Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Безпалкив, Ольга Владимировна

Безпалків, Ольга Володимирівна — Безпалкив Ольга Владимировна (* 10 квітня 1946, Полтава) — українська художниця декоративно-ужиткового мистецтва. Член Національної спілки художників України (від 1980 року).

Ольга Безпалків 1965 року закінчила відділення художньої кераміки Львівського училища прикладного та декоративного мистецтва імені Івана Труша. 1971 року вона закінчила Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. За фахом художник декоративно-прикладного мистецтва.

У 1972—1996 роках працювала художником керамістом на Львівській скульптурно-керамічній фабриці. Від 1996 року — асистент з рисунка Українського лісотехнічного університету у Львові. Нині старший викладач кафедри ландшафтної архітектури, садово-паркового господарства та урбоекології Національного лісотехнічного університету України.

Спільну дипломну роботу Ольги Безпалків та її чоловіка Романа — кахляну піч у музеї "Олеський замок" — було виконано за мотивами історії замку 15 століття. Роботу високо оцінили колеги, мистецтвознавці, історики. Продовженням цієї теми стала серія декоративних пластів, присвячених архітектурі України.

Керамістка виразними пластичними засобами розкриває особливості кожної пам'ятки, створюючи високохудожні рельєфи: "Чорна кам'яниця", "Будинок Корнякта", "Бернардинський костьол", "Каплиця трьох святителів" та інші, які служать благородній справі пропаганди вітчизняної культури та історії.

Згадані роботи та інша ужитково-сувенірна кераміка виконуються на Львівській експериментальній скульптурно-керамічній фабриці, де мисткиня плідно працює над створенням зразків для масового тиражування. Виготовлені у 1970-1980-х роках дзбани, кахлі, штофи, кухлі, вирішені засобами розпису та рельєфу, мають сюжетні зображення почерпнуті зі скарбниці українського фольклору. Фігуративні композиції у дещо гротесковому зображенні доповнені дотепними та повчальними народними прислів'ями, що підсилюють їх національний характер.

Ольга Безпалків у творах приділяє особливу увагу народному ремеслу. Штофи "Гончар" та "Гутник", "Коваль" та "Столяр", "Ткач" та "Кравець", "Швець" та "Капелюшник" та ін., пласти "Ноги носять, а руки годують", "Хто робить кревно, той ходить певно" — данина красі та пошані людині праці.

Одночасно художниця працює у галузі монументальної та садово-паркової кераміки, оформляючи декоративними панно об'єкти дитячих просвітянських, відпочинкових та лікувальних закладів (районна та обласна дитячі бібліотеки, завод "Хімсільмаш" Львова, профілакторій у селі Зимна Вода, клуб села Паликорови, дитяча поліклініка у Києві, санаторій у Трускавці).

Особливою ланкою творчості Ольги Безпалків є виставкова діяльність. З 1971 року керамістка бере участь у обласних, республіканських та міжнародних виставках. Роботи художниці вражають як формалістичними знахідками, так і національною тематикою. Твори "Ноша", "Конфлікт", "Дума", "Гайвороння" переконують у тому, що львівська кераміка поряд з іншими декоративно-прикладними галузями на відміну від образотворчого мистецтва могла існувати більш-менш вільно в умовах компартійної цензури та ідеологічного тиску.

Гострота образного сприйняття світу вирішується мисткинею експресивними, ліричними, саркастичними, гротесковими засобами скульптурної пластики. Асоціативне бачення теми в роботах Ольги Безпалків доповнюється новаторським пластичним образом та технічною віртуозністю виконання.

Неодноразово Ольгу Безпалків запрошували на творчі симпозіуми, де вона гідно представляла школу львівської кераміки та була нагороджена дипломами і преміями. Твори "Спека", "Вітер", "Тиша", виконані на симпозіумі кераміки Дзинтарі (Латвія) 1987 р. для виставки-конкурсу кераміки у м. Фаенца, були відзначені дипломом.

2001 року на симпозіумі в м. Слав'янськ Донецької області художниця отримала дві премії — у номінації "Монументальна керамічна скульптура" за твір "Зсув" та у номінації "Візуалізм реальності" за твір "І вчора, і нині, і завжди". На виставці-конкурсі у с. Опішне Полтавської області робота "Ігри І" отримала першу премію у номінації "Професійна кераміка малих форм".

У творчому доробку мисткині декілька персональних виставок у Львові і Києві. Остання виставка "Забави, забавки та інше" відбулась цього року в Музеї модерного мистецтва у Львові.

Зовсім новою стилістикою вирізняються роботи 1990—2000 років. Якщо підхід до образного асоціативного вирішення актуальних тем сьогодення художниці залишається постійним, то пластичне вирішення цих творів стає вільним від попередніх знахідок, і свідчить про високий творчий потенціал їх автора. Характерна мереживність манери в роботі "Пастка", "Перекотиполе", у алегоричній композиції "Хто дужчий, той луччій" чи "Вертеп" вражають своєю архітектонічною структурою. За дивовижною простотою таких композиції як "Фортуна" чи "Той, що всередині живе" невтомний пошук нового вираження естетичних вражень від життя, яким формує свої афоризми керамістка, отримують вигляду скульптурних форм, які за своїм філософським змістом та ідейним пафосом не поступаються монументальним.

Творча особистість Ольги Безпалків заохочує, надихає креативного мислення її студентів. Працюючи 10 років на кафедрі ландшафтної архітектури Національного лісотехнічного університету України вона викладає дисципліни "Рисунок", "Композицію" та "Історію архітектури та містобудування". Збагачуючи студентів власним досвідом формотворення і самовираження, намагається навчити їх не тільки доброї академічної школи, але й самостійного пошуку авторської манери, що позитивно позначається на навчальному процесі кафедри. Ольга Безпалків є наставником молоді на шляху життєвого становлення. Викладач розробляє навчально-методичні вказівки, працює над створенням посібника з об'ємно-просторової композиції для студентів.

Кераміка художниці прикрашає музеї, мистецькі галереї багатьох міст України та зарубіжжя, збагачуючи скарбницю світового мистецтва.

Маючи великий досвід Ольга Безпалків створює нові самобутні твори кераміки, які вирізняються цікавим задумом, сміливим пластичним трактуванням та технічною майстерністю виконання, що свідчить про талант і високій професіоналізм їх автора.

Джерело:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Безпалків_Ольга_Володимирівна

Ссылки на эту страницу


1 Личности - Б
[Особистості - Б] - пункт меню
2 Родились в Полтаве
[Народилися у Полтаві] - пункт меню
3 Художники
[Художники] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654