Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Адлерфельд, Густав

Адлерфельд (Adlerfelt), Ґустав (1671—08.07. 1709) — шведський історик. Офіційний історіограф шведського короля Карла XII.

Н. в сім’ї королівського урядника в м. Стокгольм (Швеція). Після закінчення шк. навчався в ун-ті в Уппсалі (Швеція). 1697 подорожував по Зх. Європі. Повернувшись додому, вступив на королів. службу, ставши камер-юнкером. Від 1700 до дня своєї смерті (під Полтавою) — вів щоденник, який врятував вюртемберзький принц Максіміліан Еммануель. Звільнившись з рос. полону, принц забрав цей щоденник з собою. Під час повернення на батьківщину він помер. Щоденник завіз до м. Штутгарт (Німеччина) духівник і секретар Максіміліана Еммануеля Й. Барділі, який і передав його матері принца. Мати переслала щоденник вдові А. до Стокгольма. Опублікував щоденник франц. мовою в м. Амстердам (Голландія, нині Нідерланди) син А. До щоденника додано спогади секретаря королів. польової канцелярії Петра Шенстрема «Військова історія шведського короля Карла XII з 1700 р. до битви під Полтавою». Крім франц., щоденник видано англ., нім. та швед. мовами.

У ньому докладно розповідається про походи й битви Карла ХII (див. Північна війна 1700—1721) до Полтавської битви 1709. Особлива увага приділяється монархові, його діям і вчинкам. Поряд з цим автор описує умови та обставини, в яких доводилося діяти Карлу ХII.

А. досить докладно описав Україну, її природу й багатства. Повідомив про Київ як гол. місто України, згадав про існування там ун-ту (малася, певно, на увазі Києво-Могилянська академія) й резиденції митрополита. Найбільшу увагу А. приділив козакам, характеризував їхній спосіб життя та військ. орг-цію, зробив істор. екскурс, у якому розповів про їхню боротьбу з Польщею і Рос. д-вою.

У фактографічному плані щоденник вважається джерелом, що заслуговує на довіру.

Тв.: Histoire militaire de Charles XII, roi de Suede. Amsterdam, 1740.

Літ.: Мацьків Т. Гетьман Іван Мазепа в західньоєвропейських джерелах 1687—1709. Мюнхен, 1988; Наливайко Д. Очима Заходу: Рецепція України в Західній Європі. К., 1998.

В.В. Станіславський.

Джерело:

e-Енциклопедія історії України

Ссылки на эту страницу


1 Историки, краеведы и археологи
[Історики, краєзнавці та археологи] - пункт меню
2 Личности - А
[Особистості - А] - пункт меню
3 Участники Полтавской битвы
[Учасники Полтавської битви] - пункт меню

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654