Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Псалидас, Афанасиос

Псалідас, Афанасіос (1767–1829) – педагог, освітній діяч, вчений-енциклопедист.

Нар. у сім’ї грецького купця з Валахії. Брат А. теж був купцем і жив у м. Ніжин (тепер Чернігівська обл.), де здавна була велика грецька колонія, існувало грецьке братство (з 1675), діяв грецький магістрат, функціонувала грецька школа (з 1696). Під час російсько-турецької війни 1768–1774 частина греків, які опинилися в зоні бойових дій, брали участь у боротьбі проти османських завойовників на боці Росії. Після війни їм довелося (нерідко із сім’ями) емігрувати із обжитих земель до Російської імперії, зокрема, на територію України. Так А. з’явився у Ніжині, у свого старшого брата, який 1785 відправив його до Полтави для продовження навчання у Полтавській Слов’янській семінарії. Там А. отримав глибокі знання з багатьох дисциплін. Вищу освіту А. здобув у Відні, де на нього зробили великий вплив ідеї європейського просвітництва і Великої французької революції. А. залишив багато рукописних праць з математики, граматики, риторики, метафізики, етики, всесвітньої історії, географії. Сучасники відзначали його глибокі знання багатьох мов, у т. ч. латинської, грецької, французької, італійської, німецької, російської. Свою першу філософську працю «Справжнє щастя» А. написав у віці 24 років (1791) грецькою і латинською мовами, тоді ж зробив пер. із російської на грецьку мову «Опису монастиря Св. Миколая на Афоні», а 1792 опублікував книгу про ставлення Катерини ІІ до греків під час її мандрівки до Ніжина та до Криму.

Літ.: Жук В. Н. Де навчався І. П. Котляревський та хто був у числі його учителів? // Жук В. Н., Пустовіт Т. П., Фісун М. А., Ханко В. М. Наш рідний край (З історії освіти на Полтавщині в дореволюційний період). – Вип. 12-й. – Полтава: Друкарня вид-ва «Полтава», 1991; Жук В. Н. Полтавський Хрестовоздвиженський монастир. Статті з історії монастиря з коментарями та фотоілюстраціями. – Полтава: Друкарня вид-ва «Полтава», 1993.

В. Н. Жук

Джерело:

Полтавіка. Полтавська енциклопедія. Том 12. Релігія і Церква.— Полтава: «Полтавський літератор», 2009 - http://history-poltava.org.ua

Ссылки на эту страницу


1 Личности - П
[Особистості - П] - пункт меню
2 Научные работники и изобретатели
[Науковці та винахідники] - пункт меню
3 Педагоги. Деятели образования
[Педагоги. Діячі освіти] - пункт меню
4 Полтавская (Словянская) семинария
Полтавская (Словянская) семинария
5 Учились в Полтаве
[Вчилися в Полтаві] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654