Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Земский уездный суд

Земський повітовий суд. Створений у 1763 р. для розгляду цивільних справ. У кожному полку було по два земських повітових суди за винятком Ніжинського (діяло три земських повітових суди) і Полтавського полку (діяв один земський повітовий суд). У Переяславському полку суди знаходилися у Переяславі і Золотоноші; Прилуцькому — у Прилуках та Іваниці; Лубенському — у Лубнах і Ромнах; Гадяцькому — у Гадячі і Зінькові; Миргородському — у Миргороді та Остап'ї; Полтавському — у Полтаві. Фактично земські повітові суди почали діяти з 1764 р., а в Полтаві — з 1773 р. Посади членів земських повітових судів (судді, підсудка, писарі) були виборні, довічні. Канцелярія суду ділилася на повиття, кількість яких залежала від кількості сотень, що входили до повіту. 3емський повітовий суд засідав тричі на рік: Богоявленські рочки (з 7 січня до Паски), Троїцькі рочки (від Трійці до 1 липня та Михайлівські рочки (з 9 вересня до Різдва). Апеляційною інспекцією був Генеральний військовий суд, а з 1764 р. — Друга Малоросійська колегія. Ліквідовано земські повітові суди у 1782 р. Справи було передано у повітові суди та нижчі розправи.

Відновлені 30 листопада 1796 р. з місцем знаходження у Полтаві, Зінькові, Кременчуці, Хоролі, Гадячі, Ромнах, Лубнах, Золотоноші, Переяславі, Пирятині, Прилуках та ін. Кожен суд ділився на два департаменти — кримінальних і цивільних справ. Остаточно ліквідовані 6 грудня 1831 р. з передачею справ повітовим судам.

Документи Гадяцького, Зіньківського, Золотоніського, Кобеляцького, Кременчуцького, Лубенського, Миргородського, Переяславського, Пирятинського, Полтавського, Роменського, Хорольського земських повітових судів зберігаються в Центральному історичному архіві України у Києві.

Джерело:

Полтавщина: Енциклопедичний довідник (За ред. А.В. Кудрицького.- К.: УЕ, 1992). Стор. 287

Ссылки на эту страницу


1 Гродский суд
[Гродський суд]
2 Судебные и правоохранительные органы. Право
[Судові та правоохоронні органи. Право] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654