Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Чечвянский, Василий Михайлович

Чечвянський (Губенко), Василь Михайлович народився 28 лютого 1888 р. в с. Грунь нинішнього Охтирського району Сумської області в бідній селянській сім'ї. Брат Остапа Вишні. В роки громадянської війни перебував у лавах Червоної Армії. Потім працював у газеті "Вісті" (Полтава) та журналі "Червоний перець". Належав до літературних організацій "Плуг", ВУСПП.

Окремими виданнями вийшли збірки гумору й сатири "Царі природи", "Ех, товариші..." (1928), "Кадило", "Між іншим", "Оздоровлення апарату", "Оскуднєніє", "Переливання крові", "Фактор" (1929), "Не вам кажучи", "Пародії", "Республіканці" (1930), "Нещасні" (1933), "Учителю — путьовку" (1934).

... 2 листопада 1936 р. помічник начальника III відділення секретно-політичного відділу УДБ Харківського обласного управління НКВС молодший лейтенант Держбезпеки Замков постановив: заарештувати Чечвянського-Губенка і тримати його під охороною в спецкорпусі № 1 управління. Наступного дня й відбувся арешт. Тоді ж були й вилучені "як контрреволюційні й націоналістичні" книги Чечвянського.

Вже другого дня після арешту в результаті "майстерного" допиту, проведеного капітаном Держбезпеки Якушевим і лейтенантом Лисицьким, Чечвянський "зізнався", що є учасником контрреволюційного підпілля з 1933 року, "будучи зв'язаним з активними ворогами Радянської влади" Хвильовим, Вишнею, Кулішем, Вражливим, Поліщуком.

27 лютого 1937 року Замков приймає постанову за розпорядженням УДБ НКВС УРСР: "Чечвянського Василя Михайловича направити в окремій камері вагонзака" в Київ.

Тут за нього береться оперативний уповноважений IV відділу Акімов. 19 травня він "знайшов", що "слідством встановлена приналежність Чечвянського-Губенка до української націоналістичної фашистської організації, що стоїть на терористичних позиціях". Ось кілька пунктів з офіційного обвинувачення:

"1) Був активним учасником української контрреволюційної націоналістичної фашистсько-терористичної організації, зв'язаної з троцькістсько-зінов'євською терористичною організацією, що здійснила 1 грудня 1934 року злодійське вбивство тов. Кірова і готувала в наступні роки терористичні акти проти керівників ВКП(б) і Радянського уряду.

2) Вів активну роботу по створенню терористичних кадрів, пропагуючи ідеї терору.

3) По контрреволюційній роботі був зв'язаний з активними учасниками організації Ковтуном-Вухналем, Савицьким-Гедзем і Волковичем".

У протоколі закритого судового засідання виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР 14 липня 1937 року читаємо: "Підсудний відповів, що винним себе не визнає. Від своїх показань на попередньому слідстві відмовляється, тому що дав їх під тиском слідства... Підсудний заявив, що показання не-відповідають дійсності... В останньому слові нічого сказати не побажав..."

І ось вирок: розстріл із конфіскацією всього приналежного йому майна. Вирок був остаточний і оскарженню не підлягав відповідно до постанови ЦВК СРСР від 1 грудня 1934 року.

Чечвянський розстріляний 15 липня 1937 року.

16 травня 1957 року Військова колегія Верховного Суду СРСР прийняла ухвалу: вирок Військової колегії Верховного Суду СРСР від 14 липня 1937 року стосовно Чечвянського-Губенка Василя Михайловича скасувати за обставин, що наново відкрилися, і справу про нього припинити за відсутністю складу злочину.

Василь Чечвянський реабілітований посмертно.

Джерело:

http://ukrlife.org/main/evshan/martyrolog.htm

Фото: http://storinka-m.kiev.ua/article.php?id=629

Ссылки на эту страницу


1 Личности - Ч
[Особистості - Ч] - пункт меню
2 Писатели, публицисты, драматурги
[Письменники, публіцисти, драматурги] - пункт меню
3 Репрессированные
[Репресовані] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654