Помочь сайту

4149 4993 8418 6654

Кречетников, Михаил Никитович

Кречетніков, Михайло Микитович (* 1729— † 9 (20 травня) 1793, Меджибіж) — російський військовий і державний діяч, генерал від інфантерії.

Син тайного радника, президента Ревізіон-коллегії М. С. Кречетнікова. Предки по лінії батька були відомі у Великому Новгороді з XV століття. Його мати Катерина Григорівна Кречетнікова (уроджена Собакіна), представниця одніє з знатних родин.

Закінчив сухопутній шляхетський корпус, в чині секунд-майора приймав участь в Семирічні війні. У 1764 році Кречетніков визнаний одним з кращих полковників російської армії.

У 1768 році російські війська під командуванням генералів Кречетнікова і Апраксіна здобули перемогу над загонами Барської конфедерації, захопивши в полон князя Яндоловича. В той час в Правобережній Україні спалахнуло гайдамацьке повстання і Катерина II дала наказ Кречетнікову придушити його. Генерал Кречетніков вислав до Умані полк донских козаків Гур'єва. Повсталі вирішили що нарешті до них прийшла допомога, але Кречетніков і Гур'єв, заманивши ватажків гайдамаків, схопили їх. Після схоплення вождів, і знищення вже неорганізованих загонів гайдамак, повстання невдовзі припинилося.

Під час російсько-турецької війни 1768—1774 років відзначився при облозі Хотина, за що отримав чин бригадира, а незабаром і генерал-майора. У 1770 році за хоробрість в Кагульській битві і при взятті Крайови був нагороджений орденом Святої Анни I ступеня. Потім під керівництвом графа П. О. Румянцева Михайло Микитович бився з турецькими військами на Дунаї.

У 1772 році він був призначений псковським генерал-губернатором. При ньому до складу його губернії увійшли території, приєднаних до Російської імперії за Першим розділом Польщі. В 1773 році Кречетніков був одним з комісарів, що встановили новий кордон з Річчю Посполитою.

У липні 1775 року йому надано чин генерал-поручника і він був призначений губернатором Тверської губернії. 24 серпня 1776 року, після видання "Установи про губернії", Кречетникову доручено відкрити нові губернії: Калузьку, Тульську і Рязанську, якими, як намісник, він керував до 1782 року, коли Рязанська губернія була вилучена з його ведення. У тому ж 1776 році губернатор зробив об'їзд всіх губерній і встановив їх межі, а також розмітив нові межі повітів. Кречетников був одним з перших, хто провів Генеральне межування земель, а "Атлас Калузької губернії", виданий в 1782 році був визнаний зразковим і розсилався по всіх межових канцеляріях і конторах як приклад для складання губернських і повітів карт.

31 травня 1778 року Кречетніков був призначений головою особливої комісії, створеної по указу Катерини II для поліпшення діяльності Тульського збройного заводу. У наказі комісії були перераховані пропозиції зброярів, подані в комісію із створення нового положення. В результаті діяльності комісії Кречетнікова було складене нове Положення про Тульський збройний завод, затверджене в 1782 році. (замість Положення 1737 року). На заводі були зроблені певні поліпшення: виправлена дамба, посилений нагляд за виробництвом зброї, та реорганізований розподіл робіт між майстрами.

Катерина II була особисто знайома з Кречетніковим, вела з ним листування. Його намісництво було заохочене орденами св. Олександра Невського, св. Володимира I ступеня, крім того в 1780 році він отримав 1016 душ селян чоловічої статі в Білорусії.

В 1790 році, присвоєно звання генерал-аншефа. В цьому ж році був призначений замість Петра Румянцева генерал-губернатором Малоросії.

В 1792 році очолював російські військові з'єднання, які на заклик Тарговицької конфедерації 1792 року окупували Польщу. В 1793 році був призначений генерал-губернатором правобережних українських земель, які в 1793 році увійшли до складу Російської імперії за Другим поділом Польщі.

6 (17 травня) 1793 року Катерина ІІ подарувала Кречетникову титул графа, але через три дні, 9 (20 травня), не встигнувши отримати про це указ, він помер в містечку Меджибіж. Похований в Слуцьку в соборній церкві Слуцького Свято-Троїцкого монастиря. На його пам'ятнику на трьох мовах (російській, латині і польській) написано:

"Російських імператорських військ генерал-аншеф, сенатор, Тульський, Калузький і новоприєднаних областей від Речі Посполитої Польської до Імперії Російської генерал-губернатор, начальствуючий над всіма військами там що знаходяться і розташованими в трьох малоросійських губерніях і кавалер Орденів Св. Андрія Первозванного, Св. Олександра Невского, Св. Рівноапостольного Князя Володимира першого ступеня, Польських Білого Орла і Св. Станіслава і Великокнязівського Голштинського Св. Анни, Граф Михайло Микитович Кречетников помер 9 травня 1793 року в Меджибожі, похоронений тут того ж року серпня 5 дня"

Источник:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Кречетніков_Михайло_Микитович

Ссылки на эту страницу


1 Государственные и местные деятели. Управленцы
[Державні та місцеві діячі. Управлінці] - пункт меню
2 Личности - К
[Особистості - К] - пункт меню
3 Румянцев-Задунайский, Петр Александрович
[Румянцев-Задунайський, Петро Олександрович] (1725—1796), полководец и государственный деятель, генерал-фельдмаршал, граф, генерал-губернатор Малороссии (1764-1790 гг.), президент Малороссийской коллегии (1764-1786 гг.)

Помочь сайту

4149 4993 8418 6654