Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Герб Полтавы

Герб Полтави. У період польського панування герб Полтави мав у своїй композиції зображення натягнутого лука із стрілою, яка простромлювала серце, що мало три поперечники. У 1-й половині 18 ст. Герольдмейстерська контора розробила герби 88 провінційних міст, серед яких була і Полтава. Новий герб затверджено у 1730 р. Щит по діагоналі поділено на чотири частини; вгорі у червоному полі — схрещені шпаги, внизу в блакитному полі — золота піраміда і згорнута у кільце змія, яка тримає у пащі свій хвіст, — символ вічності і вічної слави воїнів, які загинули на полі бою. Ліворуч у срібному полі — червоний прапор з державним гербом і вензелем Петра І. Праворуч — зелена пальма (пальма першості), яка символізувала перемогу російських військ у Полтавській битві 1709 р. Має реальний прототип і зображена піраміда. Ще у 1723 р. Петро І наказав на честь перемоги спорудити на полі Полтавської битви піраміду. У 1803 р. цей герб було офіційно затверджено після нового адміністративно-територіального поділу Лівобережної України 1796 р. У 1857 р. уніфікований за системою Б. Ф. Коне. Існував до 1917 р.

Джерело:

Полтавщина: Енциклопедичний довідник (За ред. А.В. Кудрицького.- К.: УЕ, 1992). Стор. 703-704

 

В труде историка М. В. Лятошинского "Гербы города Полтавы" сказано о том, что древнейшим гербом города был родовой герб князей Глинских - изображение престола.

В 1537 году владелица Полтавы Аграфена Байбуза (дев. Глинская) завещала город своему зятю Михаилу Грибуновичу. В родовом гербе Грибуновичей изображались змея, пробитая стрелой, и три золотых гриба. Согласно родовому преданию один из предков Грибуновичей, татарский мурза, увидел при дворе литовского князя спрятавшуюся среди грибов готовую к нападению змею и поразил ее метким выстрелом из лука.

Некоторое время Полтавой владели Вишневецкие, в гербе города в это время изображался натянутый лук со стрелой, которая пронзает сердце. В польском гербовнике сохранилось такое описание этого герба: "в щите белого поля лук напряженный со стрелою, пронзающий сердце, имеющее три поперешника".

А. Гречило (г. Львов) сообщал, что первый герб дарован Полтаве вместе с магдебургским правом в 1646-1647 годах; "в белом поле натянутый лук со стрелой, которая пронизывает сердце с тремя поперечинами". Однако, он предположил, что автор описания принял щит за одну из фигур герба … На практике, на магистратских печатях со второй половины XVII до 1779 года, использовался более простой герб - натянутый лук со стрелой, сопровождаемый звездочками (их могло быть две или четыре). Современная реконструкция этого герба: "в синем щите золотой натянутый лук со стрелой, направленной вниз, сопровождаемый в углах щита четырьмя золотыми звездами".

герб полтавы по А.Гречило

Элементы этого герба Вишневецких использованы в гербе, дарованном Полтаве гетманом Богданом Хмельницким: в лазуревом поле лук со стрелой, направленной в землю, в углах щита четыре звезды.

В составе Российской империи Полтава была уездным городом Новороссийской (Екатеринославской) губернии, Малороссийской губернии, с 1802 года - центр Полтавской губернии.

Полтава имела герб, полученные еще в польский период истории города. На гербе изображался лук со стрелой, а также сердце - элемент герба магнатов Вишневецких.

В 1667 году Полтава присоединена к Московскому государству. Польский герб более не использовался.

Герб Полтавы был разработан еще в 1720-х годах товарищем герольдмейстера Франциском Санти. Герб официально утвержден 22 мая 1803 года (уже после образования Полтавской губернии):

"Щит четверочастный, скошенный, в первой червленой части две шпаги накрест положенные, во второй части в серебряном поле знамя с государственным гербом, в третьей серебряной части растущая пальма, в четвертой голубой части каменная пирамида, на которой изображение вечности - змея, держащая в пасти свой хвост".

Композиция герба прославляет победу российской армии над шведскими войсками в Полтавской битве (1709). Авторство герба приписывается Ф. Санти.

В 1859 году был составлен новый проект герба Полтавы: "В золотом щите черный треугольный памятник, украшенный золотой кольцеобразной змеей. За памятником 2 зеленых знамени с золотым коронованным вензелем императора Петра Великого, с червлеными древками, с остриями от копья, сопровождаемые в главе щита 2 накрест положенными червлеными мечами.". Предусматривалось, что герб будут окружать колосья, соединенные Александровской лентой. На щите - золотая стенчатая корона. Проект не был утвержден, хотя и послужил основой для утвержденного герба Полтавской губернии (1878).

23 февраля 1993 года городской совет Полтавы утвердил один из вариантов исторического герба города (проект подготовил художник В.М.Батурин). На малиновом поле щита изображён лук со стрелой, направленной в землю, в углах щита четыре золотые шестиконечные звезды. Над щитом надпись "ПОЛТАВА", при чём литера "Т" выполнена в виде креста.

Источник:

http://www.heraldicum.ru/ukraine/towns/poltava.htm

 

ПОЛТАВСЬКА МІСЬКА РАДА НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ
(п'ятнадцята сесія двадцять першого скликання)

Р І Ш Е Н Н Я

Від 24.02.93 р.

Про затвердження відновленого
історичного герба Полтави

В розвиток програми культурного і духовного відродження міста, затвердженою дванадцятою сесією міської Ради народних депутатів, розглянувши пропозиції журі конкурсу на кращий проект відновленого історичного герба Полтави, на підставі історичних вихідних документів, міська Рада народних депутатів

В И Р І Ш И Л А:

1. Затвердити відновлений історичний герб Полтави.

Опис герба додається.

2. Доручити виконкому міської Ради народних депутатів розробити і затвердити своїм рішенням "Положення про герб міста Полтави та порядок його застосування".

Голова міської Ради
народних депутатів    (підпис, печатка)    А. Кукоба

 

ДОДАТОК № 1
До рішення сесії міської Ради
народних депутатів від 24.02.93р.

ОПИС ГЕРБА ПОЛТАВИ

В узгодженні з програмою відродження Полтави, історичного минулого нашого міста, Полтавська міська Рада народних депутатів затверджує на своїй сесії відроджений міський герб Полтави як патріотичний символ, що сприяє підняттю загальнополітичної активності громадян за міський суверенітет і державну незалежність України.

Герб міста – історична пам'ятка, що являє собою опізнавально-правовий знак, в якому в символічній формі шляхом використання особливої знакової системи, що іменується в гербовій науці геральдикою, втілені обумовлені реальні явища і події. Саме слово "герб" – німецького походження і має значення – "спадщина".

Полтавський герб являє собою спадкоємність тієї національної символіки, що була надана місту, як одному з полкових адміністративних центрів українського козацтва часів Богдана Хмельницького, Цим гербом Полтава користувалася більш ніж 100 років.

Основою герба є міський геральдичний щит, конфігурація якого була взята із зображення герба Полтави на печатці Полтавського міського Магістрату 1700-х років.

Поле щита – пурпурове (малинове). Цей колір в геральдичній науці віднесений до планети Меркурій і до природного каменю аметисту, що символізує собою панування, гідність, щедрість і благочестя. Цей колір був домінуючим серед безлічі бойових знамен війська запорізького. У центрі щита, точно за його центральними осями, розміщений золотий лук – символ військової зброї. Тятива лука натягнута стрілою, що означає готовність до бою, але стріла направлена вістрям донизу, що символізує охорону мирної праці. Бойову атрибутику з усіх чотирьох боків оточують золоті охоронні шестикутні зірки, що символізують собою чотири боки світу: Північ, Південь, Схід і Захід. За християнською релігією вважалося, що кожна мирська душа має на небі свою провідну зірку, яка охороняє цю душу в миру, походах і боях. Шестикутні променеві зірки були частим атрибутом на бойових козацьких знаменах або родинних гербах козацьких гетьманів.

Золото, як благородний метал, відноситься до Сонця і означає силу, могутність, багатство, знатність, вірність, милосердя та справедливість.

Вгорі всю композицію завершує золотий надпис "ПОЛТАВА", виконаний в стилі старослов'янського шрифту, де центральна буква "Т" зображена у вигляді геральдичного хреста, що немов осіняє собою весь герб.


Схема геометричного креслення
міського герба Полтави.

Батурін, Рощинська

 

ПОЛТАВСЬКА МІСЬКА РАДА НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

Виконавчий комітет

Р І Ш Е Н Н Я

Від 3.03.93 р. № 83

Про затвердження
"Положення про герб міста Полтави
та порядок застосування герба
і міської символіки".

На виконання рішення п'ятнадцятої сесії Полтавської міської Ради народних депутатів, в розвиток програми культурного і духовного відродження міста, враховуючи пропозиції журі конкурсу на кращий проект відновленого історичного герба Полтави та архівні документи, виконком міської Ради народних депутатів

В И Р І Ш И В:

1. Ухвалити розроблений головним управлінням архітектури і містобудування проект "Положення про герб міста Полтави та порядок застосування герба і міської символіки".

2. Рішення довести до керівників підприємств, організацій, установ та мешканців міста.

3. Рішення набуває чинності з дня його підписання.

 

Голова виконкому           (підпис)        А.Кукоба

Керуючий справами
виконкому              (підпис, печатка)   І.Михайлюк

 

П О Л О Ж Е Н Н Я
ПРО ГЕРБ МІСТА ПОЛТАВИ
та порядок застосування герба і міської символіки

І. Опис герба Полтави.

Герб міста – історична пам'ятка, що являє собою опізнавально-правовий знак, в якому в символічній формі, на підставі законів геральдики, втілені обумовлені реальні явища і події.

Полтавський герб являє собою спадкоємність національної символіки, що була надана місту, як одному з полкових адміністративних центрів українського  козацтва часів Богдана Хмельницького.

Цим гербом Полтава користувалася більш ніж 100 років.

Основою герба є міський геральдичний щит, конфігурація якого була взята із зображення герба Полтави на печатці Полтавського міського Магістрату 1700-х років.

Поле щита – пурпурове (малинове), що відповідає, за геральдикою, планеті Меркурій і природному каменю аметисту, символізуючи собою  панування, гідність, щедрість, благочестя.

У центрі щита, точно за його центральними осями, розміщений золотий лук – символ військової зброї, тятива якого натягнута стрілою ( що означає готовність до бою), з направленим вістрям донизу, символізуючи охорону мирної праці.

Бойову атрибутику з чотирьох боків оточують золоті  охоронні  шестикутні зірки, що символізують собою чотири боки світу: південь, північ, схід і захід.

Вінчає композицію золотий надпис "Полтава" в стилі старослов'янського шрифту, причому буква "Т" зображена у вигляді геральдичного хреста, осіняючи собою герб.  

ІІ. Порядок застосування герба міста Полтави.

Герб міста Полтави є муніципальною власністю Полтавської міської Ради народних депутатів, Порядок застосування герба, як і міської символіки, знаходиться у віданні виконкому міської Ради народних депутатів.

Рішення про застосування герба і міської символіки приймається особисто головою міської Ради народних депутатів за пропозицією головного управління архітектури і містобудування міськвиконкому.

Герб міста Полтави застосовується: на офіційних бланках міської Ради народних депутатів, виконкому, відділів і управлінь виконкому, нагороджувальних документах міської Ради народних депутатів.

Головне зображення герба міста Полтави розміщується на будинку міської Ради народних депутатів і в кабінеті її голови.

Герб міста Полтави, як і інші елементи міської символіки, може застосовуватися: на в'їздах до міста, у святковому оформленні міста, на сувенірній і друкарській продукції, рекламі, товарах народного споживання та упаковці, в інтер'єрах установ масового відвідування населення, на бланках підприємств і установ.

Застосування зображення герба і міської символіки здійснюється зо попередньо розробленим і погодженим головним управлінням архітектури і містобудування проектом (ескізом).

ІІІ. Порядок оплати за використання зображення герба і елементів міської символіки міста Полтави.

Оплата за використання зображення герба і елементів міської символіки  підприємствами і установами здійснюється на підставі Законів України про місцеве самоврядування (Ст.19, п.18) та про державне мито (Ст.1), а також "Тимчасового положення про правову охорону промислової власності України" (розділ 1,п.8) у 15-денний строк після затвердження головним управлінням архітектури і містобудування проекту (ескізу).

Оплата за використання зображення герба або елементів міської символіки з комерційної мети (товари народного споживання, їх упаковка, друкована продукція та ін.) підприємствами та установами здійснюється з розрахунку 10% від прибутку.

Оплата за використання зображення герба або елементів міської символіки за іншої мети – на підставі договорів (за взаємними зобов'язаннями), що укладаються між виконкомом міської Ради народних депутатів в особі головного управління архітектури і містобудування і замовником.

Відповідні надходження зараховуються на позабюджетний рахунок (р/р № 000749301 в Укрсоцбанку м. Полтави, МФО 331014).

У разі відсутності вказаних надходжень в термін 1 місяць після затвердження проекту (ескізу ), підприємство чи установа, що їх не перерахували, підлягають штрафним санкціям.

IV. Відповідальність за порушення Положення.

При самовільному застосуванні зображення герба або елементів міської символіки без розробки і погодження проекту (ескізу) у встановленому порядку або при недодержанні умов оплати, підприємства, установи, посадові або приватні особи, громадяни підлягають стягненню у 2-кратному розмірі від встановленого рівня прибутку.

Вказані стягнення здійснюються через міську податкову інспекцію у встановленому порядку.

Стягнення з підприємств утримуються в безакцептному порядку.

Всі види стягнень підлягають сплаті в 15-денний термін з дня отримання відповідного документу.

Примусове виконання вимог про стягнення здійснюється згідно чинного адміністративного законодавства України.

V. Контроль за виконанням умов Положення.

Контроль за виконанням умов Положення про герб м. Полтави та порядок його застосування здійснюється головним управлінням архітектури і містобудування міськвиконкому та міською податковою інспекцією.

 

Керуючий справами
Виконкому          (підпис, печатка)       І. Михайлюк

 

Ссылки на эту страницу


1 Исторические очерки
[Історичні нариси] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654