Тимошенко, Юрий Трофимович

Highslide JS

Тимошенко, Юрій Трохимович (сценічний псевдонім — Тарапунька; 2 червня 1919, Полтава — 1 грудня 1986, Ужгород) — актор, артист розмовного жанру. Народний артист УРСР (1960), лауреат Сталінської премії (1950).

Highslide JS

У 1941 р. закінчив Київський театральний інститут. Під час Другої світової війни виступав разом з Юхимом Березіним на фронті в складі ансамблю пісні і танцю Південно-Західного фронту. Спочатку виступали в образах кухаря Галкіна (Березін) та банщика Мочалкіна (Тимошенко). У 1950 р. отримав Сталінську премію за роль солдата у фільмі "Падіння Берліна". Після війни деякий час виконував монологи під призвиськом Бубліка, аж поки Олександр Довженко не запропонував йому прізвище міліціонера Тарапунька. Назва пішла від річки Тарапуньки в Полтаві, де Тимошенко провів своє дитинство. Березину запропонували псевдонім Штепсель, бо він виконував в той час образ електромонтера. Цей дует був популярним протягом 40 років, був екранізований також і у кіно. Помер 1986 року в Ужгороді від серцевого приступу під час гастролей.

Фільмографія:

1939 — Шуми містечко

1953 — Тарапунька і Штепсель під хмарами

1954 — Веселі зірки

1955 — Пригода з піджаком Тарапуньки

1962 — Їхали ми, їхали…

1964 — Легке життя

1957 — Штепсель одружує Тарапуньку

Джерело:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Тимошенко_Юрій_Трохимович

Фото: http://satsat.info/sozdat-novyi-razdel/7686-rojdionnye-v-sssr-59.html

Ссылки на эту страницу


1 Деятели кино
[Діячі кіно] - пункт меню
2 Личности - Т
[Особистості - Т] - пункт меню
3 Полтава. Исторический очерк
Полтава. Исторический очерк. Авторский коллектив. Полтава: Полтавский литератор, — 280 с, ил. + 24 с. вкл.
4 Родились в Полтаве
[Народилися у Полтаві] - пункт меню
5 Театральные деятели, актёры
[Театральні діячі, актори] - пункт меню
6 Указатель улиц
[Покажчик вулиць]

Если Вы хотите поддержать сайт

Карта ПриватБанка:
5168 7556 1759 9598

WebMoney:

UAH

U424759725951

RUB

R595618315667

USD

Z159829102497

EUR

E256443352919