Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Калачевский, Михаил Михайлович

Калачевський (Колачевський), Михайло Михайлович — Калачевский (Колачевский) Михаил Михайлович — (14/26.09.1851, хутір Калачівка поблизу с. Попівка Кременчуцького повіту, тепер Онуфріївського району Кіровоградської обл. — між 1910 і 1912, Кременчук) — композитор, громадський діяч.

Народився в сім'ї дрібного поміщика. Здобув юридичну і музичну освіту. В 1876 р. закінчив Лейпцігську консерваторію по класу теорії композиції. Після повернення на батьківщину жив і працював у Кременчуці. Найвидатнішим твором композитора стала побудована на основі народних мелодій "Українська симфонія" — дипломна робота, вперше виконана у Лейпцігу в 1876 р. (в Україні вперше прозвучала в Полтаві у 1900 р. у виконанні Полтавського симфонічного оркестру під керуванням Д. В. Ахшарумова). Створив кілька фортепіанних п'єс, романсів на тексти російських поетів, реквієм для хору, солістів, струнного оркестру й органа, струнний квартет, фортепіанне тріо, хори. Поряд з творчою займався громадською діяльністю, адвокатською практикою і меценатством. Протягом 1890—1900 рр. очолював Кременчуцьку земську управу, багато зробив для розвитку земських шкіл і лікарень.

Легенда про роз'їзд "Калачевський":

За кілька кілометрів від залізничної лінії Кременчук-Полтава знаходився дідівський хутір М.М. Калачевського, куди він часто їздив потягом з цілим гуртом шанувальників, яких потім кілька днів частував у господі. Кожного разу, не доїжджаючи до станції Омельник, композитор зривав стопкран, зупиняючи потяг в місці, звідки було найближче до хутора, і, заплативши штраф, далі прямував бричкою, що чекала біля колії. З часом машиністи, попереджуючи витівки дивакуватого пасажира, почали самі зупиняти в цьому місці потяг, а пізніше тут офіційно була встановлена зупинка "Калачевський". Під цією назвою вона існує посьогодні.

Джерело:

Білоусько О. А., Мирошниченко В. І. Нова історія Полтавщини. Кінець XVIII - початок XX століття. Стор.

Ссылки на эту страницу


1 Композиторы
[Композитори] - пункт меню
2 Личности - К
[Особистості - К] - пункт меню
3 Общественные деятели
[Громадські діячі] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654