. Похований: с. Гнойно. Польща.

Гриль Григорій Іванович, 1920 р. Сержант. Помер від ран 28.02.1943 р. Похований: с. Івашово Парфинського р-ну Новгородської обл.

Гринберг Лев Д-аидович, 1909 р. Мобілізований у 19-" 1 р. Рядовий. Загинув 12.12.1941 р.

Гринберг Юлій Григорович, 1924 р. Сержант. Загинув: ср. 1943 р.

Гринбус Зорі Абрамович, 1925 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Гриневич Віктор Федорович, 1922 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув у полоні: гр. 1941 р.

Гриненко Іван Пилипович, 1921 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гриненко Михайло Пилипович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р,

Гринів Максим Михайлович, 1914 р. Рядовий, загинув 29.08.1943 р. Похований: с. Єлизаветино Смоленської обл.

Гринченко Борне Ілліч, 1922 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гринченко Василь Іванович, 1917 р. Призваний у 1938 р. Сержант. Загинув 11.07.1941 р.

Гринченко Григорій Титович, 1918 р. Рядовий. Загинув 1.08.1941 р. Похований: с. Королівка Київської обл.

Гринченко Іван Андрійович, 1910 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гринченко Іван Федорович. Мол. політрук. Загинув: лп. 1941 р.

Гринченко Іван Феодосійович, 1896 р. Військлікар 2 р. Загинув: вр. 1941 р.

Гринченко Микита Євдокимович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гринченко Микола Семенович, 1924 р. Гв. мол. сержант. Помер від ран 12.12.1943 р. Похований: с. Зибкове Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Гринченко Михайло Якович, 1919 р. Рядовий. Загинув 27.07.1942 р.

Гринченко Олександр Андрійович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гринченко Олексій Андрійович, 1925 р. Рядовий. Загинув 15.03.1944 р. Похований: с. Подосьє Ленінградської обл.

Гринченко Петро Максимович, 1923 р. Сержант. Загинув 10.05.1945 р. Похований: Латвія.

Гринченко Петро Федорович, 1902 р. Рядовий. Загинув 11.10.1941 р.

Гринченко Федір Єгорович, 1925 р. Призваний у 1943 р. Гв. рядовий. Помер від ран 1.03.1945 р. Похований: с. Вальддорф Гданьського восв. Польща.

Гринчук Микола Федорович, 1918 р. Лейтенант. Загинув 2.07.1942 р.

 

123 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Похований: с. Набережне Курської обл.

Гринчук Петро Захарович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Гринюк Арсеній Степанович, 1905 р. Рядовий. Загинув у 1941 р. Похований у Царичанському р-ні Дніпропетровської обл.

Гринь Андрій Никифорович, 1907 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гринь Василь Калістратович, 1901 р. Рядовий. Загинув 7.03.1944 р. Похований: с. Чапаєвка Широківського р-ну Дніпропетровської обл.

Гринь Василь Федорович, 1913 о. Мол. лейтенант. Загинув 14.01.1944 р;

Гринь Володимир Михайлович, 1923 р. Рядовий. Загинув 23.11.1943 р. Похований: с. Мар'янівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Гринь Григорій Іванович, 1920 р. Сержант. Помер від ран 28.02.1943 р. Похований: с. Івашово Ленінградської обл.

Гринь Євген Іванович, 1921 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гринь Микола Андрійович, 1924 р. Призваний у 1941 р. Гв. технік-лейтенант. Загинув 22.01.1945 р. Похований: с. Приозерне Гусенівського р-ну Калінінградської обл.

Гринь Никифор Васильович, 1902 р. Рядовий. Загинув: тр. 1944 р.

Гринь Петро Ілліч, 1898 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Гринько Володимир Наумович, 1911 р. Рядовий. Загинув 1.04.1945 р. Похований: м. Сен-Готард. Австрія.

Гринько Григорій Іванович, 1919 р. Ст. сержант. Загинув 16.01.1944 р. Похований: с. Великі Бобовики Вітебського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Гринько Микола Іванович, 1919 р. Мобілізований у 1941 р. Старшина. Загинув 20.02.1943 р. Похований: м. Геленджик Краснодарського краю.

Гринько Павло Панасович. Рядовий. Загинув 7.02.1945 р. Похований: м. Багратіоновськ Калінінградської обл.

Гринько Петро Наумович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гринько Семен Захарович, 1915 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 13.12.1941 р.

Грип Григорій Савелійович, 1924 р. Рядовий. Помер від ран 22.10.1943 р. Похований: с. Видрія Ліозненського р-ну Вітебської обл. Білорусь.

Грисенко Петро Михайлович. Рядовий. Помер від ран 31.10.1943 р. Похований: с. Деріївка Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.

Грицаєнко Степан Лазарович, 1907 р. Технік-інтендант 1 р. Загинув: лп. 1941 р.

Грицай Андрій Іванович. Сержант. Загинув 29.11.1942 р.

Грицай Арсеній Семенович. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грицай Василь Іванович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 8.07.1944 р.

Грицай Григорій Макарович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грицай Іван Захарович, 1918 р. Рядовий. Загинув 28.02.1942 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Грицай Іван Іванович, 1919 р. Рядовий. Помер від ран 5.06.1943 р. Похований:

 

124 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

с. Ртищівка Чугуївського р-ну Харківської обл.

Грицай Іван Макаровим, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Грицай Михайло Максимович, 1921 р. Рядовий. Загинув 24.07.1941 р.

Грицай Степан Іванович, 1902 р. Гв. рядовий. Помер від ран 21.11.1943 р. Похований: с. Червона Кам'янка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Грицаненко Сергій Степанович, 1914 р. Мол. лейтенант. Загинув: гр. 1941 р.

Гриценко Антон Іванович, 1916 р. Старшина. Загинув: ср. 1941 р.

Гриценко Георгій Іванович, 1912 р. Рядовий. Загинув: кв. 1943 р.

Гриценко Іван Архипович, 1917 р. Ст. сержант. Загинув 21.02.1945 р. Похований: с. Капі. Латвія.

Гриценко Іван Єгорович, 1906 р. Мобілізований у 1941 р. Політрук. Загинув: ср. 1941 р.

Гриценко Олексій Кузьмич, 1908 р. Рядовий. Загинув 4.11.1943 р. Похований: с. Морозівка Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Грицик Пилип Якович, 1915 р. Мобілізований у 1944 р. Капітан. Загинув 24.10.1944 р. Похований: с. Маринине Варшавського воєв. Польща.

Грицюк Василь Лаврович, 1922 р. Рядовий. Загинув 14.09.1942 р. Похований: м. Брянськ.

Грицюк Дементій Артемович, 1922 р. Гв. рядовий. Помер від ран 8.03.1944 р. Похований: м. Кіровоград.

Грицюта Данило Калістратович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р. Похований: с. Старо-Мотроніно Холм-Жирковського р-ну Смоленської обл.

Гриченко Ларіон Микитович, 1912 р. Рядовий. Загинув 1.10.1941 р.

Гриченко Максим Михайлович. Рядовий. Загинув 21.06.1944 р.

Гричун Олександр Іванович. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гриш Сергій Гнатович. Рядовий. Загинув 27.12.1942 р. Похований: с. Отрадне Михайлівського р-ну Волгоградської обл.

Гришаєв Григорій Якимович, 1894 р. Ст. сержант. Загинув у 1942 р.

Гришин, 1919 р. Старшина. Загинув 19.11.1941 р. Похований: м. Донецьк.

Гришин Георгій Кирилович, 1920 р. Рядовий. Загинув 1.06.1942 р.

Гришин Григорій Тихонович. Рядовий. Загинув: лп. 1942 р.

Гришко Володимир Іванович, 1913 р. Мол. лейтенант. Загинув: чв. 1941 р.

Гришко Григорій Павлович. Єфрейтор. Загинув 17.02.1943 р.

Гришко Мефодій Петрович. Рядовий. Загинув 25.06.1944 р.

Гришко Олександр Іванович, 1911 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. сержант. Загинув: лсп. 1943 р.

Гришко Федір Панасович. Рядовий. Загинув 24.01.1945 р. Похований: с. Лінден. Німеччина.

Гришко Трохим Григорович. Рядовий. Загинув 20.03.1944 р. Похований: с. Михайлівка.

Грищенко Василь Михайлович, 1922 р. Мобілізований у 1941 р.

Грищенко Георгій Тимофійович, 1913 р. Загинув у 1941 р.

 

125 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Грищенко Олександр Олексійович, 1909 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грищенко П. Ф. Загинув у полоні 29.12.1941 р. Похований: с. Радиця Орловської обл.

Грищенко Тимофій Іванович, 1918 р. Старшина. Загинув 28.08.1942 р. Похований: с. П'ятигорське.

Гробовий Іван Павлович, 1922 р. Гв. сержант. Загинув 25.11.1943 р.

Гробовий Микола Захарович, 1923 р. Рядовий. Загинув 6.07.1943 р. Похований: с. Кишлаково Шебекинського р-ну Бєлгородської обл.

Гробовий Олексій Андрійович. Рядовий. Помер від ран 8.01.1944 р. Похований: с. Нова Прага Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Гробовський Федір Олексійович, 1907 р. Рядовий. Загинув: сч. 1944 р.

Громов Олексій Миколайович, 1914 р. Лейтенант. Загинув у 1941 р.

Громов Павло Йосипович, 1912 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гросфельд Абрам Соломонович, 1916 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гросфельд Аркадій Якович. Рядовий. Помер від ран 10.06.1945 р.

Гросфельд Григорій Ісакович, 1910 р. Військтехнік 2 р. Загинув 13.08.1941 р. Похований: с. Малинівка Гомельської обл.

Гросфельд Яків Наумович, 1925 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грубич Митрофан Митрофанович, 1921 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Помер від ран 21.01.1944 р. Похований у Кіровоградському р-ні Кіровоградської обл.

Грубич Павло Митрофанович, 1918 р. Мол. лейтенант. Загинув 13.01.1943 р.

Грузин Михайло Олександрович, 1911 р. Мол. сержант. Загинув 18.07.1944 р. Похований: с. Косово Красноградського р-ну Псковської обл.

Грунін Дмитро Олексійович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Грунтов Володимир Васильович, 1920 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гряк Федір Васильович, 1904 р. Призваний у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Грякалов Євстахій Сергійович, 1901 р. Рядовий. Загинув 30.11.1943 р. Похований: с. Сургани Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

Губарєв Володимир Данилович, 1921 р. Мол. сержант. Загинув 13.07.1941 р.

Губкін Микола Павлович, 1902 р. Рядовий. Загинув 15.10.1944 р. Похований: с. Поляни Краківського воєв. Польща.

Губрієнко Юхим Мойсейович, 1906 р. Технік-інтендант 2 р. Загинув 24.01.1943 р.

Губський Микола Володимирович, 1915 р. Рядовий. Загинув: лсп. 1943 р.

Гуделєв Василь Андрійович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Ст. лейтенант. Загинув 11.04.1945 р. Похований в Австрії.

Гудзенко Максим Якимович, 1904 р. Мобілізований у 1943 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

Гудзенко Петро Васильович, 1906 р. Рядовий. Загинув: бер. 1944 р.

 

126 — Книга Пам'яті України. Том 1

Місто Полтава

Полеглі в боях, загиблі та померлі від ран

 

Гудзєв Сергій Євдокимович, 1904 р. Мол. політрук. Загинув: лсп. 1942 р.

Гудзь Павло Михайлович, 1900 р. Мол. сержант. Загинув 18.04.1945 р. Похований: с. Лебус Бранденбурзької провінції. Німеччина.

Гудзь Петро Іванович, 1913 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: гр. 1943 р.

Гудзь Петро Макарович, 1905 р. Рядовий. Загинув 29.01.1945 р. Похований: м. Бенюк Зеленогурського воєв. Польща.

Гудзь Сергій Павлович, 1919 р. Рядовий. Загинув 28.01.1943 р. Похований: с. Кондруя Ленінградської обл.

Гудзь Юрій Архипович, 1924 р. Гв. сержант. Загинув 13.01.1945 р. Похований: с. Блохи. Польща.

Гузевич Олександр Антонович, 1900 р. Рядовий. Загинув 24.10.1941 р.

Гузенко Григорій Федорович, 1909 р. Рядовий. Загинув: гр. 1941 р.

Гузенко Михайло Митрофанович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Мол. лейтенант. Загинув: ср. 1941 р.

Гузев Віктор Сергійович, 1915 р. Рядовий. Загинув 18.08.1941 р.

Гузик Микола Кирилович, 1918 р. Сержант. Помер від ран 3.08.1944 р. Похований: м. Санкт-Петербург.

Гузій Юрій Прохорович, 1920 р. Призваний у 1940 р. Лейтенант. Загинув: вр. 1941 р.

Гузь Григорій Федорович. Рядовий. Загинув 14.07.1944 р. Похований у Горохівському р-ні Волинської обл.

Гузь Іван Сергійович, 1915 р. Лейтенант. Помер від ран 7.08.1944 р. Похований: м. Єреван.

Гук Олексій Антонович. Рядовий. Загинув 23.10.1943 р. Похований у Мелітопольському р-ні Запорізької обл.

Гукало Пилип Савич. Рядовий. Загинув 25.03.1944 р. Похований: с. Михайлівське Грушківського р-ну Одеської обл.

Гуков Олександр Миколайович, 1922 р. Рядовий. Загинув 22.05.1942 р. Похований у Ленінградській обл.

Гулай Яків Прокопович, 1902 р. Рядовий. Загинув: лп. 1942 р.

Гулак Володимир Петрович, 1926 р. Рядовий. Загинув: лт. 1944 р.

Гулак Лев Никифорович, 1906 р. Капітан. Загинув 25.05.1943 р.

Гулинський Михайло Олександрович, 1911 р. Ст. політрук. Загинув: вр. 1944 р.

Гулій Афанасін Павлович, 1899 р. Мол. політрук. Загинув 4.08.1942 р. Похований: с. Бабаєво Бєльського р-ну Смоленської обл.

Гулій Василь Миколайович, 1922 р. Рядовий. Загинув 14.10.1944 р.

Гулій Василь Трохимович, 1905 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув 3.10.1941 р.

Гулій Григорій Михайлович, 1912 р. Мобілізований у 1941 р. Гв. сержант. Загинув 2.12.1942 р.

Гулій Іван Іонович, 1909 р. Мобілізований у 1941 р. Рядовий. Загинув: сч. 1942 р.

Гулій Микола Васильович, 1923 р. Рядовий. Загинув 18.12.1943 р.

Гулій Микола Дмитрович, 1912 р. Рядовий. Загинув 13.03.1944 р.

Гулій Михайло Дем'янович. Рядовий. Загинув 27.01.1945 р. Похований: м. Хаммер Познанського воєв. Польща.

Ссылки на эту страницу


1 Книга Памяти. Том 1
[Книга Пам'яті. Том 1] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654