Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Южная (Полтавская) группа содействия "Искре"

Південна (Полтавська) група сприяння "Искре" — опорний пункт ленінської газети "Искра" в м. Полтаві. Створений весною 1900 р. (перший на Україні) у відповідності з планом, розробленим під керівництвом В. І. Леніна й обговореним на Псковській нараді у квітні 1900 р. Після наради В. І. Ленін обговорив план розгортання роботи в Полтаві з майбутніми керівниками Полтавської групи сприяння "Искре" Ю. О. Цедербаумом (Л. Мартовим) та Л. М. Радченко, які були учасниками наради (вона проводилася на квартирі останньої). У Полтаві в той час проживало під наглядом поліції багато діячів революційного руху. Вони й склали ядро полтавської іскрівської групи (конспіративна назва "Наталка").

Перший номер "Искры" надійшов у Полтаву в січні 1901 р. в одному примірнику в обкладинці дитячої книги. У тому ж місяці чемодани з подвійним дном з транспортом іскрівських видань (у т. ч. й перший номер газети), доставив до Полтави, за одними даними, М. Є. Бауман, за іншими — І. С. Блюменфельд, який працював у друкарні "Искры" (набирав газету). Кілька чемоданів з другим номером "Искры" доставила член полтавської групи лікарка-дантист П. В. Чериковер, потім "Искру", листівки та брошуру "Травневі дні у Харкові" доставила К. І. Захарова, яка за завданням полтавської групи двічі їздила за кордон до редакції, а потім стала агентом "Искры" в Одесі. "Искра" надходила на понад 20 адрес. У Полтаві було влаштовано один з головних на півдні складів іскрівської літератури, де в окремі періоди знаходилося понад 1000 примірників "Искры".

На початку червня 1901 р. до Полтави приїздив професіональний революціонер І. В. Бабушкін, щоб одержати 85 примірників "Искры" та 6 примірників журналу "Заря". Кілька разів відвідував Полтаву В. А. Шелгунов з метою доставки іскрівських видань у Луганськ і Катеринослав.

У 1902 р. в Полтаві нелегально було надруковано окремою брошурою тиражем 10 тис. примірників проект першої Програми РСДРП (передруковано з № 21 "Искры"), прийнятий потім з деякими доробками на II з'їзді РСДРП.

Полтавська група діяла до літа 1903 р. У Полтаві на фасаді будинку на вул. Пушкіна № 18/24 (зараз Державний архів Полтавської області) встановлено меморіальну дошку місцю явки агентів "Искры".

Джерело:

Полтавщина: Енциклопедичний довідник (За ред. А.В. Кудрицького.- К.: УЕ, 1992). Стор. 668

Ссылки на эту страницу


1 Волкенштейн, Сергей Александрович
[Волкенштейн, Сергій Олександрович] (1877—1914), участник революционного движения
2 Грюнер, Сергей Александрович
[Грюнер, Сергій Олександрович] (1864—?), участник революционного движения, старший ветеринар губернского земства
3 Захарова, К. И.
[Захарова, К. І.] участница революционного движения
4 Искра
Искра, первая общероссийская политическая марксистская нелегальная газета
5 Крупская, Надежда Константиновна
[Крупська, Надія Костянтинів] (1869—1939), советский государственный и партийный деятель, педагог, жена и соратница В. И. Ленина
6 Месту явки агентов "Искры" мемориальная доска
Мемориальная доска месту явки агентов "Искры"
7 Партии и политические объединения
[Партії та політичні об'єднання] - пункт меню
8 Радченко, Л. М.
[Радченко Л. М.] руководитель Полтавской группы содействия "Искре"
9 Чериковер, П. В.
[Чериковер, П. В.] врач-дантист, член Южной (Полтавской) группы содействия "Искре"

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654