Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Дом, в котором родился А. В. Луначарский

Будинок, в якому народився А. В. Луначарський (Першотравневий пров., 9)

Двоповерховий присадкуватий будинок на розі Першотравневого провулку та Інститутського прорізу нічим не відрізняється від багатьох інших споруд старої Полтави. На стіні меморіальна гранітна дошка з написом: "В цьому будинку в 1875 році народився і провів дитячі роки Анатолій Васильович Луначарський — видатний державний і громадський діяч, один з визначних будівників соціалістичної культури". (Будинок являє собою яскравий приклад дієвості соціалістичної культури, збудованої Луначарським - Т.Б.)

Під час громадянської війни А. В. Луначарський (1875—1933) — уповноважений Революційної Військової Ради Республіки на фронтах і в прифронтових районах і народний комісар освіти РРФСР — декілька разів відвідував рідне місто.

Так, 6 червня 1920 року Анатолій Васильович виступив на мітингу залізничників у паровозо-ремонтних майстернях станції Полтава-Південна, розповів про події на Південно-Західному фронті, відзначив успіхи Червоної Армії. Наступного дня Анатолій Васильович зустрічався з В. Г. Короленком. Цій зустрічі передувала гостра і принципова полеміка в листах з деяких питань боротьби диктатури пролетаріату з експлуататорськими класами.

Як говорив Анатолій Васильович, його стосунки з Короленком були "самими щирими". Із спогадів В. Д. Бонч-Бруєвича відомо, що саме В. І. Ленін рекомендував Луначарському почати листування з Короленком з сучасних політичних питань.

В. Г. Короленко писав про свою зустріч з Луначарським: "Учора до мене з'явився Луначарський Анатолій Васильович... Особисте враження досить приємне... Від мене він поїхав у місто, потім мав бути мітинг у міському театрі. Біля театру чимала маса людей. Незабаром я побачив на сцені і Луначарського... Луначарський говорить добре і, певно, переконливо, тим переконанням, в якому такі розумні люди можуть перекрити голос сумніву загальним покровом аргументів, які звідусюди зустрічають масове схвалення".

А. В. Луначарський, звітуючи Політуправлінню про проведену роботу під час поїздки по Україні, зазначав: "У Полтаві я бачився з т. В. Г. Короленком, з яким мав велику політичну розмову".

У жовтні 1920 року А. В. Луначарський приїздив на Україну, зокрема на Полтавщину, з інструкторсько-агітаційним поїздом Всеросійського ЦВК "Октябрьская революция". Спільно з М. І. Калініним і М. О. Семашком вони подали велику допомогу місцевим партійним і радянським органам у налагодженні їх роботи. В середині 20-х років Анатолій Васильович знову відвідав Полтаву. Нарком цікавився роботою навчальних закладів міста.

Іменем А. В. Луначарського полтавці назвали одну з площ та вулицю свого міста (у 1999 році перейменовані на площу і вулицю 1100-річчя Полтави - Т.Б.). Його ім'я присвоєно 3-й Полтавській середній школі.

Джерело:

Пам'ятники і меморіальні дошки Полтави

Ссылки на эту страницу


1 Жилые дома
[Житлові будинки] - пункт меню
2 Луначарский, Анатолий Васильевич
[Луначарський, Анатолій Васильович] (1875,Полтава—1933), советский государственный деятель, писатель, литературный критик, искусствовед, академик АН СССР
3 Луначарскому А. В. мемориальная доска
Мемориальная доска Луначарскому А. В.

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654